2. února 2010

Moravský pečený kapoun

1 kapoun (případně mladší slepice nebo kohout),100 g slaniny (špeku),80 g másla,slepičí nebo kuřecí vývar, eventuálně voda

Máslo rozpusťte.Kapouna očistěte,omyjte, osušte, osolte,prsa prošpikujte slaninou.Vložte do pekáče hřbetem nahoru, pokapejte trochou másla,podlijte vývarem nebo vodou, přiklopte,vložte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut při 190 °C. Poté odklopte,kapouna otočte prsy vzhůru, pokapejte máslem a pečte cca. 45 minut doměkka.Průběžně střídavě potírejte máslem a polévejte výpekem. Slepici nebokohouta, protože mají maso tužší, předem buď poduste nebo do poloměkka uvařte na polévku, poté teprve protáhněte slaninou a upečte jako kapouna.Podávejte s rýží nebo bramborem a listovým salátem či kompotem.

Žádné komentáře:

Okomentovat