3. února 2010

Slepice v petrželové omáčce

1 slepice, 1 cibule, 100 g másla,150 g nakrájené kořenové zeleniny,80 g hladké mouky,5 kuliček pepře, sůl, 1,5 l vody,3 kuličky nového koření,1/2 hvězdičky badyánu,2 hrsti sekané čerstvá petrželky,
Na knedlíčky : 150 ml slepičího vývaru,hrubá mouka podle potřeby,1 vejce, sůl, 1 lžička másla, 100 g strouhanky,čerstvě strouhaný muškátový oříšek podle chuti


Očištěnou, opranou slepici uvařte s kořením kromě petrželky, s kořenovou zeleninou, omytou cibulí i se slupkou a se solí doměkka, vyjměte, nechte okapat,vývar zceďte a nechte prochladnout. Z másla a hladké
mouky připravte jíšku, zalijte ji postupně částí vývaru, dobře rozmíchejte a provařte za častého míchání
alespoň 20 minut dohladka, ochuťte, prošlehejte,vsypte do ní nakrájenou petrželku, případně rozřeďte částí zbytku vývaru. Strouhanku namočte do 150 ml vývaru, ochuťte solí, muškátovým oříškem,spojte vejcem, důkladně prohněťte, dle potřeby zahustěte hrubou moukou. Z hmoty tvořte knedlíčky velikosti vlašského ořechu, vložte je do většího množství osolené vařící vody, 5 – 7 minut vařte,zceďte. Slepici rozdělte na porce, spolu s knedlíčky vložte do omáčky, prohřejte a podávejte ozdobené snítkou petrželky.

Žádné komentáře:

Okomentovat