10. března 2010

Fazole po liberecku

3 druhy fazolí (od každého druhu cca 1/2 3 dl hrníčku),4 bobkové listy,cca 5 větších brambor,3 stroužky česneku,1/2 litr mléka,2 masoxy,1 malá mrkev,4 lžíce polohrubé mouky,špetka tymiánu, vegeta , sůl , cca 3 - 4 lžíce octa

Den předem namočíme fazole. Do hrnce vlijeme cca 2,5 l horké vody, vhodíme fazole a bobkové listy a dáme vařit. Přidáme masox, česnek, nastrouhanou mrkev, tymián a sůl. Těsně před uvařením fazolí vhodíme na kostičky nakrájené brambory a vlijeme mléko s rozmíchanou moukou (já používám šlehač na šlehačku). Vaříme do změknutí brambor a dochutíme Vegetou nebo polévkovým kořením. Odstavíme a podle chuti přidáme ocet. Obzvláště dobré chuti docílíme, pokud do každého talíře vložíme půl osmaženého libereckého párku (párek podélně rozpůlíme a lehce příčně nařežeme slupku, abychom mohli lžící lépe odkrajovat). Poměr veškerých ingrediencí můžeme samozřejmě podle chuti různě měnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat