2. února 2010

Horácká pečená slepice

1 slepice,100 g slaniny (špeku),sůl,celý pepř,nové koření,bobkový list,1 větší cibule,vepřové sádlo nebo olej,cca. 1 l nepříliš slaného slepičího vývaru (pokud je z kostky, udělejte jej z dvojnásobného množství vody),1 lžíce rajského protlaku nebo kečupu

Slepici očistěte, omyjte, osušte, rozčtvrťte, polovinou nakrájené slaniny ji prošpikujte, mírně ji osolte.Pokud je velmi stará, potřete ji nejdřív alkoholem a nechte 15 minut působit. Na sádle dorůžova usmažte drobně nakrájenou cibuli, přidejte rajský protlak nebo kečup, zalijte vývarem a přidejte koření. Do tohoto základu vložte slepici, přiklopte a dejte do rozehřáté trouby péci při 175 °C. Vývaru dejte natolik dost, aby zpočátku bylo maso zcela ponořené a nejdřív se vařilo, potom postupně dusilo a nakonec peklo,jak se šťáva odpařuje. Minimálně 1,5 hodiny pečte přiklopené, po odkrytí poklice přelévejte často výpekem případně podlévejte vařící vodou. Pečenou slepici naporcujte, zbytek slaniny rozškvařte na pánvičce,vmíchejte do šťávy, vložte do ní porce masa, nechte prohřát a podávejte s brambory nebo rýží a listovým salátem či kompotem.

Žádné komentáře:

Okomentovat