24. září 2010

Kuře k vínu

4 celá kuřecí stehna , 2 kuřecí prsa, sůl, pepř, čerstvý tymián, petrželka, 2 bobkové listy, 30 dkg hub (žampiony), 3 stroužky česneku, 3 dcl základního masového vývaru, 1 dcl suchého bílého vína, 1/2 dcl francouzského koňaku, 4 rajčata, lžíce mouky, 4 vejce (jedno na každou porci), housky (jedna na každou porci)

V pánvi nebo v rendlíku rozpálíme směs olivového a jiného jedného oleje. Ještě než se úplně rozpálí, rozřízneme kuřecí stehna a prsa napůl, osolíme je. Kousky kuřete vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme ho ze všech stran do červena. S kůží buďme opatrní, ta obsahuje hodně vody a při smažení dost prská. Dokud se kuře smaží, nakrájíme si žampiony na čtvrtky. Když je kuře osmažené vyndáme ho na talíř. Do pánve, kde jsme smažili kuře vložíme nakrájené žampiony a nahrubo nakrájený česnek a osolíme (houby tak pustí vodu a česnek se nepřipálí) a opepříme a vše osmažíme. Přidáme jeden nebo dva výhonky čerstvého tymiánu a čerstvou petrželku, vše nahrubo posekané a dva nebo tři bobkové listy. Zalijeme masovým vývarem a vrátíme tam naporcované a osmažené kuře. Přidáme suché bílé víno a francouzský koňak. Přikryjeme pokličkou a dusíme alespoň 20 minut. Na někoplik posledních minut pokličku sundáme, aby se šťáva mírně zahustila. Mezitím si připravíme rajčatové ragů: V pánvi rozpálíme směs olivového a jiného jedného oleje a přidáme na koustičky nakrájená čerstvá rajčata. Až se začnou smažit osolíme je, opepříme a posypeme moukou a pak podlijeme šťávou z kuřete. Do většího množství hodně horkého oleje rozklepneme dvě vejce, lžící je upravíme do pěkného tvaru a usmažíme je. Housku nakájíme na tenké plátky a na jiné pánvi je na troše směsi jedlého a olivové oleje jemně osmažíme, jenom aby mírně zhnědly. Na talíř hezky urovnáme jednu horní, jednu dolní část stehna a prsíček. Vedle masa dáme osmažený plátek housky a na něj jedno smažené vejce. Přidáme zvlášť houbové a zvlášť rajčatové ragú. Přizdobíme trochou čerstvé petrželky a tymiánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat