3. března 2010

Mexická fazolová polévka

300 g suchých červených fazolí,250 g anglické slaniny,1 větší cibule,1 stroužek česneku,1 střední mrkev ,1 kousek celeru ,1 menší petržel ,dobromysl (oregano),rozmarýn,pepř,bobkový list,chilli ,
olej,sůl, pepř,1 kostička masoxu (kuřecí nebo hovězí),,trochu hladké mouky na jíšku

Den předem propláchneme červené fazole (může být více druhů, ale bílé raději ne, nevypadají tak pěkně), dáme je do středního hrnce a zalijeme vodou nejméně 5 cm nad fazole, aby změkly (množství vody není rozhodující, později je možno polévku ředit nebo i zahustit). Druhý den do stejné vody k fazolím přidáme půl syrové, nadrobno nakrájené cibule, 50g anglické slaniny nakrájené na kostičky, očištěnou a rozkrojenou mrkev, celer a petržel na čtvrtky a půl kávové lžičky rozmarýnu. Trochu osolíme a dáme vařit na 80 až 90 min. Po změknutí vyjmeme z vody všechnu zeleninu (tu můžeme vyndat dříve než fazole, je brzy měkká) a asi 3 fazolí. Vyndané fazole je možno rozmixovat nebo pasírovat (udělat z nich haši), měkkou zeleninu rozsekat nadrobno. Na pánvičku dáme olej, druhou půlku nakrájené cibule a nasekaný stroužek česneku. Necháme cibuli trochu zesklovatět a když zavoní, přidáme k ní celý zbytek nakrájené slaniny na kostičky, půl kávové lžičky dobromyslu, asi 4 bobkové listy, ještě trochu rozmarýnu, chilli (ostré podle chuti, nepřehnat to) a osolíme. Když se slanina zaškvíří a koření vypustí svou vůni, přidáme k tomu rozmixované fazole a nasekanou uvařenou zeleninu. Zamícháme a všechno vrátíme zpět do hrnce k nerozmixované 1 fazolí. Asi do půl litru vody dáme kostku masoxu a necháme povařit a rozpustit (pokud nemáme vývar, což většinou nemáme). Vlijeme všechno k fazolím, dosolíme pokud je potřeba, dáme

Žádné komentáře:

Okomentovat