30. března 2010

Polévka z vepřového kolena

1 vepřové koleno, 400 g hovězí na polévku, 4 brambory, 1 cibule,1/2 kg kořenové zeleniny, 1 masox,1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí, 1 malá sklenice sterilované červené řepy, 2 klobásy,1 rajský protlak, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, celý pepř, nové koření, kmín, bobkový list,1 1/2 l vody, 1 zakysaná smetana nebo sladká smetana

Do tlakového hrnce dáme vařit vepřové koleno, hovězí maso, kořenovou zeleninu, cibuli, masox a přidáme sůl, pepř a nové koření. Z hotového vývaru vyjmeme maso a zeleninu a přidáme rajský protlak, pokrájené červené zelí i s nálevem, červenou řepu, pokrájené brambory a bobkový list a kmín. Povaříme 15 minut. Mezi tím si připravíme máslovou jíšku, kterou boršč zahustíme. Vaříme ještě asi 15 minut. Nakonec přidáme do hotové polévky na kostičky nakrájené maso a klobásu. Nezbytným doplňkem správného boršče je lžíce šlehačky nebo zakysané smetany přidané až na plný talíř. Jako přílohu, i když není nutná, můžeme podávat chléb nebo slané pečivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat