23. února 2010

Špenátová roláda

500 g lisovaného  mraženého špenátu,3 žloutky, sníh ze 3 bílků,3 lžíce hrubé mouky, sůl.
Náplň: 4 vejce,1 větší cibule lžíce oleje,pepř, sůl.
Omáčka: 250 g žampionů, 40 g másla,0,25 litru smetany, 1 lžíce hladké mouky,ocet, pepř, sůl

Těsto: Z rozmrazeného špenátu slijeme vodu. Pak ho promícháme v misce se žloutky a moukou. Osolíme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme v jedno až dvoucentimetrové vrstvě a pečeme v mírně vyhřáté troubě deset až patnáct minut.
Náplň: Cibuli nadrobno pokrájíme a osmažíme do růžova. Opepříme, osolíme, přidáme vejce, ze kterých uděláme velice řídká míchaná vajíčka.
Omáčka: Omyté nadrobno pokrájené žampiony dusíme na másle, až zmizí voda. Přidáme lžíci mouky, pepř, sůl a zalijeme kyselou nebo sladkou smetanou. Chvíli povaříme, ochutíme octem a cukrem. Upečené špenátové těsto potřeme vaječnou náplní a sbalíme jako roládu. Krájíme napříč a na talíři poléváme omáčkou. Nejsou li žampiony,posypeme roládu smaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem. Špenátovou roládu můžeme podávat jako teplý předkrm, ale také jako samostatné jídlo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat