27. ledna 2010

Fazolová pomazánka s tvarohem a sardinkami

200-300 g fazoli, 250 g mekkeho tvarohu, 1 krabicka sardinek v oleji, 2 vejce, 1 cibule, sul, pepr 

Fazole si pripravime jako u predchoziho receptu. Tentokrat rozmixujeme nejen fazole, ale spolu s fazolemi i tvaroh a sardinky i s olejem. Pridame sul, pepr, nastrouhana natvrdo uvarene vejce a velmi jemne nasekanou cibulku. Pomazanku natirame na celozrnne pecivo.


Fazolová pomazánka se sýrem

200-300 g fazoli, 3-4 tavene syry, 2 vejce, 1 okurka, 1 cibule, sul, pepr, lzice horcice, 100 g nastrouhaneho tvrdeho syra

Fazole pripravime jako u predchoziho receptu, to znamena, ze bud pouzijeme predvarene fazole anebo fazole, ktere nam zbyly, napr. pri priprave fazoloveho salatu. Fazole dukladne scedime a rozmixujeme na jemnou kasi. Vmichame tavene syry, 2 nastrouhana natvrdo uvarene vejce, jednu najemno nasekanou cibuli, nastrouhano okurku, sul, pepr, horcici a nastrouhany tvrdy syr. Mazeme na platky toustoveho chleba nebo jakekoli jine pecivo.


Fazolová pomazánka se šunkou

200-300 g fazoli, 200 g sunky, 2 vejce, 1/2 balicku Ramy, lzice horcice, sul, pepr, sterilovana okurka, 1 mensi cibule

Fazole pripravime jako u predchoziho receptu. Dobre je scedime a rozmixujeme. Potom do nich vmichame sunku nakrajenou na jemne nudlicky, nastrouhame 2 natvrdo uvarene vejce, vmichame Ramu, horcici, sul, pepr, nastrouhame okurku a vmichame velice jemne nasekanou cibulku. Mazeme na celozrnny chleb nebo pecivo.


Fazolová pomazánka s droždím

200-300 g zbylych fazoli nebo 1/2 balicku predvarenych fazoli, sul, pepr, 1 velka cibule, maslo, 5 vajec, 2 balicky drozdi

Fazole, ktere nam zbyly, nebo fazole pripravene z predvarenych fazoli rozmixujeme na jemnou kasi. Dbame, aby ve fazolich nebyla zadna tekutina, ve ktere se varily. Na masle v kastrolku zpenime velmi jemne nasekanou cibuli, pridame nejmene 2 balicky drozdi a michame tak dlouho, dokud drozdi nezacne zlatnout a pekne vonet. Do drozdi vmichame 5 vajec a jeste chvili michame, nez vejce ztuhnou. Do smesi pridame pripravene rozmixovane fazole, dochutime soli, peprem, pripadne najemno nasekanou kyselou okurkou. Je to vyborna a zdrava pomazanka na tmavy chleb nebo celozrnne pecivo.

Fazolová pomazánka s tuňákem

1/2 balicku predvarenych fazoli, 1 mensi konzerva tunaka v oleji nebo ve vlastni stave, 2 vejce, 1 cibule, sul, pepr
 
Fazole uvarime podle navodu na krabicce. Slijeme prebytecnou tekutinu, osolime, pridame tunaka i s nalevem a dobre rozmixujeme. Do vznikle pomazanky vmichame 2 nastrouhana natvrdo uvarena vejce a velmi jemne nasekanou cibulku. Ochutime peprem, pripadne nekolika kapkami citronove stavy nebo spetkou horcice.


Zeleninový salát s fazolí

200 g fazoli, sterilovana okurka, sterilovana kapie, 100 g mrkve, 100 g celeru, 50 g cibule, 10 g praskoveho cukru, ocet, pepr, sul, olej
 
Den predem namocene fazole uvarime domekka. Okurky, kapie, domekka uvarenou mrkev a celer nakrajime na nudlicky nebo nastrouhame, pridame nasekanou cibulku. Pridame mekke odkapkane fazole, cukr, ocet, koreni, sul a nekolik lzic vody, ve ktere jse varila mrkev a celer. Vsechno dobre promichame a nechame ulezet. Muzeme podavat se lzickou majonezy nebo kysane smetany.

Fazolový salát s lančmítem

300 g fazoli, korenova zelenina, 2 nakladane okurky, 1 cibule, 1 maly drubezi lancmit, majoneza, ocet, sul, cukr

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Pridame nastrouhanou mrkev a celer z polevky, nadrobno pokrajenou cibulu, okurky a lancmit. Promichame a nechame vychladnout. Majonezu podle potreby ochutime a nalijeme na salat. Lehce promichame a nechame odlezet. Podavame jako samostatne jidlo se slanym pecivem, oblozime vejci uvarenymi natvrdo a hlavkovym salatem.

Fazolový salát s majonézou

400 g bilych fazoli, 1 cibule, 3 sladkokysle okurky, sterilovana kapie ve sladkokyslem nalevu, 200 g majonezy, sul, pepr, ocet, cukr

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Jeste teple promichame s nasekanou cibuli, okurkou a kapii. Kdyz fazole prochladnou, vmichame ochucenou majonezu a nechame prolezet. Podavame k minutkam nebo jako samostatny pokrm se slanym pecivem.


Italský fazolový salát

400 g fazoli, 1 cibule, 6 strouzku cesneku, olej, pepr, sul, ocet, kecup

Predem namocene fazole uvarime domekka, ocedime a jeste teple promichame s drobne nasekanou cibuli a s proisovanym cesnekem. Osolime, podle chuti opeprime, dochutime kecupem a zakapeme olejem. Nechame v chladnu prolezet a podavame jako prilohu k vejcim varenym natvrdo nebo k varenemu ci pecenemu masu nebo rybe.

Fazolový salát znojemský

400 g bilych fazoli, 1 cibule, 4 vetsi sladkokysele okurky, 2 vejce uvarena natvrdo, 3 lzice oleje, ocet, pepr a sul 

Predem namocene fazole uvarime domekka. Ocedime a jeste teple promichame s cibuli, nasekanou na male kosticky, dale pridame nakrajene okurky a natvrdo uvarena vejce, podle chuti osolime, opeprime, okyselime a zakapeme olejem. Muzeme pridat i spetku cukru. Promichame a nechame odlezet. Podavame se slanym pecivem, muzeme posypat malymi kousicky balkanskeho syra.


Staročeský fazolový salát

400 g fazoli, 1 cibule, 3 lzice oleje, ocet, sul, pepr, petrzelka

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Jeste horke je promichame s drobne nakrajenou cibuli a nasekanou zelenou petrzelkou, podle chuti je osolime, opeprime a okyselime a zakapeme olejem. Nechame v chladnu poradne ulezet. Podavame jako prilohu k teple uzenine nebo k vajecnym omeletam a chlebu.

Slovinský fazolový salát

100 g bilych fazoli, 200 g brambor, 100 g celeru, 1 mensi hlavkovy salat, 1 cibule, velka hrst zelene petrzelky nebo pazitky, 30 g uzene slaniny, ocet, cukr, sul, horcice, pepr, 2 vejce na oblozeni
 
Zvlast uvarime predem namocene fazole, zvlast brambory a celer. Oloupane brambory i celer nakrajime na kostky. Pripravime marinadu z octa, vody, cukru, soli a pepre. Zde se musime ridit vlastni chuti. Do marinady pridame 1 lzici horcice a nakrajenou rozskvarenou slaninu. Dobre rozslehame a polijeme tim smes fazoli, brambor a celeru. Nechame ulezet. Pred podavanim vmichame do smesi oprany a na prouzky nakrajeny hlavkovy salat, cibuli a oblozime pulkami natvrdo uvarenych vajec.


Fazolový salát s jablky a celerem

400 g fazoli, 3 vetsi jablka, 1/2 celeru, citronova stava, sul, cukr, olej, 3 lzice zakysane smetany, 6 lzic bileho jogurtu 

Fazole predem namocime a uvarime domekka, potom ocedime. Do vetsi misy nastrouhame omyta, oloupana, jadrincu zbavena jablka a oloupany a ocisteny celer. Jablka a celer okamzite poradne zakapeme citronovou stavou a dobre promichame, aby nezhnedla. Do misy s celerem a jablky pridame uvarene fazole, ochutime soli, cukrem, pridame olej a zakysanou smetanu i jogurt. Vse dobre promichame a nechame odlezet v chladnu. Podavame k pecenemu masu, rybimu file pecenemu na masle nebo jen tak se slanym pecivem.


Americký fazolový salát

400 g fazoli, hrst mandli, hrst hrozinek, sul, citronova stava, cukr, bily jogurt nebo zakysana smetana
 
Fazole namocime a uvarime domekka. Ocedime, pridame nasekane mandle, predem namocene hrozinky, sul, cukr, citronovou stavu a do salatu vmichame bily jogurt nebo zakysanou smetanu. Tento salat je vybornou prilohou k pecenym bramboram s maslem.


Arménsky fazolový salát

400 g fazoli, 80 g vlasskych orechu, 80 g natove cibule nebo porku, cesnek, sul, pepr, petrzelka, citronova stava

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Pridame mlete orechy, nadrobno nakrajenou cibuli s nati nebo porek, prolisovany cesnek, sul, pepr. Salat podle chuti prikyselime a dame prolezet do chladnicky. Podavame posypany nasekanou zelenou petrzelkou.

Fazolový salát s jogurtem a smetanou

400 g jakychkoliv fazoli, sul, pepr, citronova stava, cukr, 1 cibule, porek, 100 g sunky, 3 vejce uvarena natvrdo, 1/2 kelimku bileho jogurtu, 1/2 kelimku zakysane smetany
 
Fazole namocime a uvarime domekka. Pridame sul, pepr, citronovou stavu, trochu cukru a na kosticky nakrajenou cibuli. Porek nakrajime na kolecka, vejce uvarena natvrdo oloupeme a nakrajime rovnez na kolecka. Sunku nakrajime na male kosticky nebo na nudlicky. Sunku, porek, vejce pridamek fazolim, zamichame do nich bily jogurt a smetanu, vse dobre promichame a dochutime podle vlastni chuti. Tento bohaty a vyzivny salat podavame jako samostatny pokrm nebo jako predkrm s bylim pecivem.

Anglický fazolový salát

200 g bilych fazoli, sul, 2 kostky cukru, 250 g brambor, 1 velke jablko, 2 kysele okurky, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 mrkev, 50 g tvrdeho syra, 1 lzice octa, citronova stava, 100 g majonezy, 2 lzice huste kysane smetany, pepr
 
Fazole namocime den predem a potom je uvarime s trochou soli a cukru domekka. Fazole ocedime, pridame uvarene, oloupane brambory, nakrajene na kosticky nebo na platky, nastrouhane jablko, syr, okurky, cibuli, uvarenou mrkev a celer. Vsechno dobre promichame, pokapeme octem a citronovou stavou, zalijeme majonezou a kysanou smetanou a okorenime peprem, pripadne dosolime. Nechame ulezet a podavame bud jako samostatny pokrm nebo jako prilohu ke smazenym rizkum ci rybam.

Bramborový salát s bílými fazolemi

700 g brambor, 300 g bilych fazoli, 200 g sunkoveho salamu, 1 cibule, 2 nakladane okurky, 1 velke nebo 2 mala jablka, kousek mrkve a celeru, 2 natvrdo uvarena vejce, majoneza, sul, olej, pepr, horcice a ocet
 
Uvarene brambory nechame vychladnout, oloupeme je a nakrajime je na kosticky nebo na platky. Predem namocene fazole uvarime domekka, ocedime a nechame okapat. Ostatni prisady rovnez nakrajime na kosticky, mrkev a celer pouzijeme z polevky. Pridame majonezu, ochutime a opatrne promichame. Pridame jeste trochu oleje ak je-li salat husty, muzeme pridat i nekolik lzic neuslehane smetany ke slehani. Podavame jako svatecni prilohu ke smazenym rizkum.

Fazolový salát s kyselou rybou

300 g fazoli, 1 cibule, 2 kapie nalozene ve sladkokyslem nalevu nebo primerene mnozstvi nalozene sekane kapie, 3 kysele ryby, sul, pepr, ocet, olej

Predem namocene fazole uvarime domekka. Ocedime a nechame okapat. Jeste teple promichame s nadrobno nakrajenou cibuli, s kapii nakrajenou na nudlicky a na male kousky pokrajenou rybu. Salat osolime, opeprime, prikyselime a zakapeme olejem. Nechame prolezet a podavame oblozeny natvrdo varenymi vejci jako samostatne jidlo se slanymi rohliky.

Fazolový salát se sýrem

300 g bilych nebo barevnych fazoli, 250 g tvrdeho syra, 150 g salamu, 1 cibule, 1 kapie, majoneza, sul, pepr, horcice, ocet 

Predem namocene fazole uvarime domekka. Do ocezenych fazoli pridame na kolecka nakrajenou predem uvarenou klobasu, na kosticky nakrajenou a osmazenou slaninu, vejce a okurky. Soucasne pridame nadrobno nakrajenou cibuli. Salat podle chuti osolime, opeprime, ochutime octem a zakapeme olejem. Nechame prolezet a podavame s natvrdo uvarenymi vejci.

Fazolový salát se slaninou

350 g bilych fazoli, 100 g obycejne nebo anglicke slaniny, 1 cibule, 1 maly rajcatovy protlak nebo primerene mnozstvi kecupu, ocet, sul, cukr, pepr, olej, 4 natvrdo uvarena vejce, 3 kysele okurky
 
Predem namocene fazole uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky a osmazime. Mekke fazole ocedime, pridame k nim slaninu, nadrobno nakrajenou cibuli, okurky a vejce. Protlak malicko zredime vodou, ochutime soli, peprem, cukrem a octem a kratce povarime. Nalijeme na salat a promichame. Nechame prolezet a podle potreby pridame jeste kapku oleje. Podavame se slanymi rohliky.

Zeleninový salát s tuňákem a fazolemi

1 hlavkovy salat, 1 hlavkova cervena cekanka, 1 cervena a 1 zluta paprika, 5 rajcat, 150 g cernych fazoli, 1 mala konzerva tunaka v oleji, 1 cervena cibule, 4 vejce uvarene natvrdo, 2 strouzky cesneku, sul, spetka cukru, pepr, 2 lzice octa, 6 lzic oleje, 50 g cernych oliv
 
Tmave fazole namocime a pote uvarime v mirne osolene vode domekka. Oba salaty opereme, jemne osusime a rozdelime na listy. Rozlozime je po velkem taliri. Ocistime a opereme papriky a rajcata. Papriky pokrajime na prouzky, rajcata na osminky. Slijeme nalev z tunaka a ocedime fazole. Rybi maso rozmelnime vidlickou na mensi kousky. Oloupeme cibuli a nakrajime ji na platky. Oloupeme vejce uvarena natvrdo a nakrajime je na osminky. Vse rozlozime na listy salatu. Cesnek oloupeme a prolisujeme a smichame jej se soli, cukrem a peprem, octem a olejem. Dresinkem prelijeme salat. Po povrchu posypeme vypeckovanymi pokrajenymi olivami.


Fazolový salát s cibulkami a matjesy

4 cibule, 500 g predvarenych fazoli, uvarenych podle navodu na obalu, 4 lzice olivoveho oleje, 100 ml instatniho zeleninoveho vyvaru, 2 lzice jablecneho octa, sul, pepr, 1 kren nebo primerene mnozstvi krenexu, 1 jablko, 1 svazek redkvicek, nekolik salatovych listu, trochu kopru

Cibuli oloupeme a nakrajime na platky. Uvarene fazole ocedime. Cibulku nechame na oleji zesklovatet. K podusene cibulce pridame jablecny ocet. Kren oloupeme, omyjeme a nastrouhame najemno. Matjesove filety pokrajime na male nudlicky. Jablka omyjeme, ale neloupeme, zbavime jadrincu a nakrajime na ctvrtky a ty jeste na tenke platky. Redkvicky omyjeme a nakrajime na kolecka. Vsechny uvedene prisady velice opatrne promichame vidlickou. Na talir naaranzujeme dokola omyte salatove listy a na ne peclive rozlozime salat. Posypeme omytym nasekanym koprem, muzeme ozdobit tez platkem rajcete nebo ctvrtkou natvrdo uvareneho vejce.


Gulášová polévka s bílými fazolemi

200 g bilych fazoli, 200 g liboveho veproveho masa, 1 cibule, kousek sadla, 30 g hladke mouky, sul, pepr, sladka paprika, cesnek, kecup 

Fazole den predem namocime. Druhy den dolijeme vodu, pridame na kousky nakrajene maso a varime, az oboji zmekne. Na tuku osmahneme drobne nakrajenou cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, okorenime peprem a paprikou a ihned zalijeme trochou studene vody. Vlijeme do polevky, pridame cesnek, kecup a pripadne polevkove koreni Maggi. Podavame s chlebem nebo rohlikem jako samostatne jidlo.

Fazolová polévka s paprikou a klobásou

150 g fazoli, 2 lzice oleje, 1 cibule, 40 g hladke mouky, 1 lzice papriky, sul, vyvar z masoxu, 1 paprikova klobasa, 1 lzice oleje

Fazole prebereme, proplachneme a den predem namocime. Uvarime je v teze vode domekka. Mezitim nechame na oleji zpenit oloupanou, nadrobno nakrajenou cibuli, pridame mouku a pripravime cibulovou jisku. Zamichame do ni papriku, nechame rozpustit a teprve potom zredime vyvarem nebo vodou s pridanim masoxu, osolime a dobre povarime. Do hotove jisky pridame mekke fazole a nakonec nakrajenou klobasu osmazenou na oleji.


Fazolová polévka s jogurtem

150 g fazoli, vyvar z masa nebo zeleniny, 40 g slaniny, 40 g hladke mouky, sul, 6 lzic rajcatoveho protlaku, 1 kelimek bileho jogurtu, 100 g kabanosu, zelena petrzel
 
Fazole namocime do studene vody na nekolik hodin a v teze vode je uvarime domekka. Zahustime je zlutou jiskou, povarime a prolisujeme nebo rozmixujeme. Rozredime je vyvarem, osolime, zamichame rajcatovy protlak a jogurt. Do polevkoveho salku nebo na talir vlozime platky opeceneho kabanosu, doplnime petrzeli a osmazenym chlebem.

Ščedračka

hrst fazoli, hrst hrachu, hrst susenych hub, hrst cocky, hrst mensich krup, hrst pohanky, susene svestky, kousek mrkve, celeru a petrzele, 4 brambory, sul, polevkove koreni, kousek masla, 2 lzice hladke mouky, pepr

Den predem si namocime hrst hrachu, hrst fazoli a hrst susenych hub. Druhy den dame spolu do hrnce varit a pridame opet po hrsti cocky, mensich krup a pohanky, mame-li, pridame trochu pokrajenych susenych svestek. Kdyz je vse polomekke, pridame nadrobno nakrajenou korenovou zeleninu a brambory. Nakonec scedracku zahustime jiskou z masla a mouky, osolime a mirne opeprime. Muzeme podavat i jako samostatny pokrm s pecivem.

Fazolová polévka s rajčatovým protlakem

200 g bilych fazoli, slanina, 30 g hladke mouky, 4 lzice rajcatoveho protlaku, sul, pepr, kelimek bileho jogurtu nebo zakysane smetany, petrzelka, cesnek

Predem namocene fazole uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, zaprasime moukou, zasmazime, zalijeme vyvarem z fazoli a dobre povarime. Pridame fazole, protlak, sul a pepr. Kratce povarime a nakonec do polevky pridame rozslehany jogurt nebo smetanu. Dale uz nevarime. Podle chuti polevku okorenime prolisovanym cesnekem se soli a petrzelkou. Do hotove polevky muzeme pridat na tuku osmahnuty parek nebo varene brambory.

Fazolová polévka s ovesnými vločkami

1 hrnek fazoli, 1 hrnek kysaneho zeli, celer, ovesne vlocky, majoranka, sul, polevkove koreni 
Fazole uvarime v mirne osolene vode tak, aby se nerozvarily. Jeste nez jsou zcela mekke, pridame kysele zeli a nadrobno nakrajeny celer. Zahustime ovesnymi vlockami a ochutime soli, majorankou a polevkovym korenim.


Fazolová polévka mléčna

200 g fazoli, 750 ml kyseleho mleka, smetany nebo jogurtu, bobkovy list, sul, lzice hladke mouky, kopr, cibule, lzice masla

Omyte fazole namocime, nabobtnale uvarime domekka s bobkovym listem. Mekke fazole zalijeme kyselym mlekem nebo zakysanou smetanou rozkvedlanou s mokou, povarime, bobkovy list vyjmeme. Na lzici masla orestujeme jemne nasekanou cibuli a vlozime do polevky. Podle chuti prisolime a pridame nasekany kopr.


Lisovaná fazolová polévka s uzeným masem a zeleninou

200 g barevnych fazoli, 100 g uzeneho masa, lzice oleje nebo sadla, 2 cibule, cesnek, mrkev, kousek celeru, zelena paprika, lzice rajcatoveho protlaku, 1 bobkovy list, koreni chilli, paliva mleta paprika, 1 lzice hladke mouky, 15 g masla

Prebrane, proplachnute a den predem ve studene vode namocene fazole uvarime temer domekka spolecne s uzenym masem. Na oleji zpenime drobne nakrajenou cibuli, pridame prolisovany cesnek, na kousky nakrajenou mrkev, celer a papriku a dusime asi 15 minut, pak je pridame k fazolim spolecne s korenim arajcatovym protlakem a uvarime domekka. Polevku umixujeme nebo prolisujeme, zahustime svetlou maslovou jisku, osolime a jeste kratce povarime.


Fazolová polévka se zeleninou a klobásou

150 g bilych fazoli, 3 lzice sadla, 2 lzice hladke mouky, 1 cibule, 1 nozka ostre palive klobasy, 150 g korenove zeleniny, sul, ocet, cesnek, 1 bobkovy list

Fazole prebereme, proplachneme, zalijeme studenou vodou a nechame nekolik hodin nabobtnat. Pote je uvarime domekka. V kastrole na sadle osmahneme najemno nakrajenou cibuli, prisypeme mouku a usmazime jisku. Pridame na kosticky nakrajenou nebo na nudlicky nastrouhanou zeleninu, klobasu a zalijeme vyvarem s fazolemi, osolime, okyselime octem, okorenime bobkovym listem a dobre povarime. Podavame s cerstvymi bagetami.


Fazolová polévka nakyselo s párkem

200 g bilych fazoli, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, kousek cibuli, sul, bobkovy list, tymian, salek zakysane smetany, 1 parek

Predem namocene fazole uvarime s bobkovym listem a tymianem domekka. Na tuku osmahneme nadrobno nakrajenou cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, zalijeme casti chladneho vyvaru z fazoli a dobre povarime. Potom pridame fazole se zbylou tekutinou, polevku osolime, okyselime a jeste kratce povarime. Nakonec pridame smetanu a na kolecka nakrajeny parek. Polevku prohrejeme, ale uz dale nevarime. Pokud nepouzijeme do polevky bobkovy list a tymian, muzeme polevku okorenit majorankou.

Fazolová polévka nakyselo

200 g bilych fazoli, sul, kmin, bobkovy list, ocet, 1 kelimek kysane smetany, 1 lzice hladke mouky

Predem namocene fazole uvarime domekka, k vode na vareni pridame kmin a bobkovy list. Kdyz jsou fazole mekke, polevku osolime, okyselime a zalijeme smetanou, ve ktere jsme rozkvedlali mouku. Dobre povarime. Nedame-li bobkovy list, muzeme polevku ochutit take koprem.

Italská fazolová polévka

200 g bilych fazoli, 60 g slaniny, 30 g hladke mouky, 250 g uzeneho masa, 40 g spaget, 5 strouzku cesneku, sul 

Predem namocene fazole uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, skvarecky vidlickou vybereme na talirek, zbyly tuk zaprasime moukou, osmahneme, zalijeme vodou z fazoli, rozslehame, pridame na kosticky nakrajane uzene maso a varime, az je jiska povarena. Zvlast uvarime na mensi kousky nalamane spagety a vlozime je do polevky soucasne s fazolemi. Pridame skvarecky ze slaniny a polevku ochutime cesnekem a soli.


Srbská fazolová polévka

200 g bilych fazoli, 200 g libovejsiho uzeneho bucku, 1 lzice oleje, 30 g hladke mouky, 1 cibule, sul, sladka mleta paprika, 2 lzice rajcatoveho protlaku, 5 strouzku cesneku, pepr, ocet, cukr, bobkovy list

Fazole pres noc nebo nekolik hodin predem namocime. Dolijeme vodu, pridame maso a bobkovy list a uvarime domekka. Zvlast na oleji zpenime nadrobno nasekanou cibuli, zaprasime ji moukou, osmahneme, okorenime peprem a paprikou a odstavime z plotny. Pridame rajcatovy protlak nebo kecup, zalijeme prochladlou polevkou a dobre povarime. Potom pridame fazole, na kosticky nakrajane maso a polevku ochutime rozmackanym cesnekem, soli, octem a cukrem. Jeste chvili povarime a podavame s bilym pecivem.

Staročeská polévka z fazolí se sušenými švestkami

200 g bilych fazoli, 2 brambory, balicek susenych svestek, kousek masla, 40 g hladke mouky, 1 kelimek kysane smetany, sul, kousek cibule

Predem namocene fazole dame varit. Kdyz zacnou meknout, pridame oloupane, prekrajene brambory a varime dale. Kdyz je oboji mekke, pridame sul. Na masle zpenime cibuli, zaprasime moukou, zasmazime, zalijeme trochou prochladle polevky, rozslehame a zavarime do polevky. Dobre povarime, pridame smetanu a namocene svestky nakrajene na male kousicky, ktere jsme predem vypeckovali. Varime jeste chvili, aby svestky zmekly.

Fazolová polévka s houbami

300 g fazoli, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, hrst susenych hub, pul sklenice mleka nebo sladke smetany, 1 parek, sul, pepr

Susene houby oplachneme a na nekolik hodin namocime do mleka. Z tuku a mouky si pripravime svetlou jisku, zalijeme ji prochladlym vyvarem z predem uvarenych fazoli, rozslehame a povarime. Soucasne pridame houby i s mlekem, ve kterem se namacely, pripadne pridame jeste i smetanu. Polevku s houbami a jiskou jeste povarime, pridame fazole i s vyvarem, nakrajeny parek, opeprime a jeste kratce povarime.

Fazolová polévka se zeleninou

200 g bilych fazoli, 30 g sadla, 30 g hladke mouky, 2 dl mleka, 1 cibule, 1 mrkev, bobkovy list, tymian, sul, pulka housky, lzice sadla, cesnek

Prebrane a proplachnute fazole namocime pres noc do vody, druhy den je v teze vode uvarime s pridavkem cibuli a koreni. Temer mekke fazole zahustime svetlou jiskou pripravenou se sadla a mouky, pridame na kosticky nakrajenou mrkev a povarime. Kdyz jsou fazole a mrkev mekke, okorenime polevku prolisovanym cesnekem a zjemnime mlekem. Podavame s kostickami housky usmazenymi na kousky sadla.


Jednoduchá fazolová polévka

200 g predvarenych fazoli, 1 cibule, 4 rajcata, 1 paprika, 4 strouzky cesneku, 1 lzice octa, 1 lzice cukru, masoxova kostka, olej nebo sadlo, sul, pepr

200 g predvarenych fazoli uvarime podle navodu na obalu do mekka. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame fazole i s vyvarem, osminky ze 4 rajcat, na prouzky nakrajenou papriku a kratce povarime.Pridame prolisovany cesnek. Polevku osolime, opeprime, dochutime lzici octa, lzici cukru a masoxem. Povarime a ihned podavame s cerstvym pecivem.

Dánské polévka z hnědých fazolí

600 g hnedych fazoli, 1 bobkovy list, sul, 400 g veproveho bucku, kousek masla, 10 g hladke mouky

Prebrane fazole namocime den predem do jednoho litru studene vody. Druhy den fazole v teze vode uvarime s pridanim soli a bobkoveho listu. Soucasne s fazolemi varime v jinem hrnci veprovy bucek domekka. Vyvar z bucku ocedime. Z masla a mouky pripravime svetlou jisku a nalijeme ji do vyvaru z bucku. Do polevky pridame varene fazole i s vyvarem a vlozime bucek nakrajeny na kostky. Okorenime polevkovym korenim.

Černá fazolová polévka

400 g predvarenych cervenych fazoli, olej, cibule, 2 lzice rajcatoveho protlaku, salek cerveneho vina, 3 strouzky cesneku, 50 g slaniny, bazalka, papricky chilli, jiska, polevkove koreni, sojova omacka, 4 rajcata

Na cibulkovy zaklad pridame rajcatovy protlak, vyrestujeme, prilejeme cervene vino, ochutime prolisovanym cesnekem, vsypeme nakrajenou slaninu a nasekanou cerstvou nebo susenou bazalku. Pridame oprane predvarene fazole, okorenime podle chuti mletymi paprickami chilli a lehce zahustime jiskou. Varime asi 20 minut. Nakonec dochutime polevkovym korenim a sojovou omackou. Do hotove polevky vlozime sparena oloupana nakrajena rajcata.


Fabada - Vepřové s fazolemi

4 veprove kotlety, 2 velke platky varene sunky, 4 platky salamu, rajska omacka, olivovy olej na smazeni, 500 g loupanych fazoli, 4 platky cerneho prejtu, 1 strouzek cesneku

Rozpalime olej na panvi se strouzkem cesneku. Kdyz je cesnek osmazeny dozlatova, vyndame jej z panve a rychle osmazime kotlety dozlatova po obou stranach. Uvarime loupane fazole, ktere jsme predtim pres noc namocili do studene vody a dame je do vyssiho kastrolu. Pridame trochu rajske omacky. Dale pridame kotlety, sunku, prejt a salam. Prikryjeme poklici a varime 15 minut ve stredne vyhrate troube.

Bostonské opečené fazole

500 g malych loupanych fazoli, 100 g soleneho veproveho masa, pul lzicky horcice, 2 lzice rajskeho protlaku, 1 velka nasekana cibule, 4 lzice cerneho melasoveho cukru, 1 kavova lzicka soli

Fazole namocime pres noc ve vode, do niz dame 1 kavovu lzicku jedle sody. Varime je 5 minut ve vode, v niz se fazole macely a potom je premistime do studene vody. Polozime kus veproveho a cibuli na dno kastrolu a nasypeme fazole. Primichame horcici, cukr, protlak a sul a 3 dl vody a vlijeme do kastrolu. Zvolna dusime. Podle potreby pridavame dalsi vodu. Nakonec veprove z pod fazoli vyjmeme, rozkrajime na kostky a smichame s fazolemi. Podavame s cernym chlebem a s maslem.

Nákyp z fazolí a brambor

300 g fazoli, 500 g brambor, 2 cibule, 3 lzice masla, sul, pepr

Zvlast uvarene brambory a fazole umeleme na masovem strojku, osolime a promichame. Polovinu kase dame na pekac dobre vymasteny maslem, urovname, pridame zpenenou cibulku, pokryjeme zbylou kasi, znovu uhladime, nahoru polozime kousky masla a zapeceme v troube asi 30 minut doruzova. Samozrejme muzeme povrch pokrmu posypat posekanou petrzelkou a nastrouhanym tvrdym syrem.

Valašské fazole s bramborami

400 g fazoli, 500 g brambor, 3 lzice kysele smetany, 1 cibule, 1 rajsky protlak, sul, pepr, olej

Uvarime zvlast brambory a zvlast fazole. Uvarene brambory nakrajime na platky, osmazime na oleji a smichame s fazolemi. Pridame kyselou smetanu, drobne nakrajenou zpenenou cibuli, rajsky protlak, sul, pepr, velmi lehce promichame a dame do trouby asi na 20 minut zapect

Lotyšský fazolový šalát

500 g brambor, 500 g varenych bilych fazoli, sul, olej, ocet, pepr, cibule, okurky 

Fazole prebereme, proplachneme a namocime nejmene na 4 hodiny. Na 500 g uvarenych fazoli pocitame asi polovinu suchych fazoli. Uvarene fazole scedime.Mezitim si uvarime brambory ve slupce, ktere oloupeme a nakrajime do misy na tenke platky. Pridame fazole nasekane sterilovane okurky a nalev, ktery pripravime takto: Oloupanou a nasekanou cibuli zalijeme velmi malym mnozstvim vody, pridame sul, olej, pepr, ocet, pripadne spetku cukru. Cibuli kratce povarime a vlijeme do pripravenych brambor s fazolemi. Opatrne promichame a podavame jako samostatny pokrm nebo jako prilohu ke smazenym rizkum ci smazenym rybam.

Palačinky s fazolemi

200 g barevnych fazoli, sul, 6 strouzku cesneku, olej na smazeni, pul salky sojove omacky, kousek masla, nekolik lzic strouhaneho eidamu, 2 lzice kecupu, palacinky v sacku od Vitany

Palacinky usmazime na oleji podle navodu na sacku a uchovame je v teple. Den predem si uvarime fazole nebo dame stranou 200 g uvarenych fazoli pri priprave fazolove polevky. Uvarene fazole smichame s prolisovanym cesnekem, kecupem, sojovou omackou, mame-li, muzeme pridat i kousek sunky nakrajene na nudlicky. Palacinky naplnime fazolovou nadivkou, svineme a narovname do pekace vymazaneho maslem. Posypeme strouhanym syrem a zapeceme v dobre vyhrate troube asi 20 minut


Vepřové maso s fazolemi

600 g veproveho masa z plece, olej, 2 velke cibule, 1 lzice octa, sul, pepr, masox, sladka paprika, 300 g bilych fazoli, 6 lzic kecupu, asi 1 litr vyvaru z masoxu

Fazole namocime pres noc. Rano je v teze vode uvarime. Maso nakrajime a vlozime na zpenenou cibulku s paprikou. Pridame ocet, sul, pepr, podlijeme vyvarem z masoxu. Nakonec pridame fazole a kecup. Podavame s chlebem.


Fazolový šoulet

250 g bilych fazoli, 60 g oleje, 150 g cibule, mleta cervena paprika, 200 g klobasy, 20 g cesneku, sul, 200 g uzeneho masa, 100 g krup

Prebrane omyte fazole namocime a nechame nekolik hodin stat. Na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame papriku, nakolecka nakrajenou klobasu, prolisovany cesnek, sul, platky uzeneho masa, kroupy a namocene fazole i s vodou. Varime domekka, v pripade potreby dolevame vodu, ale jen behem vareni. Hotovy pokrm by mel byt sypky a vsechna tekutina by se mala vyvarit. Toto syte jidlo podavame jen tak nebo s pecivem.


Fazole v kečupu na topinkách

200 g bilych fazoli, 60 g anglicke slaniny, sul, kecup, 4 krajice chleba
 
Predem namocene fazole uvarime domekka, osolime, ocedime. Slaninu nakrajime na kosticky a castecne vyskvarime. Skvarecky vybereme z panve na talirek a ve zbylem tuku osmazime po obou stranach chleb. Skvarky promichame s teplymi fazolemi. Na talir dame topinku, na ni navrsime fazole a podle chuti pokapeme kecupem. Je to oblibena a zdrava anglicka snidane.


Fazole po Bretaňsku

400 g bilych fazoli, 50 g masla nebo sadla, 1 maly rajcatovy protlak, 1 cibule, 30 g hladke mouky, 4 strouzky cesneku, mlety pepr, cukr, sul, petrzelka 

Predem namocene fazole uvarime domekka. Na sadle zpenime drobne nakrajenou cibuli, zaprasime ji moukou, osmahneme, zaprasime spetkou mleteho pepre, zalijeme vodou z fazoli, rozslehame a dobre povarime. Pred koncem varu pridame ajcatovy protlak a jeste chvili povarime. Do hotove omacky vratime ocezene fazole, ochutime cesnekem a soli, podle chuti okyselime a prisladime. Podavame s varenymi nebo sazenymi vejci.

Fazole na slanine

400 g fazoli, 1 cibule, slanina, sul

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime a osmahneme na ni nadrobno nakrajenou cibuli. Vlijeme k fazolim a promichame. Podavame jako prilohu k pecenemu masu nebo i k pecenym rybam.

Kroupy s fazolí

250 g fazoli, 200 g krup, sul, kousek sadla

Predem namocene fazole uvarime domekka. Zvlast s kouskem sadla uvarime kroupy. Potom oboji smichame, osolime, omastime skvarkovim sadlem nebo sadlem s osmazenou cibulkou. Podavame s uzenym masem a se salatem nebo okurkou.

Fazole nakyselo se smetanou

400 g fazoli, 1 bobkovy list, spetka tymianu, 30 g tuku, 20 g hladke mouky, 3 strouzky cesneku, 1 mensi cibule, pul lzicky papriky, ocet, 1 kelimek kysane smetany, sul

Predem namocene fazole uvarime s bobkovym listem a s tymianem domekka. Na tuku zpenime cibulku, zaprasime moukou, osmahneme, okorenime paprikou, zalijeme vyvarem z fazoli a dobre povarime. Potom pridame fazole, pokrm ochutime cesnekem a soli, podle chuti prikyselime a kratce povarime. Nakonec vmichame smetanu a sundame z plotny. Chceme-li vynechat jisku, muzeme fazole zalit ctvrtlitrem kysane smetany se lzici hladke mouky a dobre povarit.

Kubánske fazole

400 g barevnych fazoli, 80 g anglicke slaniny, 5 strouzku cesneku, lzicka kminu, 2 lzice oleje 

Predem namocene fazole uvarime s kminem domekka a ocedime. Slaninu nakrajime na platky a spolu s rozetrenym cesnekem opeceme na oleji. Do tohoto zakladu vmichame fazole, osolime a podavame k uzenemu masu.

Fazole s ořechy

350 g fazoli, 1 stredne velka cibule, 50 g orechu liskovych nebo vlasskych, sul, pepr, petrzelka, bazalka nebo saturejka

Prebrane, proplachnute a namocene fazole varime temer domekka. Pridame nadrobno nakrajenou cibuli, znovu uvedeme do varu, kratce povarime a scedime. Do uvarenych fazoli pridame umlete orechy, osolime, opeprime a vse promichame, zdobime bazalkou nebo saturejkou, podavame s chlebem.


Fazole se zeleninou

300 g fazoli, nejlepe bilych, 0,5 dl oleje, 1 velka cibule, 3-4 strouzky cesneku, 100 g mrkvy, 100 g celeru, bazalka, petrzelova nat, sul 

Prebrane, proprane a namocene fazole varime, az dostatecne zmeknou, ale dbame na to, aby nebyly uvarenyzcela domekka. Na oleji osmazime na kolecka nakrajenou cibuli a nastrouhanou korenovou zeleninu, pridame nekolik listku cerstve nebo susenou bazalku a petrzelku, osolime a spolecne s fazolemi dusime domekka. Podavame s bilym chlebem a hlavkovym salatem.


Fazole po katalánsku

400 g bilych fazoli, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, bobkovy list, 1 dl oleje, 20 g hladke mouky, petrzelova nat 

Fazole prebereme, proplachneme vodou, namocime a druhy den domekka uvarime s celou cibuli, cesnekem, bobkovym listem. Prisady potom odstranime. Uvarene fazole scedime, prolijeme olejem, promichame, zasypeme hladkou mukou a po promichani lehce oprazime na panvi s vetsim mnozstvim jemne nasekane petrzelky. Podavame s karbanatky, sekanou peceni nebo uzeninou.


Mexické tousty s fazolemi na slanině

zbytky fazoli na slanine, kecup, syr, platky housky, veky ci bagety, zelena petrzelka nebo pazitka 

Zbyle fazole na slanine prohrejeme na oleji, pridame kecup, podle chuti palivou papriku ci feferonky, klademe na rozkrojene housky nebo platky veky ci bagety, posypeme strouhanym syrem a zapeceme v troube. Ozdobime snitkou zelene petrzelky ci pazitky.


Kovbojské fazole na slanine

400-500 g barevnych fazoli, 1 cibule, 5-6 strouzku cesneku, lzice ostreho kecupu, bobkovy list, sul, 120 g slaniny
 
Prebrane, omyte a namocene fazole uvarime s nadrobno nakrajenou cibuli, cesnekem, bobkovym listem ve vode, v niz se namacely, v zaveru vareni osolime. Slaninu, nejlepe pekne prorostlou, nakrajime na male kosticky a rozskavrime, pridame uvarene fazole i se zbytkem vyvaru a lehce na ohni michame, nez se vsechna voda odpari. Ochutime ostrym kecupem nebo kecupovou cikanskou omackou a podavame s krajicem chleba, nejlepe na vandru pod sirym nebem.


Guláš z konzervovaného masa s fazolemi

1 hovezi nebo veprova konzerva ve vlastni stave, 300 g bilych fazoli, 1 cibule, 50 g sadla, lzicka sladke mlete papriky, 2 lzice rajcatoveho protlaku, sul, 30 g slaniny
 
Predem namocene fazoel uvarime domekka a ocedime. V sadle zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, rozpustime papriku a zalijeme protlakem. Pridame stavu z konzervy a podusime. Potom vlozime uvarene ocezene fazole, na mensi kousky nakrajane maso z konzervy a vse dohromady nechame prejit varem. Zvlast rozskvarime na kosticky nakrajenou slaninu a pridame k horkemu gulasi. Podavame s ryzi, testovinami nebo se slanym pecivem.


Vepřový guláš s fazolemi

350 g veproveho plecka, 1 cibule, 50 g sadla, sul, pepr, lzicka sladke nebo i palive mlete papriky, 400 g bilych fazoli, cesnek, lzicka kecupu

Na sadle osmahneme na kosticky nakrajenou cibulku, pridame omyte, na kosticky nakrajene veprove maso z plecka, orestujeme, pridame sul, podle chuti sladkou nebo palivou papriku, asi 4 strouzky oloupaneho a prolisovaneho cesneku, podlijeme trochou vody a dusime. Kdyz je maso skoro mekke, smichame je s predem uvarenymi fazolemi, pridame lzicku kecupu a jest echvili dusime. Gulas muzeme nebo nemusime zahustit lzici mouky, kterou rozmichame v trosce studene vody. Podavame s kndlikem nebo se slanymi rohliky.


Hovězí guláš s býlími fazolemi

350 g kvalitniho hoveziho masa, 1 cibule, 50 g sadla, 2 lzice strouhaneho chlebe, sul, pepr, kmin, cesnek, 1 lzice rajcatoveho protlaku, 300 g fazoli, 1 lzice sadla pod papriku, lzicka papriky 

Maso nakrajime na kostky, osolime a po vsech stranach opeceme v sadle. Vedle masa osmahneme cibuli, pridame pepr a kmin a zalijeme horkou vodou. Dusime domekka. Mekke maso zahustime strouhanym chlebem, pridame protlak a zvlast domekka uvarene a ocezene bile nebo i barevne fazole. Jeste chvili podusime a nakonec dochutime prolisovanym cesnekem a soli. Do hotoveho gulase pridame papriku rozpustenou v sadle. Podavame s pecivem nebo s varenymi brambory.


Kysané zelí s fazolí a uzeným bučkem

400 g kysaneho zeli, 250 g bilych fazoli, sul, lzice sadla, 1 cibule, 1 lzicka sladke mlete papriky, 3 lzice rajcakoveho protlaku, 1 kelimek smotany, 1 lzice hladky mouky, ocet, cukr, 300 g uzeneho bucku
 
Predem namocene fazole uvarime domekka spolu s uzenym buckem. Na sadle zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame prekrajene kysane zeli i s lakem a podusime domekka. K mekemu zeli pridame fazoli, rajcatovy protlak, papriku a na kostky nakrajane maso. Podle potreby prisolime, okyselime a zjemnime spetkou cukru. Trosku octa dame velmi opatrne, protoze kysane zeli je samozrejme dost kysele. Povarime, zjemnime smetanou, ve ktere jsme rozkvedlali mouku a jeste chvili povarime. Podavame s chlebem nebo varenymi brambory.


Mrkev s fazolemi a uzeným kolínkem

500 g mrkve, 250 g bilych fazoli, 1 uzene koleno, sul, 4 strouzky cesnaku, pepr, 80 g masla, 20 g hladke mouky, 1 cibule 

Predem namocene fazole uvarime domekka spolu s uzenym kolenem. Na polovine masla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pridame ocistenou, na kolecka nakrajenou mrkev, podle potreby podlijeme, osolime a udusime domekka. Ze zbyleho masla a moukyi pripravime svetlou jisku, zalijeme ji trochou prochladlym vyvarem z fazoli, rozslehame a zavarime do mrkve. Dobre povarime. Mekkou mrkev promichame s fazolemi a s masem nakrajenym na male kousky. Ochutime peprem a prolisovanym cesnekem se soli. Jeste kratce podusime a podavame se slanymi rohliky.


Mexické hovězí maso s fazolí

400 g hoveziho masa, 300 g barevnych fazoli, 1 cibule, 50 g sadla, sul, pepr, lzicka sladke mlete papriky, 250 g rajcat

Fazole den predem namocime. Dolijeme vodu, pridame nadrobno nakrajenou cibuli a na kostky pokrajane maso. Dusime, az je oboji mekke. Potom pridame jeste oloupana, na kousky nakrajena rajcata, sul, pepr a v tuku rozpustenou papriku a vse jeste chvili dusime.

Fazole v leču

1 velke sterilovane leco, 2 lzice oleje, 1 cibule, lzicka mlete papriky, 150 g fazoli, sul 

Predem namocene fazole uvarime domekka a ocedime. Na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibulku, zaprasime paprikou a pridame obsah konzervy spolu s fazolemi. Prohrejeme a podle chuti prisolime. Podavame jako samotny pokrm doplneny sazenym vejcem a chlebem.


Fazole s rýži v rajčatové omáčce

200 g fazoli, bobkovy list, tymian, 150 g ryze, 1 lzica oleje, 50 g slaniny, 1 cibule, 4 strouzky cesneku, 3 lzice rajcatoveho protlaku, 1 maly drubezi lancmit, petrzelka, syr na strouhani, sul
 
Predem namocene fazole uvarime s korenim a ocedime. Na oleji osmahneme sparenou ryzi, zalijeme vodou se soli a udusime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky a castecne rozskvarime. Zpenime nadrobno nakrajenou cibulku a cesnek se soli, pridame rajcatovy protlak, zalijeme vrouci vodou a kratce povarime. Fazole promichame s ryzi a lancmitem nakrajanym na kosticky, zalijeme omackou a spolecne prohrejeme. Pred podavanim vmichame nadrobno nakrajenou petrzelku. Pokrm posypeme nastrouhanym tvrdym syrem a doplnime zeleninovym salatem.


Plody moře s černými fazolemi

250 g smesi morskych plodu, 200 g varenych nebo konzervovanych cernych fazoli, koreni tabasco, 100 g porku, 4 lzice oleja, cesnek, sul
 
V panvi rozpalime olej, vsypeme rozmrazene kousky morskych plodu a osmazime. Prisypeme porek, na platky nakrajeny oloupany cesnek, osolime a promichame spolu s uvarenymi fazolemi. Zakapeme tabascem, ale pozor - je velmi ostre a vonave. Ihned podavame s tousty nebo ryzovymi nudlemi.

Fazole s masem a jablky

250 g fazoli, 2 lzice oleje, 1 lzicka cukru, 400 g zadniho hoveziho nebo kureciho masa, sul, skorice, citronova kura a stava, 400 g jablk

Fazole prebereme, proplachneme, zalijeme vodou, nechame nejlepe pres noc nabobtnat a pote uvarime domekka. Muzeme samozrejme pouzit i fazole predvarene, ktere usetri spoustu casu i energie. Do jineho kastrole vlijeme olej, pridame lzicku cukru a maso nakrajene na male kosticky. Osolime, okorenime skorici a strouhanou citronovou kurou. Zvolna dusime temer domekka. Pak pridame oloupana na dilky nakrajena jablka a uvarene fazole. Zvolna dodusime a ochutime nekolika kapkami citronovej stavy, pripadne prisolime a opeprime.

Naložené maso s bylinkami a fazolemi

1 kg rostenky, salek oleje, 1 lzicka worcesterove omacky, 2 cibule, 2 chilli papricky, 3-4 strouzky cesneku, 1 lzicka cukru, 1 lzicka soli, 1 lzicka sladke papriky, 1 lzicka tymianu, spetka salveje, 1 lzice hladke mouky, 400 g predvarenych fazoli nejlepe bilych, sul, bobkovy list, par kapek citronove stavy, zelena petrzelka
 
Rostenky nakrajime na male platky nebo nudlicky, vlozime do kastrolu a zalijeme nalevem pripravenym z 1 dl oleje, 2 dl horke vody, 1 lzicky worcesterove omacky, nasekane cibule, chilli papricek, prolisovaneho cesneku, 1 lzicky cukru, 1 lzicky soli, 1 lzicky sladke papriky, 1 lzicky tymianu a spetky salveje. Nechame do druheho dne rozlezet. Druhy den uvarime podle navodu na obalu predvarene fazole, varime s bobkovym listem a trochou soli. Pokud vsechna voda nevyvre, fazole ocedime, ochutime nekolika kapkami citronove stavy a posypeme nasekanou zelenou petrzelkou. Nalozene maso na mirnem ohni dusime do zmeknuti, maso vyjmeme, stavu zahustime lzici hladke mouky rozmichane ve studene vode, pridame trochu vody a nechame chvili povarit. Vlozime maso, prohrejeme a podavame s uvarenymi bilymi fazolemi a cerstvym pecivem.

Stefato - Hovězí guláš s fazolemi

250 g hoveziho masa na gulas, 30 g slaniny nebo oleje, 1 cibule, 1 mensi mrkev, 1/4 celeru, 20 g susenych hub, 3 strouzky cesneku, 2 lzice rajcatoveho protlaku, 100 g bilych fazoli, pepr, rozmaryna nebo majoranka 

Predem namocene fazole uvarime domekka. Susene houby namocime. Na tuku opeceme pripravene maso na gulas, pridame k nemu cibulu a nechame ji osmazit do svetlohneda. Osolime, opeprime a asi 60-90 minut zakryte za obcasneho podlivani dusime spolu se susenymi houbami. Potom pridame drobne nakrajenou mrkev a celer, rajcatovy protlak, prolisovany cesnek a rozmarynu. Pokud rozmarynu nahradime majorankou, musime ji do pokrmu vlozit az ke konci pripravy, dlouhym varenim by zhorkla. Dusime vse spolecne, az jsou maso i zelenina mekke. Potom vmichame do pokrmu uvarene fazole.


Fazole nakyselo

400 g fazoli, 40 g masla, 1 cibule, 30 g hladke mouky, hrnek vyvaru z fazoli, sul, pepr, ocet 

Prebrane, promyte a namocene fazole uvarime domekka. Na masle zpenime nadrobno nasekanou cibuli, prisypeme mouku a za staleho michani pripravime svetlou cibulovou jisku. Rozredime ji vyvarem z fazoli, do ktereho muzeme pridat bujonovou kostku a povarime. Potom vmichame uvarene a scezene fazole, osolime, opeprime, podle chuti okyselime octem a jeste nechame prejit varem. Podavame s varenymi bramborami a volskym okem, muzeme ozdobit, muzeme ozdobit kopeckem zakysane smetany a snitkou pazitky.

Mauři a křesťané-recept

300 g cernych fazoli, 4 strouzky cesneku, 1 bobkovy list, 300 g ryze, 4 lzice oleje, 1 vetsi cibule, petrzelova nat 

Fazole prebereme, promyjeme, namocime a uvarime domekka s cesnekem a bobkovym listem. Osolime az pred dovarenim. Mezitim proplachneme a ocedime ryzi, na oleji orestujeme nasekanou cibulku a ryzi a na ni lehce opeceme. Po chvili zalijeme dvojnasobnym mnozstvim vody. Uvarene a odcezene fazole klademe na misu a obkladame kopecky dusene ryze, ktere nabirame mokrou naberackou. Zdobime nadrobno nasekanou zelenou petrzelkou, popripade platky sterilovane cervene kapie nebo kolecky natvrdo uvarenych vajec.


Fazole s rýži a zeleninou

250 g fazoli, sul, pepr, pul salku oleje, 1 cibule, 100 g mrkve, 100 g hrasok, 5-6 strouzku cesneku, bazalka, vyvar z bujonove kostky, 100 g ryze

Prebrane, proprane a namocene fazole uvarime domekka, osolime a opeprime. Zvlast v kastrolku na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a cesnek, pridame jemne nasekanou cerstvou nebo susenou bazalku, na kosticky nakrajenou mrkev a cerstvy nebo proplachnuty sterilovany hrasek, podlijeme vyvarem a spolecne podusime. prebranou ryzi proplachneme teplou vodou, vlozime k zelenine, pridame vodu, osolime, lehce promichame a dusime domekka. Dusenou ryzi smichame s fazolemi a podavame.


Švec recept

250 g fazoli, 150 g krup, sul, 150 g anglicke slaniny, 1 cibule

Promyte prebrane fazole uvarime vo vode, v niz byly namoceny, zvlast v dostatecnem mnozstvo vody uvarime macene proprane kroupy. Po uvareni domekka vse smichame a promastime rozskvarenou, na kosticky nakrajenou slaninou, na ktere jsme orestovali na kolecka nakrajenou cibuli. Podavame se syrovym nebo dusenym kyselim zelim nebo se salamem z kyseleho zeli.

Fazolový Kuskus

200 g cervenych fazoli, 200 g cernych fazoli, 200 g jehneciho masa, 200 g kureciho masa, sul, 1 mrkev, 1 kedluben, 150 g bileho zeli, podle chuti feferonky, olivovy olej, maslo, 150 g hrube krupice, pepr, mleta paprika

Cervene i cerne fazole nechame asi 6 hodin bobtnat ve vode. Dusime je pod poklickou, tesn epred zmeknutim pridame 200 g skopoveho masa nakrajaneho na kostky, 200 g kureciho masa nakrajeniho na nudlicky, nahrubo nastrouhanou mrkev, kedlubnu a bile zeli nastrouhane na hrubse nudlicky. Osolime, ochutime feferonkou a dusime domekka. V kastrole na olivovem oleji a lzici masla osmahneme 150 hrube krupice. Osolime, okorenime peprem a lzickou mlete papriky, zalijeme trochou vyvaru z fazoli a provarime. Na talir rozprostreme krupici, na kterou aranzujeme smes masa a zeleniny. Bohate posypeme sekanou petrzelkou a podavame bud samotne, nebo s toastem.

Hergma /Tuniska narodní specialita/

200 g bilych fazoli, olej, 600 g skopove plece, sul, pepr, zazvor, 2 lzice ostreho kecupu, citronova stava 

Bile fazole zalijeme studenou vodou a nechame asi 6 hodin bobtnat. Pote je uvarime domekka. V kastrole na oleji osmahneme nahrubo pokrajene oloupane cibule. Kdyz zruzovi, vlozime na platky nakrajenou skopovou plec. Osolime, okorenime spetkou pepre a zazvoru, zakapeme 2 lzicemi ostreho kecupu, citronovou stavou a dusime v mirne vyhrate troube. Tesne pred podavanim pridame k masu uvarene fazole a lehce prohrejeme. Vhodnou prilohou je bile pecivo nebo kukuricna polenta.


Bulharská fazolová čorba

150 g suchych fazoli, 150 g mrkve, 50 g celeru, 50 g cibule, 100 g papriky, 5 feferonek, 1/2 salku oleje, petrzelova nat, mata peprna, sul

Predem namocene fazole uvarime ve vode s olejem, nadrobno pokrajenou cibulkou, mrkvi a celerem. Pozdeji pridame papriku pokrajenou na mensi kousky. Kdyz jsou fazole mekke, pridame na platky nakrajena oloupana rajcata a nekolik listecku maty peprne. Podle chuti prisolime a varime jeste asi 20 minut. Pri podavani posypeme nadrobno nasekanou petrzelovou nati.


26. ledna 2010

Čočková pomazánka

100 g suché oranžové čočky, 2 bobkové listy, stroužek česneku, PL olivového oleje, sůl, řeřichu nebo pažitku na ozdobu, 1 veku nebo toustový chléb, olivový olej

Čočku propláchneme, zalijeme vodou (cca 1 cm vody nad okraj čočky), přidáme bobkové listy, dvě tři špetky soli a vaříme asi 15 minut až se voda vyvaří a čočka je mírně převařená.Čočku necháme zchladnout, přimícháme olivový olej a rozdrcený stroužek česneku.Toustové chleby vykrajujeme formičkami/dětem/ a opečeme lehce potřené olivovým olejem na pánvi nebo v troubě. Pomazánku mažeme na rozpečené chleby a zdobíme řeřichou nebo pažitkou. 

Rybí krém s kukuřicí

vývar: 1 rybí hlava a ostatní zbylé části ryby, 1 mrkev,1 petržel,¼ celeru nebo jedna část z řapíkatého celeru,1 cibule,8 kuliček černého celého pepře,4 kuličky nového koření,3 bobkové listy,1,2 l vody,sůl
zavářka : 200 g mražené nebo sterilované kukuřice,50 g másla,100 ml smetany,100 ml bílého vína,světlá jíška instantní,1 hrst jemně sekané petrželové natě,bílý pepř,muškátový oříšek

Rybí části omyjeme a společně s omytou, velmi nahrubo nakrájenou zeleninou vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a s kořením zvolna vaříme. Během varu sbíráme na povrchu vzniklou pěnu.Po 45 60 minutách scedíme přes jemné síto.Kukuřici osmahneme na másle a zalijeme scezeným vývarem, přivedeme k varu, přidáme zeleninu z vývaru pokrájenou na menší kousky, obrané maso z ryby, zjemníme smetanou, bílým vínem, dochutíme solí, bílým pepřem, muškátovým oříškem a zahustíme instantní jíškou

Čočková polévka s římským kmínem

200 g čočky,300 g cibule,100 g sádla,lžička mletého římského kmínu,1,5 l vody, 50 g česneku,sůl,bílý pepř

Přes noc namočenou čočku propláchneme a necháme okapat.Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na sádle společně s čočkou a drceným či jemně nasekaným česnekem dozlatova.Přidáme mletý římský kmín, zalijeme vodou mírně osolíme.Provaříme asi 20 minut, jakmile je čočka měkká, ještě dochutíme solí a pepřem.

Jemná hrášková polévka

500 g čerstvého nebo mraženého hrášku,100 g cibule,20 g česneku, 40 g mouky,1,5 l mléka,100 g másla,sůl,bílý pepř
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.10 minut povaříme a poté přidáme hrášek a ještě 10 15 minut vaříme.Polévku rozmixujeme (nebo propasírujeme přes jemný cedník) a dochutíme solí a pepřem.

Fazolovica s domácími nudlemi

fazolová polévka: 120 g bílých suchých fazolí,1 mrkev,1 petržel,¼ malého celeru,1 střední cibule,30 g másla,30 g hladké mouky,100 g uzeného špeku,majoránka,česnek,sůl, pepř  
domácí nudle: 100 g polohrubé mouky,1 vejce, půl skořápky vody,trochu hladké mouky na vyválení těsta, sůl a voda na uvaření nudlí

Propláchnuté a přes noc namočené fazole dáme v téže vodě vařit.Zeleninu očistíme a jakmile jsou fazole téměř měkké, přidáme k nim na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osolíme a mírně vaříme 15 minut.Mezitím si připravíme zásmažku.Na troše másla opečeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, zaprášíme moukou,za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme a ještě 15 minut povaříme, přidáme k polévce, společně ještě 5 minut povaříme, dochutíme pepřem, česnekem a majoránkou.Polévka se podává s posekanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

Domaci nudle : Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce, vodu a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, přikryjeme a necháme asi 20 minut odpočinout.Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout.Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Pokud je hned nepodáváme, prokápneme je trochou oleje, aby se neslepily a neoschli .

 

Ananasové rizoto

2 malé ananasy nebo 1 větší,100 g rýže Arborio,300 350 ml plnotučného mléka,40 g piniových semínek (nebo slunečnicových),50 g másla,50 g hnědého cukru,1 svazeček máty,1 limetka,1 vanilkový lusk,špetka soli

Na polovině másla orestujeme piniové oříšky a suchou rýži, zalijeme mlékem a zavaříme, příkon tepla ztlumíme na minimum a za průběžného míchání necháme dusit, až je rýže měkká, tzv. na skus. Ochutíme špetkou soli.Ananasy rozpůlíme a vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky.V pánvi rozpustíme druhou polovinu másla společně s cukrem, přidáme pokrájený ananas, nasekanou mátu, obsah vanilkových lusků, šťávu a kůru z limety a vařenou rýži. Vše promícháme a prohřejeme. Rizoto plníme do vydlabaných ananasů.

Bramborové taštičky

600 g brambor,200 g hrubé mouky,150 g krupice,1 vejce,100 g švestkových povidel,30 ml vody na rozředění povidel,2 l vody na vaření taštiček,100 g strouhanky,100 g moučkového cukru,150 g másla

Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme , přidáme k nim sůl, krupici , prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část hrubé mouky si ponecháme na podsypání.Těsto vyválíme na tenčí plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm , na jejich střed naneseme povidla , vložíme do tvořítka a překlopíme. Nemáme-li k dispozici tvořítko , kolečko v polovině přeložíme , okraje pečlivě stiskneme. (Nebo těsto nakrájíme na čtverečky a překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky). Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme , lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna.Uvařené a okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou houskou , posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.

Mrkvová bábovka

250 g měkkého plnotučného tvarohu,4 vejce,100 g třtinového cukru,400 g mrkve,200 g hrubé mouky,2 kávové lžičky jedlé sody,80 ml slunečnicového nebo olivového oleje,50 g dýňových semínek,50 g slunečnicových semínek,50 g vlašských ořechů,2 lžičky skořice,2 polévkové lžíce kvalitního kakaa,citrónová kůra,trochu másla na vymazání formy,hrubou mouku na vysypání formy
čokoládová pěna: šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka, 100 g čokolády na vaření,vanilkový cukr

Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru.Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout.Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.

Vločkové sušenky

80 g másla,60 g moučkového cukru,80 g ovesných vloček,100 g hladké mouky,50 g rozinek,1 vejce,½ lžičky jedlé sody,špetka soli,mouka na posypání válu

Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, rozinky nasekáme na menší kousky, ovesné vločky posekáme ručně nebo v kutru nadrobno a nasucho je opražíme.Smícháme všechny sypké suroviny, do kterých na vále zapracujeme máslo a vejce. Necháme v lednici půl hodiny odpočinout.Z těsta tvoříme kuličky, z nichž tvarujeme malé placičky o průměru cca 5 cm. Pokládáme na pečící papír a pečeme (spíše sušíme) ve středně vyhřáté troubě dorůžova (cca 160°C).

Grilované banány s medem a kávovou šlehačkou

4 banány,4 lžíce medu,100 g piniových oříšků (nebo sekaných vlašských),1 smetana ke šlehání,1 vanilkový cukr,50 ml silné instantní kávy

Banány nakrájíme podélně napůl a opečeme na grilu stranou, kde je dužina nakrojená.Jakmile jsou banány ogrilované, servírujeme na talíř, pokapeme medem, posypeme opraženými oříšky a doplníme kávovou šlehačkou (do ušlehané šlehačky se zamíchá vanilkový cukr a chladná silná káva). Banány se konzumují lžičkou, kterou vykrajujeme ochucenou dužinu.

Rizoto z rucolou

240 g rýže Arborio,350 ml silného kuřecího vývaru,200 ml bílého vína,1 malá cibule,svazek rucoly,50 ml olivového oleje ,50 g másla (20 g na zjemnění rýže, 30 g na orestování rucoly),snítka tymiánu nebo špetka sušeného,sůl,bílý pepř

Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme jej solí,pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.Na másle orestujeme rucolu a smícháme s hotovým rizotem.

Brazilská kuřecí srdíčka s kukuřicí

kuřecí srdíčka : 400 g kuřecí srdíčka,1 svazek bazalky,10 stroužků česneku,citrónový pepř,sůl,olivový olej
kukuřice : 4 kukuřičné klasy (nejlépe mražené, které jsou již předvařené),150 g másla,svazek koriandru,sůl
Očištěná kuřecí srdíčka napícháme na špejli střídavě se stroužky česneku a lístky bazalky.Špízy osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme na olivovém oleji společně se zbylými stonky bazalky.Kukuřici naporcujeme na cca 3 cm silné špalíčky a v pánvi ji na přepuštěném másle opečeme dozlatova, osolíme a posypeme sekaným koriandrem.
 

Hovězí marinovaná roštěná po brazilsku s fazolkami

roštěná: 800 g kvalitního hovězího v celku nejlépe nízký roštěnec,4 limetky,100 g hrubozrnné soli, 0,3 l světlého piva, svazek koriandru a tymiánu,100 ml olivového oleje,pepř

fazolky: 400 g čerstvých nebo mražených celých fazolových lusků,8 plátků anglické slaniny,olivový olej,pepř,sůl

Očištěné maso přes noc marinujeme ve směsi hrubozrnné soli, piva, limetové kůry a šťávy, pepře a sekaných bylinek.Poté ho prudce opečeme ze všech stran na oleji, přendáme na rošt a pečeme při 160 stupních asi 30 - 40 minut (podle typu trouby).Hotové krájíme na tenké plátky.

Fazolky očistíme od stopiček a prudce je spaříme v hodně osolené vodě, přendáme do ledové vody a poté necháme krátce okapat. Díky této úpravě nám fazolky zůstanou krásně zelené a křehké.Do slaniny balíme otýpky fazolek, lehce okořeníme čerstvým pepřem, přendáme na plech, pokapeme olejem, vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 250°C 10 minut.

Paella Valencia

2 lžíce olivového oleje,200 g španělské klobásy chorizo (čoriso),9 kuřecích křídel,1 cibule,1 červená paprika, zelená paprika, 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku,6 stroužků česneku,300 g rýže,800 g sekaných loupaných rajčat z konzervy,2 špetky šafránu,800 ml drůbežího vývaru, sůl,čerstvě mletý pepř černý, 12 slávek se skořápkou nebo bez,12 velkých krevet,citrón, limetka,olivový olej


Papriky nakrájíme na větší kostky, cibuli nadrobno, česnek na plátky.Na pánvi orestujeme na olivovém oleji krevety, chorizo nakrájené na kolečka a papriky. Po orestování vše z pánve vyjmeme.Do pánev přilijeme ještě trochu oleje, vhodíme kuřecí křídla, osolíme je, opepříme, přidáme česnek a cibuli, dobře společně dozlatova orestujeme, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, pak rajčata, promícháme a zalijeme vývarem, přivedeme k varu, osolíme, opepříme, okořeníme šafránem a za průběžného míchání vaříme 10 minut.Do směsi rýže vložíme ostatní suroviny – chorizo, krevety, papriky, hrášek a slávky (ve skořápce jen zapícháme, během dušení se otevřou), pánev přiklopíme poklicí či zakryjeme alobalem a ještě 10 minut mírně dusíme.Podáváme s řezem citrónu a limetky přímo z pánve.

Španělské ptáčky

800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec),4 lžičky plnotučné hořčice,50 g špeku,2 nožičky párku v jedlém střívku,2 vejce,1 velká sterilovaná okurka,1 velká cibule,100 ml oleje,instantní jíška na zahuštění šťávy

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce,párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme,popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit.Do pekáčku vložíme cibuli,zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150°C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou.Když jsou ptáčky pečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

Pestrý salát s čočkou a bramborami

salát: 200 g rukoly,200 g směsi listových salátů (lollo rosso, lollo biondo, ledový salát),200 g jarních brambor,200 g slaniny nakrájené na plátky,100 g másla,150 g oranžové čočky,2 bobkové lístky,2 jablka,sůl
zálivka: 120 ml panenského olivového oleje,2 hrsti směsi čerstvých bylinek (pažitka, tymián, rozmarýn, mladá cibulka),2 citróny,sůl,pepř

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme plátky.Oranžovou čočku vaříme cca 10 minut s bobkovými lístky v mírně osolené vodě, scedíme a necháme prochladnout.Plátky slaniny pokrájíme a společně s brambory opečeme na másle do křupava. Z olivového oleje, citrónové šťávy, jemně pokrájených bylinek, soli a pepře vymícháme zálivku, přidáme do ní na kostičky nakrájená jablka a vařenou čočku.Saláty omyjeme a natrháme, rozložíme na talíř, obložíme opečenými brambory se slaninou a přelijeme zálivkou s jablky a čočkou.

Chilli con carne

chilli con carne: 40 ml olivového oleje,450 g hrubě umletého hovězího zadního,1 ks středně velké cibule,5 stroužků česneku,450 g drcených rajčat,450 g konzervovaných červených fazolí,třtinový cukr,kmín,chilli,pepř,sůl

rýže : 240 g rýže parboiled,30 ml olivového oleje,360 ml vody,sůl,,1 limetka,1 svazek koriandru,1 avokádo


Cibuli nakrájíme najemno a prudce zpěníme na oleji společně s jemně posekaným česnekem a kmínem, přidáme maso a společně prudce orestujeme.Směs doplníme rajčaty i se šťávou, dochutíme cukrem, solí a chilli, 10 minut podusíme a přimícháme scezené fazole.
Propláchnutou rýži orestujeme na oleji, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Hrnec s rýží vložíme do trouby a pečeme pod pokličkou asi 20 minut při 180°C.Po vyjmutí z trouby necháme rýži „vydechnout“, zakápneme limetkovou šťávou a přidáme nasekaný koriandr, lehce promícháme.Porci masové směsi s rýží ozdobíme proužky avokáda.