15. května 2010

Tinga Chiapaneca

1 kg maso vepřové,50 g špek ,4 cibule,  8 stroužek česnek,bobkový list, dobromysl, oregano, majoránka, tymián, kmín drcený, nové koření, rajský protlak, sůl, 8 chilie papričky sušené, voda, hrášek sterilovaný, hrušky, avokado, 3 banány, tykev, fazolové lusky, broskve, brambory, olej

Maso: Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky.Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky  dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky.Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečeup!, rehydratované chile papričky (viz dále), trošku podlijeme a přikryté dáme péci. Podléváme vodou z papriček.
Papričky : Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme, papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne vařící!), zatěžkáme talířkem aby byly potopeny, přikryjeme a necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou dužninu přidáme do mísy k masu.
Přilohy : Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři  ze zeleninových a ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů. Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední várky přidáme plátky česneku. Na talíř dáme bramboy s česnekem a maso s cibulí a se šťávou poklademe plátky ovoce a zeleniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat