19. ledna 2010

Nadívané kůzlátko

předek kůzlete nebo jehněte,sůl,50 g obyčejné slaniny (špeku),50 g másla,vývar,
Na nádivku : 80 g másla,sůl,hrst nadrobno nakrájených mladých kopřiv nebo petrželky,3 vejce,3 žemle,1/4 l mléka,2 lžíce sterilovaného hrášku,čerstvě mletý pepř,muškátový květ
 

Vejce rozklepněte, žloutky oddělte od bílků. Žemle nakrájejte na kostičky. Zahřejte mléko, rozšlehejte v něm mírně rozehřáté máslo, zalijte jím žemle,nechte nabobtnat. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žemle vymačkejte, přidejte žloutky, sůl, pepř a trochu muškátového květu a vypracujte homogenní hmotu.Vmíchejte do ní sníh z bílků, nechte směs chvíli odležet a kapsu jí naplňte. Maso omyjte, vykostěte,prořízněte kapsu. Naplňte ji nádivkou, zašijte, osolte.V pekáči rozehřejte máslo a drobně nakrájenou slaninu, položte na ně několik špejlí a na ně vložte maso, aby se nepřipeklo ke dnu, trochu podlejte a dejte do předehřáté trouby péci při 180 °C. Za
 častého podlévání horkou vodou pečte doměkka.Během pečení obraťte, aby byla stejnoměrná kůrčička. Když je maso upečené, přeceďte šťávu do kastrůlku,zjemněte ji kouskem másla a trochou vývaru,případně dosolte, na talíři jí pak přelijte porce masa.Podávejte s bramborovou kaší nebo s bramborami a špenátem z mladých kopřiv.

Žádné komentáře:

Okomentovat