30. června 2010

Bramborové placky s povidly

1 kg ve slupce uvařených prochladlých brambor, 3-4 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, tuk na pánev, 1 malá sklenice švestkových povidel, 3 lžíce máku, 2 lžíce moučkového cukru

Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je na vál, přidáme mouku prosátou se solí a vypracujeme vláčné těsto. Aby bylo možné vyválet tenké placky, přidáme podle potřeby mouku. Těsto nesmí dlouho stát, aby nezřídlo. Proto z něj ihned vykrajujeme placky o průměru asi 20 cm a síle 2,5 m, které opékáme rovnoměrně po obou stranách dozlatova. Nejlépe se pečou na suchém rozpáleném plátu plotny nebo na pánvi tence potřené tukem.Hotové placky ihned potřeme povidly, posypeme umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, svineme do ruličky a napovrchu ještě ozdobíme povidly.Podáváme s bílou kávou nebo mlékem. Placky v této úpravě použijeme buď jako teplý moučník, nebo samostatnou večeři. Bez povidel a máku jsou originální přílohou například k pečenému masu.

Žádné komentáře:

Okomentovat