21. ledna 2010

Hrachová kaše s párkem a zelím

500 g zeleneho hrachu, 1/2 lzicky majoranky, 5 strouzku cesneku, sul, pepr, 5 lzic oleje, 1 cibule, teleci nebo videnske parky, 200 g kysaneho zeli, petrzelka na ozdobeni
 
Hrach prebereme, proplachneme a den predem nebo nejmene 4 hodiny predem jej namocime. V teze vode ho pak na mirnem ohni uvarime domekka. Hrach scedime a rozmixujeme. Mezitim oloupeme cesnek, rozmackame ho v lise na cesnek a rozmichame se soli a peprem. Oloupanou cibuli nasekame na kosticky. Do hrachove kase pridame rozmackany cesnek a majoranku a promichame. Nakonec podle chuti osolime a opeprime. Cibuli osmahneme na oleji dozlatova. Na trosce oleje orestujeme rovnez pripravene parky, muzeme je ozdobne nariznout. Hrachovou kasi podavame s parkem, posypanou osmazenou cibulkou a ozdobenou petrzelkou. Doplnime kysanym zelim, ktere podavame zvlast. Hrach ma vysoky obsah hodnotnych rostlinnych bilkovin, je bohaty na vitaminy skupiny B a stopove prvky, zvlast zelezo a fosfor. Proto bychom ho meli do jidelnicku zarazovat co nejcasteji.

Žádné komentáře:

Okomentovat