26. ledna 2010

Mrkvová bábovka

250 g měkkého plnotučného tvarohu,4 vejce,100 g třtinového cukru,400 g mrkve,200 g hrubé mouky,2 kávové lžičky jedlé sody,80 ml slunečnicového nebo olivového oleje,50 g dýňových semínek,50 g slunečnicových semínek,50 g vlašských ořechů,2 lžičky skořice,2 polévkové lžíce kvalitního kakaa,citrónová kůra,trochu másla na vymazání formy,hrubou mouku na vysypání formy
čokoládová pěna: šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka, 100 g čokolády na vaření,vanilkový cukr

Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru.Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout.Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat