12. července 2010

Čínska zelenina

čerstvý zázvor 30-50 g, 4 papriky (žluté a zelené), 500 g mrkve, 300 g žampionů, zelené nebo sterilované fazolové lusky nebo hrášek (50 g), oříšky kešu, pepř, sůl, máslo nebo olej

Zázvor nakrájíme na malinké kousky (nebo ho nastrouháme) a vložíme do silně rozpáleného másla nebo oleje ve Woku,  osolíme a opepříme ho (pozor - nepřepálit zázvor, cca 20 - 40 vteřin!). Zelené  fazole nakrájené na  kousky dlouhé cca 3  cm  přidáme do Woku, zamícháme se zázvorem a slabě podlijeme vodou (cca 2 lžíce). Přiklopíme poklicí, stáhneme plamen na minimum a dusíme. Mezi tím nakrájíme karotku šikmo po délce na delší (cca 3-4 cm)  plátky. Po nakrájení přidáme do Woku a dusíme s fazolí. Pokud  je málo  vody, lehce  podlijeme. Potom  nakrájíme papriky na čtverečky cca 2 cm a po nakrájení celého množství přidáme do Woku a dále dusíme. Oloupané žampiony  nakrájíme na plátky, přidáme je do Woku a dusíme. Asi po  1 minutě přidáme  oříšky kešu a  vše dusíme do  měkka podle chuti (nejlepší je lehce chrupavá mrkev - hlídat). Na závěr vše dochutíme solí a pepřem. Tato zelenina může být jak samostatna tak i jako příloha k masu nebo např. k volským okům (opepřeným a opaprikovaným). Varianta s hráškem vynechá fazole, takže do zázvoru dáme hned mrkev a jako poslední vložíme hrášek.

Žádné komentáře:

Okomentovat