17. srpna 2010

Vepřové na sýru

1 kg vepřového masa, 0,25 kg cibule, 0,25 kg tvrdého sýra (Eidam) nakrájeného na plátky, sádlo na vymazání pekáčku, sůl, pepř podle chuti, mléko nebo smetana cca 1/4 litru,

Libovolné vepřové maso bez kosti nakrájíme na malé řízky, naklepeme, osolíme a opepříme.  Při solení pozor na použitý druh sýra, některé jsou výrazně slané! (Kdo nemá rád bůček, ať použije raději kýtu.) Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěného pekáčku klademe postupně vrstvy cibule, masa a sýra až do spotřebování surovin. Vrchní vrstva by měl být sýr. Zalijeme smetanou nebo mlékem tak, aby byly zaplněny všechny mezery, ale sýr ještě neplaval. Pečeme v troubě bez pokličky 45-50 minut při 200 st. C. Pečení můžeme nahradit dušením pod pokličkou, je ovšem nutno hlídat - pokud by ubývalo šťávy, je nutno dolévat vodou nebo vývarem. Celou dobu přípravy není nutno jakkoli míchat. Příloha vařený brambor nebo chléb. Uvedená množství jsou pouze orientační, recept snese velký rozsah jak množství, tak druhů vepřového masa i sýra.

Žádné komentáře:

Okomentovat