15. ledna 2010

Slovinský čočkový salát

100 g uvarene cocky, 200 g brambor, kousek celeru, 1 mensi hlavkovy salat, 1 cibule, kousek porku, kousek anglicke slaniny, ocet, cukr, sul, horcice, pepr, 2 vejce na oblozeni a steriovana kapie
 
Zvlast uvarime trochu cocky, zvlast brambory a celer. Olouapane brambory i celer nakrajime na kostky. Pripravime zalivku z octa, vody, cukru, soli a pepre. Do zalivky dame 1 lzici horcice a nakrajenou rozskvarenou slaninu, kterou jsme predem nakrajeli na male kosticky. Dobre rozmichame a polijeme tim smes cocky, brambor a celeru. Nechame ulezet. Pred podavanim vmichame do smesi omyty a na prouzky nakrajeny hlavkovy salat, cibuli, porek a oblozime pulkami nebo kolecky vajec uvarenych natvrdo a cervenou sterilovano kapii.


Čočkový salát se zeleninou

250 g cocky, 2 mrkve, kousek celeru, salek sterilovaneho hrasku, 3 sterilovane okurky, 1 cibule, sul, pepr, ocet, 3 lzice oleje
 
Cocku uvarime domekka spolu se zeleninou. Mekkou cocku ocedime, zeleninu nakrajime na kosticky, pridame okapany hrasek, na kosticky nakrajene okurky, lehce promichame, ochutime soli, peprem a octem, omastime olejem a nechame prolezet. Podavame s varenymi vejci a kopeckem jogurtu nebo smetany.


Čočkový salát - lidový postní pokrm

400 g cocky, 1 cibule, cesnek, sul, ocet, asi 3 lzice oleje

Cocku uvarime domekka, ocedime, jeste horkou okyselime, ochutime cesnekem utrenym se soli a omastime olejem. Promichame s drobne nakrajenou cibuli, nechame vychladnout a prolezet. Dnes podavame s varenymi vejci, platkem sunky a cervenou paprikou, pripadne kopeckem zakysane smetany.

Řecký čočkový salát

400 g cocky, 2 cibule, 2 natvrdo, uvarena vejce, 1 jablko, 1 kapie, 2 sladkokysele okurky, sul, cukr, pepr, ocet, 3 lzice oleje, olivy

Cocku uvarime domekka, ocedime, ochutime peprem, soli, octem a cukrem a promastime. Nechame vychladnout a do studene cocky lehce vmichame nadrobno nakrajenou cibuli, na platky nakrajene oloupane jablko, na nudlicky nakrajenou kapii, nasekane okurky, olivy a na kostky nakrajene vejce. Nechame prolezet a podavame s opecenym salamem a s pecivem.

Čočkový salát pestrý

350 g cocky, 2 cibule, 3 natvrdo uvarena vejce, 1 jablko, 1 cervena kapie, 2 sterilovane okurky, sul, cukr, pepr, ocet, 4 lzice oleje
 
Cocku uvarime domekka, ocedime, ochutime peprem, soli a cukrem a promastime. Nechame vychladnout a do studene cocky lehce vmichame nadrobno nakrajenou cibuli, na male kousicky nakrajene oloupane jablko, na nudlicky nakrajenou kapii a okurky a na kostky nebo na kolecka nakrajena vejce. Nechame prolezet a podavame s opecenym salamem, opecenym lancmitem, s karbanatky, se sekanou apod.


Čočkový salát s majonézou

300 g cocky, 2 mrkve, 1/2 mensiho celeru, 4 lzice sterilovaneho nebo mrazeneho hrasku, 3 sterilovane okurky, 1 cibule, sul, pepr, ocet, 2 lzice oleje, 3 lzice majonezy

Cocku uvarime domekka spolu se zeleninou. Mekkou cocku ocedime, zeleninu nastrouhame na hrubem struhadle, pridame hrasek, na kosticky nakrajene okurky, lehce promichame, ochutime soli, peprem, octem, omastime olejem a pridame majonezu. Nechame prolezet v chladnu. Na mise ozdobime kolecky rajcat a vajec uvarenych natvrdo, pripadne prizdobime platkem sunky. Podavame se slanymi rohliky nebo s celozrnnym pecivem.

Čočkový salát se šunkou

250 g cocky, 200 g sunky, 1/2 sklenicky nakladane kapie ve sladkokyselem nalevu s olejem, 2 lzice cibulek ve sladkokyselem nalevu, sul, pepr, lzicka horcice, 4 lzice oleje, 1 lzica octa, pazitka
 
Cocku uvarime domekka. Ocedime, pridame na nudlicky nakrajenou sunku, kapii a cibulky. Z octa, oleje, soli a koreni umichame zalivku a pridame do salatu. Opatrne promichame a nechame prolezet. Pri podavani sypeme pazitkou. Podavame s tmavym pecivem a kopeckem kysane smetany.


Čočkový salát s vejci

1 cibule, 1 lzice oleje, 175 velkozrnne cocky, 375 ml zeleninoveho vyvaru z kostky, 8 natvrdo uvarenych vajec, 1 mala salatova okurka, 1 svazek porkovych cibulek, 1 cervena a 1 zelena paprika, 500 ml jogurtu, 3 strouzky cesneku, pul lzicky chilli, pul lzicky mleteho rimskeho kminu, sul, pepr, svazek koriandru

Cibuli oloupeme, nasekame a zpenime na oleji. Pridame cocku, zalijeme vyvarem a asi 30 minut povarime. Pote cocku scedime a nechame dobre okapat. Vejce oloupeme, 4 rozkrajime na kosticky, ostatni na platky. Okurku, porkove cibulky a papriky ocistime a omyjeme. Okurky pokrajime na platky, porkove cibulky na kolecka, papriku na kosticky. Jogurt smichame s 5 lzicemi vody. Cesnek oloupeme a prolisujeme do jogurtu. Osolime a okorenime chilli a kminem. Smichame cocku se zeleninou a kostickami vajec a rozdelime na talire. Pokapeme jogurtovou zalivkou, oblozime platky vajec a posypeme posekanym koriandrem nebo zelenou petrzelkou nebo pazitkou.

Bramborový salát s naklíčenou čočkou

300 g brambor, 100 g naklicene cocky, 2 cibule, zelena petrzelka, 1 kapie, 5 lzic kecupu, 1 lzice oleje a citronove stavy
 
Cocku prebereme, proplachneme a na teplem miste nechame 2 dny klicit. Potom ji proplachneme na cedniku, smichame s uvarenymi, oloupanymi a na kostky nakrajenymi bramborami, pridame nasekanou cibuli, kapii, zelenou petrzelku, olej, kecup a sul. Ochutime citronovou stavou. Podavame ked smazenemu rybimu file.

Čočkový salát s cibulí

250 g cocky, 250 g cibule, sul, pepr, ocet, 4 lzice oleje 

Cocku prebereme, proplachneme, popripade predem namocime. Muzeme ji uvarit s pridanim bobkoveho listu. Uvarenou cocku nechame vychladnout. Cibuli oloupeme, nakrajime na tenka kolecka a vhodime jen na nekolik minut do maleho mnozstvi varici vody bez poklicky sparit. Uvarenou cockua sparenou ocezenou cibuli promichame, osolime, opeprime a okyselime octem. Teprve do hotoveho salatu pridame olej. Salat chutna nejlepe druhy den, az se trochu ulezi.


Čočkový salát s jablky a ořechy

200 g cervene cocky, 200 g velkozrnne hnede cocky, 1 hrnek instantniho zeleninoveho vyvaru, 1 hlavka salatu, 4 jablka, salek jablecneho mostu, 2 lzice ovocneho octa, sul, pepr, 4 lzice kvalitniho oleje, 50 g pulek vlasskych orechu

Oba druhy cocky uvarime v lehce osolene vode domekka, cervenou cocku varime asi 10 minut, klasickou hnedou cocku asi 40 minut. Cocku dame vychladnout. Omyty salat nakrajime na prouzky. Jablka nakrajime na platky a odstranime jadrince. Cocku dame poradne okapat. Vse promichame. Smichame jablecnou stavu, ocet, pepr, pripadne spetku cukru. Pridame kvalitni rostlinny olej. Zalivkou doplnime salat. Nakonec posypeme pulkami vlasskych orechu. Podavame jako predkrm pri slavnostnim menu nebo jako samostatne jidlo seslanym pecivem.

Čočkový salát s polníčkem

1 kostka masoveho vyvaru, 100 g cocky, 4 lzice bylinkoveho octa, 3 lzice kvalitniho oleje, pepr, 4 rajcata, 200 g polnicku, 100 g anglicke slaniny, 1 platek toastoveho chleba

Svarime 300 ml vody s kostkou vyvaru. Prisypeme prebranou a opranou cocku a varime asi 20 minut. Nechame vychladnout. Prilijeme ocet, olej a opeprime. Rajcata sparime vrelou vodou a oloupeme slupku. Duzinu nakrajime na kosticky. Polnicek opereme a osusime. Slaninu nakrajime na kosticky a vyskvarime ji. Krupave kosticky vyjmeme z tuku. Toastovy chleb nakrajime na kosticky a dozlatova opeceme v tuku, ktery pustila slanina. Smisime rajcata s polnickem. Do salatove misy narovname cocku, na ni ozdobne rozlozime salat s rajcaty a posypeme vyskvarenou slaninou. Nakonec posypeme opecenymi krutony.

Čočka na smetaně jako příloha

500 g cocky, sul, bobkovy list, 1 kelimek zakysane smetany, 3 lzice mouky, 6 strouzky cesneku

Cocku prebereme a dame varit do vody, ktere dame asi 3 cm nad povrch cocky. K vode na vareni pridame podle chuti 3-4 bobkove listy, ktere po 20 minutach vareni vyjmeme. Cocku varime asi pul hodiny, davame pritom pozor, aby voda nevyvrela, v tom pripade cocku podlijeme jeste sklenici vody. Kdyz je cocka mekka, pridame kelimek zakysane smetany, sul a nekolik strouzku oloupaneho a prolisovaneho cesneku. V trosce studene vody rozmichame 3 lzice polohrube mouky a za staleho michani vlijeme do cocky. K takto pripravene cocce podavame volske oka z vajec, dietni parky nebo kousek sunky. Chceme-li mit cocku obzvlast vyzivnou, rozmichame v takto upravene cocce jeste 1-2 vejce a jeste chvili v cocce povarime.

Čočka jako příloha

200 g cocky, kousek slaniny, 1 lzice oleje, kousek celeru, 1 mala cibule, 1 rajce, sul

Cocku neni treba vzdycky namacet, ale jenom ji prebereme a proplachneme. Do kastrolu dame na kosticky nakrajenou slaninu, nechame ji rozpustit, pridame trochu oleje a nadrobno nasekanou cibuli. Vsechno nechame zpenit, pridame ocisteny a nastrouhany celer, vsechno osmahneme, pridame cocku a asi 5 minut ji obracime v teto smesi na velmi mirnem plameni. Zalijeme vodou, aby cocka byla zakryta a pro dobrou chut pridame jeste jedno rozkrajene rajce, ktere muzeme predem ponorit do varici vody a sloupnout slupku. Cocku zvolna podusime, az nez je mekka. Po celou dobu duseni ji nechame zakrytou, pred dokoncenim cocku osolime a pripadne jeste dokorenime korenim vegeta.

Čočka nakyselo zadělávaná s tymiánem

400 g cocky, 40 g tuku, 1 cibule, 1 lzice hladke mouky, tymian, sul, pepr, ocet

Predem namocenou cocku uvarime se spetkou tymianu. Na tuku zpenime nadrobno nasekanou cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, zredime trochou studene vody, dobre rozslehame a vlijeme do cocky. Omacku ochutime octem a peprem a jeste chvili varime. Podavame se sazenymi vejci nebo s uzeninou a s okurkami. Tato uprava cocky je oblibenym pokrmem o silvestrovske pulnoci, kdy byva doplnena jeste kouskem ovaru nebo peceneho bucku. Cocku pri podavani mastime sadlem a osmazenou cibulkou.

Čočka s uzeným bučkem po španělském zpusobu

400 g cocky, 300 g vareneho uzeneho bucku, 2 cibule, 5 rajcat, 5 strouzku cesneku, olej, paprika, pepr, sul
 
Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na oleji zpenime cibuli, pridame oloupana, na kousky nakrajena rajcata a na kosticky nakrajeny uzeny bucek. Dusime, az se rajcata rozdusi. Ke smesi pridame ocezenou cocku, osolime, opeprime a opaprikujeme. Podavame samotne nebo s pecivem.

Pikantní čočka

400 g cocky, bobkovy list, spetka tymianu, 1 sterilovana okurka, 1 cibule, trochu sardelove pasty, trochu kaparu, 3 strouzky cesneku, sul, pepr, petrzelka, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, ocet nebo citronova stava
 
Predem namocenou cocku dame varit s bobkovym listem a s tymianem. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a utreny cesnek, zaprasime moukou, zasmazime, zredime vyvarem z cocky, pridame sardelovou pastu, oplachnute a rozsekane kapary, na kosticky nakrajenou okurku a dobre povarime. Do omacky dame mekkou cocku, pokrm podle chuti osolime, opeprime, promichame s petrzelkou a dochutime octem nebo citronovou stavou. Solime opatrne, protoze sardelova pasta a kapary byvaji dost slane. Pikantni cocku podavame s vejci uvarenym natvrdo nebo s hovezim masem.

Čočkové karbanátky

350 g cocky, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 vejce, 1 zloutek, 100 g vareneho uzeneho masa, pepr, sul, strouhanka, bilek na obaleni a tuk na smazeni

Cocku uvarime domekka a jeste horkou prolisujeme. Na rozskvarene slanine osmahneme cibuli, pridame k cocce soucasne s masem nakrajenym na kosticky, osolime, okorenime peprem a prolisovanym cesnekem a spojime vejcem a zloutkem. Propracujeme a podle potreby zahustime strouhankou. Tvorime mensi ploche karbanatky, obalujeme v rozslehanem bilku a strouhance a po obou stranach smazime dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se salatem.

Čočka s rýži zapečená

250 g cocky, 150 g ryze, pepr, sul, 1 cibule, 100 g slaniny, 250 g vareneho uzeneho masa, uzeniny nebo lancmitu, tuk na pekacek

Zvlast uvarime cocku a zvlast ryzi, potom oboji smichame a ochutime peprem. Slaninu nadrobno nakrajime, rozskvarime, zpenime nadrobno nasekanou cibuli a opeceme na kosticky nakrajene maso. Vmichame do cocky s ryzi, podle potreby prisolime a dame do vymastene zapekaci misky. Zapeceme a podavame s okurkou nebo cervenou repou.

Čočka s rýži

200 g cocky, 200 g ryze, bujonova kostka, 1 lzice oleje, 1 lzicka koreni kari, pepr, sul, maslo
 
Predem namocenou cocku uvarime domekka. Ryzi predem sparime, osmahneme na oleji, zalijeme vodou, pridame bujonovou kostku, pridame koreni kari a pepr a udusime domekka. Kdyz mame oboji mekke, promichame cocku s ryzi a podle chuti okorenime korenim kari. Pri podavani mastime maslem a podavame s opecenym salamem a se sazenymi vejci. Doplnujeme okurkou nebo salatem nebo smes cocky a ryze podavame jako prikrm k pecenemu ci dusenemu masu.


Mexický talíř s čočkou

300 g cocky, sul, 4 strouzky cesneku, citron, ryze, olej, 2 kureci steaky, hlavkovy salat, rajce, sterilovana kapie, vegeta
 
Cocku prebereme a uvarime domekka. Vodu nechame z cocky vyvarit nebo ji z cocky odcedime. Ochutime ji soli a prolisovanym cesnekem. Nez se uvari cocka, podusime na oleji ryzi, zalijeme ji trochou vody, osolime a nechame pod poklickou pomalu dodusit. Kureci steaky nakrajime na male nudlicky, ktere ze vsech stran opeceme dozlatova v horkem oleji a okorenime vegetou. Na talire urovname hromadku horke cocky, kopeckem ryze, cocku ozdobime platkem citronu, ryzi nudlickami sterilovane kapie, pridame opecene nudlicky kureciho masa a vse oblozime listy hlavkoveho salatu a platky rajcat.


Čočková sekaná

400 g cocky, sul, 8 strouzku cesneku, majoranka, 3 vejce, 100 g mekkeho salabu nebo kabanosu, strouhanka, olej, slanina 

Cocku uvarime domekka, vodu bud nechame vyvrit nebo ji radne odcedime. Pridame sul, oloupany a prolisovany cesnek, majoranku, vejce, nakrajenou uzeninu a podle potrey zahustime strouhankou. Pekac vymastime sadlem nebo olejem. Z hmoty, kterou dobre promichame, vytvorime sisku ve tvare sekane pecene a polozime ji do pekace. Nahoru naskladame nekolik platku uzene nebo anglicke slaniny a peceme v dobre vyhrate troube asi 40 minut. Podavame s bramborovou kasi a salatem.


Čočka nakyselo

400 g cocky, 50 g sadla, 1 cibule, 30 g hladke mouky, hrnek masoveho nebo zeleninoveho bujonu, sul, pepr, ocet
 
Prebranou, proplachnutou a namocenou cocku uvarime domekka. Na sadle zpenime nadrobno nasekanou cibuli, prisypeme mouku a pripravime jsku, kterou podlijeme bujonem. Pridame scezenou uvarenou cocku, osolime, opeprime a nechame prejit varem. Podle chuti okyselime a podavame s vejci nebo uzeninou a zeleninovou prilohou.


Čočka s kořenovou zeleninou

400 g cocky, 80 g slaniny, 1 vetsi cibule, 2 mrkve, kousek celeru, sul, pepr, 3 lzice kecupu, bazalka, petrzelova nat
 
Namocenou cocku, kterou jsme predtim prebrali a promyli, uvarime domekka. Na slanine nakrajene na kosticky zpenime na kolecka nakrajenou cibuli, pokrajenou nebo postrouhanou mrkev, nahrubo nastrouhany celer. Pridame trochu kecupu, osolime, opeprime a vse dusime domekka. Potom vmichame odcezenou cocku, nadrobno nasekanou cerstvou bazalku nebo bazalku susenou a spolecne prohrejeme. Na talirich posypeme sekanou petrzelkou. Podavame s vejci a s chlebem nebo se slanymi rohliky.


Čočka s rajčaty a paprikami

400 g cocky, 120 g slaniny, 2 vetsi cibule, 3 ruznobarevne paprikove lusky, 4 rajcata, sul, pepr, ocet, pripadne spetka cukru
 
Prebranou, propranou a namocenou cocku uvarime domekka. Rozskvarime nadrobno nakrajenou slaninu a osmazime na ni nadrobno nakrajenou cibuli, na nudlicky nakrajene papriky a oloupana, na kousky nakrajena rajcata. Pridame scezenou uvarenou cocku, osolime, opeprime a ochutime nekolika kapkami octa nebo citronove stavy, pripadne pridame spetku cukru. Podavame s vejcem natvrdo, sladkokyselou okurkou a chlebem.

Čočka na česneku

400 g cocky, 0,5 l oleje, 1 velka cibule, 8 strouzku cesneku, 2 lzice ostrejsiho kecupu, sul, pepr, petrzelova nat

Cocku prebereme, proplachneme, namocime a uvarime domekka. Na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek a pridame kecup a nekolik lzic vody. Osolime, opeprime a nechame prejit varem a pridame scezenou uvarenou cocku. Vodu nechame varem odparit, jinak cocku nezahustujeme. Nakonec vmichame nasekanou omytou petrzelku.

Čočka na slanine

400 g cocky, 150 g slaniny, sul, stava z poloviny citronu, petrzelova nat, 4 sazena vejce nebo volska oka, sterilovane sladkokysele okurky
 
Prebranou, propranou a namocenou cocku uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, pridame citronovou stavu a jemne sekanou petrzelku, lehce osmazime a potom vmichame uvarenou, scezenou cocku a vse prohrejeme. Podavame se sazenymi vejci nebo s volskymi oky a sterilovanymi okurkami.

Čočka s uzeným bučkem po španělsku

400 g cocky, 300 g vareneho uzeneho bucku, 2 cibule, 5 rajcat, 8 strouzku cesneku, olej, paprika, pepr, sul

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na oleji zpenime cibuli, pridame oloupana, na kousky nakrajena rajcata a na kosticky nakrajeny bucek. Dusime, az se rajcata rozdusi. Ke smesi pridame ocezenou cocku, osolime, opeprime a pridame bud sladkou nebo palivou susenou mletou papriku. Podavame s chlebem nebo se slanym bilym pecivem.

Kočičí tanec - čočka s kroupami

250 g cocky, 150 g krup nebo krupek, sul, majoranka, 60 g sadla nebo skvarku se sadlem, 1 mala cibule

Cocku prebereme, propereme, namocime a uvarime domekka. Zvlast v osolene vode se lzici sadla uvarime prebrane a predem namocene kroupy. Pri vareni krup davame dvojnasobne mnozstvi vody a dbame nato, aby se nepripalily. Uvarenou a scezenou cocku smichame s odcezenymi kroupami, osolime, pridame rozemnutou majoranku a promastime rozpustenym sadlem nebo skvarky, pripadne nasekanou cibulkou osmazenou na sadle. Podavame se sladkokyselou okurkou nebo se salatem z kyseleho zeli.

Přílohová čočková kaše

400 g cocky, sul, pepr, 60 g masla

Cocku prebereme, proplachneme, namocime a uvarime domekka. Potom ji prolisujeme, osolime, opeprime, podle potreby znovu zahrejeme a mastime maslem. Cocku muzeme take rozmixovat. Podavame s uzenym masem, opekanym kabanosem, smazenym salamem v testicku apod.

Znojemská čočka

400 g cocky, 1 bobkovy list, 50 g masla, 10 g hladke mouky, 1 kelimek zakysane smetany, sterilovane okurky, sul
 
Prebranou a vypranou cocku uvarime domekka s bobkovym listem. Na panvi oprazime maslo, pridame mouku a jisku zredime vyvarem z cocky. Pridame na kosticky nakrajane okurky, kratce povarime, po odstaveni vmichame smetanu, scezenou uvarenou cocku a pokrm prohrejeme. Podavame s vejcem nebo pecenym masem, pripadne uzeninou a s chlebem.


Čočka s kari

400 g cocky, 60 g masla, 1 cibule, 4-6 strouzku cesneku, 2 lzicky kari koreni, 2 lzice rajcatoveho protlaku nebo kecupu, 1 sladkokysela okurka, cukr, sul, pepr, ocet

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na kousku masla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek, pridame protlak nebo kecup, kari koreni a zamichame. Pridame ocezenou cocku s trochou vyvaru a chvili dusime, az se vyvar vydusi. Na dalsim kousku masla podusime na kosticky nakrajenou okurku, pridame ji k cocce a pokrm ochutime soli, peprem, cukrem a octem. Podavame s vejci uvarenymi natvrdo nebo se smazenymi vejci.

Čočka se smaženými brambúrky

500 g brambor, 3 lzice oleje, 1 cibule, kousek vareneho uzeneho masa, 1-2 mrkve, 700 g varene cocky, sul, pepr, spetka cukur, 2 lzice octa, petrzelka

Brambory oloupeme a rozkrajime na kousky. Opeceme na oleji dozlatova. Potom je osolime a opeprime. Zeleninu oloupeme. Cibuli a mrkev posekame na kosticky. Maso nakrajime na tenke platky. Na panvi rozehrejeme olej a opeceme na nem maso. Potom pridame cibuli s mrkvi a pod poklickou chvili dusime. Vsypeme uvarenou cocku, zalijeme trochou vody a vse spolecne kratce povarime. Pred dohotovenim prohrejeme jeste dokrupava opecene brambory. Pokrm osolime, pridame spetku pepre, spetku cukru a ochutime nekolika kapkami octa nebo citronove stavy. Pred podavnim posypeme nasekanou petrzelkou

Vepřové kotlety s čočkou

750 g veprovych kotlet, sul, kmin, cesnek, na pripravu cocky: 250-300 g cocky, kousek masla, 1 cibule, 30 g hladke mouky, citronova stava, sul, pepr, kousek tuku

Maso omyjeme, osolime, posypeme kminem, potreme prolisovanym cesnekem, vlozime do pekace. Za obcasneho podlevani peceme asi 90 minut. Upecene maso nakrajime na platky. Prebranou cocku proplachneme studenou vodou a v mirne osolene vode uvarime domekka. Mezitim si pripravime maslovou jisku s cibulkou, pridame ji k cocce, zamichame, dosolime a jeste povarime. Ochutime citronovou stavou, peprem, cocku upravime na misu k masu a muzeme posypat cibulkou, kterou jsme nasekali a usmazili na kousku tuku. Ozdobime platky rajcat a platky sterilovane okurky.

Kuřecí špízy s čočkovým salátem

500 g kurecich prsicek, 5 lzic oleje, 1 lzicka mleteho zazvoru, koreni chilli, 4 strouzky cesneku, 200 g obycejne nebo cervene cocky, sul, 200 g hrasku, 1 porek nebo cibulka, 3 lzice citronove stavy, pepr, cerstvy listovy salat
 
Kureci prsicka nakrajime na kostky. Smichame jednu lzici oleje, zazvor, koreni chilli a prolisovany cesnek. Ve smesi maso nejmene 2 hodiny marinujeme. Cocku povarime 20 minut v osolene vode, scedime ji a prolijeme studenou vodou. Porek ocistime, omyjeme a nakrajime na kolecka nebo na nudlicky. Citronovou stavu rozmichame se 4 lzicemi oleje, osolime a opeprime. Cocku, hrasek s cibuli smichame, prelijeme zalivkou a nechame chvili odlezet. Maso napichame na spiy a ze vsech stran opeceme asi 10 minut v oleji. Opecene spizy oblozime cockovym salatem.


Čočka nakyselo se smetanou

400 g cocky, bobkovy list, 2 kelimky zakysane smetany, 2 lzice polohrube mouky, sul, nekolik kapek citronove stavy
 
Cocku uvarime spolecne s bobkovym listem v mirne osolene vode. Mekkou cocku zalijeme smetanou, ve ktere dobre rozslehame polohrubou mouku. Osolime a podle chuti prikyselime. Podavame s parky, sazenymi vejci nebo s varenym uzenym masem a s chlebem nebo pecivem.


Zadělávaná čočka se slezinou

160 g cocky, sklenice mleka, 20 g hladke mouky, 60 g oleje, 60 g cibule, 240 g sleziny, sul, pepr, cesnek

Prebranou cocku dame varit s vodou, ve ktere byla nekolik hodin namocena. Po uvareni ji zalijeme zaterkou z mleka a mouky a povarime. Na oleji zpenime nasekanou cibuli, pridame umytou nakrajenou slezinu, sul, pepr, prolisovany cesnek, trochu podlijeme a dusime. Udusenou slezinu zamichame do cocky. Podavame se slanymi rohliky.

Pikantní čočka se sardelovou pastou

400 g cocky, bobkovy list, spetka tymianu, 1 sterilovana okurka, 1 cibule, trocha sardelove pasty, trocha kaparu, 6 strouzku cesneku, sul, pepr, petrzelka, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, ocet nebo citronova stava

Cocku prebereme, proplachneme studenou vodou a v mirne osolene vode uvarime domekka s bobkovym listem a tymianem. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek, zaprasime moukou, zasmazime, zredime vyvarem z cocky, pridame sardelovou pastu, oplachnute a rozsekane kapary, na kosticky nakrajenou okurku a dobre povarime. Do omacky dame mekkou cocku, podle chuti osolime, opeprime, primichame nasekanou petrzelku a dochutime octem nebo citronovou stavou. Solime opatrne, protoze sardelova pasta a kapary byvaji dost slane. Pikantni cocku podavame s volskymi oky poparasenymi mletou palivou paprikou nebo s opecenou uzeninou.

Čočka s meruňkami a ořechy

na 3 dl cocky dame 50 g susenych merunek bez pecek, 1-2 cibule, 25 g vlasskych orechu a 3 lzice oleje, sul, pepr, zelena petrzelka

Cocku zalijeme 750 ml vody a asi 90 minut varime. Vodu slijeme. Potom osmazime na masle drobne nakrajenou cibulku se susenymi merunkami, ktere jsme predtim asi 15 minut maceli v teple vode. Pridame sul, pepr a vse prelozime do kastrolu s uvarenou cockou. Dale pridame umlete nebo roztlucene vlasske orechy. Trochu podlijeme a vse jeste 15 minut povarime. Pred podavanim posypeme jidlo sekanou petrzelkou.

14. ledna 2010

Pečené brambory se dvěma omáčkami

1 kg brambor, dvě polévkové lžíce soli, jednu lžíci provestánského koření, svazek ředkviček, dva svazky pórku, jeden stroužek česneku, dva kelímky plnotučného jogurtu, čerstvě namletý bílý pepř, dvě vejce, svazek pažitky, 1/4 kg tvarohu a pět lžic mléka

Brambory důkladně omyjeme a rozpůlíme. Plech na pečení posypeme solí a bylinkami. Půlky brambor klademe řeznou plochou na plech a v předehřáté troubě a pečeme asi 45 minut. Mezitím opereme ředkvičky a pórek. Ředkvičky nakrájíme na drobné tyčinky, pórek na proužky. Oloupaný česnek nakrájím na plátky nebo rozdrtíme. Jogurtovou omáčku připravíme smícháním jogurtu s nakrájenými ředkvičkami, pórkem a česnekem (část zeleniny dáme bokem na ozdobení). Směs osolíme a opepříme, Misku naplníme omáčkou a ozdobíme ředkvičkou a pórkem. Na tvarohovou omáčku si uvaříme vejce natvrdo asi 10 minut. Opranou pažitku drobně pokrájíme. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tvaroh dohladka rozmícháme s mlékem, pokrájenou pažitkou a vajíčkem. Osolíme a opepříme. Brambory podáváme s těmito omáčkami. Výborné je to s vychlazeným kefírem, nebo podmáslím. 

Pečení čerti

brambory (podle počtu porcí), sádlo, česnek, sůl, pepř, pálivá paprika

Brambory umyjeme a z jedné strany seřízneme. Vnitřek vydlabeme vidličkou, drť osolíme, opepříme a smícháme se sádlem, paprikou a prolisovaným česnekem. Směsí brambory naplníme, přiklopíme odříznutou částí, propíchneme a na suchém plíšku prudce pečeme. Upečené zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí nebo proužkem papriky.

Plněné papriky se sýrem

4 papriky, 4 tavené sýry se šunkou. 4 vajíčka, sůl, sekanou zelenou petrželku, strouhanku, kousek másla. 

Sýr rozšleháme s vajíčky v misce, osolíme a přidáme petrželku a strouhanku tak, aby byla směs hustá. (nesmí vytékat z paprik). Toto směsí papriky naplníme , naskládáme je do pekáčku, trochu zalijeme vodou a na každou dáme kousek másla. Pečeme v troubě, až se udělá kůrka. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Americké brambory

1 kg brambor, 1 kelímek zakysané smetany, 1 bílý jogurt, česnek, sekaná pažitka nebo strouhaný křen, máslo

Středně velké, pěkné brambory pečlivě očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, osušte a zabalte každou zvlášť do alobalu. Naskládané jen tak na mřížce upečte v troubě asi 50 minut. Kelímek zakysané smetany smícháme s jogurtem a ochutíme drceným česnekem. Přidáme pažitku nebo křen. Do upečeného bramboru bouchneme pěstí, vybalíme ho a vidličkou na talíři rozevřeme. Osolíme a poklademe kousky másla, zalijeme dresinkem a zapíjíme podmáslím.

Brambory s balkánským sýrem

10 brambor, asi 30 dkg balkánského sýra, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 vejce, 2 lžíce směsi jemně krájeného estragonu nebo bazalky, oregana a petrželky, sůl, pepř, 1 hrnek vývaru z masoxu, tuk na vymazání pekáče.

Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Do pekáče vymazaného tukem klademe střídavě vrstvy brambor a nastrouhaného balkánského sýra. Každou vrstvu posypeme bylinkami, mírně osolíme a opepříme. Poslední vrstvu tvoří brambory. zalijeme vývarem a zvolna pečeme, až brambory téměř změknou. Poté je přelijeme rozšlehanými vejci promíchanými s jogurtem. Upečeme do zlatova.

Myslivecké brambory

8 uvařených brambor, 2 hrnky nadrobno pokrájených hub, 2 nožičky uzené klobásy, sůl, pepř, paprika, 1/2 hlávky bílého zelí, tuk na vymazání zapékací misky

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. Do zapékací misky vymazané tukem klademe střídavě vrstvu brambor, hub a na kostičky nakrájené klobásy. Jednotlivé vrstvy osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Na brambory navršíme jemně pokrájené zelí, zalijeme bešamelovou omáčkou a ve vyhřáté troubě zvolna zapečeme. 
Bešamelová omáčka: Z rozehřátého másla a z mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem, dobře rozšleháme a povaříme. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu.


Brambory pečené s tvrdým sýrem

12 větších podlouhlých brambor, 10 dkg rostlinného tuku, sůl, 20 dkg tvrdého sýra, pažitka nebo petrželka. 

Brambory velmi pečlivě omyjeme a máme vařit, ale jen do poloměkka, scedíme je a nakrájíme i se slupkou na plátky silné asi 1,5 cm.  Brambory naskládáme do pekáče vymazaného tukem. Tukem brambory pokapeme i na povrchu, trochu osolíme a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Když je sýr na povrchu nazlátlý, jsou brambory hotové. Podáváme s horkým mlékem, nebo se zeleninovým salátem.

Mexické ohnivé brambůrky

80 dkg drobnějších brambor, 4 lžíce oleje, 1 svazek pórku, 2 feferonky, 3 stroučky česneku, 15 dkg strouhaného sýra, bylinková sůl, mletý pepř

Brambory dobře opereme a v osolené vodě je uvaříme ve slupce do měkka. Hned je propláchneme studenou vodou, aby se daly snadněji loupat. Ve vyšší a širší pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme do ní oloupané brambory a asi 10 minut je opékáme za stálého míchání, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Pórek důkladně opereme a nakrájíme na drobné špalíčky, zelenou nať na nudličky. Feferonky nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a všechno přidáme k bramborám a ještě opékáme 5 minut. Osolíme, opepříme a na talíři bohatě posypeme sýrem.

Apoštolské brambory

6 - 8 větších uvařených brambor, 4 větší jablka i horší kvality, 1 plátek slaniny, asi 10 dkg, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, tuk na pekáček

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a prudce osmahneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájená jablka a krátce podusíme. Do směsy vmícháme ještě teplé ve slupce uvařené brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na kostky. Osolíme, opepříme, posypeme majoránkou a směs urovnáme do tukem vymazaného pekáčku. Pokapeme máslem a zapečeme. 

Smažený celer s nivou

2 středně velké celery, sůl, 1 větší kus nivy (asi 30 dkg), hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení

Celer uvaříme ve vroucí osolené vodě do poloměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Vždy dva kolečka celeru proložíme plátkem nivy, dlaní je mírně stlačíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Osmažíme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Můžeme použít místo nivy kolečko šunky. 

Kanadský bramborák

4 šálky nastrouhaných brambor, 4 šálky nastrouhaného bílého chleba, sůl, pepř, 3 vejce, česnek, majoránka, mouka

Studené, vařené, oloupané a nastrouhané brambory smícháme s nastrouhaným nebo umletým chlebem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, rozšlehaná vejce, trochu mouky a majoránku. Důkladně promícháme, vapracujeme těsto z něhož vyválíme 4 placky, které pečeme v troubě na vymaštěném plechu a zčervenají. Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 

Jahelník

Spaříme dva díly jáhel a jeden díl rýže, dobře promícháme, do směsy přidáme sušené švestky, nakrájená jablka a omastek, podle chuti buď přisolíme nebo přisladíme. Opět důkladně promícháme, vložíme do vymaštěné formy a zalijeme mlékem. Nákyp pečeme ve vyhřáté troubě. 

Zapečené hranolky

1 balíček zmrazených přesmažených bramborových hranolků (1 kg), olej na potření plechu, sůl, 20 dkg šunky nebo šunkového salámu v celku,  20 dkg sýra v celku, kečup na polití, jemně pokrájená řeřicha, pažitka, mladá cibulová nať nebo petrželka na posypání, rajčata, papriky a okurky na obložení

Hranolky rozložíme na olejem potřený, rozehřátý plech a v dobře vyhřáté troubě opečeme dorůžova. Poté je osolíme a promícháme na tenké nudličky pokrájenou šunkou nebo šunkovým salámem. Směs rozložíme do pekáče, posypeme nastrouhaným sýrem a prudce zapečeme až se sýr roztaví.  Na talířích polijeme zapečené hranolky kečupem, posypeme řeřichou nebo jinými zelenými bylinkami a obložíme zeleninou 

Guláš z hub a paprik

8 dkg tuku, 2 větší cibule, talíř houbové směsi, sůl, kmín, paprika sladká, 1/4 kostky masoxu, 5 zelených paprik, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby, sůl, kmín, papriku, podlijeme vřelou vodou, přidáme masox a dusíme. K houbám přidáme spařené sloupnuté papriky nakrájené na kousky. Když jsou houby a paprika měkké, přidáme utřený česnek a vše zalijeme kysanou smetanou, do které rozkvedláme mouku, chvilku podusíme a můžeme zaprášit moukou. Místo smetany lze dát rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem nebo s bramborami.

Dušené papriky s houbami

10 dkg zelených paprik, 20 dkg čerstvých hub, 2 vejce, cibuli, olej , kmín, sůl (jedna porce)

Očištěné houby pokrájíme na plátky, opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby a a na proužky nakrájenou papriku. Osolíme, okmínujeme a dusíme. Měkké houby s paprikami zalijeme vejci a za stálého míchání necháme vejce srazit. Podáváme s tmavým pečivem jako rychlou večeři. 

Bramborová harula

40 dkg brambor, 15 dkg hrubé mouky, 10 dkg cibule, 10 dkg slaniny, 2 - 4 stroučky česneku, 6 dkg sádla, majoránka, sůl

Slaninu zabavíme kůže, rozkrájíme na kousíčky a rozpustíme. Přidáme jemně nasekanou cibuli a zpěníme. Oloupaný česnek prolisujeme, plech nebo pekáček dobře vymažeme sádlem. Oloupané brambory rozstrouháme, osolíme přidáme mouku, zpěněnou cibuli se slaninou, prolisovaný česnek, majoránku a zbylé sádlo. Dobře promícháme a řídkou směs tence rozetřeme do vymazaného pekáčku nebo na plech. Vložíme do předehřáté trouby a prudce opečeme. Do zlatova upečenou ,,harulu" rozkrájíme a podáváme teplou i studenou. 

Čočka s bramborem

1 kg brambor - na kostky,sůl a čerstvě mletý pepř,1 lžíce rostlinného oleje,1 mrkev - na kostky,1 malá cibule nakrájená najemno,2 stroužky rozmačkaného česneku,200 g červené čočky,600 ml rostlinného vývaru,2 rajčata na kostky,trochu tabasca,máslo, mléko,50 g mraženého hrášku,75 g strouhaného čedaru nebo jiného tvrdého sýra

Brambory uvařte ve slané vodě.V kastrolu rozehřejte olej a smažte karotku, cibuli a česnek 2-3 min než změknou.Přidejte čočku, vývar přiveďte k varu a nechte vařit 10 minut. Předehřejte gril nebo troubu. Zamíchejterajčata a tabasco do čočky a nechte dusit 2-3 min než změknou. Rozmačkejte brambory na kaši, přidejte máslo,mléko, sůl a černý pepř. Zamíchejte hrášek do čočky a povařte další 2 min. Ochuťte a přendejte do pečicí mísy.Navrch dejte bramborovou kaši a nastrouhaný sýr. Grilujte nebo zapékejte 1-2 min do zlatova.

Bramborová zeleninová kaše

1 kg brambor,2 mrkve,2 kořenové petržele,menší celer,zelený hrášek,100 g čerstvých hub (nebo sušených,
přes noc namočených, či konzervovaných ve vlastní šťávě),sůl,1 cibule,majoránka,3 lžíce oleje,čerstvá petrželka,
 

Z brambor uvařených v páře udělejte kaši. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte mořskou sůl, majoránku, houby a poduste. Čerstvou zeleninu najemno nastrouhejte,přidejte zelený hrášek a spolu s houbami na cibulce vmíchejte do kaše. Dejte zapéct do trouby a potom podávejte.

Kořeněné smažené brambory

2 lžíce slunečnicového oleje,500 g malých červených nebo nových brambor, pokrájených na 5 mm kolečka,1 červená paprika bez semínek, pokrájená na tenké proužky,1 cibule na tenké proužky,1 lžíce mletého kmínu,1 lžička mletého koriandru,1/2 lžičky mletého chilli koření,3 lžíce čerstvého, nakrájeného koriandru (nebo další
lžička mletého),90 ml kysané smetany,2 lžičky máku,mořská sůl


Rozehřejte olej ve velké teflonové pánvi nebo ve Woku na mírném ohni. Přidejte brambory, červenou papriku, cibuli, kmín, mletý koriandr,chilli a 3 polévkové lžíce vody. Smažte za míchání 15 minut než brambory změknou. Sundejte z ohně a posypejte čerstvým koriandrem. Zamíchejte kysanou smetanu, posypejte mákem, ochuťte a podávejte na čerstvých salátových listech.

Bramborák

800 g syrových brambor,80 g hladké mouky,1 vejce,20 g oleje, sůl, pepř, česnek,majoránka,eventuálně lze přidat nakrájený salám
 

Brambory jemně nastrouhejte, vmíchejte mouku,vejce, okořeňte, přidejte rozdrcený česnek(event. na nakrájený salám). Případněrozřeďte mlékem. Těsto lijte naběračkou do lívanečníku nebo na pánev, vytvořte bramboráčky a opečte po obou stranách dozlatova.

Brambory v alobalu s bylinkovým tvarohem

16 středně velkých brambor,500 g tvarohu,8 lžic mléka,2 lžičky sekané petrželky,2 lžičky sekané pažitky,trochu černého pepře a soli
 

Troubu předehřejte na 200°C. Brambory důkladně omyjte (případně očistěte kartáčkem) a osušte. Každý brambor zvlášť zabalte do kousku alobalu a pečte v troubě na středním roštu asi hodinu. Mezitím si připravte bylinkový tvaroh. Rozmíchejte tvaroh s mlékem na hustý krém. Podle chuti přidejte petrželku, pažitku, pepř a sůl.
Brambory vyndejte z trouby, alobal rozevřete a brambory svrchu nakrojte. Otvor naplňte bylinkovým tvarohem a brambory podávejte. K pečeným bramborám se velmi dobře hodí hlávkový salát nebo sklenice podmáslí.

Zapečené brambory se špenátem

2 balení špenátového protlaku,6-8 větších brambor,15dkg šunkového či jiného salámu vcelku,4-6 stroužků česneku,1 cibule,3 vejce,sůl, pepř,tuk, strouhanka

Špenát vložte do hrnce a nechte rozmrazit. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Na tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na kostičky nakrájený salám. Vmíchejte do připraveného špenátu.Pokud je směs hodně řídká přidejte trochu strouhanky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně vmíchejte do hotové vychladlé směsi. Syrové oloupané brambory nakrájejte asi na 0,5cm silné plátky. Zapékací nádobu vymažte tukem a poklaďte vrstvou brambor. Na brambory rovnoměrně rozetřete polovinu špenátové směsi. Vrstvu ještě jednou opakujte. Nakonec zalijte rozšlehanými žloutky. Pečte 45 minut

13. ledna 2010

Plátek ze Šmakouna s česnekem a sýrem

400 g Šmakouna,2 stroužky česneku,plátkový sýr dle chuti,olej,500 g brambor,400 g rajčat,200 g salátové okurky,80 g jarní cibulky,sůl, mletý pepř, cukr, ocet

Do mírně rozehřátého oleje vložtee plátky Šmakouna potřené česnekem rozetřeným se solí,opepřené a zvolna smažte z obou stran. Na usmažené plátky položte plátek sýra a nechte roztavit.Podávejte s vařeným bramborem a míchaným salátem, se sladkokyselou zálivkou.

Králík na česneku, špenát, brambory

400 g králíka,1 balení mraženého špenátového protlaku,1 cibule,olej,trochu kmínu,4 stroužky česneku,350 g brambor,
 

Králíka naporcujte, potřete prolisovaným česnekem, osolte a okmínujte. Můžete přidat bylinky, na příklad tymián nebo dobromysl.Upečte s cibulí do červena. Brambory omyjte, oloupejte, rozkrájejte na menší kousky a uvařte ve vodě se solí a kmínem.Špenát rozmrazte, osolte, přidejte prolisovaný česnek a nechte projít varem.

Zapečené brambory s česnekem a sýrem

1 kg brambor,200 g tvrdého sýra,6-8 stroužků česneku,sůl, olej,pažitka

Syrové brambory nakrájejte na plátky. Dejte do zapékací nádoby, osolte, přidejte prolisovaný česnek, olej a vše promíchejte.Pečte 35- 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Před dopečením posypte nastrouhaným sýrem.Ozdobte nasekanou pažitkou.

Vepřová pečeně na česneku

1 kg vepřové plece,sůl,100 g sádla,2 cibule,6 stroužků česneku,hladká mouka

Maso potřete prolisovaným česnekem se solí, podlijte vodou, přidejte tuk a pečte.V druhé polovině pečení přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a maso za občasného podlévání dopečte. Hotové maso vyndejte,šťávu zaprášte moukou, zřeďte vodou a nechte provařit. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovými knedlíky přelité šťávou.

Kuřecí stehna s bylinami, česnekem a fazolovou kaší

2 pol. lžíce nakrájené čerstvé petrželky,špetka sušeného tymiánu,2 drcené stroužky česneku,4 kuřecí stehýnka nebo špalíčky,trochu másla,1 malá najemno nakrájená cibule,cca 400 g plechovka velkých fazolí,50 g strouhaného sýru Čedar,pažitka nebo petrželka na zdobení

Smíchejte petržel, tymián a česnek, osolte a opepřete. Uvolněte kůži na kuřeti a dejte bylinkovou směs mezi kůži a maso.Kuře osmahněte dozlatova ve velké pánvi cca 10 minut na každé straně, začněte kůží dolů. Mezitím v malé pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibulku do měkka. Přidejte fazole,prohřejte je a poté rozmačkejte mačkátkem na kaši. Vmíchejte čedar a ochuťte. Rozdělte kaši na dva talířky, přidejte kuře,ozdobte pažitkou či petrželkou a podávejte.

Česneková polévka

1litr hovězího vývaru (případně zeleninového nebo vody),1 vejce,6 stroužků česneku,1/2 lžičky pálivé papriky,1/2 lžičky majoránky,2 plátky tmavého chleba
 

Do vařícího se vývaru přidejte prolisovaný česnek,papriku, majoránku a rozšlehané vejce. Nechte 5 minut vařit. Podávejte s opečeným, na kostičky nakrájeným,tmavým chlebem.

Kuřecí maso dušené s houbami a česnekem

600 g kuřecího masa,200 ml bílého vína,1 lžíce rajčatového protlaku,200 g čerstvých hub (nebo naložených
ve vlastní šťávě či mražených),4 stroužky česneku,50 g rostlinného tuku nebo oleje,hladká mouka, mletý pepř, sůl


Maso nakrájejte na porce, osolte, opepřete, obalte v hladké mouce. Ze všech stran prudčeji orestujte na rozpáleném tuku, pak mírně podlijte,přiklopte a duste do měkka. Porce masa občas obraťte. Pak přilijte víno, rajčatový protlak a houby, které jste předtím samostatně podusili s utřeným česnekem. Ještě chvíli poduste. Podávejte s rýží nebo bramborem.

Míchaný topinamburový salát

10 topinambur,4 rajčata,4 lžíce naklíčené čočky,šťáva z 1 citronu,1 lžíce oleje,špetka soli,petrželová nať

Topinambury nastrouhejte na jemném struhadle a ihned promíchejte s citrónovou šťávou.Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, petrželovou nať a naklíčenou čočku.Osolte, omastěte olejem a podávejte.

Cukety a kysaná smetana s těstovinami fusilli

400 g fusilli,3 pol. lžíce olivového oleje,4 mladé cukety do 20 cm, pokrájené podél,5 stroužků česneku, jemně nakrájených,strouhaná kůra ze dvou citrónů (nebo1 kávová lžička sušené strouhané kůry),400 g kysané smetany,sůl a čerstvě mletý černý pepř,čerstvě strouhaný parmezán (lze nahradit jiným tvrdým sýrem),
 

Uvařte těstoviny podle návodu. Mezitím rozehřejte olej ve velké pánvi, osmahněte cukety a česnek dozlatova.Vmíchejte strouhanou citrónovou kůru a osmahněte dalších 30 vteřin. Nechte okapat těstoviny a dejte zpět do kastrolu, přidejte kysanou smetanu, dobře promíchejte,vmíchejte směs z cuket, ochuťte a podávejte s čerstvě strouhaným parmezánem.

Zapečené těstoviny s květákem a nivou

1 balení těstovin (vřetena, mušle, fleky),250g nivy,1 malý květák,3 vejce,sůl,150ml mléka nebo smetany,tuk na vymazání

Těstoviny uvařte dle návodu. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Zapékací nádobu vymažte tukem a dejte do ní vrstvu uvařených těstovin. Květák nakrájejte na malé kousky a přidejte na těstoviny, posypte nastrouhanou nivou a nakonec dejte zbytek těstovin. Zalijte rozšlehanými vejci s mlékem
nebo smetanou. Zapékejte asi 30 minut při 180 -200°C.

Čočka s houbami a bylinkami

750 ml vody v níž se máčely houby,750 ml vývaru,125 ml červeného vína,2 pokrájené červené cibule,3 stroužky česneku-rozdrceného,275 g přebrané a proprané čočky (nejraději drobnozrnné odrůdy),150 g namočených jemně pokrájených sušených hříbků,sůl,čerstvě mletý pepř,kapka tabasca,2 lžíce organa (dobromysli) a petrželky,2 lžičky čerstvého tymiánu,šťáva z poloviny citronu,
 

Do hrnce dejte 150 ml vody, ve které jste máčeli houby, 150ml vývaru a červené víno. Společně s cibulí a česnekem je přiveďte k varu. Zakryjte a zprudka povařte 5 minut. Sundejte pokličku a pokrm duste, dokud cibule nezměkne a nedusí se ve vlastní šťávě. Vmíchejte čočku, hříbky, vývar a zbytek vody, ve které jste máčeli houby.Vydatně opepřete, přiveďte k varu a pokračujte ještě 10 minut ve vaření bez pokličky. Pak ztlumte oheň a za občasného míchání duste částečně zakryté ještě 30-35 minut, dokud čočka nezměkne. Je-li třeba, přidejte více vývaru. Dobře osolte a chcete-li, přidejte tabasco. Vmíchejte čerstvé bylinky a citrónovou šťávu.

Sójové hašé se zeleninou a houbami

80 g sójové šunky,olej,1 cibule,120 g žampionů,150 g mrkve,240 g brokolice,200 g květáku,4 vejce,400 g brambor,sójová omáčka,petrželová nať,sůl, mletý kmín, pepř

Sójovou šunku namočte do kořeněného nálevu a provařte. Žampiony a zeleninu omyjte, očistěte, nakrájejte na plátky, květák a brokolici rozeberte na drobné růžičky, které vařte asi tři minuty v páře nebo v mírně osolené vodě. Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli,okmínujte, přidejte plátky žampionů, z nálevu scezenou šunku,ochuťte sójovou omáčkou a opékejte. Směs doplňte květákem a brokolicí, osolte, opepřete, zalijte rozšlehaným vejcem a nechte zapéct. Podávejte s vařenými bramborami, zdobte sekanou petrželovou natí.

Penne s brokolicí a houbami

2 stroužky česneku nakrájet ,225 g hub shii-take (chuťově lze nahradit špičkou trávní), pokrájených na čtvrtky,2 polévkové lžíce olivového oleje,375 g růžiček brokolice,75 g vlašských ořechů, rozsekaných,250 g přírodního jogurtu,sůl a čerstvě mletý černý pepř,375 g těstovin penne
 

Osmahněte česnek a předem namočené houby na oleji do měkka - okolo 15 minut. Přidejte brokolici a ořechy a připravujte dalších 5 minut. Zamíchejte jogurt a prohřejte. Osolte a opepřete.Uvařte těstoviny a zamíchejte do nich omáčku. Podávejte.

Zapečené těstoviny se zeleninou a houbamit

500 g těstovin (vřetena,kolínka),250 g zeleného hrášku,250 g žampionů,4 vejce,1 cibule,200 ml mléka,4 rajčata,olej, sůl, pepř, bazalka sušená i čerstvá

V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na pánev dáme trochu oleje, nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Přidáme pokrájené žampiony, hrášek a dusíme 15 min. V mléce rozšleháme vajíčka a trochu osolíme. Těstoviny dáme do zapékací nádoby, osolíme, opepříme, přidáme sušenou bazalkua zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Zapékáme 30-40 min.Hotový pokrm dozdobíme pokrájenými rajčaty a lístky čerstvé bazalky.

Hovězí na houbách

400 g hovězí kližky,olej,1cibule,600 g čerstvých hub,nasekaná pažitka,160 g těstovin,sůl, drcený římský kmín, pepř
 

Maso omyjte, nakrájejte na kostky, omyté a očištěné houby nakrájejte na dílky. Na rozehřátém oleji nechte
zpěnit cibuli, přidejte maso, opečte, osolte, opepřete,okmínujte, podlijte vodou a duste. Asi po 15 minutách přidejte houby. Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě na skus. Při podávání ozdobte sekanou pažitkou.

Pravá houbová omáčka

40 g másla,40 g hladké mouky,1/2 litru vody,400 g čerstvých nebo 40 g sušených hub,1/2 cibule,sůl,trochu octa

Čerstvé houby nakrájejte na větší kousky, sušené namočte přes noc do studené vody a druhý den sceďte. Z másla, pokrájené cibule a hladké mouky připravte jíšku, zalijte ji vodou, osolte, našlehejte a chvíli (asi dvě minuty) povařte. Přidejte houby a od chvíle, kdy začne omáčka znovu vařit, vařte ještě 20 minut. Nakonec ochuťte octem a podávejte s houskovým knedlíkem nebo s bramborem.

Hovězí steak s houbami a kuskusem

320 g žampiónů,350 g libového hovězího,10 lžic citrónové šťávy,olej,petrželová nať,2 lžíce sojové omáčky,1 masový vývar v kostce,500 g brokolice,1 feferonka,3 stroužky česneku,150 g kuskusu,sůl, mletý pepř

Žampiony omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Hovězí steaky mírně naklepejte, osolte, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. V pekáčku opečte maso z obou stran na rozehřátém oleji. Opečené vyndejte a uchovejte v teple. Na zbylém oleji orestujte houby, vraťte opečené maso, ochuťte sójovou omáčkou, podlijte vývarem a dejte do trouby péci. Feferonku zbavte semínek, nakrájejte na proužky, česnek na plátky a přidejte k masu.Omytou brokolici rozdělte na růžičky, povařte v mírně osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Kuskus zalijte vroucí vodou, osolte a nechte nabobtnat. Při podávání servírujte maso s houbovou směsí, růžičkami brokolice a kopečkem kuskusu. Zdobte sekanou petrželkou.

Masové ragú s houbami

200 g hovězího masa,160 g libového vepřového,olej,1 cibule,400 g čerstvých hub,1 pálivá paprička,140 g rýže,sůl, římský drcený kmín,mletý pepř,

Omyté a osušené maso nakrájejte na nudličky,houby očistěte a pokrájejte na kousky.Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso, okořeňte a nechte dusit. Během dušení doplňte houbami, pálivou papričkou a duste, až je maso měkké. Podávejte s rýží, kterou připravíte obvyklým způsobem.

Bramboračka

250 g hub,4 brambory,1,5 l vody,2 mrkve,2 lžičky petržele,2 lžičky majoránky,1 menší celer,1 menší cibule,2 stroužky česneku,sůl,2-3 lžíce hotové jíšky
 

Do vroucí vody dejte houby, mrkev,cibuli, celer, na kostky nakrájené brambory a vařte zhruba 15 minut.Uvařený celer a mrkev nakrájejte a dejte zpět do polévky. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, osolte a vařte dalších 5 minut. Nakonec polévku zahustěte hotovou jíškou.


Masové ragú s houbami, rýže

200 g hovězího masa,200 g libového vepřového,olej,1 cibule,400 g čerstvých hub,1 pálivá červená paprička,200 g rýže,sůl, římský drcený kmín, mletý pepř

Omyté a osušené maso nakrájejte na nudličky,houby očistěte a pokrájejte na kousky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso, okořeňte a nechte dusit. Během dušení doplňte houbami, pálivou papričkou a duste, až je maso měkké. Podávejte s dušenou rýží.

Žampiónový salát

600 g sterilovaných žampiónů,4 červené papriky,80 g sterilované kukuřice,rostlinný olej,ocet, sůl, bílý pepř, cukr,

Omyté paprikové lusky nakrájejte na jemné nudličky. Žampiony s kukuřicí zceďte z nálevu a větší kousky žampiónů pokrájejte. Z oleje, octa, soli, pepře a cukru připravte zálivku. Papriky, žampióny a kukuřici promíchejte, zalejte zálivkou a nechte uležet.

Rychlý guláš ze šmakouna

400 g šmakouna (vaječná bílkovina),olej,4 cibule,5 stroužků česneku,2 zelené papriky,půl balíčku mraženého hrášku,70g kečupu,sůl, pepř, gulášové koření,40g instantní tmavé jíšky,sůl, pepř,400g rýže

Na rozehřátém oleji zpěňte cibulku, přidejte na proužky pokrájené paprikové lusky a česnek.Ochuťte a nechte dusit. Šmakouna nakrájejte na kostičky a společně s hráškem a kečupem přidejte do směsi. Nechte ještě chvilku dusit,nakonec zahustěte instantní jíškou. Podávejte s ryži.


Vepřový guláš na pivě a česneku

500 g vepřového masa (plec, kýta),2 stroužky česneku,sůl,kmín,500 ml světlého piva,1-2 krajíce staršího chleba,olej,hladká mouka

Maso nakrájejte na kostky, osolte a na oleji opečte.Podlijte polovinou piva a duste do měkka. Měkké maso vyndejte, šťávu zaprašte moukou, přidejte strouhaný chléb a zbytek piva. Zvolna provařte na hustou hladkou omáčku. Okořeňte kmínem, prolisovaným česnekem a s masem prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborem.


Krůtí guláš na paprikách

320 g krůtího masa,olej,4 cibule,2 červené papriky,2 zelené papriky,20 g hladké mouky,1,5 litru vody nebo vývaru,sůl, pepř,400 g uvařených těstovin – vrtulek

Na rozehřátém oleji orestujte cibulku do polohněda,přidejte omyté a na dílky pokrájené maso, ochuťte solí a pepřem, podlijte vodou nebo vývarem a duste. K poloměkkému masu přidejte nakrájenou papriku. Nakonec poprašte moukou a nechte provařit. Podávávejte s vařenými těstovinami.

Znojemský guláš

400 g hovězího masa,50 g sterilovaných okurek,2 větší cibule,olej,vývar,2 lžíce hladké mouky,sůl

Na oleji zpěňte cibulku, přidejte na kostky nakrájené hovězí maso, podlijte vývarem a duste do měkka. Před dokončenímzahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě, provařte,do šťávy přidejte nakrájené sterilované okurky. Podávejte s chlebem, případně houskovými knedlíky.

Pórková polévka s brambory

500 g brambor,300 g pórku,1,5 litru vody,1/4 l mléka,50 g másla,sůl,1 žloutek

Oloupané brambory nakrájejte na malé kousky a v osolené vodě vařte 10 minut. Pórek nakrájejte na kolečka a na másle osmahněte. Přidejte k bramborám, zalijte mlékem a rozšlehaným žloutkem. Nechte krátce povařit.

Bramborová polévka

350 g brambor,3 mrkev,2 stonky celerových listů,850 ml zeleninového vývaru,bílý pepř, mletý (strouhaný) muškátový oříšek,sůl,2 lžičky sušené majoránky

Brambory, mrkev a celerové listy omyjte.Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak mrkev.Celerové listy jemně nasekejte.Vývar uveďte do varu a přidejte zeleninu a celer. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 20 minut.Polévku propasírujte,ochuťte pepřem, muškátovým oříškem a solí a přidejte majoránku  Nechte chvilku rozležet a pak servírujte.

Zeleninová polévka se smetanou

100 g brokolice,100 g hrášku,100 g mrkve,100 g kořenové petržele,100 g celeru,100 g květáku,1,5 litru vody,150 ml smetany,1 cibule,trochu tuku, sůl, bazalka
 

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na tuku. Zeleninu pokrájejte na menší kostičky, osolte a promícháme. Na orestovanou cibuli přidejte zeleninu, zalijte vodou a vařte do měkka. Na závěr zahustěte smetanou a přidejte čerstvou nebo sušenou bazalku.

Zelňačka se sójovými boby

120 g sójových bobů,olej,1 větší cibule,1 chilli paprička,1 masox,300 g brambor,500 g bílého kysaného zelí,instantní jíška na zahuštění,sekaná petrželka ,mletá červená paprika, sůl, mletý římský kmín

Sójové boby zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené. Druhý den uvařte doměkka. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, poprašte červenou paprikou, kmínem a přilijte masový vývar, který si uděláte z masoxu. Očištěné brambory nakrájejte na kostičky a dejte vařit do cibulového základu. Zelí slijte z nálevu, propláchněte a přidejte k poloměkkým bramborám. Dochuťte chilli papričkou a zahustěte špetkou jíšky.

Nízkokalorické vepřo, knedlo, zelo

400 g libového vepřového,1 větší cibule,200 ml vody nebo bílého vína,sůl, pepř,
Na zelí:1 střední hlávka zelí,10 g tuku,1 velká cibule,2 kostky cukru,2 lžíce octa,sůl, kmín


Maso osolte, opepřete, vložte do pekáče, obložte drobně pokrájenou cibulí, podlijte vodou nebo vínem,jak kdo má rád, pekáč přiklopte a pečte zhruba půl hodiny. Je-li třeba, podlévejte maso v průběhu pečení pouze horkou vodou.Když je maso měkké,pokrájejte je na porce a můžete servírovat.Hlávku zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, dejte do hrnce, zalijte vodou a duste do měkka. Na tuku zpěňte cibuli, přidejte měkké zelí,do kterého přidáte cukr, ocet, sůl, kmín a dál už nevařte.Podávejte s houskovým knedlíkem.


Svíčková na smetaně

500 g zadního hovězího,25 g slaniny,150 g kořenové zeleniny,1 cibule,tuk na smažení,sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián,trochu octa,25 g másla,75 g hladké mouky,250 ml smetan

Opláchnuté hovězí maso protkněte slaninou a osolte. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájejte na plátky, mírně osmahněte na tuku, přidejte maso, krátce je v základu opečte a mírně podlijte vodou. K masu přidejte rozdrcený pepř, nové koření, bobkový list a tymián, kápněte trochu octa a dejte dusit nebo přikryté poklicí péct do trouby. Během dušení maso obracejte a podlévejte vodou. Měkké maso vyjměte, šťávu,zahustěte světlou jíškou připravenou z másla a hladké mouky, rozřeďte smetanou, rozšlehejte a nechte důkladně provařit. Omáčku proceďte a dochuťte. Jako přílohu dejte 4 knedlíky dle klasického receptu.

12. ledna 2010

Kočičí svatba-recept staročeské kuchyne

1/2 kg hrachu, 1/4 kg trhaných krupek nebo rýže, sůl, cibule 12 dkg omastku (sádla)

Hrách přebereme a přes noc namočíme, druhý den jej uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme přebrané a spařené kroupy s kouskem másla. Smícháme opatrně dohromady, osolíme, omastíme navrch polijeme zpěněnou cibulkou a podáváme se zeleninou, salátem, kysanými okurkami. Pokud dáme místo hrachu čočku, jedná se o kočičí tanec.

Pikantní zelené nudle

1 balíček uvařených dlouhých zelených nudlí (50 dkg), 2 lžíce tuku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 červená paprika, 1 / 1/2 hrnku rajčatové šťávy nebo 1 hrnek kečupu a 1/2 hrnku vody, chilli koření, pepř, sůl, 3/4 hrnku na tenké plátky pokrájených sterilizovaných žampionů, 3 sterilizované okurky, 1 lžíce másla, nastrouhaný sýr na posypání

Z rozehřátého tuku a mouky umícháme světlou jíšku. Přidáme na nudličky pokrájenou papriku, rajčatovou šťávu nebo kečup zředěný s vodou, dobře prošleháme a provaříme. Vmícháme chilli koření, pepř, sůl, na tenké plátky pokrájené žampiony a okurky.  Krátce povaříme. Omáčku přelijeme na talířích na horké nudle, které jsme promíchali máslem a posypeme sýrem. 

Pikantní špagety

1 balíček špaget (50 dkg), 2 - 3 mrkve, 1 menší cuketa (asi 30 dkg), 2 lžíce oleje, 2 lžíce jemně posekaných bylinek (např. estragonu, kopru, petrželky), sůl, pepř, 2 lžíce ostré hořčice, 1 plátek nivy (asi 10 dkg), 1/4 hrnku vývaru z masoxu

Mrkev a cuketu pokrájíme na tenké nudličky a osmahneme na oleji. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky, hořčici, rozdrobený sýr, vývar a krátce prohřejeme.  Směs promícháme s horkými špagetami. 

Špagety se šunkou a houbami

3 lžíce panenského olivového oleje extra, 55 g másla, 100 g nakrájených hříbků, 2 šalotky, nakrájené na velmi jemná kolečka,  145 g vařené šunky, nakrájené na větší kousky. 1 kostka hovězího bujonu, 5 lžic červeného vína, 4 lžíce rajského protlaku, sůl a černý pepř, 510 g čerstvých špaget, čerstvě nastrouhaný parmazán na posypání

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vsypeme do ní hříbky, šalotku a šunku a smažíme  2 - 3 minuty, dokud se vše lehce nezbarví.  Do pánve rozdrobíme kostku bujonu a přilijeme víno. Necháme je 1 - 2 minuty vařit, poté přilijeme rajský protlak a opět 2 - 3 minuty vaříme, dokud šalotka nezměkne. Omáčku okořeníme. Uvaříme těstoviny, nasypeme do houbové omáčky a asi 1 minutu ještě mícháme. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody z těstovin. Špagety podáváme s parmazánem.

Těstoviny s pórkem a žampiony

1/2 kg pórku nakrájeného na kolečka,  30 dkg nakrájených žampionů, jeden bobkový list, 5 dkg margarínu, 5 dkg hladké mouky, 1/2 litru polotučného  mléka,  2 lžíce natrhané čerstvé pažitky, černý pepř, 1/2 kg čerstvých těstovin linguine nebo tagliatelle

Pórek se žampiony a bobkovým listem necháme dusit v páře nad vroucí vodou 10 - 15 minut doměkka. V hrnci rozpustíme margarín, přisypeme do něj mouku a za pravidelného míchání připravíme jíšku. Hrnec sejmeme ze sporáku a postupně do něj přiléváme mléko. Poté jej vrátíme znovu na sporák a za pravidelného míchání necháme směs zhoustnout. Snížíme teplotu a mléko a jíšku vaříme na mírném plameni a další 2 minuty. Přisypeme zeleninu, pažitku černý pepř a necháme vše prohřát. Mezitím uvaříme podle návodu těstoviny al dente. Slijeme je, nasypeme zpátky do hrnce a promícháme s pórkovo-žampionovou omáčkou. Pokrm ozdobíme čerstvou pažitkou. 

Těstoviny s rajčetem

1 hrnek těstovin, 2 hrnky nakrájených rajčat na kousky, 1 hrnek tvrdého sýra nakrájeného na proužky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, 1 lžička červeného vína, 1 lžíce bazalky, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme, necháme okapat. V misce smícháme rajčata, sýr, olej víno, ocet, bazalku, sůl s pepřem a dobře promícháme. Uvařené těstoviny dáme do velké mísy, přidáme směs rajčat a opět promícháme. podle chuti dosolíme a dopepříme. 

Těstoviny s bazalkou

2 hrnky těstovin mušličkového tvaru, 2 hrnky nakrájených rajčat, 2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce bazalky, 1 lžíce oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžíce oregána, sůl, hrubě mletý pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu. Smícháme ostatní všechny přísady. Přidáme okapané těstoviny, dobře promícháme a posypeme hrubě mletým pepřem. 

Špagety s pórkem a šlehačkou

1 balíček špaget, 4 velké pórky, 1 hrnek smetany šlehání, 4 lžíce oleje, sůl, bílý pepř nebo jiné koření (např. bazalka, dobromysl, případně kořenící směs na špagety, a asi 20 dkg sýra

Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pórek pokrájený na nudličky osmahneme na oleji, okořeníme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Směsí přelijeme uvařené špagety a posypeme nastrouhaným sýrem. 

Těstoviny s paštikou a rajčaty

1/2 balíčku těstovin (250g), 1 větší konzerva játrové paštiky, (200 g), 1 cibule, 2 lžíce tuku, 5 rajčat, 3 stroučky česneku, sůl, 1 lžíce jemně posekaných lístků a kvítků tymiánu, (popřípadě sušený) tuk na vymazání pekáče, 4 lžíce nastrouhaného sýra

Na tuku osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme na malé kousky pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, tymián a dusíme 5 minut. Ke směsi přidáme vložíme paštiku a necháme ji za stálého míchání roztavit. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě a vmícháme do nich zeleninovou směs s paštikou. na talíři posypeme sýrem. 

Tortilla

3 střední cibule, 35 dkg brambor, 5 vajec, pórek, zelenou petrželku, bílý pepř, sůl, sádlo, olivový olej.

Oloupané brambory uvaříme téměř do měkka. Nasekáme na drobné kousky. Dáme nahrubo nasekanou cibuli na pánev, přidáme brambory a na sádle smažíme. Osolíme, opepříme. Přidáme nasekaný pórek, zelenou petrželku a zalijeme 5 rozmíchanými vejci.  a rychle promícháme, aby se směs promísila. Pečeme pomalu na mírném ohni a pečme asi 15 minut pod pokličkou z každé strany. Podáváme s rajským salátem. Nebo necháme vychládnout a nakrájíme na čtverečky ze kterých spíchneme s olivou jakési jednohubky. Výborné k vínu.

Těstoviny se špenátem a uzenou šunkou

500 g kvalitních těstovin, 3 lžičky olivového oleje, 250 g čerstvého nebo zmrazeného špenátu, 20 dkg uzené šunky, 3 středně velké cibule, vegeta, bílý pepř, česnek, 250 ml zakysané smetany, 10 dkg taveného sýra. 

Uvaříme těstoviny s lžičkou olivového oleje (nejlépe flíčky), slijeme a promícháme se dvěma lžičkami oleje. Šunku nakrájíme na kostičky, špenát na proužky, cibuli na jemno. Ve woku rozpálíme olej, na něj vložíme cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme šunku a opečeme. Ztlumíme oheň a přidáme špenát. Do směsy přidáme 4 stroučky rozdrceného česneku. Přidáme vegetu, bílý pepř. Na závěr přidáme těstoviny, promícháme a prohřejeme.Na druhé pánvi připravíme omáčku. Jednu nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme snadno roztíratelný tavený sýr rozmačkaný vidličkou a na mírném ohni pomalu rozpouštíme. Přidáme lžičku vegety a jeden kelímek zakysané smetany. Těstoviny promíchané se špenátem klademe na talíř a přelijeme omáčkou.

Hrášek ve smetanové omáčce s houbami

3 lžíce oleje, 1 cibule, 25 dkg žampionů, nebo jiných čerstvých hub, sůl, kmín, 1/4 l kávové smetany, 1 konzerva sterilizovaného hrášku, petrželka

Cibuli osmažíme, přidáme na tenké nakrájené houby, a pokud nepustí vodu trochu podlijeme . Přidáme sůl a kmín. Změklé houby zalijeme smetanou, necháme zhoustnou a doplníme scezeným hráškem. Dokořeníme a podáváme s bramborem nebo chlebem. 

Sváteční chilli

miska velkých bílých fazolí, miska malých tmavých fazolí, dohromady asi 400 g - oboje přes noc namočené,  velká nebo 2 malé cibule, česnek, plátek hovězího masa, plátek uzeného masa asi po 10 dkg, 1 nožka klobásy, zelené bylinky, 1 lžíce gulášového koření, olej, ocet, chilli paprička nebo mleté chilli koření, plechovka rajské šťávy, 2 syrové zelené papriky, sůl

Do tlakového hrnce dáme lžíci oleje a na něj osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidáme na drobné kousky pokrájené maso a společně smažíme ještě chvíli, dokud se nevydusí šťáva. ztlumíme a zasypeme gulášovým kořením, přidáme fazole i s vodou, v níž se namáčely, a dolijeme rajskou šťávou. Hrnec uzavřeme a směs dusíme na mírném plameni asi 50 minut. Do měkkých fazolí vmícháme koření, drobně pokrájené papriky. Necháme přejít varem, aby se papriky nerozvařily, podle chuti přiostříme, osolíme případně přikyselíme.Servírujeme s vařenou rýží, nebo s krajícem tmavého chleba, nebo jiným pečivem 

Těstovinový salát

500 g různobarevných těstovin, 20 dkg uzené šunky, 20 dkg mražené kukuřice, 5 dkg zelených vypeckovaných oliv, 250 ml bílého jogurtu, 10 ml majonézy, 2 větší cibule, 1/2 paličky česneku, olej

Těstoviny uvaříme se lžící oleje. Po slití zamícháme další lžíci oleje aby se neslepily a necháme vychladnout. Cibuli nasekáme na drobno, a necháme ji na pánvi zesklovatět. Na cibulku přidáme mraženou kukuřici, okořeníme vegetou a lehce ji opečeme. Šunku nakrájíme na proužky, olivy na kolečka a opatrně zamícháme do těstovin. Jogurt smícháme s majonézou a prolisovaným česnekem a vše smícháme dohromady. 

Pečené fazole s mrkví

10 dkg mrkve, tři jablka, dvě lžíce oleje, 20 dkg sterilizovaných červených fazolí, tři cibule, dva stroučky česneku, bobkový list, půl litru zeleninového vývaru, 7 dkg rajčatového protlaku, jednu lžičku ostré hořčice, dvě lžíce octa, sůl a pepř

Na lžíci oleje opékáme asi 5 minut fazole, pak je opláchneme studenou vodou a dáme okapat.  Rozpálíme troubu na 180°C, cibuli a česnek drobně nakrájíme spolu s bobkovým listem a zlehka osmažíme. Přidáme fazole a vývar přivedeme k varu. Umícháme rajčatový protlak s octem a hořčicí a a přimícháme do fazolové směsi. Mrkev a jablko oloupeme, mrkev nakrájíme na kolečka, jablko rozčtvrtíme odstraníme jádřince, dužinu nakrájíme na plátky a dáte podusit. Zlehka podušenou zeleninu přidáme k fazolím, opepříme, osolíme, přeložíme do ohnivzdorné mísy a přikryté alobalem pečeme 30 minut. 

Zeleninová pánev

1 větší cibuli, 4 stroučky česneku, brokolice, paprika, mladé fazolové lusky, čínské zelí, pórek, cukinu, pepř, sůl, a koření podle chuti

Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji a chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostičky, kolečka nebo proužky nakrájenou veškerou zeleninu, sůl, pepř, koření (čili, tymián, rozmarýn, anýz) a orestujeme. Orestujeme a podáváme s těstovinami nebo s chlebem. 

Roštěná ze sojových plátků

4 plátky sojového masa, 1 kostka masoxu, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, špetka mleté papriky kmín, kyselá okurka, 3 lžíce oleje

V šálku vařící vody rozpustíme kostku masoxu a sójové plátky vařícím bujonem zalijeme. Necháme 2 - 3 hodiny nasáknout. Na rozpálený tuk dáme na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmažíme do červena. Přidáme lžičku mleté papriky a lžičku drceného kmínu. Osmahneme a vložíme okapané plátky sójového masa. Podlijeme bujonem, ve kterém jsme máčeli, přikryjeme a dusíme doměkka. Nesolíme. Kyselou okurku nakrájíme na kostičky a vhodíme do šťávy. podáváme s rýží. 

Pučálka

Celý neloupaný hrách se namočí do slané vody a nechá se několik hodin, aby nabobtnal. Potom se rozetře na desku nebo plátno na teplém místě a nechá se dva až tři dny klíčit. Po vyklíčení se buď na sucho nebo na omastku upraží a podle chuti se osladí medem nebo naopak osolí a opepří.

11. ledna 2010

Sójové plátky Ála bažant

V 1/2 l vody rozvarime 2 kostky masoxu, prelijeme platky, nechame 30 minut odlezet. Zcedime, vymackame. Nalev nevylejeme. Nakrajime 5 dkg slaniny bez kuze, rozskvarime v kastrole, pridame cca 5 dkg masla, 2 stredni, drobne nakrajene cibule, zesklovatime, pridame sojove platky a koreni: 3 bobkove listy, asi 3-4 kulicky jalovce, pepre a noveho koreni. Podlijeme nalevem zbylym z nalozenych platku a asi 30 minut dusime pod poklickou, obcas michame. Lzickou vybereme pokud mozno vsechno koreni, trochu zahustime moukou, podle chuti prisolime. Jako priloha je nejlepsi opet ryze. A zkuste podavat s jerabinkovym kompotem.

Francouzský salát se sójou

200 g varenych sojovych bobu, 1 vetsi jablko, 100 g varene mrkve, 50 g vareneho celeru, 2 lzice zeleneho hrasku, 2 kysane okurky, 1 cibule, vylehcena majoneza, ocet a sul
 
Varenou soju promichame s ostatni nakrajenou zeleninou a s nastrouhanym olupanym jablkem a spojime majonezou, kterou jsme podle chuti osolili, okorenili a okyselili.


Salát ze sójových bobu s rýži

2 salky varenych sojovych bobu, salek vody, salek varene ryze, 1/2 salku strouhane mrkve, 2 lzice nasekane cibule, 2 lzice strouhane kysele okurky, 3 lzice sojoveho oleje, spetka soli, chilli koreni

Smichame ryzi se sojovymi boby a s varenou mrkvi, pridame strouhanou kyselou okurku, cibuli, zalijeme zalivkou z vody, soli, oleje a chilli. Nechame dobe ulezet a podavame

Salát ze sójových bobu se žampiony

2 lzice sterilovanych nebo dusenych zampionu, 2 lzice sojoveho oleje, 1 nadrobno nakrajena cibule, lzice kecupu, lzice sojove omacky, 1 hrnek uvarenych sojovych bobu, 2 lźice bileho vina, sul, cukr, 1 nakladana okurka

Sojove boby smichame se zampiony, pridame oloupanou a nasekanou cibulku, lzici kecupu, pripadne jednu nasekanou sladkokyselou okurku. Z oleje, vina a sojove omacky udelame zalivku, vlijeme do pripravene smesi a pripadne ochutime spetkou cukru.

Sójový salát s kyselým zelím a mrkví

100 g uvarenych sojovych bobu, 20 g cibule, 40 g kysaneho zeli, 20 g mrkve, olej, ocet, sul

Uvarene sojove boby smichame s nakrajenou cibulkou, kysalym zelim a mrkvi, osolime, pridame ocet a olej a vychladime.

Sójový salát s jablkem

200 g uvarenych sojovych bobu, 1 jablko, 1 mrkev, 1 maly celer, hrasek, kysele okurky, majoneza, sul, citron
 
Sojove boby namocime den predem do studene vody a druhy den uvarime v dostatecnem mnozstvi mirne osolene vody domekka. Pokud vsechna tekutina nevyvari, uvarene sojove boby slijeme, nechame okapat a vychladnout. Ve velke mise smichame s oloupanym nastrouhanym jablkem, citronovou stavou, hraskem, ocistenou a na nudlicky nakrajenou zeleninou, nasekanou kyselou okurkou, chceme-li, muzeme pridat tez 1 natvrdo uvarene vejce nasekane na drobne kosticky. Pridame podle chuti sol, pripadne spetku cukru, majonezu a vse dobre promichame. Podavame vychlazene s cerstvou bagetou.


Sójový salát s tuňákem

250 g soji, sul, bobkovy list, cibule, cesnek, 1 konzerva tunaka v oleji nebo ve vlastni stave, 4 vejce, 2 sterilovane okurky, 2 lzice zakysane smetany, 1 kelimek bileho jogurtu, 2 lzice majonezy

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka s pridanim bobkoveho listu, cibule a cesneku. Prisady pred dokoncenim vareni odstranime a soju osolime. Jeste chvili ji povarime, potom scedime a nechame dobre vychladnout. Vejce uvarime natvrdo, oloupeme a nakrajime na platky. Ve vetsi mise smichame soju, vejce, tunaka i s nalevem, pridame smetanu, jogurt, majonezu, nasekanou cibulku, sterilovanu okurku, podle potreby prisolime a dobre promichame. Dame vychladit a podavame s pecivem.

Sójový salát s vejci

250 g soji, sul, bobkovy list, cibule, cesnek, 5 vajec, 2 lzice majonezy nebo tatarske omacky, 2 lzice nizkotucneho bileho jogurtu, 1 kelimek kysane smetany, 2 kavove lzicky koreni Zaziki, spetka cukru, nekolik kapek citronove stavy
 
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka s pridanim bobkoveho listu, cibule a cesneku. Prisady pred dokoncenim vareni odstranime a soju osolime. Jeste chvili ji povarime, scedime a nechame dobre vychladnout. Mezitim si pripravime vejce natvrdo, ktera oloupeme a nakrajime na male kousky. Do misy vlozime vychladlou soju, nakrajena vejce, pridame majonezu, smetanu, jogurt a ochutime korenim Zaziki, spetkou cukru a citronovou stavou. Do hotoveho salatu vmichame na kosticky nakrajenou cibulku a dame na nekolik hodin prolezet a vychladit do lednicky. Podavame s celozrnnym pecivem.


Sójový salát se zeleninou a smetanou

250 g soji, 2 mrkve, 1/2 celeru, cibule, sul, kelimek zakysane smetany, 2 lzice jogurtu, 2 lzice majonezy nebo tatarske omacky, 1-2 sterilovane okurky
 
Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime temer domekka. Potom soju osolime, pridame ocistenou oloupanou mrkev, celer a spolu se zeleninou dovarime. Pote scedime, mrkev a celer nastrouhame na hrubsim struhadle. Ke smesi soji a zeleniny pridame majonezu, jogurt a zakysanou smetanu, pripadne pridame jeste spetku soli a spetku cukru, vmichame jednu mensi najemno nasekanou cibulku a nastrouhame sterilovane okurky. Vychladime a podavame s cerstvymi bagetami.


Sójový salát se sýrem

200 g sojovych bobu, sul, bobkovy list, 1 kelimek zakysane smetany, 1/2 kelimku bileho jogurtu, 3 vejce, 200 g tvrdeho syra

Sojove boby namocime na nekolik hodin a potom je v teze vode uvarime domekka. Varime s bobkovym listem a osolime az tesne pred koncem vareni. Soju ocedime a nechame vychladnout. Do vychladle soji zamichame smetanu a jogurt a na platky nakrajena vejce, ktere jsme uvarili natvrdo. Nakonec do salatu vmichame nastrouhany syr. Podavame se slanymi rohliky.

Sójový salát se zeleninou

200 g sojovych bobu, sul, olej, bobkovy list, citronova stava, 1 velka cibule, 2 sterilovane okurky, 2 vejce, 1 mrkev, 1/2 celeru, spetka cukru

Sojove boby namocime na nekolik hodin a potom je v teze vode uvarime domekka s bobkovym listem. Osolime az tesne pred koncem vareni. Soju scedime a nechame vychladnout. Mrkev a celer ocistime, nastrouhame na hrubsim struhadle a asi 5 minut povarime v trosce vody. Scedime a pridame k soji, ke smesi pridame nasekanou cibulku, okurky, 2 nakrajena vejce, ktera jsme uvarili natvrdo a dobre promichame. Salat ochutime citronovou stavou a spetkou cukru, pripadne prisolime.

Polévka se sójovými boby a bylinkovým tofu

100 g varenych sojovych bobu, 40 g mouky, 2 lzice rostlinneho tuku nebo oleje, 1 cibule, majoranka, sul, petrzelka, 1/2 balicku bylinkoveho tofu

Na tuku zpenime jemne nasekanou cibulku, zaprasime ji moukou, osmahneme, zalijeme zeleninovym vyvarem nebo vodou a povarime. Pridame domekka uvarene sojove boby, majoranku, na drobne kosticky nakrajene bylinkove tofu a nechame prejit varem. Sojove boby muzeme po uvareni umlit na masovem mlynku.


Polévka ze sójových bobu

200 g sojovych bobu, sul, bobkovy list, 1 kelimek zakysane smetany, 2 vejce, 3 lzice polohrube mouky, 1 masox, 1 mrkev, 1 cibule

Sojove boby den predem namocime a v teze vode uvarime domekka. Osolime az tesne pred koncem vareni. Soju varime s bobkovym listem, ktery z polevky vyjmeme. V trosce mleka nebo studene vody rozmichame mouku, vlijeme do soji, pridame kelimek zakysane smetany, povarime, pridame masoxovou kostku, 2 rozkvedlana vejce a spolecne jeste povarime. Na trosce oleje zpenime nasekanou cibuli, orestujeme na ni ocistenou a nastrouhanou mrkev a pridame do polevky. Jeste kratce povarime a nakonec muzeme okorenit sekanou petrzelkou.

Gulášová polévka se sójou

2 hrnky uvarenych sojovych bobu, 1 lzice sadla, 1 cibule, 1 mrkev, 3 brambory, kmin, pepr, papriky a sul
 
Na lzici sadla nebo tuku osmahneme cibuli, prisypeme papriku, sojove boby, nakrajenou zeleninu a zalijeme litrem horke vody. Pridame kmin, majoranku a sul. Polevku zahustime nastrouhanym tvrdym chlebem a dochutime polevkovym korenim Maggi.


Sójová kaše

250 g varenych sojovych bobu, 1 cibule, cesnek, trochu mleka, 1 lzice sojove mouky, 1 lzice oleje

Na oleji dozlatova zpenime cibuli pridame lzici sojove mouky a ihned vmichame do rozemletych sojovych bobu. Pridame prolisovany cesnek. Muzeme naslehat s trochou mleka. Podavame s platkem uzeneho masa nebo s vejci usmazenymi na volska oka.

Bramborovo - sójová kaše

500 g varenych brambor, 200 g varenych sojovych bobu, sul, mleko, kousek masla 

Brambory nastrouhame, smichame s mletymi varenymi sojovymi boby, osolime a naslehame s mlekem a kouskem masla do zadouci konzistence.


Sójová sekaná bez cholesterolu

4 hrnky varene soji, 3 rohliky, 2 bilky, zelena petrzelka, 2 lzice oregana, 2 cibule, 1 lzicka tymianu, sul
Varene sojove boby umeleme na masovem mlynku. Pridame navlhcene pokrajene rohliky, jemne nakrajenou cibuli a koreni a snih z bilku. Udelame sisku a peceme v troube za podlevani asi 60 minut - podle velikosti sekane

Sója na paprice

300 g varenych sojovych bobu, 1 hrst susenych hub, 1 zakysana netucna smetana, 1 cibule, sladka mleta paprika, 1 lzicka sadla nebo tuku

Na sadle nebo na tuku zpenime cibuli, pridame papriku, uvarene sojove boby a chvili podusime. Pridame smetanu rozkvedlanou s moukou a salkem vody a nechame prejit varem. Podavame se smazenymi bramborovymi hranolky nebo s varenymi brambory.

Sójový hamburger

2 hrnky uvarenych sojovych bobu, 1 cibule, 5 strouzku cesneku, 60 g ovesnych vlocek, 1 vejce, 1 lzice sojove omacky, 1 lzice kecupu, drozdi

Sojove boby proplachneme, namocime a ve velmi mirne osolene vode uvarime domekka. Ocedime a rozmixujeme se vsemi ostatnimi prisadami. Vytvarujeme hamburgery a peceme na vymastenem plechu v troube. Housky rozpulime, namazeme smesi horcice, tatarske omacky a kecupu a vlozime do nich list ledoveho salatu a pripraveny sojovy hamburger.

Sójovec

250 g uvarenych sojovych bobu, 200 g varenych krup, 5 strouzku cesneku, 1 cibule, majoranka, olej, sul, 1 mrkev

Soju den predem namocime a druhy den uvarime v dostatecnem mnozstvi velmi mirne osolene vody s pridanim bobkoveho listu domekka. Rovnez kroupy uvarune domekka, mirne osolime. Pokud se nevstreba vsechna tekutina, uvarene sojove boby i uvarene kroupy ocedime. Lusteniny s kroupami smichame. Ochutime oloupanym prolisovanym cesnekem, cibuli, kterou jsme oloupali a nakrajeli na drobne kosticky, soli, majorankou, zelenou petrzelkou, pripadne spetkou koreni vegeta. Muzeme pridat take nastrohanou syrovou mrkev. Zapekaci misku nebo pekac dobre vymastime olejem a zapeceme v dobre vyhrate troube dozlatova. Podavame s cerstvym syrovym kysanim zelim nebo s jakymkoliv jinym zeleninovym salatem.

Sójové mléko, tvaroh, kaše

1 balicek sojovych bobu, voda, spetka salveje, majoranka, kmin, sul, citronova stava

Sojove boby nechame pres noc namocene ve studene vode. Rano je dukladne rozmixujeme v mixeru a povarime na velmi slabem ohni pouhych 5 minut. Nechame 10 minut stat horke a pripravime si gazu nebo jemne platno a prelijeme sojovou drt pres platno. Tak zachytime do hrnce sojove mleko. V gaze zustane sojova drt. Tuto drt povarime se salveji, majorankou a kminem, osolime a vznika kase. Sojove mleko muzeme pouzit do polevek, kasi, vsude tam, kde bychom pouzili mleko normalni. Dale z neho muzeme ziskat sojovy tvaroh. Zahrejeme mleko na teplotu horkou pro ruku a pokapeme citronovou stavou, slabe zredime vodou a nechame asi 15 minut stat. V mleku se utvori srazenina, kterou precedime pres platno. V nem zachytime tvaroh. Vykapanou tekutinu muzeme vylit, nehodi se k nicemu. Sojovy tvaroh je vynikajici do zeleninovych salatu, polevek, pomazanek, hodi se ke smazeni a je vynikajici prilohou spolu s kecupem ke spagetam.

Sójové karbanátky s ovesnými vločkami

300 g uvarenych sojovych bobu, 50 g ovesnych vlocek, 1 vejce, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, sul, majoranka, zelena petrzel, olej

Sojove boby uvarime domekka podle predchoziho receptu. Potom je umeleme na masovem mlynku a pridame nakrajenou cibulku, prolisovany cesnek, sul, majoranku, vejce, nasekanou zelenou petrzelku a vse dobre promichame. Tvorime male karbanatky, je-li potreba, zahustime strouhankou. Osmazime po obou stranach v rozpalenem oleji dozlatova a podavame s bramborovou kasi a zeleninovym salatem.

Sójové karbanátky

150 g soji, 2 housky, hrnek mleka, 3 vejce, 30 g slaniny, 1 cibule, 4-6 strouzku cesneku, sul, pepr, majoranka, strouhanka, tuk na smazeni
 
Namocenou soju, kterou jsme predtim prebrali a proplachli, uvarime domekka a scedime. Smichame ji s vymackanymi, v mlece namocenymi houskami a spolecne umeleme. Zvlast si rozskvarime na kosticky nakrajenou slaninu a dozlatova na ni osmazime jemne nasekanou cibuli a cesnek. Spolu se dvema rozmichanymi vejci je pridame k rozemlete hmote, osolime, opeprime, pridame majoranku a vse dobre promichame. Delame male karbanatky, ktere obalujeme v rozslehanem vejci a potom ve strouhance a po obou stranach usmazime dozlatova v rozpalenem oleji. Podavame s bramborovou kasi a se zeleninovym salatem.

Sója s houbami a rýži

100 g soji, 2 cibule, 3 strouzky cesneku, 1 bobkovy list, 100 g hub, lzice masla, petrzelova nat, sul, lzice oleje, 100 g ryze, sojova omacka

Prebranou, propranou a namocenou soju uvarime s jednou cibuli, cesnekem a bobkovym listem domekka, scedime, prisady odstranime. Mezitim na masle podusime ocistene a na platky pokrajene houby, k nimz pridame sul a jemne nasekanou petrzelku. Zvlast v kastrolku na oleji zesklovatime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame prebranou a proplachnutou ryzi a prelijeme ji dvojnasobnym mnozstvim vody, do niz pridame kavovu lzicku sojove omacky. Lehce vmichame uvarenou a scezenou soju a podusene houby, osolime a spolecne dusime, dokud se vsechna voda neodpari. Podavame se zeleninovym salatem.

Sója na slanine

250 g soji, 100 g slaniny, 1 cibule, sul, pepr, citronova stava

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, dozlatova na ni opeceme nadrobno nakrajenou cibuli, pridame uvarenou a scezenou soju, osolime, opeprime, nepatrne prikyselime citronovou stavou a spolecne prohrejeme. Podavame s chlebem a zeleninovym salatem.


Sója s cibulí

250 g soji, sul, 1 cibule, olej, sojova omacka, petrzelova nat

Soju prebereme, proplachneme studenou vodou a uvarime domekka, scedime, pridame nakrajenou sparenou cibuli, pokapame sojovou omackou, promichame, ozdobime jemne nasekanou petrzelkou. Podavame s pecivem a zeleninovym salatem.