8. dubna 2010

Pravé čínske rizoto

600 g vepřové kýty, 200 g hub schi-take, nebo žampionů , 400 g rýže (nejlépe čínské-jasmínové, nebo rizotové),125 g másla, 1 lžíce oleje ,1,5 dcl červeného vína, 6 dcl vývaru z masoxu (nejlépe hovězí), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, mražená kukuřice (asi 2 lžíce), pepř, sůl,, lžička šafránu (nebo kurkumy), špetka skořice a špetka tymiánu, pro ozdobu dvě jarní cibulky, strouhaný parmazán, nebo jiný tvrdý sýr

Maso nakrájené na menší nudličky společně s nakrájenou cibulí a česnekem orestujeme na 3/4 dávky másla s olejem do zlatohněda (Zbytek másla schováme na zjemnění pokrmu ve finále). Přidáme nakrájené houby a krátce opečeme. Vsypeme propranou rýži a na mírném plameni za občasného míchání opékáme 15 min. Přidáme kukuřici a zalijeme vývarem, který jsme přivedli těsně k bodu varu. Vlijeme víno a ochutíme kořením. Dusíme až do z měknutí rýže asi 10 - 15 min (Během dušení podléváme vodou, aby se rýže nepřipálila). Do hotového, ještě horkého pokrmu vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, zbytek másla a dochutíme solí. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat