16. února 2010

Vaječná omeleta

10 dkg práškového cukru, 3 žloutky, citronovou kuru a několik kapek citronové štávy třeme 20 minut. Pak přidáme k utřenému dvě lžičky bramborové moučky Solamyl a ze tří bílkù tuhý sníh. Těsto vylejeme na máslem vymazanou omeletní pánev a v hodně horké troubé upečeme. Hotovou potŕeme zavařeninou, přeložíme a pocukrujeme.

Tvarohové řezy z bramborového těsta

Utřeme 6 dkg másla, přidáme 2 dkg cukru,1 žloutek, sul a citronovú kuru. Z 2 dkg kvasnic, 3 lžic mléka uděláme kvásek, zkynutý střídavě zamícháváme s 25 dk mouky, 25 dkg umletých, předešlého dne uvařených brambor do utřeného másla; vše dobře vypracujeme a dáme zkynout. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, doprostøed po délce urovnáme tvarohovou náplň. Volné konce přehneme jako při zadělání obyčejné buchty, dáme na vymaštěný plech - hladkou stranou navrch - a potřeme rozšlehaným vajíčkem; upečeme do ružova. Ještě teplé upečené řezy polejeme rumovou polevou.
Náplň: 50 dkg poloměkkého tvarohu, 1 vejce, 6 dkg cukru, 3 dkg bramb. moučky Solamyl, citronová kùra, 3 dkg hrozinek.
Poleva: 10 dkg cukru (práškového), 1/2 bílku, 2 lžíce rumu, podle potřeby teplé vody;vše třeme tak dlouho, až se poleva leskne.

Tvarohové řezy s piškotem

30 dkg hladké mouky pšeničné, 5 dkg bramb. moučky Solamyl, 10 dkg cukru prosejeme na vále a nožem do směsi rozsekáme 20 dkg másla; uprostřed uděláme jamku, přidáme 2 žloutky, 2 lžíce mléka a na špičku kulatého nože prášku do těsta. Vše zpracujeme v těsto a dáme odpočinout. Poté vyválíme v placku, válečkem přeneseme na nemastný plech a dáme trochu zapéc; pak potřeme tvarohovou nádivkou, piškotovým těstem a dáme znovu dopéct. Upečené nakrájíme na řezy.
Nádivka: Utřeme 3 dkg másla; přidáme 1 vejce, 1/2 kg tvarohu, 3 dkg hrubé mouky
pšeničné, 10 dkg cukru a citronovú. kuru.
Piškotové těsto: 3 vejce rozšleháme do husta, pak přidáme 9 dkg cukru a šleháme ješté 5 minut. Naposled zvolna zamícháme 4 dkg hrubé mouky pšeničné a 5 dkg bramborové moučky Solamyl.

Tvarohové ovocné knedliky

Dáme na vál 1/2 kg tvarohu mletého (polotvrdý), 35 dkg umletých vařených loupaných brambor a  lehce promícháme; uprostřed uděláme  jamku, přidáme 1 vejce a sul a vše dobře propracujeme. Těsto vyválíme v placku  asi 1/2  cm  silnou, nakrájíme  čtverečky a plníme ovocem (suché nebo čerstvé meruňky, švestky atd.). Vaříme ve vařící slané vode 8-10 minut. Sypeme cukrem nebo tvarohem.

Tač z bramborové moučky

8 dkg másla třeme, až zpění. Připravíme si 4 vejce, 14 dkg cukru, 20 dkg bramborové moučky Solamyl, 10 dkg pšeničné mouky, citronovú kuru, 1/8 l kyselé smetany a pul balíčku prášku do pečiva. Do zpěněného másla přidáme z výše připraveného vždy 1 žloutek, trochu cukru, moučky a smetany a vždy těsto opět třeme. Až je vše smícháno, přidáme ze zbylých 4 bílkù sníh, prášek do pečiva a zlehka zamícháme. Vylejeme do formy vymaštěné máslem a vysypané moukou a zvolna pečeme. Podáváme s ovocnou štávou nebo krémem.

Švestkové knedlíky

Utřeme v míse 3 dkg cukru s jednou polévkovou lžicí másla a s 1 vejcem a osolíme. Pak přidáme asi 4 rozstrouhané vařené brambory (nejlépe uvařit den předtím) a hrubé mouky tolik, kolik potřebujeme knedlíku (na 50 knedlíku asi 1/2 kg mouky) a zaděláme studeným mlékem na vláčné těsto. Dobře vypracované těsto pak dáme na vál, přiklopíme miskou a dáme asi 1/2 hod. odpočinout. Pak udéláme knedlíky plněné  švestkami a vaŕíme 8-10 minut dle velikosti.

Švestkové knedlíky z bramborováho tésta

1 kg vařených strouhaných brambor smícháme na vále s 30 dkg hrubé mouky, se solí, 1 vejcem a vypracujeme v těsto. Ihned vyválíme a nakrájíme čtverečky, plníme švestkami, dobře zakulatíme a vaříme 5 minut v slané vodě. Uvařené dáme na síto, upravíme na mísu, pomastíme, posypeme smaženou houskou a cukrem. Místo švestek mužeme dát i švestková povidla.

Pomerančová rolada

14 dkg cukru s vanilkovou příchutí třeme s 5 žloutky pùl hodiny. Pak do utřené hmoty zamícháme 8 dkg pšeničné a 6 dkg bramborové moučky Solamyl, zároveň se sněhem z 5 bílku. Plech s vyšším okrajem vyložíme máslem pomazaným a moukou posypaným pergamenem. Těsto naň rozetřeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Upečené pomažeme teplou meruňkovou marmeládou, poklademe oloupanými a na kolečka nakrájenými pomeranči.(Jadérka odstranit.) Pěkně zavineme, pocukrujeme a studenou krájíme na úhledné řezy.

Piškotová rolada

14 dkg cukru utřeme s 5 žloutky a do utřeného přidáme kávovou lžičku rumu, z 5 bílkù sníh zvolna zamícháme se 7 dkg pšeničné mouky a 7 dkg bramborové moučky Solamyl.Plech na koláče vyložíme pergamenovým papírem, papír pomastíme, posypeme slabě hrubou moukou, těsto na něj rozestřeme asi 1 cm vysoko a v dobře vyhřáté troubě do ružova upečeme. Za tepla papír sejmeme, pečenou roládu natřeme zavařeninou a zlehka zavineme. Roládu rozkrájíme a jednotlivé øezy ozdobíme jablkovou pěnou.
Jablková pěna: okrájíme jablka, zbavíme je jader a okvětí, vložíme na pekáč, podlejeme 2 lžicemi vody a dáme dusit. Udušená jablka dáme vychladnout, prolisujeme a smísíme s 1 bílkem, 6 dkg cukru a utřeme na pěnu.

Piskorky

50 dkg moučných, uvařených brambor prolisujeme a necháme vychladnout. V misce utřeme 3 dkg másla, přidáme prolisované brambory, sul, 1 vejce, 1 žloutek, 15 dkg mouky a dobře těsto vypracujeme. Z vypracovaného těsta rozválíme placku, posypeme moukou,přeložíme, a vykrájíme krousky jako na koblihy. V omastku se pak tyto smaží. Podávají se cukrované.

Ovocný kolač

12 dkg másla třeme se 24 dkg cukru a přidáme postupně 6 žloutku. Do 15 dkg bramb.moučky Solamyl a 20 dkg hrubé mouky pšeničné zamícháme 1 prášek do pečiva. Tuto směs střídavě zamícháme s 1/8 l mléka do utřeného těsta. Nakonec pak zlehka zamícháme s pevným sněhem ze 6 bílku. Dáme na vymaštěný a moukou vyprášený plechový pekáč,stejnoměrně rozetřeme, poklademe ovocem a zvolna pečeme. Upečený posypeme vanilkovým cukrem a na dílky rozkrájíme až po vychladnutí.

Omeleta z moučky Solamyl

14 dkg cukru, 4 žloutky a citronovú kuru třeme 15 min. Pak přidáme do těsta 3 malé lžičky bramborové moučky Solamyl a ze 4 bílku tuhý sníh. Tésto rozetřeme na máslem vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečeme v horká troubě. Tuto pečenou omeletu potřeme zavařeninou, sbalíme a pocukrujeme.

Omelety z vařených brambor

12 dkg studených vařených strouhaných brambor, 3/8 l mléka, 1 vejce, sul a 1/4 kg mouky, 1 balíček prášku do pečiva smícháme a pečeme na pánvi.

Kynutý závin

12 dkg vařených prolisovaných brambor polijeme 5 dkg rozehřátého másla, přidáme 18 dkg krupicové mouky, 1 lžíci cukru, sul a 1 dkg zkynutého droždí v 1/10 l mléka,1 vejce, z 1/2 citronu kuru; vypracujeme vláčné  těsto, dáme opět kynout. Pak  těsto vyválíme asi na 1/4 cm silně, potřeme máslem, posypeme strouhanou smaženou houskou, 50 dkg jablek, cukrem se skořicí, citronovou kurou, 3 dkg sekaných mandlí nebo oříšku, 3 kg hrozinek a pokropíme 1 lžičkou rumu. Svineme a necháme kynout. Nakonec potřeme máslem a pečeme.

Koláč z tvarohu a brambor

Utřeme 13 dkg cukru, 1/2 kg mletého  tvarohu, 3 žloutky,  se  štavou z 1/2 citronu,s kurou z 1 citronu, 1/2 kg vařených strouhaných brambor, 1/2 balíčku prášku do pečiva a se sněhem ze 3 bílku. Těsto v dortové formě pečeme asi 1 hod. Podáváme s ovocnou štavou.

Jablkové pichance

3 žloutky umícháme do pěny s 12 dkg cukru. Přidáme 12 dkg rozehřátého másla a 3 lžíce smetany nebo mléka. Když jest vše hladce spojeno, dobře promícháme, přidáme pùl balíčku prášku do pečiva a 5 dkg bramborové mouky Solamyl. Naposled zamícháme 10 dkg pšeničné mouky se sněhem z 5 bílku. Hmotu opatrně vlijeme do vymaštěného a vysypaného pekáče asi na 3 prsty výše. Pùl kg pěkných jablek oloupeme, očistíme a nakrájíme na slabé čtvrtky. Zapícháme je stejnoměrně do těsta, poprášíme cukrem se skořicí smíchaným a dáme péc. Upečené ještě za tepla vykrajujeme nožem v horké vodě namočeným a do sucha otřeným. Jde to velmi snadno - i vyklopit by to šlo, ale jemné těsto by se mohlo přetrhnout a srazit. Toto pečivo je velmi výživné, lehce stravitelné a jemné.

Bramborové vdolečky se zeleninou

V míse utřeme 3 dkg másla, přidáme 4 dkg cukru, 1 vejce (2 dkg droždí dáme zkynout ve 3  lžicích mléka). Vykynutý kvásek zamícháváme střídavě do utřeného másla s 30 dkg mouky, 25 dkg studených vařených mletých brambor, přidáme 2 lžíce rumu a opět dáme kynout. (Těsto musí být tuhé.)Poté vyválíme těsto v placku asi 1,5 cm silnou, vykrajujeme z ní vdolečky, dáme opět zkynout a smažíme v rozpáleném tuku do ružova. Na povrch pomažeme zavařeninu nebo švestkové povidla a posypeme strouhaným tvarohem.

Bramborové tašky

Do 1 kg vařených strouhaných brambor přidáme 1/4 kg mouky, 2 vejce a sul. Vypracujeme v těsto a rozválíme asi na 3/4 cm. Vykrájíme z těsta čtvereèky asi 8 cm, doprostřed dáme povidla, čtverečky přeložíme do cípku, kraje přitlačíme a vaříme ve slané vodě asi 5 minut. Uvařené omastíme a sypeme strouhaným perníkem a mákem.

Bramborové řezy s nadívkou

Pod teplou mísou necháme pul hodiny kynout zadélané a dobře vypracované těsto z 25 dkg mouky, 20 dkg strouhaných teplých brambor, 6 dkg cukru, 5 dkg másla, 2 dkg kvasnic, 1 vejce a trochy mléka.
Nádivka: Utřeme 13 dkg cukru se 3 žloutky, přidáme lžíci citronové štávy a 20 dkg vařených studených brambor a 3 dkg mouky. Vše hodnì utřeme a naposled přidáme ze 3 bílkù sníh. Potřeme jednu placku nádivkou a druhou položíme na ni, pak potřeme vajíčkem nebo máslem, vidličkou propícháme a zvolna pečeme.

Bramborové řezy

Smícháme 28 dkg vařených strouhaných brambor, 20 dkg cukru, 4 žloutky, 15 dkg krupice, citron. kuru a vše dáme odpočinout asi 1 hod. Pak vše znovu třeme asi 1/4 až 1/2 od., přidáme zlehka ze 4 bílku sníh a pečeme zvolna ve vymazané a moukou vysypané formě.

Bramborové kynuté koule

Smícháme 1/2 kg vařených strouhaných brambor s 1/2 kg mouky. Přidáme 2 dkg zkynutého droždí, sul, lžíci cukru a z 1/2 citronu kuru; zaděláme mlékem v tuhé těsto. Necháme kynout 1 hod. Děláme malé kuličky, dáme opět kynout a pak teprve vysmažíme. Horké obalujeme v pomerančovém cukru. Podáváme s vinnou pěnou.

Bramborové knedliky s povidly

Připravíme tužší těsto z 1/2 kg vařených strouhaných brambor, 4 dkg rozpuštěného másla, špetky soli, 2 vajec a 15 dkg mouky. Rozválíme na čtverce, které plníme dobrými povidly. Zabalíme a ihned zaváříme do slané vody. Vaříme asi 10 min. Sypeme perníkem nebo tvarohem a mastíme přehřátým máslem.

Vinná pěna /šodo/

Do kamenného hrnku dáme 1/2 dkg bramborové moučky Solamyl, 10 kostek cukru,4 žloutky, 1 celé vejce, kousek citronové kury a vanilky, 1/4 l bílého vína a 1/16 l vody a necháme hodinu stát. Hrnek postavíme na plotnu do parní lázně, pilně mícháme (kvedláme) až pěna zhoustne a kryje vařečku a přelijeme do jiné porcelánové nádoby.

Zeleninový salat s brambory

1/4 kg brambor, 1/4 litru zeleného hrášku, 1 ruže květáku, 5 dkg másla, šálek kyselé smetany, 2 lžíce světlé hořčice

Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, udusíme na másle s troškou vody a s hráškem do měkka. květák zpola uvaříme ve slané vodě. Okapaný rozebereme na ružičky a promícháme s ostatním na míse. Hustší smetanu mícháme chvíli s hořčicí, solí, trochou pepře a nalijeme na salát. Mùžeme přizdobit srdečky hlávkového salátu, rovněž pokropeného majonézou. Toto jest dobře před upotřebením dát do chladu asi na 1/4 hodiny.

Rajska jablíčka s brambory

Na 1 lžíci másla dáme sežloutnout 2 malé na kolečka nakrájené cibule, přidáme velkou špičku nože nepálivé papriky, na kolečka nakrájené brambory, sul a protlak z rajských jablíček. Dusíme a podléváme polévkou tak dlouho, až jsou brambory měkké.

Míchaný salat

1/4 kg na kolečka nakrájené mrkve udusíme na másle, přidáme 1 kostku cukru, osolíme a podlejeme trochou vody. V druhém kastrolku uvaříme 1/4 kg na kolečka pokrájených brambor, scedíme je a přidáme k udušené mrkvi. Pak přidáme 20 dkg čerstvého zeleného hrášku, zalejeme 1/8 l kyselé smetany, kterou jsme zahustily 1 kávovou lžicí mouky, a dáme opět povařit asi 1 minutu. Před podáváním zamícháme do zeleniny drobně usekanou zelenou petržel.

Bramborový salat ze zeleným hraškem

75 dkg vařených na kostky nakrájených brambor smícháme s 5 dkg zeleného vařeného hrášku, 1 vařenou a na kostky nakrájenou mrkví, 5 dkg vařeného nakrájeného celeru, 5 dkg sekané šunky, 1 nakrájenou okurkou, 1 vařeným a nakrájeným vejcem, 1 dkg sekaných kapar, 3 dkg cibule, solí a pepřem. Dáme uležet a pak polejeme majonézou.

Bramborový salat se slanečkem

Mlíčí ze slanečka dobře utřeme v míse s 2 na tvrdo vařenými žloutky, s 10 dkg do měkka uvařených prolisovaných fazolí, sekanou cibulí a 4 lžičkami stolního oleje; přidáme 1 kg vařených teplých brambor, ocet uvařený s kouskem cukru a několik lžic hovězí polévky.Zdobíme nakrájeným slanečkem, okurkou a bílkem z vajec na tvrdo vařených.

Míchaný bramborový salat

Na mísu dáme vrstvu salátu z 1 celeru ve slané a octové vodě do měkka uvařeného a na plátky nakrájeného, 75 dkg vařených nakrájených brambor, 5 dkg vařených fazolek (horké), vrstvu míšeninky z mlíčě slanečka, 2 lžic oleje, 1/8 l octa, 2 vařených prolisovaných žloutkù, na špičku nože práškového cukru. Míšeninu posypeme 5 dkg uherského salámu nebo uzeného masa, 1/2 očištěného slanečka, kyselou okurkou, jablkem, 2 vařenými bílky,2 dkg cibule a 1/2 dkg kaparu, vše nakrájené. Tak se vrstvy opakují. Na dvě hodiny dáme do studena a před podáváním opepříme a ozdobíme zelenou petrželí.

Bramborový salat s čočkou

2 syrové žloutky utřeme v míse; přidáme 3 lžičky stolního oleje, 1 lžíci hořčice, strouhanou usmaženou  cibulku, 15 dkg uvařené  čočky, 80 dkg uvařených  teplých brambor, 3 kyselé na kostky nakrájené okurky, 2 lžíce mléka, ocet, několik lžic hovězí polévky a vše dobře promícháme.

15. února 2010

Bramborový jemný knedlík

1/2 kg vařených oloupaných brambor umeleme na masovém strojku, přidáme je do 3 dkg utřeného másla se 2 vejci, vše umícháme, přidáme 3 dkg strouhaného sýra, sul a 12 dkg mouky. Těsto dáme do ubrousku (který jsme namočili ve studené vodě, vyždímali a potřeli máslem), zavážeme těsne nad těstem a vaříme 1 hod.

Bramborová nastavovaná kaše

3/4 kg oloupaných rozkrájených brambor zalijeme studenou vodou (vody jen tolik, aby brambory byly potopené). přidáme sul a dáme vše vařit. Ječné trhané krupky (15 dkg) dobře vypereme a v kamenném hrnku uvaříme.Vařené brambory scedíme,rozmačkáme,promícháme s vařenými krupkami (s kterých jsme slily vodu) a jednou naběračkou mléka nebo hovězí polévky. Podle chuti kaši osolíme a na míse polijeme na 4 dkg sádla usmaženou cibulkou nebo máslem.

Bramborová kaše

1 kg oloupaných brambor uvaříme, scedíme, tlukátkem vypracujeme, přidáme 1/4 horkého mléka a vymícháme v hladkou kaši. V kastrùlku na 5 dkg sádla usmažíme do rùžova jemně nakrájenou cibulku a kaši omastíme.

Bramborový gulaš

1 kg oloupaných syrových brambor nakrájíme na tenké plátky; 4 dkg drobnì nakrájené cibulky usmažíme na 3 dkg sádla, vložíme na to brambory, přidáme sul, kmín, papriku, vše zamícháme a zalejeme asi do poloviny vodou a dusíme tak dlouho, až brambory změknou.Podle potřeby vždy podléváme. Též mužeme přidat 1 lžíci škvarku nebo 4 lžíce smetany,ve které rozmícháme 2 dkg hladké mouky a ještě povařit..

Zakladní těsto z brambor

1 kg vařených brambor, 30 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sul.

Vařené brambory umeleme na masovém strojku, dáme na vál a promísíme s moukou. Ve středu udéláme dulek, přidáme 1 vejce, 1 dkg soli, nožem zamícháme a těsto dobře propracujeme. Z tohoto těsta možno dělat např. šišky, těstové obaly na párky, na ovocné knedlíky a za přidání krupice příkrmové knedlíky a jiné.

Bramborové noky do polevek

V misce utřeme 3 dkg másla, přidáme 1 vejce, 30 dkg vařených umletých studených brambor, sul, 6 dkg mouky; z těsta uděláme malé knedlíky, obalíme je ve vajíčku a v strouhané housce. Vaříme je ve vařící slané vode 4-5 minut. Tyto knedlíčky mužeme také usmažit.

Bramborové slané knedličky

Škvaříme 10 dkg na kostky nakrájené slaniny, přidáme rovnìž na kostky nakrájenou žemli a osmažíme. Utřeme 4 dkg másla a 1 vejce, přidáme housku se slaninou, 6 vařených prolisovaných brambor, 1 lžíci mouky, osolíme a zadìláme v těsto. Tvoříme knedlíčky a zavařujeme je do polévky.

Bramborový svitek do polevky

Smícháme 4 dkg másla, sùl a 2 žloutky, přidáme 6 dkg vařených, prolisovaných brambor, zelenou sekanou petrželku, ze 2 bílkù sníh, 2 dkg krupice a podle potřeby mouky.Upečeme v pánvi na omelety do ružova a nakrájíme až po vychladnutí.

Zelná polevka

15 dkg zelí, 3 dkg mouky, 1/4 l kyselého mléka (smetany), 1 vejce, 2 dkg másla, 1,5 l vody, 15 dkg brambor

Naložené zelí rychle opláchneme, rozkrájíme, vložíme do vody, přidáme sùl, kmín a do měkka uvaříme. Pak přidáme mléko nebo smetanu, ve které jsme umíchaly mouku, 1 vejce, 2 dkg másla, polévku chvíli povaříme a přidáme na kostky krájené vařené brambory.

Pastyřská polevka

 2 dkg másla, cibule, 10 dkg libového vepřového masa, podle chuti sladké papriky,2-3 rajská jablíčka, 25 dkg brambor, 10 dkg chleba, 1 dkg másla, 1,5 l vody

Na másle do zlatova osmažíme na nudličky nakrájenou cibuli. K ní přidáme trochu papriky, oloupaná červená rajská jablíčka a necháme podusit. Mezitím pokrájíme na malé kostečky vepřové maso, přidáme k jablíčkum, podusíme, přidáme na plátky nakrájené brambory, zalejeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Podáváme s osmaženým na kostky nakrájeným chlebem.

Polevka Letnice

40 dkg brambor, 10 dkg hub, 1 dkg másla, 5 dkg krupice, 1 vejce, 1 dkg tuku, 7 dkg zeleniny, sul, pepř, kmín, zel. petržel, 1,5 l vody

Čistě oloupané brambory nakrájíme na kostečky, dáme do vody, přidáme k nim sul,kmín, pepř a uvedeme do varu. Do vařící polévky krájíme očištěné hříbky - křemenáče, za stálého míchání přidáme krupici, na nudličky nakrájenou osmaženou a povařenou zeleninu, 1 syrové vejce, které dobře rozmícháme ve 2 lžicích studené vody. Polévku dobře povaříme, přidáme zelenou petržel, pro zlepšení polévky přidáme polévkové koření a štávu z pečenì.

Kyselá polevka

20 dkg bramborù, 2/8 - 3/8 l smetany, sùl, kmín, 1 vejce, 1,5 l vody

Oškrabané brambory rozkrájíme na kousky a dáme vařit, přidáme trochu kmínu a soli.Když jsou brambory na polovinu uvařeny, nalijeme na nì smetanu, ve které jsme rozmíchaly mouku a dobře povaříme. Pak přidáme 1 na tvrdo uvařené a na kostky nakrájené vejce.

Horacká polevka

V 1,5 l vody uvaříme 30 dkg na kostičky nakrájených bramboru. Když jsou brambory uvařené, nalijeme do polévky 1/4 l mléka, ve kterém jsme dobře rozmíchaly 3 dkg hladké mouky. Necháme dobře povařit. Do hrníčku do 1/8 l vody dáme vařit 5 zrnek pepře a nového koření, 1/4 bobkového listu, špetku tymiánu a 1 malou cibulku. Odvar procedíme do polévky. Polévku podle chuti osolíme a ooctujeme.

Gulašová polevka

15 dkg vepřového a hovězího masa, 2 dkg sádla, cibule, paprika, 5 dkg mouky, 25 dkg bramboru, sul, 1,5 l vody

Na sádle necháme zpěnit cibuli, přidáme papriku, na kostečky nakrájené maso a vše pomalu dusíme. Pak zaprášíme moukou, dáme osmahnout, přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme vodou nebo polévkou z kostí a dobře povaříme; maso musí býti měkké; podle chuti přidáme sùl a polévkové koření.

14. února 2010

Bramborové knedličky do polevky

25 dkg ve slupce uvařených brambor oloupáme, za horka prolisujeme a dáme vychladnout. 5 dkg másla, sùl, 1 žloutek a 1 vejce umícháme, přidáme prolisované brambory, 3 dkg mouky a 5 dkg krupice. Knedlíky vaříme v polévce asi 5 minut. Mohou se též usmažit.

Zelná polevka

15 dkg zelí, 3 dkg mouky, 1/4 l kyselého mléka (smetany), 1 vejce, 2 dkg másla, 1,5 l vody, 15 dkg brambor
Naložené zelí rychle opláchneme, rozkrájíme, vložíme do vody, pŕidáme sul, kmín a do měkka uvaříme. Pak přidáme mléko nebo smetanu, ve které jsme umíchaly mouku, 1 vejce, 2 dkg másla, polévku chvíli povaříme a přidáme na kostky krájené vařené brambory.

Slovenska bramborová polevka

4 dkg cibulky, 3 dkg másla, 2 špetky sladké papriky, 4 větší brambory, sùl,1/8 l kyselé smetany, 1 polévková lžžíce mouky

Nejprve oloupáme a jemně posekáme cibulku, kterou na másle zpěníme do ružova; pak přidáme na špičku nože sladké papriky a asi 4 prostřední syrové, oškrábané a na kostečky nakrájené brambory. Osolíme je a dusíme na omastku bez podlévání asi 10 minut, potom teprve přilejeme potřebné množství horké vody; za chvíli jsou brambory do měkka vařeny.Nakonec polévku zakloktáme 1/8 kyselé smetany s 1 lžicí mouky. Tato výborná polévka je hotova asi za dvacet minut.

Selska polevka

5 dkg mrkve, 30 dkg bramborù, 6 dkg celeru, 5 dkg zeleného hráššku, 5 dkg fazolových zelených lusek, 10 dkg syrového uzeného bučku, 6 dkg másla, 1/2 l mléka,1 1/4 l vody, sùl

Zelenina kromě hrášku, lusek a póru se nakrájí na malé kostky, pór přes vlákno, lusky šikmo. Zelenina se dusí na polovině másla 10 minut, zalije se vodou, přidá uzený buček a vaří do měkka; buček se pak lístkovitě nakrájí. Ostatní se vaří tak dlouho, až se brambory rozvaří. Polévka se necedí. Do odstavené přidá se procezené mléko a nakrájený buček,zelená petržel, zvlášt se podává osmažená houska.

Bramborová polevka z hrachem

 25 dkg bramborù, 15 dkg zeleného hrachu, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, 2 dkg cibule, zelenina, pepř, majoránka, sul, česnek, 1 párek, 1,5 l vody

Hrách prøbereme, vypereme a necháme přes noc ve studené vode, ráno uvaříme do měkka a prolisujeme. K prolisovanému hrachu a bramboram přidáme procezený odvar ze zeleniny, jíšku, nakrájený oloupaný párek a polévku necháme jì dobře povařit. Podle chuti přidáme sul, česnek, pepř, majoránku.