26. července 2010

Zelné závitky s rajčatovou omáčkou

8 velkých zelných listů, 4 hrnky vody, 2 lžíce nakrájené petrželky, 2 nakrájené stroužky česneku, 800 g nakrájených rajčat z konzervy, 4 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce kukuřičného oleje, 2 cukety, nakrájené na kostičky, 3 nakrájené šaloty, sůl, pepř, olej na vytření zapékací misky, 2 lžíce hnědého cukru

Troubu předehřejeme na 190°C. Ze zelných listů odstraníme tuhé řapíky, listy ponoříme na minutu do vroucí vody a necháme oschnout. V rendlíku přívedeme k varu vodu, přidáme ječné krupky (perličky) a polovinu petrželky a zvolna vaříme pod pokličkou 45 minut. Zatím rozmixujeme česnek, polovinu rajčat a ocet na hladkou kaši. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cukety a zbývající petrželku a opékáme je 3 minuty. Přidáme šalotky a krátce opečeme, potom přidáme rajčatovou směs a povaříme ji 10  minut do zhoustnutí. Směs z pánve dáme do misky, přidáme krupky, sůl a pepř a dobře zamícháme. Zapékací misku vytřeme olejem. Zelné listy rozložíme na pracovní plochu, rozdělíme na ně náplň, zabalíme a položíme do zapékací misky. Závitky posypeme cukrem a přelijeme zbývajícími rajčaty z konzervy i se šťávou. Misku přikryjeme alobalem, dáme do trouby a pečeme 30 minut. Podáváme přímo ze zapékací misky.

Žádné komentáře:

Okomentovat