11. února 2010

Halušky se zelím

0,7 l sladkokyselé zelí,2,5 sklenice vody,3 lžíce oleje,1 středně velká cibule,3 lžičky cukru,kmín,sůl,6 - 8 brambor,2 vejce,
400 - 450 dkg polohrubé mouky

Příprava zelí: Zelí scedíme podlijeme vodou, přidáme 1 - 2 lžičky kmínu, 3 lžičky cukru, mírně osolíme a necháme dusit 30 min. Pokrájíme nadrobno cibuli přidáme 3 lžíce oleje a opražíme do skla. Přidáme do zelí a nastrouháme jeden střední  brambor. Necháme zelí dusit dalších 10 - 15 minut.
Příprava halušek: Do většího hrnce nalijeme asi 3 l  vody, vodu osolíme 1 - 1,5 lžíce soli a necháme vařit.Nastrouháme  6 - 8 oloupaných brambor ( stejně jako na bramborák ), přidáme 1 - 2 vejce, 400 - 450 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky soli.Vytvoříme tužší těsto.  Do vřící vody pomocí cedníku  na halušky ( větší oka ) protlačujeme halušky. Vaříme 5 - 7 minut.Nakrájíme na kostičky špek ( doporučuji prorostlý ) a necháme osmažit na pánvičce ( škvarky ).Zcezené halušky smícháme se zelím a polijeme škvarkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat