10. března 2010

Čočka s uzenou klobasou

uzené klobásky  (asi 1 pár) ,čočku (asi půl krabičky,), 3-4 oloupané brambory, kousek citronové kůry,
2 menší cibule, hladkou mouku (tak 3 lžíce), olej na jíšku, asi 2 dcl mléka, špetku soli ,trochu octa

Čočku probereme a namočíme. Mezitím uvaříme uzené maso a klobásky, po uvaření je vyjmeme. Do vývaru dáme čočku, 1 posekanou cibuli  a citrónovou kůru (nezapomenout!), povaříme do poloměkka, přidáme oloupané, nakrájené brambory, dovaříme.Vedle si připravíme jíšku:  na oleji trochu osmahneme druhou pokrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku (1-2 lžíce), osmažíme na světlou jíšku, zalijeme chladným (!) mlékem, přidáme do vývaru, povaříme. Jestli je čočka řídká, zahustíme mlékem s rozšlehanou hladkou moukou (asi 1 dcl mléka s 1-2 lžícemi hladké mouky), povaříme. Čočka by měla být poměrně hustá, ne polévkovitá, ne kašovitá. Odstraníme citronovou kůru. Pokud je třeba, dosolíme a podle chuti okyselíme. Při servírování přidáme nakrájenou uvařenou klobásku a příp. uzené (uzené můžeme použít na přípravu jiného jídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat