13. ledna 2010

Čočka s houbami a bylinkami

750 ml vody v níž se máčely houby,750 ml vývaru,125 ml červeného vína,2 pokrájené červené cibule,3 stroužky česneku-rozdrceného,275 g přebrané a proprané čočky (nejraději drobnozrnné odrůdy),150 g namočených jemně pokrájených sušených hříbků,sůl,čerstvě mletý pepř,kapka tabasca,2 lžíce organa (dobromysli) a petrželky,2 lžičky čerstvého tymiánu,šťáva z poloviny citronu,
 

Do hrnce dejte 150 ml vody, ve které jste máčeli houby, 150ml vývaru a červené víno. Společně s cibulí a česnekem je přiveďte k varu. Zakryjte a zprudka povařte 5 minut. Sundejte pokličku a pokrm duste, dokud cibule nezměkne a nedusí se ve vlastní šťávě. Vmíchejte čočku, hříbky, vývar a zbytek vody, ve které jste máčeli houby.Vydatně opepřete, přiveďte k varu a pokračujte ještě 10 minut ve vaření bez pokličky. Pak ztlumte oheň a za občasného míchání duste částečně zakryté ještě 30-35 minut, dokud čočka nezměkne. Je-li třeba, přidejte více vývaru. Dobře osolte a chcete-li, přidejte tabasco. Vmíchejte čerstvé bylinky a citrónovou šťávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat