7. prosince 2009

Červená čočka s bílým zelím

pro 4 osoby: 400 g bílého zelí, 250 g mrkve, 250 g brambor, 150 g pórku, 2 lžíce přepuštěného másla, 125 g červené čočky, sůl, bílý pepř, 200 ml rajčatové šťávy, 175 ml zeleninového vývaru, 2 snítky petrželky, 50 g parmazánu, 2 lžíce vinného octa

Zelí očistíme, opláchneme a pokrájíme na kousky. Mrkev a brambory oloupeme a omyjeme. Pórek očistíme a omyjeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Máslo rozehřejeme. Bílé zelí na něm za stálého míchání osmahneme. Po 10 minutách přidáme mrkev, pórek, brambory a propláchnutou čočku. Osolíme a opepříme. Přilijeme rajčatovou šťávu a zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Petrželku opereme a nadrobno posekáme. Parmazán nastrouháme. Směs dochutíme soli, pepřem a octem. Posypeme sýrem a petrželkou. 

Gratinovaný hrách s uzenými kotletkami

pro 4 osoby si připravíme – 400 g zeleného neloupaného hrachu., 1 l vývaru (z polévkové kostky)., 2 krajíčky bílého chleba., svazek zelené petrželky., 2 lžíce másla., balíček polévkové zeleniny., 4 uzené kotletky (každá asi 125 g)., 2 klobásy (asi 250 g)., sůl., černý pepř

Hrách propláchneme, vsypeme do ohnivzdorné mísy, zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi dvě hodiny. Bílý chléb nakrájíme na kostičky, petrželku opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Rozpálíme tuk a kostičky chleba a petrželku na něm za stálého míchání osmahneme a vyjmeme. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Uzené kotlety opláchneme a dobře osušíme, klobásy nakrájíme na kolečky. Zeleninu, kotletky a klobásu přidáme do ohnivzdorné mísy k hrášku a dalších 20 minut společně povaříme. Vše osolíme a opepříme, na povrch nasypeme křupavé kostičky opečeného chleba a zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225° C., horkovzdušná trouba 200° C., plyn stupeň 4) přibližně 15 minut. 

Uzenina s červenými fazolemi

pro 2 osoby si připravíme – středně velkou cibuli., chilli papričku., 125 g rajčat., 200 g vídeňských párků., 100 g kabanosu., 2 lžíce oleje., 2 bobkové listy., plechovku (425 ml) červených fazolí., 2 vejce., sůl., petrželku na ozdobení

Cibuli oloupeme a nakrájíme na špalíky. Chilli papričku podélně nařízneme, vyjmeme jadérka a usekáme nadrobno. Párky a kabanos pokrájíme na kolečka, rajčata omyjeme a nakrájíme na úhledné dílky. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme cibuli a necháme zesklovatět. Na tento základ dáme uzeninu a za stálého míchání krátce opečeme. Přidáme rajčata, chilli papričku a bobkové listy osolíme a chvilku povaříme. Pak vmícháme fazole a prohřejeme. Vařečkou uděláme ve směsi dva důlky, do každého rozklepneme vejce a necháme asi 5 minut srážet. Hotový pokrm zdobíme petrželkou a podáváme s chlebem nebo pečivem. 

Fazolky s česnekem

kg zelených fazolek., 2 palice česneku., 100 g másla., sůl., rajčata.,

Očištěné a omyté fazolky uvaříme ve slané vodě doměkka. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a zprudka osmahneme na pánví s rozehřátým máslem. Osolíme. Fazolky narovnáme na talíř, přelijeme česnekovým máslem a ozdobíme nakrájenými rajčaty a snítkou bylinek. Podáváme samotné nebo se slunečnicovým chlebem.

Zapečené fazolky se šlehačkou

2 lžíce másla, 700 g fazolových lusků, 150 g strouhanky, sůl, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče, šlehačka

Na másle opečeme pokrájené fazolky, mírně je podlijeme vodou a dusíme doměkka. Strouhanku opražíme nasucho na pánvi. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Přidáme fazolky, které posypeme opraženou strouhankou, dále dáme vrstvu fazolek a opět strouhanku. Polijeme osolenou šlehačkou a pečeme v troubě 20 minut. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem. 

Fazolové lusky s rajčaty

větší cibule, 100 g oleje, 600 g fazolových lusků, 3 stroužky česneku, 4 větší rajčata, sůl, pepř

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené fazolky, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř a utřený česnek. Vše necháme prohřát. ©

Hrášek na slanině

100 g slaniny, 50 g hladké mouky, 1 l vody, 600 g hrášku, sůl, 40 g másla

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Přidáme hladkou mouku, zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme hrášek, sůl a povaříme. Můžeme zjemnit máslem. Podáváme s vařenými brambory. 


Fazolové lusky s vejci

50 g másla, 500 g fazolových lusků, 4 vejce, 4 lžíce mléka, pažitka

Do rozpuštěného másla dáme nakrájené fazolky, nepatrně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Jakmile se šťáva vypaří, přilijeme mléko s rozšlehanými vejci a bez míchání necháme ztuhnout. Posypeme nakrájenou pažitkou

Hrachové šišky se slaninou

pro 4 osoby: 500 g sušeného hrachu, 3 vejce, sůl, pepř, polohrubou mouku podle potřeby, 150 g anglické slaniny, kousek zeleného pórku

Sušený hrách nasypeme do hrnce, zalijeme ho studenou vodou a necháme přes noc namočený. Nabobtnalý hrách pak uvaříme doměkka a rozmixujeme. Hrachovou kaši postupně naléváme do plátněného ubrousku a vymačkáme z něj téměř všechnu tekutinu. Tuto mírně vlhkou hmotu nasypeme do misky, přidáme vejce, sůl, pepř a vypracujeme těsto. Pokud bude řídké, přidáme trochu mouky. Pórek krátce oblanšírujeme ve vroucí vodě a nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Z hrachového těsta tvoříme válečky. Každý obalíme plátkem anglické slaniny a svážeme pórkem. Šišky naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě 10 minut. Podáváme teplé buď samostatně, nebo se zelím.

Fazole se šťovíkem

pro 4 osoby: 500 g vyluštěných zelených fazolí, cibule, 2 lžíce oleje, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, 150 g plátků anglické slaniny, 100 g šťovíku

V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme do ní fazole a 5 minut je povaříme. Potom je zchladíme studenou vodou. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme fazole a opékáme je 5 minut. Vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu opečeme dozlatova. Šťovík očistíme, omyjeme, necháme dobře okapat a rozdělíme na talíře. Obložíme fazolemi s cibuli a před podáváním ozdobíme kostičkami opečené slaniny.
Příprava 35 minut, na osobu 350 kcal, 8 g bílkovin, 29 g tuků, 12 g sacharidů

Fazolky s tymiánem

Na 4 porce: 750 g zelených fazolek, 180 g slaniny, 4 zelené jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, lžičku tymiánu, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, tabasco, 4 tvrdá rajčata

Očištěné zelené fazolky omyjeme, 7 minut vaříme v osolené vodě a slijeme. Cibulku oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na silnější nudličky a na troše oleje ji lehce orestujeme. Fazolky promícháme s cibuli, slaninou a česnekem, osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem, zalijeme ½ šálkem vody, zakryjeme poklici a podusíme. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Rozpůlíme je, odstraníme semínka a přidáme k fazolkám. Společně je necháme ještě několik minut podusit a dochutíme tabascem. Podáváme s bílým chlebem.

Sekana z čočky

2 lžíce olivového oleje,2 utřené stroužky česneku,1 nasekaná větší cibule,2 stonky řapíkovatého celeru, nasekaného nadrobno,100 g strouhanky (lepší celozrnná),200 g uvařené a okapané čočky,200 g na drobno nasekaných ořechů (nejlépe vlašských),½ lžičky soli,mletý pepř,2 lžičky italského koření, či směsi bylinek,¼ lžičky chilli koření,4 lžíce sekané petrželky,2 rozšlehaná vejce,100 g čedaru,150 ml rajského protlaku,20 g změklého másla,100 g žampionů, nakrájených na plátky

Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolku rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a celer do měkka. Zeleninu v míse smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, kořením, chilli kořením, petrželkou, vejci, sýrem a rajským protlakem.Formu o rozměrech ca. 23×12cm vyložíme po stranách papírem na pečení. Dno vymažeme máslem, naskládáme na něj houby a zakryjeme je směsí. Pečeme ca. hodinu a 20 min.Hotové jídlo opatrně vyklopíme na podnos. Odstraníme papír a podáváme buď se zel. salátem, nebo s brambory.

Opilé fazole s krevetkami

300 g bílých fazolí,200 g loupaných malých krevet,100 g pršutu,1 paprika lusk,2 menší cibule,200 ml bílého suchého vína,2 lžíce olivového oleje,provensálské koření,rozmarýn,1 stroužek česneku,sůl,smetana,chleba

24 hodin předem namočíme fazole do ½ litru bílého vína a ½ litru vody. Na čtvrtky nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji a přidáme na nudličky nakrájený pršut, krevety,papriku, česnek utřený se solí. Lehce podusíme s smícháme s fazolemi uvařenými na měkko. Osolíme, okořeníme, podlijeme vínem a zalijeme smetanou. Podusíme 5 minut. Podáváme s chlebem.

Fazole ve smetanové omáčce podávané v chlebu

kulatý bochník chleba na vydlabání,300 g barevných fazolí,konzervované fazolky,4 brambory,smetana,máslo,hladká mouka,slanina,ocet,kopr,sůl,pepř

24 hodin předem namočíme fazole do vody.Necháme vařit fazole, jemně krájené brambory a konzervované fazolky. Přilijeme smetanu a zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Přidáme kopr, ocet, pepř a sůl. Vše povaříme. Omáčku podáváme ve vydlabaném bochníku chleba

Fazole na paprice

15 dkg fazolí,1 cibule,2 lžíce tuku,sůl,ml.sladká paprika,¼ l kysané smetany,2 lžíce mouky,zelená petrželka,bobkový list

Mírně osolené fazole uvaříme do měkka s bobkovým listem. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme ml. papriku, zaprášíme moukou, zalít vodou, osolit a přidat k fazolím.Nechat provařit a procedit a pak teprve přidat k fazolím.Po krátkém povaření zatřepat kysanou smetanou. Podáváme s vařenými brambory.

Fazole s jablky

300 g bilych fazoli, 300 g kyselejsich jablek, 100 g slaniny, 1 cibule, sul, bobkovy list, trocha hladke mouky

Prebrane a proplachnute fazole varime temer domekka ve vode, v niz byly namoceny. Osolime, pridame loupana a na platky nakrajena rajcata a pokracujeme vo vareni. Mezitim v panvi rozskvarime na kosticky nakrajenou slaninu, osmazime na ni nadrobno nakrajenou cibuli, prisypeme trochu mouky a za staleho michani pripravime svetlou cibulovou jisku. Primichame ji k fazolim, pridame bobkovy list a dovarime domekka. Vhodnou prilohou je cerstvy chleb nebo slane rohliky.

Fazole po bulharsku

350 g bilych fazoli, 1 dl oleje, 2 cibule, 3 zelene papriky, sladka paprika, 4 rajcata, sul, petrzelka

Prebrane, proprane a namocene fazole uvarime ve vode, v niz jsme je namacali. Jakmile zmeknou, vodu scedime, prelijeme je cerstvou varici vodou, osolime a varime domekka. Mezitim v kastrolu na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame na nudlicky nakrajene papriky, spolecne osmazime a primichame sladkou papriku. Vlozime uvarene fazole, na silnejsi platky nakrajena cerstva rajcata, prisolime a chvilu dusime. Pokud jsou rajcata prilis kysela, pridame spetku cukru. Na konci pripravy vmichame jemne nakrajenou petrzelovou nat a podavame s bilym chlebem.

Fazolové karbanátky s cibulí a pórkem

300 fazoli, 500 g cibule, sul, 150 g sadla, sladka paprika, petrzelova nat, 250 g porku, 20 g polohrube mouky, 2 vejce

Fazole prebereme, omyjeme, namocime a uvarime domekka. Mezitim na polovine uvedeneho mnozstvi sadla v zapekaci misce dozlatova usmazime na kolecka nakrajenou cibuli, primichame k ni mletou papriku a nasekanou zelenou petrzelku. Zvlast v hlubsi panvi na zbyvajicim sadle zpenime na kolecka nakrajany ocisteny porek a trochu jej podusime. Jakmile porek zmekne, pridame mouku, dobre promichame a jeste trochu povarime. K podudesenemu porku vmichame trochu umlete papriky a zbytek petrzelky, uvarene a scezene fazole a sul a pri michani fazole rozmelnime na kasi. Po zchladnuti do zmesi zamichame vejce a vytvorime male karbanatky, ktere nechame chvili odlezet. Potom osmazenou cibuli podlijeme trochou horke vody, povarime, naklademe na ni karbanatky a asi 15-20 minut je zapeceme pri vyssi teplote. Podavame s varenymi bramborami a sezonnim zeleninovym salatem.

Fazolové karbanátky

300 g fazoli, 200 g varenych brambor, 3 vejce, 120 g slaniny, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, sul, pepr, majoranka, strouhanka, tuk na smazeni

Fazole prebereme, oplachneme a po namoceni uvarime domekka. Potom je prolisuejeme nebo rozmixujeme, smichame s nastrouhanymi brambory, jednim vejcem a trochou strouhanky, osolime, opeprime a pridame najemno nasekanou cibuli, kterou jsme orestovali na kostickach slaniny. Pridame majoranku a prolisovany cesnek. Dobre promichame a tvarujeme karbanatky, ktere obalujeme v rozmichanych vejcich a ve strouhance a smazime je v rozpalenem tuku. Vhodnou prilohou jsu varene brambory nebo bramborova kase a zeleninovy salat.

Fazole zapečené se škvarky

400 g fazoli, 100 g skvarku se sadlem, trocha strouhanky, sul, 2 kelimky kysane smetany

Prebrane, proplachnute a namocene fazole uvarime domekka, scedime a vlozime do dobre vymsteneho pekace. Zvlast na panvi rozpalime skvarky se sadlem a osmahneme na nich strouhanku. Vse zamichame do fazoli, osolime, zalijeme smetanou a asi 30 minut zapekame ve velmi dobre vyhrate troube. Podavame se syrovym kysanim zelim nebo s jakymkoliv zeleninovym salatem.

Hrach zapečený se zelím

300 g hrachu, hrnek rajske stavy, protlaku nebo zredeneho kecupu, 250 g kysaneho zeli, kousek masla nebo sadla, strouhanka, 50 g nastrouhaneho tvrdeho syra, sul, pepr, petrzelova nat

Hrach prebereme, proplachneme a po namoceni uvarime domekka. Muzeme pouzit take hrach predvareny, ktery pripravime podle navodu na obalu. Uvareny hrach smichame s osolenou rajskou stavou nebo se zredenym kecupem a prendame do vymasteneho pekacku. Kysele zeli prekrajime, podusime do zmeknuti v mirne osolene vode, scedime, opeprime a rozlozime na hrach. Navrch nasypeme strouhany syr smichany se strouhankou, pridame nekolik platku masla, ktere rozlozime na povrch pokrmu a zapeceme asi 20 minut v dobre vyhrate troube. Pri podavani ozdobime nasekanou zelenou petrzelkou.

Zapečený hrách

400 g hrachu, 100 g sadla, strouhanka, 2 cibule, 5-6 strouzku cesneku, sul, petrzelova nat, bazalka

Prebrany, proprany a namoceny hrach uvarime domekka, muzeme samozrejme pouzit take hrach predvareny. Po odcezeni jej prendame do vymasteneho a strouhankou vysypaneho pekacku, prelijeme sadlem, v nemz jsme osmazili nat a bazalku, posypeme oprazenou strouhankou a zapaceme v dobre vyhrate troube. Jednotlive porce podavame ozdobene nudlickami sterilovane papriky a na kosticky nakrajenou sterilovanou okurkou.

Hrách po španělsku

400 g hrachu, salek oleje, 1 velka cibule, 4 rajcata, sul, 5-6 strouzku cesneku, trochu strouhanky, 2 vejce uvarena natvrdo, bazalka, petrzelova nat

Prebrany, proplachnuty a namoceny hrach uvarime domekka. Zvlast na oleji dozlatova osmazime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame oloupana a na platky porajena rajcata, sul, prolisovany cesnek a dusime. Po chvili prisypeme strouhanku, bazalku, petrzelku, promichame a pridame uvareny hrach a nakrajena vejce. Spolecne prohrejeme. Podavame se zeleninovym salatem.

Španělský hrnec

250 g zluteho hrachu, 2 cibule, 3 strouzky cesneku, 250 g hoveziho masa, 250 g skopoveho masa, 1 kureci stehno, 100 g slaniny, 200 g parku, 4 lzice oleje, sul, mlety pepr, drceny kmin, 300 g hlavkoveho zeli, 1/2 mensiho celeru, 300 g mrkve, 250 g zelenych fazolek, 1 hlavka salatu

Prebrany a proplachnuty hrach zalijeme vodou a pres noc nechame zmeknout. Oloupanou cibuli a cesnek nakrajime nadrobno. Maso nakrajime na kostky, slaninu na kosticky a parky na kolecka. Olej rozehrejeme ve vetsim hrnci a osmahneme na nem cibuli a cesnek. Pridame maso a vykostene, na kousky nakrajene kureci maso, slaninu a za stleho michani ho opeceme dohneda. Mezitim v jine nadobe uvarime ve vode, ve ktere jsme ho namaceli, zmekly hrach. Potom ho pridame do hrnce s masem, osolime, opeprime, okminujeme, nadobu prikyjeme a varime dal, az maso zmekne. Ocistene zeli nakajime na nudlicky a spolu s ocistenym, na dilky nakrajenym celerem a na kolecka nakrajenou mrkvi pridame k masu s hrachem. Pridame dlouhych vlaken zbavene a na dilky nakrajene fazolky a jeste varime, az zelenina zmekne. Ke konci vareni pridame omyty a na ctvrtky nakrajene hlavkovy salat. Potom vyvar ocedime a podavame jako polevku. Maso se zeleninou a hrach podavame jak dalsi chod tak, ze maso rozdelime na talire a kolem nej ozdobne podle druhu rozlozime barevnou zeleninu a hrach.

Hrachový kotlík s vínnou klobásou

1 cibule, 50 g slaniny, 1 porek, 2 mrkve, 1 lzice oleje, 200 g loupaneho hrachu, 4 vinne klobasy, 500 g brambor, hrnek mrazeneho hrasku, 100 g chleba, 3 lzice masla, sul, polevkove koreni, 75 ml plzenskeho piva

Cibuli a slaninu nadrobno nakrajime. Porek a ocistenou mrkev nakrajime na kolecka. Na oleji opeceme slaninu a osmahneme na ni cibuli. Pridame porek, mrkev a loupany hrach. Prilijeme litr vody a varime 1,5 hodiny. Behem vareni vlozime klobasy. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrajime na male kostky. Spolu s mrazenym hraskem je pridame do hrnce 10 minut pred koncem varu. Chleba nakrajime na kosticky a osmazime je na masle. Kotlikovou polevku osolime, ochutime polevkovym korenim a pivem. Podavame s osmazenym chlebem jako samostatny zimni pokrm.

6. prosince 2009

Rizoto se sójou

200 g ryze, olej, sul, 200 g soji, 200 g sunkoveho salamu, 1 porek nebo 2 cibule, maslo

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni soju dosolime a jeste chvili varime. Potom soju scedime. Ryzi proplachneme studenou vodou a uvarime se 2 lzicemi oleja a spetkou soli domekka. Na masle podusime ocisteny na kolecka nakrajeny porek nebo orestujeme nasekanou cibuli. K cibuli nebo porku pridame na kosticky nakrajeny sunkovy salam, ryzi, soju a spolecne prohrejeme. Naberackou namocenou ve studene vode tvorime z rizota kopecky, ktere posypeme nastrouhanym syrem a oblozime jakoukoliv zeleninou.

Zapečená sója s bramborami

300 g soji, 500 g brambor, 200 g tvrdeho syra, sul, 5 vajec, 1 velky porek, maslo, vegeta, kysana smetana

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni osolime a jeste chvili varime. Potom soju scedime. Nez se uvari soja, uvarime ve slupce brambory, zchladime je a oloupeme. Brambory nakrajime na platky. Porek ocistime, nakrajime na kolecka nebo spalicky a podusime chvili na kousku masla. V mise smichame pripravene brambory, soju, porek a nastrouhany tvrdy syr. Pekac dobre vymazeme maslem. Smes vlozime do pekace. Ve slehaci rozslehame vejce s vegetou a jednim kelimkem kysane smetany a tuto smes vlijeme do pekace. Zapekame v dobre vyhrate troube asi 30 minut. Hotovy pokrm na taliri ozdobime rajcetem, prouzky sterilovane cervene kapie a platkem sunky.

Testoviny se sójou

1 balicek testovin, 200 g soji, sul, olej, 200 g tvrdeho syra, 5 vajec, 2 cibule, petrzelova nat, maslo, vegeta, salek sladke smetany

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Pred dokoncenim vareni osolime a jeste chvili varime. Potom soju scedime. Testoviny uvarime podle navodu na sacku. Cibuli oloupeme, posekame na kosticky a orestujeme na oleji. Osmazenou cibulku vmichame do testovin. Pekac dobre vymazeme maslem. V mise smichame testoviny s cibulkou, pripravenou soju a nastrouhany tvrdy syr a smes vlozime do vymasteneho pekace. Ve slehaci jeste chvili slehame vejce se smetanou a vegetou a touto smesi zalijeme pripravenou smes. Zapeceme asi 30 minut v dobre vyhrate troube, hotovy pokrm posypeme nasekanou zelenou petrzelkou a ozdobime nudlickami sterilovane cervene kapie. Podavame se zeleninovym salatem jako zdrave a lehke jidlo.

Drúbeží játra se sójovými boby

2 polevkove lzice tuku na smazeni, 1 velka cibule, 6 rajcat, 400 g drubezich jater, 1 lzicka worcesterove omacky, 1 lzicka sojove omacky, 1 velka lzice plnotucne horcice, 1 velka lzice kecupu, 1 lzicka koreni vegeta, 1 velky hrnek uvarenych a ocezenych sojovych bobu, 1 lzicka solamylu, 1 baleni testovin, 80 g tvrdeho syra

Sojove boby uvarime v dostatecnem mnozstvi vody domekka, sul pridame k soji az pred koncem vareni. Soju ocedime. Pri vareni sojovych bobu muzeme do hrnce vlozit 1-2 bobkove listy, ktere po uvareni vyjmeme. Cibuli oloupeme a nasekame na drobne kosticky. Rajcata omyjeme a nakrajime na ctvrtky. V hlbsim kastrolu rozehrejeme tuk na smazeni, prisypeme cibuli a nechame ji za staleho michani zesklovatet. Pridame rajcata a podusime je. Potom do panve vlozime drubezi jatra, je-li potreba, pokrajime je na mensi kousky. Smes ochutime worcesterovou omackou, sojovou omackou, horcici, kecupem a korenim vegeta a podlijeme asi hrnkem vody. Mezitim uvarime spagety podle navodu na obalu. V trosce vody rozmichame solamyl a prilijeme jej do panve. Vse promichame a nechame jeste chvili povarit. Nakonec smes osolime a opeprime a smichame s pripravenymi sojovymi boby. Na jemnem struhadle nastrouhame tvrdy syr. Do taliru rozdelime uvarene spagety, pripravenou smes a pokrm posypeme strouhanym syrem. Ihned podavame.

Sójová těstovinová variace

1/2 baleni barevnych testovin, 1/2 baleni svetlych testovin, 1 konzerva lancmitu, 1 maly sladky kecup, 2 hrnky sojovych bobu uvarenych domekka, 4 lzice rostlinneho oleje, 4 strouzky cesneku, sul, pep, lzicka sojove omacky, 100 g tvrdeho syra, na ozdobeni ruznobarevne paprikove lusky

Sojove boby uvarime v dostatecnem mnozstvi vody domekka, sul pridame az pred koncem vareni. Prebytecnou tekutinu slijeme. Do dvou hrncu nalijeme studenou vodu, kterou osolime a privedeme k varu. Pridame po jedne lzici rostlinneho oleje, aby se testoviny neslepily. Do jednoho hrnce nasypeme svetle testoviny a druheho barevne testoviny. Nechame je uvarit podle navodu na obalu. Mezitim si pripravime omacku. Do hlubsi panve nalijeme priblizne dve polevkove lzice rostlinneho oleje, ktery nechame rozehrat na vysokou teplotu. Otevreme konzervu lancmitu a maso nakrajime na kosticky. Cesnek oloupeme a prolisujeme. Rozkrajeny lancmit nasypeme do panve a za staleho promichavani jej opeceme ze vsech stran. Pridame uvarene a ocezene sojove boby a sladky kecup. Vse promichame a nechame prohrat. Nakonec pridame sojovou omacku, prolisovany cesnek, sul, pepr. Z obou druhu testovin slijeme vodu. Na jemnem struhadle nasrouhame tvrdy syr, pripadne uzeny syr. Svetle i barevne testoviny promichame a rovnomerne rozdelime na talire. Doprostred pridame masovou smes a povrch pokrmu posypeme nastrouhanym syrem. Na zaver muzeme tento zdravy pokrm ozdobit jeste nekolika prouzky cervene, zlute a zelene papriky.

Čočková polévka s kysaným zelím

200 g cocky, bujonova kostka, 200 g kysaneho zeli, 1 cibule, tuk, trochu hladke mouky, 1 kelimek kysane smetany, 1 vejce, sul, kmin, polevkove koreni Maggi

K namocene cocce prilijeme vodu a spolu s bujonovou kostkou uvarime temer domekka. Zeli podlijeme, prekrajime a povarime. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, zaprasime ji moukou, zasmazime, zredime vodou, prilijeme vse k cocce a kdyz je zeli mekke, vlijeme jej do polevky. Hotovou polevku zalijeme smetanou, osolime, okorenime a do polevky zavarime jeste jedno rozslehane vejce. Polevku podavame s krajicem chleba jako samostatny pokrm.

Čočková polévka s rajčatovým protlakem

200 g cocky, slanina, cibule, 2 lzice strouhane korenove zeleniny, 30 g tuku, 30 g polohrube mouky, 1 maly rajcatovy protlak nebo kecup, salek mleka nebo smetany, sul, vegeta

Namocenou cocku dame varit s nakrajenou cibuli a rozskvarenou slaninou. Behem varu pridame zeleninu. Kdyz je cocka mekka, pridame jisku z tuku a mouky, pridame rajcatovy protlak nebo kecup, povarime a dochutime soli, vegetou, pripadne polevkovym korenim. Misto rajcatoveho protlaku muzeme polevku ochutit take mletou sladkou cevenou paprikou. Polevku zjemnime mlekem nebo smetanou.

Kyselá čočková polévka

160 g cocky, bobkovy list, 1 kelimek kysane smetany, 30 g hladke mouky, 1 male cibule, olej, sul, citron

Prebranou a omytou cocku na nekolik hodin namocime do studene vody. Potom ji uvarime spolu s bobkovym listem. Prilijeme smetanu, ve ktere jsme dobre rozmichali mouku. Posekanou cibuli zpenime na rozpalenem oleji, pridame do polevky, osolime a jeste chvili spolecne povarime. Nakonec podle chuti jeste okyselime citronovou stavou.

Čočová polévka s bramborami

150 g cocky, 50 g slaniny, 200 g brambor, 20 g hladke mouky, 1/2 l mleka nebo cast mleka a cast sladke smetany, 1 lzice rajcatoveho protlaku, 1 male cibule, petrzelka, sul, 1 houska, 1 lzice oleje

Prebranou, proplachnutou cocku namocime na 2 hodiny do studene vody a pak ji v teze vode uvarime. Kdyz je cocka napul mekka, pridame na kousky nakrajena brambory a vse uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, kosticky vyjmeme, na tuku osmazime drobne nakrajenou cibuli, vmichame mouku a osmazime. Jisku zalijeme vodou a povarime. Pridame prolisovanou nebo rozmixovanou cocku s brambory, mleko, pripadne mleko se smetanou, rajcatovy protlak, sul a privedeme k varu. Pred podavanim pridame do polevky slaninu a jemne rozsekanou petrzelku. Polevku podavame s kostickami osmazene housky.

Čočková polévka s párkem a žampiony

Suroviny: 120 g cocky, 4 lzice oleje, 3 lzice hladke mouky, 1 cibule, 1 parek, 150 g cerstvych nebo sterilovanych zampionu, mleta paprika, pepr, petrzelka, sul

Postup: Prebranou, proplachnutou čočku namočime asi na 2 hodiny do studene vody, dame varit a behem varu pridame očistene a na platky nakrajene žampiony. Z drobne nakrajene cibule, mouky a časti oleje pripravime ružovou jišku, zredime ji vodou, dobre ji povarime. Na kolecka nakrajeny parek osmažime na oleji, vmichame papriku a pridame do polevky. Osolime ji a okorenime peprem a prolisovanym cesnekem. Pred podavanim polevku posypeme sekanou petrželkou.