23. června 2010

Nadýchané sýrové brambory

900 g brambor, 1,5 dl plnotučné smetany, 75 g strouhaného švýcarského sýra Gruyére, špetka kajenského pepře, 2 bílky, olej na smažení, sůl, pepř, nasekaná nať petrželky a strouhaný sýr na zdobení

Brambory povařte v lehce osolené vroucí vodě asi 10 min. Důkladně sceďte a dosušte papírovými ručníky. Dejte stranou.Smíchejte smetanu a švýcarský sýr ve velké míse. Vmíchejte kájenský pepř a podle chuti osolte a opepřete.Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně vmíchejte do smetanové sýrové směsi.Přidejte vařené brambory a důkladně je ve směsi obalte.Rozehřejte olej va fritovacím hrnci na 180 stupnů C ( kostka chleba v něm do třiceti vteřin zhnědne). vytahujte brambory ze sýrové směsi a vkládejte je do rozpáleného oleje. Smažte 3-4 minuty, dokud brambory nezhnědnou.Brambory vkládejte do předehřáté mísy. ozdobte je petrželkou a struhaným sýrem a okamžitě podávejte. do smetanové směsi múžete dát i jiné koření,např. strouhaný muškátový oříšek nebo karí koření v prášku.

Žádné komentáře:

Okomentovat