8. dubna 2010

Koložvárské zelí

kroupy velké, zelí kysané, vepřové maso mírně prorostlé , klobása (může být ostřejší), paprika mletá sladká a ostrá, pepř černý mletý, česnek, kyselá smetena, jogurt a pod, sůl

Kroupy přebereme,namočíme, můžeme v troše vody předvařit Zelí pokrájíme na kratší kousky Maso pokrájíme na kostky, je možno i dopředu a naložit s kořením, solí a česnekem na 1 - 2 dny do zakryté nádoby uchovávané v chladničce. Je vhodné povrch zakápnout olejem, maso nakřehne dříve a je uzavřeno proti nadměrné oxidaci. Klobásu pokrájíme na kolečka Plníme do zapékací misky, na plech či do pekáče po vrstvách: Zelí, kroupy, maso, kroupy, klobása, kroupy, zelí. Zalijeme trochou smetany (já ji smíchám s jogurtem) případně vývaru či vody z krup. Dáme upéct, pokrm by se měl dát vyjmout po nakrojení v pevných kostkách, nemůže zásadně téct anebo se úplně rozpadat. Servírujeme polité troškou kyselé smetany či jogurtu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat