15. května 2010

Maďarský guláš s hraškem

75 dkg hovězí kližky, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 1 kostku bujonu na vývar, sladká paprika, gulášová paprika nebo gulášové koření, sůl, pepř, kmín, 5 ks nové koření, majoránka, česnek, 2 brambory, 3 papriky různé barvy, kedlubna, 1/4 květáku, 2 rajčata, kousek cukety a brokolice, po kousku celeru , mrkve a petržele, trochu hrášku, zelená celerová a petželová nať, 1 vejce a dětská krupička na nočky, trochu Maizeny, klobása

Do většího hrnce nebo kastrlolu dáme na sádlo osmahnout nasekanou cibuli a potom maso pokrájené na menší kostky. Přidáme mleté papriky a koření kromě majoránky a česneku a po zarestování zalijeme horkým vývarem z kostky, stáhneme teplotu a pomalu vaříme maso do poloměkka. Potom postupně přidáváme očištěnou a pokrájenou zeleninu podle doby potřeby jejího vaření - nejprve tedy brambory, kedlubnu, papriky atd. Podle potřeby podléváme. V závěru zavaříme noky z vajíčka a krupičky (lehce osolené), zahustíme ve vodě rozpuštěnou Maizenou (je mnohem lepší než hladká mouka) přidáme pokrájenou klobásu a dochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a sekanými natěmi. Takto vznikne vlastně hustá = svačinová polévka, velmi vydatná. Podáváme s chlebem nebo pečivem a vychlazaným pivkem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat