11. února 2010

Ryžové smaženky

150 g rýže,sůl, 2 polévkové lžíce nastrouhaného tvrdého sýra,2 vejce, strouhanka,olej na smažení
Rýži uvaříme.Do uvařené rýže přidáme sýr a 1 vejce a dochutíme solí, promícháme a necháme vychladnout.Pak nabíráme lžící noky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance.Smažíme do zlatova.


Ryžové placičky s ratatouille

300 g rýže, sůl,pepř,  3 vejce, 50 g mouky,150 g bylinkového tvarohu,2 lžíce másla, 1 cibule, 1 červená a zelená paprika, 1 lilek, 1 cuketa, 300 g rajčat,2 lžíce olivového oleje, rozmarýn ,oregano 

Rýži přelijeme 600 ml osolené vody a vaříme doměkka asi 25 minut. Do vychladlé rýže vmícháme vajíčka, mouku a krémový sýr.V pánvi rozpustíme máslo a po obou stranách na něm osmažíme, křupavé rýžové placičky.Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Očistíme a na malé kousky nakrájíme lilek s cuketou. Spaříme a oloupeme rajčata. Dužinu nakrájíme na kostičky.Rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli. Přisypeme pokrájenou papriku a 5 minut ji dusíme. Potom přidáme lilek s cuketou a dusíme dalších 5 minut. Nakonec přisypeme rajčata s bylinkami a ještě 5 minut dusíme. 

Ryže s houbami a květakem

rýže,tvrdé houby, květák,máslo, pepř,zelená petželka
40 dkg tvrdých hub pokrájíme na drobno a prudce je osmažíme na 6 dkg rozpáleného másla.Okořeníme je pepřem a zelenou petželkou a několik minut dusíme aby změkly,ale zůstaly pevné v kouskách.Pak je zamícháme do hotové rýže.Můžeme přidat malou hlavičku uvařeného květáku,rozebraného na růžičky. 

Pomazánka Pivní Šmytec

70 g rostliného tuku, 200 g jemného tvarohu,100 g olomouckých tvarůžků, 5 cl piva,50 g cibule,25 g feferonek,mletá paprika, sůl,
Do vyšlehaného rostliného tuku postupně zašleháme měkký tvaroh,nastrouhané olomoucké tvarůžky,pivo,nakrájenou cibuli,jemně rozsekané feferonky,trochu mleté papriky,sůl. 

Pečená kukuřice

zmrzlý předvařený kukuřičný klas,sůl,máslo,grilovací nebo mexické koření

Zmrzlý, předvařený kukuřičný klas vložíme do vroucí, lehce osolené vody a vaříme cca 8-12min. Po vyjmutí klas příčně rozpůlíme, osolíme a posypeme grilovacím či mexickým kořením. Takto upravenou kukuřici vložíme do z alobalu přpravené vaničky, těsně obepínající dolní 3/4 klasu. Na vyčnívající zbytek vložíme kousky másla a dáme na 10 min do vyhřáté trouby zapéct. Hlídáme povrch, aby příliš nezhnědl !Po vyjmutí odstraníme alobal a z boku napíchneme cca 8cm zašpičatělé špejle, takže každý půl klas držíme za špejle.

Mišmaš

cibule, kyslá kapusta, sterilované fazole, sterilované lečo, kečup, česnek ,pepř, grilovací koření, worchestr
Zpěníme cibulku, přidáme fazole a mírně opražíme, dále zelí, lečo, česnek, koření a prohřejeme. Podává se teplé jako příloha k hamburgeru nebo masu.

Luštěninová sekaná

70 g fazole,70 g čočka ,70 g, hrách, 200 g kroupy ,lžíce oleje, 1 ks cibule ,1 ks česnek,vejce

Předem namočené luštěniny a kroupy uvaříme zvlášť doměkka.Scedíme a společně umeleme.Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji a spolu s vejci, rozetřeným česnekem, kořením a solí přidáme do mleté směsi.Promícháme a rozetřeme do tukem dobře vymazané a strouhankou vysypané formy.Vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme do zlatova.

Karbanátky s fazolí Adzuki

dva šálky fazolí Adzuki,kousek mořské řasy,šálek uvařených ječmenných krup,trochu pohankové mouky,jedna cibule,rostlinný olej,3 stroučky česneku,majoránka,1 lžíce sojové omáčky

Fazole Adzuki namočíme přes noc do vody, a pak je v téže vaříme v tlakovém hrnci spolu s mořskou řasou asi 40 minut.
Uvařené fazole spolu s uvařenými kroupami pomeleme na masovém mlýnku, přidáme koření, česnek, sojovou omáčku a orestovanou cibulku / osolenou/ na oleji, nakrájenou na jemné kostičky. Zahustíme pohankovou moukou. Z této hmoty děláme karbanátky, které pečeme na vymazaném plechu, nebo fritujeme ve vrstvě oleje.

Dietní řizek

500 g kuřecích řízků,2 tavené sýry,lžička másla
Řízky zlehka naklepeme osolíme a dáme na panev, kde jsme rozehřály maslo přidáme trošku vody a z lehka smažime.Za stáleho podlévání smažime do měkka pak přidáme sýry az se vytvoří omáčka mužeme podávat přílohu dle chuti

Chlupatý knedlík ,jinak

brambory,rohlíky,vejce
Co do množství: objem rohlíků = objem brambor. Brambory nastrouháme,den staré rohlíky natrháme a řádně prohněteme.Přidáme,ale nemusíme,1 vajíčko. Až je vše řádně spojeno ,tvoříme kuličky ,lze také pouze vykrajovat lžicí.Vaříme ve slané vodě,dokud nevyplavou.

Houby na smetane

1/2 kg jedlých houb,40 g másla,1 cibule,Kmín,sůl,20bg hladké mouky,1/8 litru kyselé smetany

Všechny druhy jedlých hub asi 1/2 kg očistíme, opereme a rozkrájíme na kousky. Na másle 40 g zpěníme 1 cibuli nakrájenou na drobno, přidáme kmín, sůl, houby a dusíme 10-15 minut. Když jsou houby měkké, zahustíme 20 g hladké mouky, rozmícháme v 1/8 litru kyselé smetany.

Houbový kuba

30 dkg kroupy,20 dkg čerstvé houby,2 ks cibule ,3 stroužky česnek,pepř,drcený kmín,vývar (masox) 1/2kosky, olej. sůl

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka,scedíme je a propláchneme studenou vodou.Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova.Houby zalijeme vodou,přidáme masox,uvaříme je do měkka a drobně rozsekáme.Do pekáče nasypeme uvařené kroupy,osmaženou cibulku,směs osolíme,opepříme,přichutíme česnekem, přidáme kmín, promícháme,podle potřeby zalijeme vývarem.Pečeme do růžova při 200°c

Hluchec

5 větších brambor,polohrubá mouka,1 - 2 vejce,mléko,droždí,kypřící prášek,česnek,majoránka,sladká paprika,pálivá paprika, pepř,sůl,event. uzené maso,ýátvrdý salám nebo klobása

Oloupané syrové brambory nastrouháme jako na bramborák, přidáme mouku, vejce, sůl a droždí, rozmíchané v trošce vlažného mléka, případně přidáme trochu kypřícího prášku. Zpracujeme v těsto o něco tužší než na lívance a necháme vykynout v míse přikryté utěrkou. Vykynuté těsto promícháme, přidáme majoránku, sladkou a pálivou papriku, pepř, utřený česnek a podle potřeby přisolíme. Do těsta můžeme přimíchat také na drobné kostičky nakrájený tvrdý salám, klobásu nebo dobré uzené. Těsto necháme ještě zhruba 30 minut v teple odpočinout. Pekáč vymažeme ztuženým tukem nebo sádlem, vysypeme moukou a těsto do něj nalijeme do výšky 1 - 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 250° C. Během pečení občas potíráme vodou, aby povrch nepopraskal. Podáváme nařezané na čtverce o straně zhruba 10 cm.

Hermelín smažený

Hermelín ,hořčice,šunkový salám - nebo jiný,trojobal -( hl.mouka - vejce - strouhanka),tuk na smažení
Hermelín rozřízneme - možno i na 4 kolečka, uvnitř potřeme hořčicí, přidáme2-3 kolečka salámu, spíchneme párátky, obalíme v trojobalu (mouka,vejce,strouhanka), osmažíme a podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

Halušky se zelím a masem

2 sáčky halušek z prášku, 1 ks vepřová konzerva,1 větší cibule,500 g kysané zelí,sůl,pepř
Na mírně osmahlou cibulku přidáme vepř.maso z konzervy, chvíli orestujeme a přidáme kysané zelí. Osolíme,opepříme-trochu více a chvíli restujeme.Uvaříme halušky.Do hotových halušek přimícháme směs.

Halušky se zelím

0,7 l sladkokyselé zelí,2,5 sklenice vody,3 lžíce oleje,1 středně velká cibule,3 lžičky cukru,kmín,sůl,6 - 8 brambor,2 vejce,
400 - 450 dkg polohrubé mouky

Příprava zelí: Zelí scedíme podlijeme vodou, přidáme 1 - 2 lžičky kmínu, 3 lžičky cukru, mírně osolíme a necháme dusit 30 min. Pokrájíme nadrobno cibuli přidáme 3 lžíce oleje a opražíme do skla. Přidáme do zelí a nastrouháme jeden střední  brambor. Necháme zelí dusit dalších 10 - 15 minut.
Příprava halušek: Do většího hrnce nalijeme asi 3 l  vody, vodu osolíme 1 - 1,5 lžíce soli a necháme vařit.Nastrouháme  6 - 8 oloupaných brambor ( stejně jako na bramborák ), přidáme 1 - 2 vejce, 400 - 450 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky soli.Vytvoříme tužší těsto.  Do vřící vody pomocí cedníku  na halušky ( větší oka ) protlačujeme halušky. Vaříme 5 - 7 minut.Nakrájíme na kostičky špek ( doporučuji prorostlý ) a necháme osmažit na pánvičce ( škvarky ).Zcezené halušky smícháme se zelím a polijeme škvarkami.

Halušky se syrovou omáčkou

250 g Halušky v prášku ,1 l smetany na šlehání,200 g sýr Niva,1 cibule,petrželová nať,olivový olej,muškátový oříšek,bílé koření,sůl

Na olivovém oleji zpěníme cibuli s nastrouhaným muškátovým oříškem. Snížíme teplotu, přidáme smetanu a okořeníme. Na začátku varu přidáme kousky Nivy a necháme je rozpustit. Odstavíme a vmícháme najemno nakrájenou petrželovou nať. Uvařené halušky zalijeme omáčkou.

Halušky

brambory,hladká mouka,polohrubá mouka,3-4 vajíčka, sůl
Syrové brambory nastrouhat jako na chlupaté knedlíky (drbáky), přidat hladkou a polohrubou mouku v poměru 1:1, 3-4 vajíčka a osolit. Do vroucí vody zkusit jestli se nerozvaří a pokud ano tak přidat ještě polohrubou mouku.

Gurmánské knedlíky

8 ks rohlíků,2 vejce,4 dcl mléka,sůl,petrželka,10 dkg anglické slaniny,hrubá mouka na zahustění

Rohlíky pokrájíme na kostičky a v míse zalijeme mlékem. Po jejich nasáknutí přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, nadrobno nakrájenou petrželku, vejce a sůl. Vše promícháme a dle potřeby zahustíme hrubou moukou, aby vzniklo středně husté těsto. Tvarujeme koule o velikosti tenis. míčku a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 10 minut.

Guláš bez masa

4 šálky pokrájených čerstvých hub/směs/,4 rajčata,4 papriky,4 brambory,olej,3 větší cibule,sladká mletá paprika,drcený kmín,
šálek smetany,hladká mouka, sůl, vegeta, pepř

Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky,brambory na kostičky a koření.Podlijeme vodou asi 0,51.Dusíme pod pokličkou asi 40 minut.Do smetany vmícháme mouku a tu potom vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut.Ještě dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou.
Podáváme s chlebem

Gratinované brambory

300 g brambor,1 kelímek sladké smetany,3 stroužky česneku,2 vejce,italská směs koření,sůl,pepř, tvrdý sýr

Oloupeme brambory a syrové je nakrájíme na asi čtyrmilimetrové kolečka.Připravíme si zálivku ze sladké smetany a vajec, do které přidáme sůl, pepř, italské koření a prolisovaný česnek.Touto směsí brambory poléváme.Vymažeme pečicí misku a do ní naskládáme kolečka brambor. Každé patro ještě zvlášť posypeme italským kořením. Postupně střídáme patra brambor a zálivky.Dáme do trouby a pečeme, dokud nejsou brambory měkké.Pět minut před koncem brambory posypeme nastrouhaným a necháme ještě zapéct.

Fazole zapečená s bilým jogurtem

fazole,mletá paprika,bílý jogurt,česnek,sůl, tuk
Fazole uvaříme do měkka. Na rozpuštěný tuk dáme lžičku mleté papriky a uvařenou fazolu. Znovu krátce podusíme. Bílý jogurt ochutíme rozetřeným česnekem se solí. Zalejeme tím fazole, zamícháme a krátce v troubě zapečeme. Podáváme s chlebem

Fazole plaky

2 šálky fazolí,středně velký celer,sůl,2 mrkve,2 cibule,1/2 šálku oleje
Fazole namočíme nejlépe na noc.Nabobtnalé vaříme bez soli.Jakmile začnou měknout osolíme je,přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli , mrkev,celer a olej.Po dovaření je musí vázat přiměřeně hustá omáčka.

Falešná gulášová polevka

1/4 kg velkozrnné čočky,1 kg brambor,1 velká cibule,1/2 hlavičky česneku,trochu oleje.
Koření : majoránka (asi 1 polévková lžíce) mletý černý pepř(na špičku nože),mletý kmín (kávová lžička),maggi a 2 kostky masoxu,1 - 2 malé chilli papričky,nebo kousek pálivé čerstvé papriky nakrájené na malé nudličky.
Jíška:1/2 hrnku oleje,
Čočku namočíme, až změkne. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Vezmeme větší hrnec, nalejeme do něj trochu oleje, přidáme pokrájenou cibuli a pepř, a osmažíme ji. Přidáme všechno koření včetně masoxu, maggi, přisypeme čočku a podlijeme vodou. Dusíme asi 10 minut za podlévání, jako bychom dělali guláš. Když čočka trochu změkne, přidáme brambory, dolijeme na objem polévky a vše uvaříme do měkka. Polévku zahustíme domácí jíškou: vezmeme menší kastrolek nebo pánev se silným dnem, ve které se nám zaručeně nic nepřipaluje :-) nalijeme tam asi půl hrnku oleje, přisypeme ještě do studeného oleje hladkou mouku a promícháme. Dáme na hořák a za stálého míchání (!) ode dna mícháme a smažíme, dokud nezačne jíška odspodu hnědnout. Zvýšíme tempo míchání a jakmile má barvu světle pražených burských oříšků, okamžitě vypneme sporák a mícháme ještě alespoň dvě minuty bez hořáku. Připravíme si k ruce kvrdlačku, a zchladlou jíšku dáme po částech velmi opatrně do polévky. Jakmile je v polévce, okamžitě jí rozkrdláme. Menší hrudky se samy rozvaří. Tvorbu hrudek zminimalizujeme zhruba přibližnou teplotou polévky a jíšky, tedy - jíška jí má vždy vyšší než polévka a tedy hrozí vyprsknutí našeho tovaru do našeho oka.:-) Jíšku povařte tak 5 minut, polévku případně dosolte, dochuťe maggi a můžete podávat. 


Dietní zeleninové rizoto

1 kg mražené zeleninové směsi,100 gr rýže,špetka vegety,lžíce oleje,1 dcl vody,1 lžička olivového oleje

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme zmraženou zeleninu, špetku vegety, malinko osmažíme, přidáme vodu, přikrajeme poklicí a necháme dusit cca 20 minut.Než se zelenina podusí, uvaříme rýži ve slané vodě s cibulkou a lžičkou olivového oleje.Jakmile je zelenina hotová přidáme do ní uvařenou rýži.

10. února 2010

Sójové nudličky se žampióny

1 balení sójových nudliček, 200 g žampiónů, 2 pórky, 2 lžíce plnotučné hořčice, paprika nebo rajče, 1 velká cibule, olej, sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji zpěníme dorůžova. Vložíme sójové nudličky, které jsme promíchali s hořčicí a orestujeme je. Přidáme nakrájené žampióny a pórek, přisolíme a pod poklicí dusíme asi 20 minut.Porce ozdobíme proužky papriky nebo rajčete.


Sojové plátky v sýrovém těstíčku

Plátky namočíme do masoxového vývaru s několika stroužky česneku. Vymačkáme a obalíme v těstíčku z vajec, strouhaného sýra, trošky mouky, česneku a grilovacího koření. Smažíme na oleji.

Čočkový salát

Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření, scedíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, olivový olej a dochotíme octem, hořčicí, sojovou omáčkou a solí.

Rychlé čočkové rizoto

Uvaříme předvařenou čočku a pytlík rýže ve varných sáčcích, smícháme dohromady a pomastíme osmaženou cibulkou (případně se slaninou, anglickou či nějakým opečeným salámem).

Fazole s uzeninou

fazole, klobása, cibule, olej, sladká mletá paprika, pepř, kečup, sojovka
Máčené fazole uvaříme do měkka. Na cibulo-paprikový základ dáme nakrájenou uzeninu a opražíme. Dochutíme pepřem, kečupem a sojovkou. Přidáme uvařené fazole a zamícháme.

Fazole se sýrem

Fazole uvařit ,do horkých zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, opepřit. Pro dospělé přidat du křupava osmažené kostičky uzeného bůčku, anglické nebo tvrdší klobásky (bez tuku), případně ještě přistrouhnout trochu nivy.

Fazolové lusky na smetaně

Na drobné kostičky pokrajet salám, lehce osmahnout, přidat fazolové lusky, zalít smetanou. V nálevu z fazolek rozmíchat mouku, přilít do hrnce, míchat, aby se neudělaly žmolky, provařit. Po uvaření osolit, opepřit, a buď přidat kyselou smetanu nebo citrónovou šťávu podle chuti.

8. února 2010

Zapečený hrách s kysaným zelím

500 g hrachu,200 ml rajčatové šťávy,500 g bílého kysaného zelí,100 g sýra eidam,40 g strouhanky,lžíce rostlinného oleje,pepř, sůl

Z předem namočeného hrachu uvařte hustou kaši. Vmíchejte rajčatovou šťávu, kysané zelí,sůl, pepř a vše vlijte do vymazaného pekáče, vysypaného strouhankou a zapečte. Před dokončením pečení ještě posypte pokrm strouhaným sýrem a nechte dopéct.

Čočka na špeku

500 g hnědé, zelené nebo žluté čočky,120 g špeku (slaniny),1 větší mrkev,1 bobkový list,1 větší cibule, nadrobno nasekané,ocet, sůl, pepř 

Opláchnutou čočku nechte 3 – 5 hodin ve vodě nabobtnat,potom k ní přidejte mrkev vcelku, bobkový list a vařte 15-30 minut do měkka,zceďte, z vývaru vyjměte koření a mrkev a uchovejte jej. Mezitím nakrájejte špek na malé kostičky, mírně vypražte,přidejte cibulku, osmažte dozlatova,vmíchejte uvařenou čočku, ochuťte octem,
solí a pepřem, prohřejte. Podávejte se sázeným vejcem, teplou uzeninou nebo uzeným masem a sladkokyselou
okurkou.

Čočka na kyselo

500 g hnědé, zelené nebo žluté čočky,3 lžíce rostlinného oleje,3 lžíce hladké mouky,1 větší cibule, na kostičky nakrájená,ocet, sůl, pepř

Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte 3 – 5 hodin nabobtnat. Slijte a přidejte dvojnásobné množství čerstvé vody než je čočky, nesolte! Vařte podle velikosti zrn 15 – 30 minut do měkka, zceďte a vývar uchovejte. Na oleji osmažte dozlatova cibulku, zaprašte moukou, lehce osmahněte,zalijte vývarem z čočky, dochuťte octem a povařte. Přidejte uvařenou čočku, podle chuti osolte, případně opepřete. Podávejte nejlépe se sladkokyselou okurkou a další doplňky dle libosti: pouze posypané osmaženou cibulkou, sázeným vejcem, teplým párkem,opečenou klobásou nebo plátkem anglické slaniny, s vařeným moravským uzeným, plátkem pečeného vepřového, ovarem, grilovaným masem nebo zeleninou atd.

Papriky plněné čočkou

1/4 šálku kuřecího vývaru nebo vody,2/3 šálku napůl uvařené čočky,,1 malá pokrájená cibule,1 pokrájená mrkev,1 pokrájený celer,250 g sterilovaných rajčat,2 sladké červené papriky,4 čajové lžičky olivového oleje,strouhanka na posyp,1/2 čajové lžičky sušených tymiánových lístků

Do hrnce nalijte vývar. Přidejte rajčata i se šťávou,napůl uvařenou čočku, pokrájenou cibuli, mrkev, celer, tymián a vše přiveďte k varu. Zmírníme teplotu a nechte 15 až 20 minut dusit pod pokličkou. Papriky podélně rozpulte a zbavte semen. Každou polovinu papriky naplňte čočkovou směsí a posypte strouhankou.Dejte do předehřáté trouby (asi 200 stupňů) podlijte polovinou šálku vody a dobře přikryjte. Pečte po dobu 20 minut než papriky změknou. Podávejte samotné nebo s pečivem.

Čočka po znojemsku

2,5 dl kysané smetany,4 větší sladkokyselé okurky,50 g oleje nebo vepřového sádla,30 g hladké mouky,sůl, bobkový list,500 g hnědé, zelené či žluté čočky 

Čočku přeberte, opláchněte, namočte na 3 – 5 hodin do vody. Zceďte, zalijte čerstvou studenou vodou na prst nad čočku, přidejte bobkový list,vařte podle velikosti zrn 15 – 30 minut do měkka.Mezitím nakrájejte okurky na kostičky, z tuku a mouky připravte světlou jíšku. Vše přidejte do uvařené čočky (vyjměte bobkový list), zalijte smetanou,osolte a za stálého míchání povařte. Podávejte s vařeným či ohřátým nakládaným uzeným masem nebo sázeným vejcem.

Dvoubarevná čočka

250 g zelené čočky,250 g červené čočky,5 stroužků česneku,2 větší cibule, nadrobno usekané,3 lžíce oleje,4 lžíce vody,3 lžíce kečupu,150 g slaniny (špeku),1 lžíce citrónové šťávy,sůl, pepř

Zelenou čočku propláchněte, na 2 – 5 hodin namočte,slijte a v dvojnásobném množství čerstvé vody než je čočky vařte 15-30 minut do měkka a zceďte. Na oleji zpěňte cibulku, 3 prolisované stroužky česneku, smíchejte kečup s vodou a přilijte, osolte,opepřete,nechte přejít varem, pak přidejte uvařenou zelenou čočku. Červenou čočku propláchněte, namočte na 30 minut, zceďte a v druhé vodě vařte cca 15 minut do měkka. Vodu osolte Slaninu oškvařte, přidejte citrónovou šťávu, opepřete, přimíchjte uvařenou červenou čočku. Obě čočky efektně naaranžujte na talíře, aby vynikly barevné rozdíly, obložte plátky čerstvého česneku, kolečky cibule a podávajte jako samostatný pokrm s pečivem nebo jako přílohu.

Čočka s moravským uzeným

2 střední cibule nadrobno nasekané,4 stroužky česneku nadrobno nasekané,300 g moravského uzeného masa, krájeného na kostky,60 g slaniny (špeku), krájené na kostičky,500 g hnědé, zelené nebo žluté čočky,6 kuliček pepře,3 kuličky nového koření,2 bobkové listy,4 lžíce sádla,2 lžíce hladké mouky,1/2 šálku bujónu,1 lžíce octa,sůl,pepř,1 lžička papriky

Čočku opláchněte, namočte do vody na 3 – 5 hodin, zceďte a ve dvojnásobném množství vody než je čočky uvařte do měkka spolu s kořením (cca. 15 – 30 minut), pak zceďte,vývar uchovejte. Na sádle osmahněte cibulku a česnek,přidejte mouku, promíchejte a osmahněte, přidejte papriku,odstavte. Jíšku vmíchejte do uvařené čočky, přilijte vývar z čočky a chvíli povařte. Slaninu rozškvařte, opečte na ní uzené maso, vše smíchejte s čočkou, zřeďte bujónem,dochuťte octem a solí. Podávejte s chlebem.

Čočkový salát s tuňákem

160 g čočky,200 g jarní cibulky i s natí,šťáva z 1 citrónu,400 g kudrnatého salátu,350 g rajčat,400 g tuňáka v oleji,mletý pepř, sůl
Čočku přeberte, propláchněte,na 2 – 3 hodiny namočte a uvařte do měkka. Do vychladlé čočky vmíchejte nakrájenou cibulku i s kroužky zelené natě. Osolte, opepřete, případně dochuťte citrónovou šťávou. Servírujte na listech hlávkového salátu, obložené kousky tuňáka a dílky nakrájených rajčat.

Čím nám čočka prospívá

Podporuje hubnutí. Neobsahuje mnoho kalorií,ale zato spoustu bílkovin a sacharidů, a tím dokáže dobře zasytit. Navíc odvádí vodu z těla.
Díky velkému obsahu bílkovin je vynikající náhražkou masa pro vegetariány.
Obsahuje mnoho železa a tím přispívá ke zlepšení krvetvorby. Je proto vhodná pro ženy při menstruačních bolestech a chudokrevnosti.
Je výborným prostředkem proti stresům, depresím a psychickým poruchám. Za to vděčí svému vysokému obsahu vitamínů skupiny B,lecitinu, vápníku, fosforu a hořčíku.
Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, čímž prospívá nemocným cukrovkou.
Snižuje hladinu cholesterolu a preventivně působí proti rakovině.
Díky lehce vstřebatelným sacharidům je pohotovým zdrojem energie pro sportovce, rekonvalescenty a při únavě.

Čočkový salát se zeleninou a hráškem

450 g přebrané propláchnuté čočky,8 šálků vody,2 stroužky česneku (jeden rozdrcený, druhý pokrájený),1 bobkový list,1/4 šálku extra panenského olivového oleje,3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy,1 polévková lžíce hořčice,2 šálky čerstvého nebo rozmraženého zeleného hrášku,1 1/2 šálku pokrájeného řapíkatého celeru nebo 1 šálek hrubě ustrouhaného kořenového a 1 lžíci usekaných celerových listů,1/2 šálku nahrubo strouhané mrkve,1/2 šálku červené cibule, pokrájené,1/2 šálku usekané čerstvé petrželky,sůl dle chuti,nahrubo mletý pepř dle chuti,salátové listy,proužky červené papriky na ozdobu

Přebranou opranou čočku na 2 hodiny namočte,červenou nemusíte. Dejte do velkého kastrolu, zalijte vodu, přidejte rozmačkaný česnek a bobkový list. Přikryjte a přiveďte k varu. Odkryjte, nechte vařit za občasného míchání, než čočka změkne (20 až 30 minut, červená polovinu). Propláchněte studenou vodou. Vyndejte bobkový list, našlehejte olej, citrónovou šťávu, hořčici, drcený česnek a pepř ve větší misce. Přidejte okapanou čočku,hrášek, celer, mrkev, červenou cibuli a petrželku,dobře promíchejte. Dokořeňte podle chuti. Na větším servírovacím talíři urovnejte listy salátu,přidejte čočkový salát, ozdobte proužky červené papriky a podávejte.

Tvarohová pomazánka s lososem

200 g měkkého tvarohu,80 g uzeného lososa,1 cibule,hrstka sekaného kopru (i mraženého),citrónová šťáva dle chuti,300 g salátové okurky,chléb, veka, rohlíky

Lososa pokrájejte najemno, okurku nastrouhejte,kopr nasekejte, cibuli nasekejte najemno a dejte do miskyb společně s tvarohem a citrónovou šťávou. Můžete případně osolit, opepřit ale hlavně dobře promíchejte a dejte do lednice vychladit. Pomazánka je chutná s chlebem, na vekových chlebíčcích či jednohubkách doplněná kolečky sterilované okurky, olivami, nakládanou kapií, kolečky vejce natvrdo a podobně.

Půlnoční čočková polévka

1 balíček hnědé, zelené nebo žluté čočky,1 větší cibule,2 větší mrkve,1 bílá paprika,4 větší brambory,5 lžic celozrnné mouky,5 kuliček pepře,2 bobkové listy,3 kuličky nového koření,1 lžička drceného kmínu,majoránka dle chuti,4 lžíce kečupu,5 stroužků prolisovaného česneku,3 kostky zeleninového nebo masového vývaru,sůl, olej, mletý pepř, sekaná petrželka nebo libeček,voda
 

Přebranou, opranou čočku namočte na 2 hodiny. Na oleji ve větším hrnci osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli s nastrouhanou mrkví, ke konci přidejte nakrájenou papriku. Přidejte čočku i s vodou, v níž se máčela, brambory nakrájené na kostičky, kmín,pepř, bobkový list, nové koření a uvařte do poloměkka.Potom přidejte majoránku, česnek, kečup,kostky vývaru, případně dosolte a opepřete a dovařte do měkka. Podávejte před nebo po půlnočním přípitku.

Plněná rajčata s tuňákem

2 vejce,4 středně velká rajčata,trochu soli a pepře,1 malá cibule,150 g tuňáka v oleji,2 lžíce majonézy,4 olivy plněné paprikou,2 lžíce sekané petrželky
Vejce propíchněte, vložte do vroucí vody a vařte 8 minut.Ochlaďte je studenou vodou, oloupejte, rozkrájejte
kráječem nejprve na plátky a potom na kostičky.Z rajčat odřízněte vršek a lžící vydlábněte vnitřek.Seříznutou část a vydlabaná rajčata uvnitř posolte,opepřete, obraťte a nechte okapat. Dužninu zbavenou semínek jemně posekejte. Oloupanou cibuli jemně nastrouhejte, smíchejte s rajčatovou dužninou, rozdrobeným masem tuňáka, dále s vejci, majonézou,jemně nasekanými olivami a petrželkou. Ochuťte.Naplňte rajčata a přiklopte odříznutý vršek každého rajčete. Vhodnou přílohou jsou plátky citrónu, snítky kopru a petrželky na zdobení, toastový chléb s máslem atd. Olivy můžete nahradit kapary nebo zeleným pepřem.

Pomazánka z uzené makrely se sýrem

200 g uzené makrely,80 g sýra,1 cibule,80 g kyselé okurky,400 g červené papriky,sůl,pepř,celozrnné dalamánky, veka, kolečka rohlíků
Všechny suroviny pokrájejte najemno a dejte do misky. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a dejte do lednice vychladit. Pomazánka je nejlepší s celozrnným dalamánkem.

Sýrová pomazánka s česnekem a tvarohem

160 g netučného tvarohu,100 g taveného sýra,60 g strouhaného tvrdého sýra,4 lžíce mléka,4 stroužky česneku,2-3 rajčata,chléb, veka, rohlíky,případně poloviny jader vlašských ořechů
Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte.Pomazánka je nejlepší s chlebem, výborná je jako základní vrstva na chlebíčkách.

Křenová pomazánka se sezamem

200 g netučného tvarohu,80 g bílého jogurtu,80 g strouhaného křenu,hrstka sekané petrželky,půl hrsti sezamového semínka,sůl,kmínový chléb, veka, rohlíky
Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte. Pomazánka je nejlepší s kmínovým chlebem, lze ji mazat i na chlebíčky a jednohubky a doplnit další oblohou podle fantazie

Jednoduchá pomazánka

400 g sýru Cottage, 400 g ředkviček, chleba, veka, sůl, pepř, sekaná čerstvá petrželka, bazalka, pažitka, řeřicha a pod
Sýr vyjměte z kelímku, osolte,opepřete a dobře promíchejte. Do pomazánky vmíchejte čerstvé bylinky nebo jimi jen pomazánku ozdobte. Servírujte s chlebem a ředkvičkami, které můžete jen tak přikusovat, popřípadě je nastrouhat a vmíchat do pomazánky nebo je nakrájet na kolečka a poklást na pomazánku, kterou namažete na chleba nebo krajíčky veky.

Fazolové karbanátky s jablky

300 g fazolí,200 g uzeniny, 200 g oloupaných jablek bez jádřinců, vejce,strouhanka dle potřeby, sůl, pepř, olej na smažení
Fazole den předem namočte, uvařte v neslané vodě, zceďte, umelte spolu s uzeninou a jablky, přimíchejte vejce, sůl, pepř a strouhanku.Dobře propracujte, tvořte karbanátky, obalujte je ve strouhance a z obou stran osmažte na oleji do zlatova. Podávejte v housce jako hamburger nebo s chlebem či bramborovou kaší.