28. července 2010

Svíčková

1,5 kg falešné  svíčkové, 3-4 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou ( mrkev,  petržel, celer ) , 2 cibule, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček  nového koření, 3  bobkové listy, sůl, 2 lžice octa, 2 lžíce  sádla, 10 dkg špeku, 2-3 lžíce hladké  mouky, 1/2 l mléka, 3/4 l smetany, 1 zakysaná smetana, worchesterová omáčka, karamel, plátky z 1 pomeranče, brusinkový kompot, šlehačka

Maso odblaníme  a vcelku vložíme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,  mraženou zeleninu, v plátně zavázané a rozdrcené koření  ( pepř, nové koření ,  bobkový list ), ocet, 2 lžičky soli  a zalijeme vodou tak, až je maso zakryté.  Dáme do chladu odležet  minimálně do druhého dne. V tlakovém hrnci na sádle  vyškvařit  špek, vložit scezenou zeleninu z masa, osmahnout, pak vložit  maso a  osmahnot, aby se trochu zatáhlo. Pak zalít do cca 1/2  výšky masa nálevem, přidat  balíček s kořením a dusit do  skoro měkka. Pak vyjmout maso a balíček, zeleninu  zaprášit  moukou a zalít mlékem. Provařit. Lehce nechat vychladnout a pak  tyčovým  mixérem rozmixovat, přidat smetanu a v zakysané smetaně  rozmichánou lžičku  hladké mouky. Dochutit solí, worchesterovou  omáčkou, karamelem. Dle potřeby  zředit smetanou nebo zahustit  smetanou s rozšlehanou moukou. Vrátit nakrájené  maso a lehce  provařit. Při servírování maso ozdobíme pomerančem, na něj dáme kopeček šlehačky a lžičku brusinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat