12. října 2010

Vepřové plátky pečené na směsi sladkého koření

vepřová kýta 700 g, máslo 100 g, olej stolní 100 g, jablka 130 g, mandle 50 g, curry koření 20 g, sůl 20 g, citronová šťáva 5 g, česnek 90 g, cukr krystal 100 g,voda 1 dcl, mandle 50 g

Vepřovou kýtu očistíme od šlach a případně i od sádla, nakrájímeji přes vlákna na medailonky a z obou stran lehce osolíme. Z oleje, curry koření a utřeného česneku připravíme řidčí kačičku. Medailonky v tété marinádě vykoupemetak, aby se maso pravidelně obalilo. Připravené steaky pokládáme do pánve na máslo které se začalo rozpouštět. Pomaloučku dusíme z jedné strany, pak otočíme a dusíme z druhé strany. Do pánve potom ihned nalijeme citrónovou šťávu zavaříme a dáme na stranu. Maso uchováme na teple ale dále již nedusíme. Na druhé pánvi na sucho za stálého míchání pomalu rozpouštíme cukr, až dostane medovou barvu a začíná vonět. Pak cukr zalijeme 1 dl vody a rozvaříme ho. V tomto karamelu podusíme doměkka osminky oloupanýh jablek. Spařené a oloupané mandle nakrájíme na jemné plátky a nasucho mírně opražíme. Na jednu porci klademe 3 medailonky, dva podlijeme a třetí přelijeme výpekem z masa. Ozdobíme osminkou dušeného jablka a hoblinkami z mandlí. Vhodná příloha jsou krajíčky chleba, případně dušená rýže

Žádné komentáře:

Okomentovat