15. května 2010

Dušené hovězí po španělsky

1,5 kg zadního hovězího masa, 1/3 hrnku nadrobno nakrájených loupaných mandlí, 2/3 hrnku nadrobno nakrájených zelených oliv bez pecek, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce olivového oleje, 1 hrnek červeného vína, 1 hrnek hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl

Maso zbavíme přebytečného tuku a ostrým nožem do něj uděláme 5 hlubokých příčných zářezů. V misce smícháme mandle, olivy a skořici. Do zářezů lžící napěchujeme mandlovou směs a maso svážeme provázkem jako rolku. V kastrolu rozehřejeme olej a při střední teplotě opékáme maso 3-4 minuty, až rovnoměrně zhnědne. Přilijeme směs vína, vývaru a rajčatového protlaku. Podle chuti osolíme. Zvolna uvedeme do varu, zakryjeme a dusíme asi 1 1/2 hodiny, až je maso měkké. Během dušení rolku obracíme. Maso vyjmeme z kastrolu, odložíme a zykryjeme alobalem, aby zůstalo teplé, než připravíme omáčku. Tekutinu uvedeme do varu a vaříme nezakrytou alespoň 10 minut, až omáčka zhoustne.Maso podáváme nakrájené na širší plátky přelité 

Žádné komentáře:

Okomentovat