7. května 2010

Radavská kapusta

1 sáček kysaného zelí,1 krabice (sáček) předvařených fazolí, 1 kg uzených vepřových žeber,4  brambory, 1 ks uzené koleno (i jiné uzené maso asi ve stejné váze), 1-2 cibule, 1 noha dunajské klobásy (i jiné), 1 lžíce sádla, 100 g anglické slaniny vcelku, sůl, pepř, majoránka, glutasol (není podmínkou), mletý kmín, 2 hrsti sušených hub, 3-4 stroužky česneku, 2 kostky hovězího vývaru, tmavá jíška dle potřeby (není nutná), sladká mletá paprika, pitná voda dle potřeby

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat !). Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou,  přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme  namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti. Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká. Do této polévky je možno přidat různou zeleninu, nebo i jinak experimentovat. Tato polévka může mít pokaždé jiný výsledek, to záleží na kuchaři a použitých surovinách. Poznámky: Brambory je lepší uvařit do měkka zvlášť a potom přidat do polévky dovařit. Když se dají vařit s kysaným zelím, tak zkožovatí a nejsou dobré. Pokud nemáme sušené nebo čerstvé houby, osvědčily se mi nakrájené, plechovkované, ve slaném nálevu naložené žampiony, které před vrhnutím do polévky osmažím na pánvi dozlatova. Česnek a majoránku přidáme až přestane polévka vařit, aby nepřešly varem. Pokud použijeme jiné fazole, tak je předem uvaříme do měkka a pak vložíme. Lze také použít konzervované fazole ve slaném nálevu. (ty přidáme na konec a jenom prohřejeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat