30. března 2010

Krýmsky boršč

1 kg pokrájeného zelí, 1 nadrobno pokrájená cibule, 2-3 nastrouhané mrkve, 1/2 nakrájené /na kostičky/ červené řepy / možno i naložené/, 1/2 paprikového lusku pokrájeného, fazole /naložené/,1/2 kg brambor, 1/2 kg žeber nebo jiného vývarového masa, olej, sůl, pepř, pažitka nebo zelená petrželka

Maso dáme vyvařit do 2-4 l vody /dle toho jak pak chceme mít hustý boršč/. Syrovou zeleninu všechnu důkladně osmahneme na oleji a s pokrájenými bramborami dáme na 1/2 hod. dovařit do vývaru. Dosolíme, dopepříme, podáváme s chlebem /černým/nebo se špalíčkem tvrdého sýra. /po uležení t.j. 2. i 3. den je boršč ještě chutnější.

Kukuřičná polévka ze sladké kukuřice

2 červené papriky, 30 ml nebo 2 lžíce rostlinného oleje,1 střední cibule jemně nakrájená, 500 g /3-4 šálky zrnek sladké kukuřice /rozmrazené (pokud použijeme mraženou),750 ml kuřecího vývaru,150 ml polotučné smetany, sůl, pepř

Papriky opečte na sucho na pánvi nad mírným plamenem a často je obracejte, aby měly všude puchýře. Vložte je do silného plastového sáčku a nahoře je zavažte, aby se uvnitř udržela pára. Na 20 min je odložte, pak je vyjměte ze sáčku a oloupejte sloupku.Papriky rozkrojte napůl a vyndejte semena a středy. Jednu odložte.Druhou nakrájejte na kostičky 1 cm.Ve velkém hrnci zahřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji na mírném ohni asi 10 minut, aby byla půhledná a měkká. Zamíchejte do ní nakrájenou papriku a sladkou kukuřici a smažte na mírném ohni 5 min.Obsah hrnce dejte do mixéru, přilijte kuřecí vývar a zpracujte téměř do hladka.V případě potřeby je to možné provést po částech. Polévku vraťte do hrnce a znovu ji zahřejte. Vmíchejte smetanu a ochuťte solí a pepřem. Z druhé papriky vyjměte střed a semena, nakrájejte ji na úzké proužky a polovinu jich vložte do hrnce. Polévku podávejte v nahřátých miskách ozdobenou zbývajícími proužky papriky.

Kulajda

velká cibule, kelímek zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub nebo hrst sušených namočených do vody či mléka, 5 brambor, několik snítek kopru nebo petrželky, 4 vejce, sůl, lžička octa

Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté čerstvé houby nebo předem namočené houby sušené. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou houby i brambory měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do sběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa. Tato nejtypičtější jihočeská polévka má řadu obměn i názvů. 

Květáková polévka

květák, jíška, muškátový oříšek, sůl, podravka, petrželka
Uvařit květák do poloměka. Za varu přimíchat jíšku, nastrouhaný muškátový oříšek a dochutíme (sůl, podravka). Jako ozdobu můžeme přidat petrželku.

Polévka se sýrem

200 g květáku, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 1 žloutek, 100 g strouhaného sýra, sůl, muškátový květ, petrželku
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Zahustíme světlou jíškou a zlepšíme mlékem a žloutkem. Kořeníme muškátovým květem a petrželkou. Na talíře rozdělíme strouhaný sýr, zalijeme polévkou a podáváme.

Letní polévka

5 rajčat, 2-3 papriky, 1 mrkev, 2 petržele, 0,5 menšího celeru, 1 menší cibule, bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl, oregáno, bazalka, mléko, 2-3 masoxy, nudle

Hrnec  naplňte  do 3/4 vodou. Poté tam vhoďte omytou zeleninu (rajčata, papriky,mrkev pokrájejte na kousky). Přidáme bobkový list, pár kuliček nového koření, pepř, masox. Necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Poté vše pomixujeme v mixéru a dáme znovu vařit. Přisypeme oregáno a bazalku dle chuti. Ke konci zavaříme nudle.

Letní boršč

1/4 l smetany, brambory, mrkev, sůl, pepř, zahradní šťovík, nové koření, uzená žebírka
Do 2,5 l vody dáme vařit uzená žebírka. Po uvaření ve vývaru vaříme brambory a mrkev s petrželí. Obereme žebírka a přidáme do hrnce. Opláchnutý šťovík nakrájíme a vložíme do hrnce zalejeme 1/4 l smetany a dochutíme.

Zeleninová polévka

čerstvá kořenová zelenina, hrášek ,květák nebo kapustičky-od všeho kousek, ovesné vločky, čerstvá petrželka nebo pažitka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, polévkové koření, muškát, máslo

Na másle zpěníme cibulku, přidáme čerstvou kořenovou zeleninu, kterou nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrášek, květák nebo kapustičky - od všeho kousek, přihodíme hrst ovesných vloček nebo dvě, a vaříme. Nakonec vsypeme petrželku, nebo pažitku. Můžeme strouhnout trochu muškátu, pro chuť přidat i dva stroužky česneku. 

Papriková polévka s vejcem

20 dkg zelených paprik, 20 dkg brambor, cibule, polohrubá mouka, máslo, 2 dl kysané smetany,2 vejce, petrželka, mletá paprika, sůl

Brambory  rozkrojíme na kostičky, zalijeme horkou vodou, osolíme a povaříme. Na másle lehce osmažíme cibuli a proužky zelených paprik. Zasypem paprikou, zamícháme a přidáme k bramborům. Polévku zahustíme smetanou nebo mlékem s rozmíchanou moukou a povaříme. Nakonec přidáme petrželku. Plátky vajec na talíři zalijeme polévkou.

Pikantní polévka s mletým masem a fazolemi

mleté maso (balíček), červené fazole (možno čerstvé nebo s plechovky), cibule dle chuti, rajčatový protlak,mletá paprika, vývar z kostky, mouka a tuk na jíšku, oregáno,chili dle chuti ,nakrájené rajčata,
bobkový list, olej, sůl, pepř, kmín

Na rozpálený olej dáme nakrájenou cibuli a restujeme. Po chvíli přidáme kmín a rajčatový protlak a vše zamícháme potom přidáme mleté maso které chvíli opečeme, pak osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a ihned zalejeme vývarem a vaříme. Do vývaru přidáme bobkový list. Vše vaříme o měkka a potom zahustíme  jíškou. Provaříme a dochutíme oregánem a chili. Nakonec vsypeme zvlášť uvařené (plechovku) červené fazole.Můžeme přidat nakrájená rajčata.

Polévka chilli con carne

1 cibule jemně nakrájená, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rostlinného oleje, 500 g mletého hovězího, 400 gramů červených fazolí (konzerva), 800 g rajčat z konzervy  oloupaných, 700 ml drůbežího vývaru,špetku sušených čilli papriček, 2 čtverečky hořké čokolády, lístky petržele nebo koriandru na ozdobu, strouhaný sýr

V pánvi rozehřát olej a osmažit na něm cibuli a česnek. po pár minutách přidat mleté maso. Dobře rozmíchat, aby se nevytvořili hrudky. Když se maso opeče do běla, přidat ostatní ingredience, kromě petržele a sýry. Mírně vařit asi hodinu. Polévku podávat posypanou sýren a bylinkami.

Polévka papriková

250 g brambor, 50 g sádla, 1 střední cibule, mletá sladká paprika,150 g hladké mouky, voda, sůl

Do vody dáme okrájené brambory a dáme vařit.Cibuli nakrájíme na drobno a na sádle osmažíme.Pak do ní přidáme sladkou papriku.Uvařené brambory lehce rozšťoucháme meandrovitým šťouchadlem a pak vlijeme cibulku.Z mouky a vody uhněteme tuhé těsto, které do polévky natrháme.Po vyplavení noků je polévka hotová.

Polévka pórková s bramborami

2 pórky, 3 brambory, 1,5 l vývaru z masoxu, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1,5 dl šlehačky, pepř, sůl, Vegeta

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře povaříme, v případě potřeby procedíme. Brambory nakrájíme na kostičky, v polévce je uvaříme do měkka a poté zašleháme vejce rozmíchané s trochou vody. Dochutíme solí, Vegetou a pepřem, přidáme najemno nakrájený pórek a ještě krátce povaříme. Na talíři zdobíme šlehačkou

Polévka z kysaného zelí s bučkem a fazolemi

500 g kysaného zelí, 200 g fazolí, 400 g uzeného bůčku, mléko, 70 g hladké mouky, sůl, pepř, bobkový list, polévkové koření

Fazole namočíme přes noc do vody a pak je dáme vařit s masem. Zelí uvaříme zvlášť. Uvařené maso vyjmeme, fazole smícháme se zelím a polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce. Společně povaříme, dochutíme solí, pepřem a kořením a přidáme na kostičky nakrájené maso.

Polévka z kysaného zelí

400 g kysaného zelí, 100 g bílých fazolí, 2 dl smetany, cibuli, 30 g tuku, 40 g hladké mouky, rajčatový protlak, česnek, sladkou i pálivou papriku, sůl, pepř, 3/4 l vody, polévkové koření, 1 vepřová konzerva

Namočené fazole uvaříme doměkka. Zelí nakrájíme na kratší nudličky, zalijeme trochou vody a vaříme dopoloměkka. Cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na tuku, vmícháme mouku, připravíme světlou jíšku, vmícháme papriku, zalijeme trochou vody, rozšleháme a přidáme k zelí. Promícháme a dusíme, až zelí změkne. Přidáme fazole i s vývarem, protlak, sůl, pepř, česnek, vepřovou konzervu.

Pražská polévka

500 g brambor, 200 g prorostlé slaniny, 10 dkg sušených hříbků, 1 svazek polevkových bylinek, 1/2 lžičky kmínu, 2 lžíce majoránky, 1 cibule, 50 g másla,1 stroužek česneku,125 ml smetany,1 žloutek, sůl, pepř

Brambory oloupeme nakrájíme a se slaninou dáme do 1,5 l vody. Houby namočíme. Polévkové bylinky omyjeme,nakrájíme a spolu s kmínem a majoránkou dáme k bramborám,30 min vaříme.Cibuli nasekáme a na másle necháme zesklovatět. Prolisujeme k ní stroužek česneku a necháme zpěnit. Slaninu a 1/2 zeleniny vyjmeme.Polévku rozmixujeme, přidáme cibuli a houby a 15 min vaříme.Polévku zahustíme smetanou smíchanou se žloutkem. Slaninu nakrájíme na kousky , nasucho opečeme a spolu se zeleninou, kterou jsme před tím odebraly,vrátíme zpět do polévky. Nakonec polévku ochutíme solí a pepřem.

Porková polévka

1 pórek, 50 g krupice, 1 vejce, vyvar z masoxu, pepř, sůl, muškátový květ, petrželka

Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce rozverlané v hrnečku a dochutíme pepřem a muš,květěm. Polévku dle chuti ještě dosolíme a nakonec přidáme sekanou zelenou petrželkou.

Zelí se salámem

750 g bílého zelí, 60 g sádla, 2 stonky celerové natě, 1 svazek petrželky, 1 bobkový list, 1 větvička tymiánu, 2 cibule, 200 g brambor, 100 g celeru, 200 g slaniny, 200 g měkkého salámu s česnekem, masox, sůl, pepř

Hlávku zelí rozpulte, vykrojte košťál, nakrájejte na jemné nudličky. Sádlo rozpusťte, zelí v něm poduste do sklovita. Horkou vodou je zalijte až k povrchu, přikryjte poklicí a vařte. Bylinky svažte a přidejte k zelí. Cibuli, brambory a celer oloupejte, nakrájejte na tenké nudličky, po 20 minutách vmíchejte do zelí. Slaninu a salám nakrájejte na tenké plátky a 10 minut před dokončením přidejte k základu. Svazek bylinek vyjměte, vymačkejte. Jídlo dochuťte masoxem, solí a pepřem a nechte krátce odstát.

Kysané zelí s fazolemi

kysané zelí, kvalitní klobáska, brambory, fazole barevné, smetana, mouka, sádlo

Vařit kysané zelí- vodu trošku opaprikujeme kvůli barvě, a fazole, každé vaříme zvlášť.Když je zelí skoro měkké, hodíme do něj nakrájené brambory, aby se v něm uvařily.Dále nakrájenou na kostičky kvalitní klobásku a vaříme. Nakonec vhodíme uvařené fazole, necháme chvilku povařit aby se vše "spojilo" a zahustíme jíškou.Na talíři můžeme nalít trošku smetany. Nejlepší je druhý den uležená a ohřátá.

Vydatná polévka

200 g masa,1 cibule, 100 g fazolí, 150 g brambor, 30 g celeru, 50 g mrkve, 70 g petržele, 30 ml oleje,
sladká mletá paprika, pepř, petrželka, masox nebo podravka , sůl, 200 g zelí

Maso nakrájíme na kostičky vložíme do hrnce z propláchnutými fazolemi a zaliejem 1,5l vody a vaříme doměkka. Později přidáme pokrájené zelí, brambory,nastrouhanou kořenovou zeleninu a sůl a pepř,vaříme doměkka. Na oleji s malým množstvím oleje podusíme nakrájenou cibuli, posypeme ji mletou paprikou a vsypeme do polévky,ještě chvíli povaříme a potom dochutíme bud masoxem a nebo podravkou a necháme provařit. Nakonec do polévky nasekáme zelenou petrželky.

Rychlá mexická polévka

brambory, kuřecí prsíčka, cibule, 1 plechovka chilli červených fazolí s kukuřicí (Bonduelle), bujón

Na cibulce lehce osmažíme na drobno nakrájené kousky kuřecích prsíček, přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, zalijeme vodou do které přidáme bujón /zeleninový, slepičí atd./, povaříme doměkka a těsně před dokončením přidáme plechovku fazolí s kukuřicí, promícháme a necháme povařit. Kdo chce může zahustit, ale většinou není třeba, záleží na množství brambor a masa.

Rybí polévka s hráškem

200 g rybího masa, balíček mraženého hrášku s mrkví, cibule, česnek, sul, pepř, voda
Rybí maso zalijeme vodou ,nakrájíme cibuli,česnek, zalijeme vodou a osolíme a opepříme. Když se polévka začne vařit nasypeme zeleninu vaříme cca 15 minut a mužeme podávat.

Moravská čočková polévka

200 g čočka, 400 g brambory,100 g houby,1 cibule ,mrkev, petržel, celer,6 zrnka pepř celý,4 zrnka nové koření,3 stroužky česneku,máslo, mouka hladká, sůl

Do 1,5 až 2l vody dáme předem přebranou a namočenou čočku, přidáme brambory nakrájené na menší kousky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, sůl, houby, a vše ostatní a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Mezitím si připravíme z hladké mouky a másla světlou jíšku, kterou polívku zahustíme. Nakonec přidáme rozetřený česnek.

Cibulová polévka

2 středně velké cibule, sůl, zelený hrášek, 1 lžíce oleje, 3 hrnky vody
Cibuli povaříme do měkka a protřepeme sítem.Vývar osolíme.Polévku podáváme s osmaženým zeleným hráškem.

Cibulová polévka Mexico

cibule, tuk, hladká mouka, hrst mražené kukuřice, smetana, polévkové koření
Kroužky cibule necháme zasmahnout na tuku, zasypeme trochou hladké mouky , zalijeme vývarem či vodou, přidáme hrst kukuřice a necháme povařit, zalijeme smetanou.

Brokolicový krém

1 brokolica, 1 smetana sladká na vaření, lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, houskové krutóny

V litru vody uvaříme brokolici rozdělenou na růžičky, ponorným mixérem je rozkutrujeme. V šlehačce rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polívky a za stálého míchání prováříme asi 15 min., dochutíme solí pepřem a muškátovým květem. Na talíři podáváme se snítkou bylinek a opečenými krutónmi.

Bramborová polévka s uzeninou

1 kg brambor, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, sladká paprika, 1 zeleninového vývaru, 5 mini salámů,1/2 svazku pažitky

Na rozehřátém oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli a poté opečeme kostky brambor. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Zalijeme horkým vývarem a přikryté vaříme asi 15 minut. Minisalámy nakrájíme, vložíme do polévky a krátce prohřejeme. Polévku podle chuti přisolíme, dochutíme pepřem a sladkou paprikou, posypeme sekanou pažitkou a ihned podáváme

Bramborová polévka se žampiony

50 g uzená slanina, 1 velká mrkev, 1 pórek, 1/4 celeru, 600 g brambory, 1.25 l zeleninový vývar, 100 g žampiónů, 1/2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce másla

Slaninu smažíme ve velkém hrnci při střední teplotě až zesklovatí přidáme zeleninu pokrájenou na kostičky a brambory na kostky a krátce společně orestujeme, přilijeme vývar přivedeme do varu 15-20 min povaříme až změknou brambory.Žampiony nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou štávou ,brambory rozmělníme vařečkou pak ochutíme sol. a pepřem  máslo rozehřejeme v pánvi a houby pečeme za prudkého tepla a za neustálého míchání  pak vše smícháme a ozdobíme majoránkou

Polévka z vepřového kolena

1 vepřové koleno, 400 g hovězí na polévku, 4 brambory, 1 cibule,1/2 kg kořenové zeleniny, 1 masox,1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí, 1 malá sklenice sterilované červené řepy, 2 klobásy,1 rajský protlak, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, celý pepř, nové koření, kmín, bobkový list,1 1/2 l vody, 1 zakysaná smetana nebo sladká smetana

Do tlakového hrnce dáme vařit vepřové koleno, hovězí maso, kořenovou zeleninu, cibuli, masox a přidáme sůl, pepř a nové koření. Z hotového vývaru vyjmeme maso a zeleninu a přidáme rajský protlak, pokrájené červené zelí i s nálevem, červenou řepu, pokrájené brambory a bobkový list a kmín. Povaříme 15 minut. Mezi tím si připravíme máslovou jíšku, kterou boršč zahustíme. Vaříme ještě asi 15 minut. Nakonec přidáme do hotové polévky na kostičky nakrájené maso a klobásu. Nezbytným doplňkem správného boršče je lžíce šlehačky nebo zakysané smetany přidané až na plný talíř. Jako přílohu, i když není nutná, můžeme podávat chléb nebo slané pečivo.

Babiččina fazolová polévka

300 g bílých fazolí, 250 g brambor, 300 g kořenové zeleniny, 1 cibule, máslo a hladká mouka na jíšku, sůl, polévkové koření, zelená petrželka

Fazole namočíme na 24 hodin do studené vody. V téže vodě je uvaříme. Když jsou skoro měkké, přidáme na menší kostky nakrájené brambory a nastrouhanou mrkev, petržel a celer a osolíme. Po 15 mnutách zahustíme světlou cibulovou jíškou a vaříme dalších 15 minut. Nakonec dochutíme polévkovým kořením a petrželkou.

Krémová polévka mäsozeleninová

cibule, mrkev, celer, máslo, hladká mouka, kuřecí vývar nebo voda, mléko, smetana, kousek masa z kuřecích prsou, sterilovaná kukuřičná zrna, šunka

Nadrobno nakrájenou či nastrouhanou zeleninu zpěníme na másle a zaprášíme hladkou moukou, aby vznikla světlejší jíška. Zalijeme vývarem nebo vodou a necháme asi 20 minut povařit. Vše procedíme, zeleninu propasírujeme a znovu vaříme. Přilijeme trochu mléka a opět povaříme. Na závěr zakápneme trochou sladké smetany. V pánvi na tuku opečeme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Opečené maso vyndáme a výpek ještě chviličku povaříme s troškou vody. Maso a výpek přidáme do polévky spolu s kukuřicí. Hotovou polévku už nalitou v misce či talíři ještě ozdobíme nadrobno nakrájenou šunkou.

Kostarická černá polévka

2 hrnky černých fazolí, kytička koriandru, 1 paprika na čtvrtky, 1/2 zelené papriky na drobné kousky, 1/2 lžičky oregána, větvička celeru, 2 stroužky česneku, 1 cibule na kousky, 1 lžička olivového oleje, sůl , pepř, osmažené vajíčko (volské oko) pokud možno s bílkem ze všech stran snítka koriandru na ozdobení

Fazole se přes noc namočí do vody. Poté se vaří v dostatečném množství vody spolu s celerem, koriandrem, oreganem, rozčtvrcenou paprikou, nakrájenou cibulí, solí a pepřem dokud nezměknou - cca. 1 1/2 hodiny. Když jsou měkké, rozmixují se v mixeru. Je dobré uvařit fazolí víc a část vzniklé směsi zamrazit pro pozdější použití. V hrnci se osmahne nasekaná cibule, nakrájená paprika, nasekaný česnek. Jakmile je cibule průsvitná, přidají se rozmixované fazole. Vše se chvíli vaří, vroucí vodou se zředí do hustoty polévky. Dochutí se solí a pepřem, případně trochou kari. Na pánvi se usmaží vajíčko (volské oko). Vloží se na dno talíře a zalije se polévkou. Ozdobí se nasekaným koriandrem. Možno zastříknout limetkovou šťávou, ozdobit avokádem. Také lze do polévky přidat čínské rýžové nud

Kokosová polévka s kuřetem

kuřecí vývar, 1 kuře, 1,5 l vody, 1 cibule, 1 mrkev, čtvrtka celeru, 1 petržel,čtvrtka pórku, 2 stroužky česneku, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl
Do vývaru: 4 stébla citronové trávy, 800 ml kokosového mléka z konzervy, maso z kuřete, 10 lístků koriandru, 20 g čerstvého zázvoru, 120 g žampiónů, 100 g mini kukuřice, 60 ml šťávy z limetek, černý pepř čerstvě drcený, 2 čerstvé chilli papričky, 2 jarní cibulky

Kuře zbavíme kůže a vložíme je do studené vody, přidáme koření, očištěnou a nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Vývar scedíme a obereme maso, které nakrájíme na nudličky.Ke kuřecímu vývaru vlijeme kokosové mléko a opět přivedeme k varu.Do vývaru přidáme nakrájené maso, žampiony nakrájené na čtvrtky, mini kukuřičky, najemno posekaný zázvor, citrónovou trávu, čerstvý koriandr a šťávu z limetek. Dochutíme čerstvě drceným pepřem. Maximálně 5 minut necháme projít varem a podáváme. Na talíři posypeme jemně sekanou jarní cibulkou a chilli papričkami

Kachní maso se smaženým chlebem

100 g předem pečeného kachního masa,1 šálek vývaru,40 g čerstvého nebo konzervovaného hrášku,1 okurka, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička soli, špetka mletého pepře,1 lžíce kachního sádla, olej na smažení,100 g bílého chleba nebo veky, pažitka nabo petrželová nať

Pečené kachní maso rozsekáme na drobno. Pánev postavíme na prudký oheň, nalijeme do ní vývar, přidáme rozsekané maso, umytý zelený hrášek nebo na menší kousky pokrájenou okurku, víno, sůl, mletý pepř. Když vývar začne vřít, zamícháme do něho kachní sádlo a pak vše přelijeme do misky. Pánev umyjeme, znovu postavíme na prudký oheň, nalijeme do ní olej a když se rozpálí, přidáme kostičky chleba nebo veky bez kůrky. Za stálého míchání osmahneme do zlatova, přemístíme na talíř, přidáme ochucený vývar s masem a zeleninou, promícháme a ozdobíme posekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninovo-uzeninová polevka

120 g fazolí, 300 g kysaného zelí, 200 g brambor, 500 g uzených vepřových žebírek,100 g uzeného bůčku, 20 g česneku, svazeček petrželové natě, 2 bobkové listy, sůl, pepř

Fazole namočíme přes noc do vody a pak je uvaříme v téže vodě do změknutí. Zvlášť uvaříme kysané zelí a uzená žebírka.Když jsou fazole napůl měkké, scedíme je a vaříme dál spolu s žebírky. Přidáme hned také bobkový list, pepř a podle potřeby sůl  a rovněž pešt, který jsme připravili z nasekaného uzeného bůčku, česneku a petrželové natě. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme. Žebírka vyjmeme a podáváme na zvláštním talíři. 

Jarní zeleninová polévka

1 l kuřecího vývaru, 1 malý pórek, 80 g oškrábané mrkve na tenko nakrájené, 115 g listů špenátu,100 g mraženého hrášku, 125 g smetany ke šlehání, 2 žloutky z velkých vajec, 1/2  lžičky kari,1/4 nového kření, 1 lžička soli, 1 lžička černého pepře

Do velkého hrnce nalijte kuřecí vývar. Přiveďte k varu. Z pórku odřízněte kořen a listy, nechte pouze bílou nať. Nať nakrájejte na tenké plátky. Do kuřecího vývaru přidejte mrkev a pórek. Snižte teplotu. Zeleninu vařte 7-8 minut do měkka. Listy špenátu srolujte do ruliček velikosti cigarety. Tence nakrájejte. Špenát a hrášek přidejte do vývaru. Vařte 2 minuty. Odstavte z plotny. V malé míse smíchejte smetanu, žloutky, kari, nové koření, sůl a pepř. Směs vmíchejte do polévky. Vraťte hrnec na plotnu. Ohřejte při mírné teplotě. Nevařte. Okořeňte podle chuti. Podávejte s teplým čerstvým chlebem.

Hustá fazulačka

fazole, mrkev, cibule, česnek, rajčata, řapíky celeru, sůl, pepř

Fazole necháme přes noc namočené. Druhý den je uvaříme do měkka. Přidáme k nim nakrájenou mrkev a cibuli a asi ještě 30 minut povaříme. Polovinu hmoty rozmixujeme na hladkou kaši, vratíme zpět do hrnce a přidáme nakrájená rajčata a celer. Osolíme, opepříme. Povaříme ještě asi 15 minut, dokud celer nezměkne. Na oleji s drceným celerem osmažíme kostičky chleba nebo bílého pečiva a vsypeme do hotové polévky.

Hrášková polévka

2 větší cibule, 2 větší brambory, čtvrt másla, máta, mražený hrášek (1 sáček), zeleninový vývar

Na rozpálené máslo přidáme nakrájené cibule a brambory.Zalejeme vývarem a dlouho vaříme.Až do změknutí brambor.Do ze sporáku odstavené polévky přidáme rozmrazený hrášek a pár lístků máty. Necháme stát pár minut. Pak vše rozmixujeme, přepasírujeme přes sítko a dochutíme solí, pepřem.

Hrachová kapří polévka

hlavy z kapra (bez očí a žáber), 1 porce masa, popřípade jikry nebo mlíčí, hrachová polévka z pytlíku,1 mrkev, kousek celeru a petržele, 1 cibule, 1 lžíce tuku, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření,1 bobkový list, špetka soli, mletý pepř na dochucení

Hlavy a maso z kapra ovaříme v osolené vodě, přidáme pepř celý,Nové koření a bobkový list.Po půlhodině varu maso obereme, vývar přecedíme. Na pánvi na tuku osmahneme cibuli do zlatova, přidáme drobně nakrájenou zeleninu a orestujeme. Do vývaru na mírném plameni přidáváme postupně za stálého míchání hrachovou pytlíkovku. Přidáme osmahnutou zeleninu, obrané maso z kapra a nakonec varu jikry anebo mlíčí. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s osmaženou houskou.

Fazolová polévka ze zelených fazolí

zelené fazole, cibule, červená paprika, česnek , brambory, smetana, sůl, podravka
Zpěníme cibulku na másle, přidáme ml. čer. papriku,česnek a hl. mouku zamícháme a to vše přidame do vývaru(předem uvaříme nakrájené zelené fazole) přidáme brambory a až budou měkké tak přidáme uvařené fazole a zalijeme 150 ml smetany.

Fazolová polévka s klobasou a slaninou

3 l vody, 100 g slaniny, 1 pár dobré klobásy, 250 g fazolí, 2 velké brambory, mrkev, 1 celá petržel,1 velké rajče, 1 velká cibule, 1 pórek,1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky papriky, 1/2 lžičky bazalky

Fazole přebereme, opereme a den předem namočíme do vody. Druhý den je v téže vodě uvaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, petrželovou nať posekáme na drobno. Slaninu nakrájíme na kostičky a klobásu na tenká kolečka. Na pánvi pak rozškvaříme slaninu a postupně na ni přidáváme cibuli, mrkev, kořen petržele a klobásu.Vše krátce osmahneme a vlijeme do hrnce k poloměkkým fazolím. Ještě přidáme rajče, pórek, brambory, koření a necháme povařit doměkka. Před koncem varu polévku osolíme,dochutíme petrželovou natí a horkou ihned podáváme.

Fazolová polévka

fazole, nejlépe veliké ,kysané zelí, pepř, sůl, vegeta, worcestrová omáčka, kečup, brambory, klobáska

Fazole namočíme nejlépe dopředu. Vodu můžeme slít nebo vařit v této. Přidáme jen vegetu, sůl, pepř a vaříme do měka. Nakrájíme si na kostičky brambory a uvaříme zvlášť. Jakmile jsou fazole uvařené, tak k nim přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, worcestrovou omáčku, kečup, brambory, kys. zelí a přivedeme jen k varu, abychom si zachovali vitamíny. 

Anglická polévka

400 g skopového krku, 50 g krupek, sůl, cibule, 2 pórky, kousek celeru s natí, 2 mrkve, 50 g hrášku, 1 lžička pepře, petrželka na ozdobu

Maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do studené vody, přidáme krupky, osolíme a vaříme. Asi po 2 hodinách přidáme nakrájenou zeleninu, opepříme a vaříme až zelenina změkne. Hotovou polévku dochutíme a na talířích ozdobíme nasekanou petrželkou.

Květaková polévka s kaři kořením

300 g květáku, 2 lžíce rostlinného másla, 3 lžíce hladké mouky, kari koření, 1 l vody, vegetu kari, sůl, 2 dl mléka, pažitku

V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zasypeme ji kari kořením, osmahneme a ihned zalijeme vodou. Jíšku rozšleháme, přivedeme k varu a vaříme přiklopené 10 minut.Přidáme nadrobno nakrájený květák, vegetu, sůl a vaříme doměkka. Nakonec přilijeme mléko a polévku přivede do varu. Před podáváním porce sypeme nakrájenou pažitkou.

Krémová celerová polévka

250 g celeru, 200 g brambor, 1 l vody, 2 dl mléka, 2 lžíce másla, sůl, polovinu bujónové kostky, petrželku

Očištěný celer a oloupané brambory nakrájíme na kousky a vsypeme do hrnce s vařící vodou.Pod pokličkou vaříme doměkka, celer a brambory rozmixujeme s mlékem a částí vývaru,přidáme zbytek vývaru, sůl, bujón, sekanou petrželku a necháme projít varem.

Čočková polevka se zeleninou

120 g hrachu, 1 1/4 l vody, 20 g slaniny, lžíci oleje, cibuli, polovinu kostky masoxu, kousek mrkve, celeru a petržele, kousek bobkového listu, pepř, sůl, pažitku

Čočku namočíme na 2 hodiny do vody. V hrnci rozškvaříme na oleji nadrobno nakrájenou slaninu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Přidáme scezenou čočku, drobně nakrájenou zeleninu, koření a vaříme doměkka.Nakonec osolíme, okořeníme masoxem a podáváme posypané nadrobno nakrájenou pažitkou.

Hrachová polevka se žemlí

120 g hrachu, 1 1/4 l vody, 2 lžíce Ceres softu, cibuli, 2 lžíce hladké mouky,česnek, polévkové koření, sůl, pepř, petrželku, majoránku, 1-2 žemle

Hrách namočíme na 6 hodin do vody, scedíme a v čerstvé vodě uvaříme. Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme zbývající vodou, rozšleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Současně s prolisovaným česnekem a polévkovým kořením jíšku vmícháme do hrachu a vaříme asi 10 minut. Polévku osolíme, opepříme a přidáme petrželku a majoránku. Podáváme s kostičkami žemle opraženými nasucho na pánvi.

Fazolová polévka se zeleninou

150 g bílých fazolí, sůl, 1 1/4 l vody, 2 lžíce oleje, cibuli, 4 rajčata, česnek,kousek pórku, vegetu, 2 brambory, petrželku

Fazole namočíme na 6 hodin do studené vody, scedíme je a v čerstvé vodě uvaříme doměkka.Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, podusíme a přidáme k fazolím společně s prolisovaným česnekem, nakrájeným pórkem a bramborami. Vše uvaříme doměkka. Polévku osolíme, ochutíme vegetou a sekanou petrželkou a podáváme.

Gulašová polevka pikantní

200 g předního hovězího masa bez kostí, cibuli, lžíci Ceres softu, mletou sladkou i pálivou papriku, sůl, 1 1/4 l vody, 2 lžíce hladké mouky, česnek, kmín, pepř, 200 g brambor,masox, polévkové koření, majoránku

Nadrobno nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova na polovině dávky tuku. Přidáme maso nakrájené na drobné kostičky a osmahneme. Zaprášíme paprikou, zalijeme trochou vody,osolíme a dusíme . Mezitím připravíme z tuku a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji vodou,rozšleháme a uvedeme do varu. Jíšku vmícháme k masu a opět dusíme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a dusíme doměkka. Nakonec dochutíme masoxem a kořením.

Milánská dršťková polévka

400 g drštěk, sůl, 1 1/4 l vody, 40 g slaniny, cibuli, 50 g vařeného uzeného masa, česnek, petrželku, feferonku nebo mletou pálivou papriku, 3 lžíce protlaku, pepř, strouhaný sýr

Dršťky uvaříme doměkka, vyjmeme z vývaru a nakrájíme na čtverečky. V hrnci rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso. Vše osmahneme, vmícháme drobně nakrájený česnek, pepř, nasekanou petrželovou nať a feferonku, dršťky a protlak. Vše opět osmahneme, zalijeme vývarem z drštěk a krátce podusíme. Před podáváním sypeme porce polévky sýrem.