11. ledna 2010

Sójové mléko, tvaroh, kaše

1 balicek sojovych bobu, voda, spetka salveje, majoranka, kmin, sul, citronova stava

Sojove boby nechame pres noc namocene ve studene vode. Rano je dukladne rozmixujeme v mixeru a povarime na velmi slabem ohni pouhych 5 minut. Nechame 10 minut stat horke a pripravime si gazu nebo jemne platno a prelijeme sojovou drt pres platno. Tak zachytime do hrnce sojove mleko. V gaze zustane sojova drt. Tuto drt povarime se salveji, majorankou a kminem, osolime a vznika kase. Sojove mleko muzeme pouzit do polevek, kasi, vsude tam, kde bychom pouzili mleko normalni. Dale z neho muzeme ziskat sojovy tvaroh. Zahrejeme mleko na teplotu horkou pro ruku a pokapeme citronovou stavou, slabe zredime vodou a nechame asi 15 minut stat. V mleku se utvori srazenina, kterou precedime pres platno. V nem zachytime tvaroh. Vykapanou tekutinu muzeme vylit, nehodi se k nicemu. Sojovy tvaroh je vynikajici do zeleninovych salatu, polevek, pomazanek, hodi se ke smazeni a je vynikajici prilohou spolu s kecupem ke spagetam.

Žádné komentáře:

Okomentovat