12. července 2010

Boloňské nudle

350 g širokých nudlí, sůl, pepř, 50 g slaniny nebo tučného od šunky, 1 menší mrkev, plátek celeru, kousek cibule, 1-2 stroužky česneku, 200 g hovězího masa (hrubě umletého), 20 g sušených hub, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2-3 lžíce smetany, 40 g másla, strouhaný sýr, petrželka

Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev a celer, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a osmahneme. Přidáme hrubě mleté maso a za stálého míchání opečeme. Předem namočené houby uvaříme doměkka, scedíme a nadrobno rosekáme. Přidáme k masové směsi, podlijeme vroucí vodou z hub, osolíme, opepříme a pomalu dusíme asi 40 minut. Ke konci dušení přidáme protlak a tolik smetany, aby omáčka byla přiměřeně zahoustlá. Podle potřeby dochutíme a jen krátce povaříme. Nakonec vmícháme petrželku. Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, promastíme máslem a rozdělíme na talíře. Přelijeme omáčkou a sypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat