8. dubna 2010

Rýže s kysalým zelím

1 kg kyselé zelí,1 kg mleté maso(sekaná), 1/2 kg rýže(nebo dle chutí), menší půl kávové lžíčky mleté nové koření, trochu pepře a sůl dle chutí, 1 střední cibuli

Samostatně uvaříme rýži a kyselé zelí, osmahneme do růžová nakrájenou cibulku.Uvařené a zcezené zelí dáme do mísy a přidáme uvařenou rýži,mleté maso,osmahlou cibulku,pepř,sůl,nové koření a vše dobře promícháme! Dáme do pekáče a v troubě upečeme.Vím že je to divná kombinace,ale je to opravdu výborné

Rýže se špenátem

vařená rýže, vajíčka, listy špenátu (pórek, květák, pažitka), mletý kmín, sůl

Do pánve s trochou oleje dejte prohřát zbylou vařenou rýži. Na druhé pánvi na trošce oleje usmažte do tuha vajíčka, která jste předem rozšlehali. Usmažená vajíčka přidejte do rýže a směs podle chuti okořeňte jemně mletým kmínem a solí. Na závěr přidejte zeleninu - syrovou pažitku nebo předvařený listový špenát, květák apod. Tvrdou zeleninu, kterou budete předvářet, vhoďte do vařící, mírně osolené vody, oheň vypněte a zeleninu nechte ještě asi minutu v horké vodě. Pak ji vyndejte, nechte okapat, nakrájejte na menší kousky a přidejte do pánve. Pórek se nakrájí na kolečka, krátce se osmaží na tuku a smíchá se s rýží a usmaženými vajíčky .

Rýže se sušeným ovocem

500 g sušených třešní, /jablek, hrušek, rybízu .../ 100 g sušených švestek, 300 g rýže, 200 g cukru, vanilka
Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme několik hodin bobtnat. Ovoce přecedíme a do této vody dáme vařit rýži. Uvařenou rýži promícháme s ovocem a posypeme cukrem s vanilkou.

Rýže s krabím masem

120 g rýže, 1 vetší cibule, 5 lžic pálivého kečupu, 5 lžic sladného kečupu, 6 tyčinek krabího masa, olej, koření podle chuti (sůl, carry, houbové koření)

Rýži uvaříme podle návodu na krabičce. Cibuli nakrájíme na nudličky a osmažíme do zlatova na oleji. Přidáme koření a chvilku orestujeme, pak přidáme kečup a trochu povaříme. Uvařenou rýzi vmícháme do kečupové směsi. A nakonec přidáme krabí tyčinky nakrájené asi na 3 mm platky.

Rýže s hráškem a salámem

rýže, sterilovaný hrášek , nejlépe  konzervovaný, měkký salám, anglická slanina, cibule středně velká,
olej, sůl, pepř

Uvaříme rýži klasicky 1díl rýže , 2 díly vody a soli. cibuli oloupeme nakrájíme nadrobno na oleji osmažíme, jen do zlatova přidáme slitý a odkapaný hrášek, necháme na cibulce podusit, až je měkký, na podlití  použijeme nálev z hrášku.na hrášek jemně přidáme mletý pepř, přiměřeně. zvlášť na kostečky nakrájenou angl. slaninu opražíme. můžeme pod slaninu při opražení dát trochu oleje, aby se nepřipalovala. měkký salám nakrájíme na kostečky. až máme všechny části pokrmu připravené , smícháme rýži,  hrášek,  salám,  vše jenom  opatrně promícháme a nakonec zalijeme vše  vyškvařenou slaninou. necháme chvíli odstát, aby se stačila slanina vsáknout. 

Rýže na pomerančích

1 šálek rýže naturál, 1 šálek studené vody, 2 lžičky pomerančové šťávy, 1 lžička ramy
Na pánvi smícháme rýži,vodu,pomerančovou šťávu a ramu,pánev dáme na prudký plamen,až voda začne vřít. Mícháme vidličkou.Stáhneme plamen,přikryjeme pokličkou a dusíme 15-20 minut.Je-li rýže příliš suchá,přidáme pomerančovou šťávu a podáváme.

Rýže kari se zeleninou a sýrovou omáčkou

250 g dlouhozrnné rýže, 30 g rostlinného tuku, 650 ml vývaru Podravka (z kostky), 2 lžíce kari,sůl, pepř, 2 lžíce sekaných bylinek, 150 g vařené šunky, 200 g taveného sýru, 2 lžíce sekané petrželky, jarní cibulka, mrkev

Rýži opražíme na rozpuštěném tuku, zalijeme vývarem, okořeníme kari, opepříme a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Mezitím očistíme a umyjeme zeleninu. Jarní cibulku nakrájíme šikmo na kolečka, mrkev nastrouháme na jemné nudličky a na rozpuštěném másle asi 5 minut opékáme a dusíme. Poté co vývar vsákl, vmícháme do rýže tavený sýr, směs sekaných bylinek, šunku nakrájenou na tenké nudličky a orestovanou cibulku s mrkví. Rozdělíme na 4 talíře a podáváme posypané sekanou petrželkou.

Rychlé rizoto s uzeným kuřecím masem

2 balicky ryze, 2 uzena kureci stehna, 1 vetsi cibule, 1 moravanka, sul, pepr, maggi, tuk, strouhany syr

Na tuku osmahneme pokrajenou cibulku na kosticky, pak k ni pridame nakrajena uzena kureci stehna a orestujeme. Po te pridame okapanou moravanku ( pro ty co to chteji mene ostre, odstrani feferonku ) a prohrejeme. Pridame nevarenou ryzi a zamichame, osolime, opeprime, pokapeme maggi. Prendame do pekacku, poradne zamichame a zalijeme varici vodou a to tak, aby byla ryze cela potopena a voda byla jeste cca 1 cm nad uroven ryze. Vlozime do trouby na 200 C a peceme cca 0,5 hod. Ryze krasne zmekne a je to pekne sypke. Podavame posypane strouhanym syrem a s kyselou okurkou.

Hovězí maso s kari rýží

600 g hovězího roštěnce,3 cibule,200 ml vývaru3 barevné papriky,2 rajčata, sůl, pepř, tymián, kari, bobkový list, hřebíček, kečup, olej, 200 g rýže, worchester-lžíce, sojová omáčka-lžíce

Roštěnky naklepeme,osolíme,opepříme a na horkém sádle orestujeme, Ve výpeku necháme zesklovatět cibuli a přidáme nakrájené papriky, rajčata, koření, kečup, podlijeme vývarem a podusíme. Omáčku vlijeme na roštěnky a dáme do trouby. Rýži uvaříme do měkka s hřebíčkem. Orestujeme cibulku,přidáme kari a nakonec vmícháme rýži.

Rolky z hovězího masa

250 g mrkve, 2 cibule, 1 lžíce másla, 1/2 l slepičího vývaru, 100 g sušených meruňěk,150 g dlouhozrnné rýže, 400 g mletého hovězího masa, lžička soli, 1/4 lžičky cukru, 1/4 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, vejce, 2 lžíce oleje

Očištěnou mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky, poduste na másle do sklovita a podlijte 4 lžícemi vývaru a duste 10 minut. Zbývající vývar uveďte k varu. Meruňky pokrájejte nadrobno, spolu s rýží vsypte do vývaru a na mírném ohni vařte. Mleté hovězí maso propracujte s kořením, vejcem a zeleninou. Mokrýma rukama utvořte rolky velké jako palec. Na rozpáleném oleji rolky opečte ze všech stran dozlatova. Rolky připravte na talířích k podávání. Výpek svařte s trochou vody a šťávou rolky přelijte. rýžy ochuťte a podávejte

Rizoto z rybího masa

400 g rybiho masa, olej, sul, 1cibule, 50 g sterilovaneho hrašku, 50 g mrkve, 50 g sterilovane kukurice, mlety černy pepr, mleta červena paprika, nadrobno nasekana petrželova nat,300 g ryze

Ocistene,omyte, a vykostene rybi maso nakrajime na kostky,osolime a odložime na chladne misto na 2 hodiny. odležene maso opečeme na oleji,pridame nadrobno nakrajenou cibuli,hrašek i kukurici, pepr, papriku,propranou a odkapanou čistou ryži a zalijeme horkou vodou v pomeru 1:2. promichame, uvedeme do varu a na mirnem ohni dusime15-20 minut.hotove ozdobime petrzelovou nat.

Rizoto v mikrovlnce

1 hrnek ryze, 1 cibule, trochu oleje,oblibené koření, zelenina, nebo houby, nebo kousky sunky, 1,5 hrnku vody, sul dle potreby
Do nadoby dame trochu oleje a nakrajenou cibuli - 2 minuty, vykon 750 W. pridame ryzi, vodu, koreni, sul, dobrutku, kterou chceme v rizotu mit - vse 4 minuty, vykon 750 W zamichat - 18 minut, vykon 350 W.

Rizoto trochu jinak

bůček, rajský protlak, cibule, hrášek, rýže, červená mletá paprika, eidam.
Bůček na hrubo rozemlít Cibuli zapěnít a bůček na cibuli podusit přidat rajský protlak, papriku, hrášek, dochutit dle vkusu. Rýži udusit a promíchat s bůčkem, nechat odpočinout v troubě.Podávat s eidamem a s různými saláty.

Rizoto Romance

500 g filetů z makrely, 1 ks romanesca, 1 dcl olivového oleje, 100 g bylinkového másla, sůl, pepř, čerstvé bylinky, 400 g rizota

Filety z makrely ochutíme drceným pepřem a zprudka orestujeme z obou stran na rozpálené pánvi. Filety přendáme do pečící mísy, na horní část nakrájíme bylinkové máslo a na 180 C pečeme max. 3 minuty. Romanesco očistíme a nakrájime na malé jednotné tvary, ponořime do vroucí vody ochucené máslem a solí a max. 3 min. povařime. Na taliř připravíme dobře ochucené teplé rizoto, přidáme nakrájene filety, různě proložíme romanescem a dozdobiíme cherry tomaty a bylinkamy.

Rizoto s tofu

300 g rýže, 250 g žampionů, 250 g tofu, olej, pórek nebo cibule, droždí,sójová omáčka, drcený kmín,50 g sterilované červené kapie, strouhaný tvrdý sýr

Na rozpáleném oleji opečeme nakrájené tofu, cibuli a nakrájené žampiony s drceným kmínem. Tuto směs přidáme do předem uvařené rýže a ochutíme droždím, sójovou omáčkou a podle chuti petrželovou nať. Do rizota můžeme přidat sterilovanou nebo červenou kapii a posypeme strouhaným sýrem.

Rizoto s pórkem a arašídy

200 g předvařené rýže (hrnek rýže), 2-3 pórky, 3 lžíce oleje, 100 g arašídů, kari koření, mletý zázvor,
kečup, sůl, nastrouhaný sýr na posypání

Propláchnutou rýži uvaříme do měkka. Mezitím očištěný pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme. Tuto směs lehce vmícháme do uvařené rýže. Naběračkou tvarujeme kopečky, ozdobíme kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Rizoto s jatry

100 g slaniny, 1 velká cibule,olej, 2 šálky rýže, 800 ml hovězího vývaru z kostky, sůl, 500 g vepřových nebo drůbežích jater, 2 lžíce mouky, lžička sladké papriky, lžička pepře, 100 g strouhaného sýra, citronová šťáva

Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a krátce opražíme. Promícháme ji, osolíme, zalijeme vývarem a bez pokličky vaříme. Játra očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Obalíme je v mouce smíchané s pepřem a paprikou a prudce je opečeme na rozehřátém oleji. Opečené je osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Rýži rozdělíme na talíře, doplníme plátky jater a posypeme strouhaným sýrem.

Rizoto po římský

300 g rýže, 400 g hodně zralých rajčat, 30 g sádla, 60 g vepřového bůčku, 2 cibule, sůl , pepř, cukr, strouhaný sýr

Rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupeme a drobně nakrájíme. Cibuli a bůček drobně nakrájíme, osmažíme na sádle, přidáme rajčata, sůl, pepř a dusíme, až omáčka zhoustne. Podle chuti osladíme. Mezitím uvaříme rýži v osolené vodě, měkkou scedíme a necháme dobře odkapat. Rozdělíme ji na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a podáváme.

Rizoto

olej, 2 sáčky rýže, 250 g vepřového masa (může být i více), koření, ostrý kečup, sklenici leča,malá cibule, sýr tvrdý, okurky
Necháme vařit rýži. Jemně osmahneme maso na cibulce. Na mírném ohni necháme trošku podusit až pustí trošku štávy a maso změkne. Přidáme lečo a 2 lžíce kečupu. Potom přidáme uvařenou řýži mezi sebou promícháme a mužem podávat s nastrouhaným sýrem a okurkem.

Rajčatový salát s rýží

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g malých rajčat, 125 g malých žampiónů, 2 lž. olivového oleje,1 lž. sekaného estragonu, sůl, bílý pepř
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na větší kousky. V misce vymícháme z octa, oleje, pepře a soli zálivku, do které přimícháme estragon. Uvařenou a vystydlou rýži smícháme s rajčaty, osmaženými žampiony a zálivkou.

Pravé čínske rizoto

600 g vepřové kýty, 200 g hub schi-take, nebo žampionů , 400 g rýže (nejlépe čínské-jasmínové, nebo rizotové),125 g másla, 1 lžíce oleje ,1,5 dcl červeného vína, 6 dcl vývaru z masoxu (nejlépe hovězí), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, mražená kukuřice (asi 2 lžíce), pepř, sůl,, lžička šafránu (nebo kurkumy), špetka skořice a špetka tymiánu, pro ozdobu dvě jarní cibulky, strouhaný parmazán, nebo jiný tvrdý sýr

Maso nakrájené na menší nudličky společně s nakrájenou cibulí a česnekem orestujeme na 3/4 dávky másla s olejem do zlatohněda (Zbytek másla schováme na zjemnění pokrmu ve finále). Přidáme nakrájené houby a krátce opečeme. Vsypeme propranou rýži a na mírném plameni za občasného míchání opékáme 15 min. Přidáme kukuřici a zalijeme vývarem, který jsme přivedli těsně k bodu varu. Vlijeme víno a ochutíme kořením. Dusíme až do z měknutí rýže asi 10 - 15 min (Během dušení podléváme vodou, aby se rýže nepřipálila). Do hotového, ještě horkého pokrmu vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, zbytek másla a dochutíme solí. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Plněné zelí s rýží

hlavka zelí, 1 kg libový buček, 1/2 kg rýže, cibule, pepř, sul, česnek

Hlavku zelí ponoříme do vody a vaříme až jdou listy odloupnout.Mezitím pomeleme maso,přidame přísady a nakonec omytou rýži.Naplníme zelné listy,zabalíme a svažeme nití.Dáme do tlakového hrnce,zalejeme vodou,osolíme a vaříme 20 min.

Pečené masové kuličky

300 g mletého vepřového masa, 100 g uvařené rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka,1 lžíčka mleté sladké papriky, petrželová nat, 1 vejce, olej, 100 ml zeleninového vývaru

Do misky vložíme maso, rýži, na drobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř, majoránku, papriku, nakrájenou petrželku a vejce, vše promícháme. Z masové směsi vytvarujeme kuličky, dáme je do vymazaného pekáčea pečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme s rajskou omáčkou, nebo kyselým zelím a knedlíkem.

Pečená rýže na čínský způsob

200 g rýže, 400 g řezů kuřecích prsíček, 6 lžic sojové omáčky, 250 g žampionů, 1 zelený paprikový lusk, 1/2 svazku jarní cibulky, 6 lžic rostlinného oleje, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce suchého sherry, sůl, černý pepř

Rýži propláchneme pod tekoucí vodou,vodu v hrnci přivedeme do varu a přisypeme rýži ,vaříme asi 30 minut nebo podle návodu na obalu.Kuřecí prsa nakrájíme na šikmé tenké proužky.Vložíme do marinády ze sojové omáčky a necháme odležet v chladnu.Žampiony pokrájíme na plátky, papriku nahrubo a cibulku na kolečka. Pokrájená kuřecí prsa vyjmeme z marinády, necháme odkapat. Polovinu oleje nalijeme na pánev, rozpálíme a maso smažíme 5 minut. Vyjmeme a necháme stát v teple.Ve stejné pánvi rozpálíme zbylý olej, přidáme zeleninu, a zprudka smažíme. Přidáme zázvor, sherry a odkapanou sojovou omáčku. Kuřecí maso, rýži a zeleninu promícháme a společně prohřejeme.

Zelí s rýží

500 g mleté maso mix, 500 g kysaného zelí, olej, sůl, pepř, koření Čubrica, 3 sáčky ryže, 1,5 dcl vody,
1 kysaná smetana, 2 vejce
Kysané zelí orestujeme na oleji, aby nám trošku změklo. Na oleji orestujeme i maso, osolíme, opepříme a přidáme 1 lžičku koření  Čubrica. Restujeme dokud maso nezešedne. Rýži povaříme tak 10 minut. Do pekáže klademe zelí - maso - rýži. Přelijeme zakysanou smetanou s 2 vejci a 1,5 dcl vody. Pečeme 45 minut.

Drůbeží kapsa plněná houbovou rýží

600 g krůtích prsou, 120 g rýže, 200 g žampionů/nebo hub/, 50 g másla, 50 g cibule, 2 vejce,1 dl oleje,
30 g petrželky, sůl, pepř

Houby pokrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme houby a vše osolíme , opepříme a přidáme petrželku. Orestované houby promícháme s uvařenou a vychladlou rýží a syrovými vejci. Krůtí prsa omyjeme, nařízneme a vytvoříme kapsu, kterou naplníme směsí. Kapsu sešijeme, po obou stranách osolíme,  orestujeme na pánvi a necháme zapéci v troubě. Podáváme s různými druhy salátů.

Maďarské rizoto

rýže, cibule, vepřové maso, sádlo, sladká paprika, sůl, pepř, sterilizovaný hrášek, sýr na strouhání

Na sádle osmahneme cibulku, přidáme sladkou papriku, na kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme (nejlépe v tlakovém hrnci). Postup stejný jako při přípravě guláše s tím, že maso podusíme jen částečně, nesmí být úplně měkké. Paprikou nešetříme. Mezitím si vypereme rýži a vložíme do většího kastrolu, přidáme podušené maso i se sosem, příp. ještě přilijeme tolik vody, aby se rýže dobře podusila. Přikryjeme pokličkou a dáme dusit do trouby. Dle chuti ještě přisolíme, opepříme. Těsně před koncem dušení přidáme sterilizovaný hrášek a ještě chvilku podusíme. Na talíři posypeme strouhaným sýr.

Kuřecí maso s ananasem a jasmínovou rýží

kuřecí maso, cibule, ananas, jasmínová rýže, pomeranč, okurek
Na cibuli osmahneme kuřecí maso nakrájené na nudličky. Okořeníme pepřem, kari, osolíme. Smícháme s uvařenou jasmínovou rýží. Nakonec přimícháme ananas. Na talíři ozdobíme kouskem okurky a pomeranče.

Kuřecí balíčky pečené v rýži

4 kuřecí stehýnka, mletý pepř, drcený kmín, sůl, 8 plátků anglické slaniny, 1 hrneček rýže, 1 cibule, 2-3 rajčata, 2 papriky, 4 stroužky česneku

Kuřecí stehýnka vykostíme, maso rozkrojíme na polovinu, okořeníme a osolíme. Kousky masa položíme na plátky slaniny a stočíme. Podle potřeby upevníme párátkem. Dobře propláchnutou rýži dáme na dno pekáče a zalijeme 2 1/2 hrnečky vody. Přidáme pokrájenou cibuli, plátky rajčat (před použitím je můžeme spařit a sloupnout), nudličky papriky a posypeme na drobné kousky pokrájeným česnekem. Nakonec na směs rozložíme slaninové balíčky, přiklopíme pokličkou a pomalu pečeme, až se všechna voda vstřebá. Dopečeme již odkryté, aby slanina zezlátla. Jednotlivé porce obložíme zeleninou.

Kantonská rýže

rýže, porek, česnek, olej, sůl, vejce, voda, bílé víno, papriky, žampiony (zeleninu mužeme nahradit mraženou směsí)
Klasickým způsobem si uvaříme rýži. Na pánev dáme olej do kterého přidáme na drobno nakrájený česnek a necháme lehce zarestovat. Přidáme vejce, které jsme si předtím rozmíchali v misce, ale hned nemícháme a necháme částečně srazit. Potom přidáme zeleninu, necháme prohřát a přidáme rýži. Promícháme, dochutíme solí a trochou bílého vína.

Kachna po srbsku

1 kachna, 2 lžíce oleje, sůl, 200 g rýže, cibuli, 4 brambory, 3 rajčata, 3 papriky, 1/2 salátové okurky, pepř, lžičku sladké mleté papriky, drůbeží vývar

Kachnu osolíme a na rozehřátém oleji zprudka po všech stranách opečeme. Olej slijeme, kachnu podlijeme vodou a pečeme v troubě dopoloměkka. Na oleji opražíme rýži. Kachnu vyjmeme, naporcujeme a vykostíme. Do zbylé šťávy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, stejně nakrájené oloupané syrové brambory, rajčata, proužky paprik, plátky okurek, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme maso, překryjeme rýží, podlijeme vývarem a v troubě dusíme doměkka.

Jasmínová rýže

balíček jasmínové rýže, lžíce vody, sójová omáčká (houbová příchuť), chilli omáčka, červené koření na ryby, krevetky, pórek, červené zelí
Připravíme rýži (jakoby lehce nedodělanou), dáme do woku, přidáme na pánvi opražené nebo osmahnuté krevetky, sójovou omáčku, chilli omáčku, červené koření na ryby a pórek. Nalámeme červené zelí na kousky a vyslednou směs si dáváme přímo z woku na zelí. 

Jablečná rýže

1 varný sáček rýže, 3 jablka, cukr krystal 80-150 g podle chuti a kyselosti jablek, skořice
Rýži uvaříme do měkka, zároveň zkaramelizujeme cukr a přidáme předem oloupané a na kostičky nakrájená jablka. Jablka dusíme do měkka a pak přidáme špetku mleté skořice, vše smícháme s uvařenou rýží, můžeme přidat kousek másla.

Italské rizoto

2 pol.lžíce olivového oleje, 1 najemno nakrájená červená cibule, 1 drcený stroužek česneku, 200 g rýže,500 ml vařícího zeleninového vývaru, 100 g rajčat nakrájených nahrubo, 200 g tuňáka z konzervy, osušeného a rozděleného na kousky, 200 g sladké kukuřice z konzervy, osušené, sůl, čerstvě mletý pepř, 3 pol.lžíce nakrájeného čerstvého koriandru, 50 g jemně strouhaného parmezánu

Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a smažíme,až změknou. Dále přidáme rýži a smažíme,až je průsvitná.Přilijeme trochu vývaru a mícháme,až se vstřebá.Opět přilijeme trochu vývaru a mícháme. Celý postup opakujeme asi 20 minut,až je rýže hotová a má krémovou konzistenci. Pokud je to nutné,přidáme ještě horký vývar. Nakonec vmícháme nakrájená rajčata, tuňáka a kukuřici.Okořeníme a přidáme nakrájený koriandr. Rizoto těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Indické rizoto

krůtí žaludky, vepřová konzerva malá, sojová šunka, 1 varný sáček rýže, 2 cibule, černý pepř, bobkový list, sůl, masala, tvrdý sýr, čerstvou papriku

Uvaříme žaludky doměkka s kořením, slejeme vodu a nakrájíme na středně velké kousky. V průběhu vaření žaludků , dáme vařit rýži - jeden varný sáček, vodu osolíme a přidáme masalu, trochu pálivého koření popř. směs . Do vody která zbyla po uvařené rýži dáme uvařit sojovou šunku.(je třeba dosolit). Nakrájíme si 2 cibule středně velké na drobno. Do pánve (woku) dáme sádlo z vepřovky a 1/2 masového obsahu. Zpěníme cibulku , přidáme soju a žaludky,osmahneme (cca. 15 minut) pokud je v konzervě málo sádla , přidáme další nebo přidáme olej. Poté přidáme rýži a celé osmahneme opět tak 15 - 20 minut. Hotové posypeme strouhaným sýrem a čerstvou, na kousky nakrájenou paprikou.

Houbové rizoto

1/2 sklenky sušených hub,1 cibuli, 1 česnek, 1 hrst petrželky, 1 sklenka rýže, 1/2 sklenky bílého vína, 1 hrst parmazánu, 1 kostka Maggi Zlatého Zeleninového bujónu

Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji, přidáme nakrájenou petrželku, předem namočené houby a nevařenou rýži. Necháme vše na minutku osmažit. Přidáme bílé víno a počkáme, až se zcela vypaří. Potom začneme podlévat vodou s Maggi Zlatým zeleninovým bujónem. Když je rýže uvařená, přidáme trochu petrželky.

Kuře s rýží

100 g rýže (jasmínová nebo celozrnná), sůl, olej, 3 kuřecí prsní řízky, směs koření na kuře, kari koření nepálivé sladké, ( chilli pokud chcete dosáhnout vyšší pálivosti a pikantnosti) cibule, 5 stroužků česneku,
žampiony, pórek, sladká smetana, 10 malých kapustiček jako příloha

Maso omyjeme, naklepeme a vložíme do zapékací misky (nejlépe skleněné), kterou předem trochu vymažeme tukem. Přidáme rozdrcený česnek, kari koření a jen špetku koření na kuře. Pokapeme trochou pickle nebo chilli. Dáme zapéct. Nakrájenou cibuli zpěníme na pánvi dozlatova, poté přidáme omyté a na kolečka nakrájené žampiony. Promícháme a na vypnuté plotýnce necháme pod pokličkou tak 5 minut dusit. Poté touto směsí pokryjeme zatím trochu opečená prsíčka, přidáme trochu pórku, zalijeme smetanou a necháme dále zapékat. Uvaříme do měkka kapustičky, vidličkou se ujistíme kdy jsou již měkké a odstavíme. Uvaříme rýži, doporučuji tímto způsobem:  200 g vody přivedeme do varu, přidáme 100 g  rýže, zmírníme plamen a pod pokličkou cca 7-10 minut povaříme. Voda se vypaří a zbude jen rýže, která se maličko přidržuje dna. Nebo uvaříme rýži dle svého obvyklého způsobu. Na talíř poklademe zapečená prsíčka, rýži a kapustičky, poté poléváme vzniklou omáčkou. Rýži nesolíme, aby vynikla její chuť.

Exotický rýžový salát

200 g ryze, 1 svazek natove cibulky, 150 g zampionu, 2 ks pomerance, 2 lzice zakysane smetany, 200 g plnotucneho jogurtu, spetka soli, pepr, kari
Ryzi uvarime v osolene vode (15-20 min). Mezitim omyjeme a nakrajime na krouzky cibulku, ocistime zampiony a nakrajime na platky, oloupane pomerance rozdelime na dilky. Ze zakysane smetany a jogurtu naslehame marinadu, pridame sul, pepr a kari a nakonec vse dobre zamichame. 

Cagiho smetanový steak

500 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla,1 slepičí bujón, 250 g rýže, 1 oloupaná cibule,1/2 g šafránu (nebo kurkuma) , 250 g brokolice, 1 mrkev , jíška, 200 ml smetany, 200 ml mléka,150 g Nivy,
petrželka, sůl, pepř, podravka

Cibuli nakrájíme najemno, na tuku necháme zesklovatět, přidáme opranou rýži a krátce orestujeme. Do rýže přidáme šafrán, na plátky nakrájenou mrkev, osolíme a okořeníme podravkou a podlijeme vodou. Za stálého míchání rýži vaříme až se odpaří větší část vody, přikryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Troubu vypneme a necháme dodusit 20 minut. Do hotové rýže vmícháme spařenou překrájenou brokolici. Kuřecí prsa okořeníme, z obou stran prudce orestujeme, přidáme máslo a velmi pozvolna dodusíme. Mléko se smetanou přivedeme do varu, ochutíme výpekem z pánvičky, slepičím bujónem a přivedeme do varu. Omáčku zahustíme jíškou, přidáme na kostky nakrájený sýr Niva. Krátce prohřejeme tak, aby se sýr nerozpustil úplně. Omáčku doplníme sekanou petrželkou nebo kerblíkem.