vepřová kýta 700 g, máslo 100 g, olej stolní 100 g, jablka 130 g, mandle 50 g, curry koření 20 g, sůl 20 g, citronová šťáva 5 g, česnek 90 g, cukr krystal 100 g,voda 1 dcl, mandle 50 g
Vepřovou kýtu očistíme od šlach a případně i od sádla, nakrájímeji přes vlákna na medailonky a z obou stran lehce osolíme. Z oleje, curry koření a utřeného česneku připravíme řidčí kačičku. Medailonky v tété marinádě vykoupemetak, aby se maso pravidelně obalilo. Připravené steaky pokládáme do pánve na máslo které se začalo rozpouštět. Pomaloučku dusíme z jedné strany, pak otočíme a dusíme z druhé strany. Do pánve potom ihned nalijeme citrónovou šťávu zavaříme a dáme na stranu. Maso uchováme na teple ale dále již nedusíme. Na druhé pánvi na sucho za stálého míchání pomalu rozpouštíme cukr, až dostane medovou barvu a začíná vonět. Pak cukr zalijeme 1 dl vody a rozvaříme ho. V tomto karamelu podusíme doměkka osminky oloupanýh jablek. Spařené a oloupané mandle nakrájíme na jemné plátky a nasucho mírně opražíme. Na jednu porci klademe 3 medailonky, dva podlijeme a třetí přelijeme výpekem z masa. Ozdobíme osminkou dušeného jablka a hoblinkami z mandlí. Vhodná příloha jsou krajíčky chleba, případně dušená rýže
Žádné komentáře:
Okomentovat