3. února 2010

Slavnostní zeleninová polévka v dýni hokaido

4 menší, celé, nepoškozené dýně hokaido, 2 hrsti kořenové zeleniny pokrájené na drobné kostičky,2 hrsti nadrobno pokrájené zeleniny podle chuti (kapusta - i růžičková, květák, brokolice, pórek atd.),1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 plátek řasy kombu, 2 lžíce oleje,sušené kořenicí bylinky dle chuti (petrželová nať, libeček, tymián…),sůl, pepř, voda, sekaná čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobení

Tykve zvenčí dobře omyjte, osušte, odřízněte v horní části kolem stopky vrchlík, aby vznikl otvor o průměru alespoň 8 cm. Otvorem pomocí lžíce vyberte semena i se semeníky, vlastní dužninu ponechte. Kombu povařte 30 – 40 minut v horké vodě, vyndejte, nechte okapat, pokrájejte na tenké nudličky. Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky. Na hlubší pánvi na oleji zpěňte cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a česnek, překulte, promíchejte, zalijte mírně vařící vodou a pod poklicí cca. 10 minut poduste. Přidejte ostatní zeleninu, osolte, podle potřeby podlijte vařící vodou, přiklopte a ještě mírně poduste do poloměkka. Horkou směs rozdělte do tykví, přidejte kombu, po špetce rozemnutých sušených kořenicích bylinek, zalejte do 3/4 horkou vodou, přiklopte vrchlíky, vložte do zapékací mísy nebo hlubokého pekáče a dejte do vyhřáté trouby upéct téměř doměkka, ne příliš, aby se slupka neprotrhla. Opatrně přemístěte na hluboké talíře a podávejte jako efektní předkrm. Polévku vyjídejte rovnou z tykví. Pro snazší manipulaci můžete jednotlivé tykve uložit do malých misek z varného skla a teprve potom na plech, polévkové talíře, na něž je potom přeložíte ovšem musejí být nahřáté, aby misky nepraskly.


Žádné komentáře:

Okomentovat