11. února 2010

Falešná gulášová polevka

1/4 kg velkozrnné čočky,1 kg brambor,1 velká cibule,1/2 hlavičky česneku,trochu oleje.
Koření : majoránka (asi 1 polévková lžíce) mletý černý pepř(na špičku nože),mletý kmín (kávová lžička),maggi a 2 kostky masoxu,1 - 2 malé chilli papričky,nebo kousek pálivé čerstvé papriky nakrájené na malé nudličky.
Jíška:1/2 hrnku oleje,
Čočku namočíme, až změkne. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Vezmeme větší hrnec, nalejeme do něj trochu oleje, přidáme pokrájenou cibuli a pepř, a osmažíme ji. Přidáme všechno koření včetně masoxu, maggi, přisypeme čočku a podlijeme vodou. Dusíme asi 10 minut za podlévání, jako bychom dělali guláš. Když čočka trochu změkne, přidáme brambory, dolijeme na objem polévky a vše uvaříme do měkka. Polévku zahustíme domácí jíškou: vezmeme menší kastrolek nebo pánev se silným dnem, ve které se nám zaručeně nic nepřipaluje :-) nalijeme tam asi půl hrnku oleje, přisypeme ještě do studeného oleje hladkou mouku a promícháme. Dáme na hořák a za stálého míchání (!) ode dna mícháme a smažíme, dokud nezačne jíška odspodu hnědnout. Zvýšíme tempo míchání a jakmile má barvu světle pražených burských oříšků, okamžitě vypneme sporák a mícháme ještě alespoň dvě minuty bez hořáku. Připravíme si k ruce kvrdlačku, a zchladlou jíšku dáme po částech velmi opatrně do polévky. Jakmile je v polévce, okamžitě jí rozkrdláme. Menší hrudky se samy rozvaří. Tvorbu hrudek zminimalizujeme zhruba přibližnou teplotou polévky a jíšky, tedy - jíška jí má vždy vyšší než polévka a tedy hrozí vyprsknutí našeho tovaru do našeho oka.:-) Jíšku povařte tak 5 minut, polévku případně dosolte, dochuťe maggi a můžete podávat. 


Žádné komentáře:

Okomentovat