25. května 2010

Roštěná

1 kg roštěnek (nakrájené na tloušťku 1 cm), 14 dkg tuku nejlépe sádlo (příp. máslo či olej), sladká paprika, pepř (mletý i celý), sůl, několik kuliček nového koření, 2 - 3 listy bobkového listu, polévková (kořenová) zelenina - petržel, mrkev, celer, 1-2 cibule, 1 lž. hladké mouky, čtvrt l hovězího vývaru (nejlépe z hov. oháňky či libového pupku)1 lž. citron. šťávy - dle chuti, madeira (červené víno) k dochucení /není nutno/, 10 g kapary, 200 ml kyselé (nebo zakysané) smetany (před použitím dobře rozmíchat - nesmí být hrudky)

1 kg roštěnek se odblaní, zbaví tuku, nakrájí na plátky tlusté 1 cm, které se trochu naklepou, okraje se naříznou proti kroucení a obalí se v paprice a popepří. Kořenová zelenina se nakrájí na tenké nudličky - jako na svíčkovou. Na pánvi se rozpustí 7 dkg sádla (másla či rozpálí olej) a roštěnky se na prudkém ohni po obou stranách rychle osmaží do hněda, potom se osolí.1 drobně nasekaná cibule a zelenina se zapráší lehce hladkou moukou a vše se osmaží na pánvi v 7 dkg sádla (másla či oleje) do žluta. 1 díl zeleniny se pak oddělí a použije později. Zbývající díl zeleniny se dá do výpeku z roštěnek a položí se na něj opečené roštěnky.  Přidá se koření (několik kuliček nového koření a celého černého i bílého pepře, 2 - 3 listy bobkového listu), podlije se 4 - 6 lžícemi hovězího vývaru (vody) a vše se nechá asi 10 minut péci (dusit), maso se obrací. Potom se zelenina vyjme a koření odstraní. Tento díl zeleniny se později propasíruje (rozmixuje) do smetanové omáčky (jako u svíčkové). Přidají se 2 dcl dobře rozmíchané kyselé smetany, podle chuti se dokyselí citr. šťávou (pozor, aby se případně smetana nesrazila), přidá se 2. díl na nudličky nakrájené osmažené zeleniny. Vše se nechá dobře přikryté dalších 10 minut dusit a ke konci se může přidat madeira a nasekaná kapary. Před podáváním se roštěnky ozdobí podušenou zeleninou.

Žádné komentáře:

Okomentovat