3. března 2010

Radavské zelí

1 sáček kysaného zelí,1 krabice (sáček) předvařených fazolí,1 kg uzených vepřových žeber,4  brambory,1 ks uzené koleno ,1-2 cibule,1 noha dunajské klobásy ,1 lžíce sádla,100 g anglické slaniny vcelku,sůl, pepř, majoránka,glutasol ,mletý kmín,2 hrsti sušených hub,3-4 stroužky česneku,2 kostky hovězího vývaru,tmavá jíška dle potřeby (není nutná),sladká mletá paprika,pitná voda dle potřeby

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat ! ! !). Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou,  přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme  namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti. Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká. Do této polévky je možno přidat různou zeleninu, nebo i jinak experimentovat. Tato polévka může mít pokaždé jiný výsledek, to záleží na kuchaři a použitých surovinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat