7. května 2010

Radavská kapusta

1 sáček kysaného zelí,1 krabice (sáček) předvařených fazolí, 1 kg uzených vepřových žeber,4  brambory, 1 ks uzené koleno (i jiné uzené maso asi ve stejné váze), 1-2 cibule, 1 noha dunajské klobásy (i jiné), 1 lžíce sádla, 100 g anglické slaniny vcelku, sůl, pepř, majoránka, glutasol (není podmínkou), mletý kmín, 2 hrsti sušených hub, 3-4 stroužky česneku, 2 kostky hovězího vývaru, tmavá jíška dle potřeby (není nutná), sladká mletá paprika, pitná voda dle potřeby

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat !). Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou,  přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme  namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti. Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká. Do této polévky je možno přidat různou zeleninu, nebo i jinak experimentovat. Tato polévka může mít pokaždé jiný výsledek, to záleží na kuchaři a použitých surovinách. Poznámky: Brambory je lepší uvařit do měkka zvlášť a potom přidat do polévky dovařit. Když se dají vařit s kysaným zelím, tak zkožovatí a nejsou dobré. Pokud nemáme sušené nebo čerstvé houby, osvědčily se mi nakrájené, plechovkované, ve slaném nálevu naložené žampiony, které před vrhnutím do polévky osmažím na pánvi dozlatova. Česnek a majoránku přidáme až přestane polévka vařit, aby nepřešly varem. Pokud použijeme jiné fazole, tak je předem uvaříme do měkka a pak vložíme. Lze také použít konzervované fazole ve slaném nálevu. (ty přidáme na konec a jenom prohřejeme.

Roláda se sušeným ovocem

150 g suseného ovoce, 800 g vepřové rolády, pepř, sůl, 50 g rozinek, 2 lžíce másla,2 lžíce sádla, masový vývar, smetana, lžička Solamylu

Ovoce namočíme přes noc do čtvrt litru vody a pak necháme přejít varem.dáme okapat. Smícháme s rozinkami cukrem a strouhankou ,osolíme a opepříma. Nápln dame na připravený plát masa, zamotáme a svážeme. Maso opečeme na sádle a zalijeme mas.vývarem. Přikryté pečeme do změknutí. Do vypečené štávy vmícháme smetanu s rozmíchaným solamylem, provaříme a nakonec zjemníme máslem. Můžeme zastříknout bílým vínem.

Rychlá večeře

jelítko nebo jitrnice, olej, cibule, česnek, krajíčky chleba, křen
Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme česnekem a masovou směsí. Posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme jako rychlou teplou zimní večeři.

Guláš s vepřovými droby

1kg vepřového masa (plec, krkovička nebo libový bůček), 500 g vepřových drobů (jazyk, srdce, játra, ledvinky, slezina), 3 větší cibule, 4 lžíce sádla, 1 až 2 lžíce sladké papriky, půl  lžičky chilli nebo pálivé papriky, 1 lžička drceného kmínu, půl lžičky mletého pepře, 2 lžíce hladké mouky, 5 stroužků česneku, l

Maso i droby pokrájíme na kousky, jazyk spaříme a povrch sloupneme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, promícháme a smažíme tak dlouho, než se šťáva, kterou maso pustí, neodpaří. Poté vmícháme papriku, pepř a kmín, opět promícháme, aby se paprika rozpustila, zalijeme vodou (nebo masovým vývarem a za častého míchání dusíme téměř doměkka. Guláš zahustíme jíškou a maso za stálého míchání dovaříme. Nakonec vše dochutíme prolisovaným česnekem a kořením. Podáváme s kynutými knedlíky nebo čerstvým pečivem.

Řízek s tvarůžky

600 g vepřová kýta pro 4 osoby, Olomoucké tvarůžky, šunka, sůl, pepř, vejce,hladká mouka, strouhanka
Plátky vepřové kýty naklepeme jako řízky, posolíme, popepříme, naklademe 1-2 plátky šunky, položíme olomoucký tvarůžek , kýtu přehneme ( vytvoří se kapsa), okraje sepneme, nebo sklepeme paličkou a obalíme v trojobalu ( raději dvakrát ). Potom osmažíme klasickým způsobem! Jako přílohu podáváme brambory, hranolky, krokety.

Řízek s rajčetem

600 g vepřová kýta, rajčata 1 ks na porci, 100 g sýr cihla ,sůl, pepř, olej

Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky (řízky) naklepeme osolíme a opepříme, opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách rajčata nakrájíme na plátky a opečeme na oleji poklademe plátky rajčat na jednotlivé plátky a posypeme nastrouhaným sýrem zapečeme v troubě dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

Řízky v marinádě

1 PL soli,2 PL kečup,1 PL worchester,1 PL olej,KL pepře,1 KL solamylu,1 KL paprika,1 KL curry,KL cukr
1 cibule na jemno, 1 celé vejce+2 žloutky, špetka majoránky, 2 stroužky česneku
Vše naložit na 24 hod. do skla a pak smažit.Tento nálev je na 75 dkg masa.

Krkovička v hrnci

3 - 4 plátky krkovice, 15 dkg anglické slaniny, 15 dkg šunkového salámu, 1 kečup, 3 - 4 cibule,pálivá a sladká paprika, pepř, sůl, máslo

Plátky krkovice naklepeme, mírně osolíme a nakrájíme na menší kousky. Vezmeme přiměřeně velký kastrůlek, na dno dáme trochu másla a poklademe plátky krkovice. Další vrstvu tvoří anglická slanina a cibule nakrájená na kolečka. Navršené vrstvy polijeme ochuceným kečupem (kečup, lžička sladké papriky, 3/4 lžičky pálivé papriky, 3/4 lžičky pepře). Tento jednotlivě  poklademe šunkovým salámem a končíme masem. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny.

Rarášikovia z vepřové panenky

600 g vepřové panenky
marináda : 2 vejce, 1 lžice česnekové pasty, 1 lžička sojové omáčky, 2 lžice wolšestrové omáčky,1/2 lžičky mletého barevného pepře, 1 lžička majoránky, olej na pánev

Panenku nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Všechny suroviny  na marinádu  smícháme a metlou trochu našleháme. Panenku naložíme do marinády a necháme min. 1hod. odležet (nejlépe do druhého dne). Na rozpálenou pánev dáme trochu oleje a na něj naložené plátky. Opečeme po obou stranách do tlatova a můžeme podávat s bramborem nebo hranolky.

Vepřové závitky

45 dkg vepřové kýty, 3 ks vídeňských párečků, 1 střední cibule,10 dkg slaniny, sůl, pepř, olej, vegeta, mouka, hořčice

Maso nakrájíme na tenké plátky a naklepeme. Osolíme,opepříme, lehce pomažeme hořčicí.Položíme na plátek kousek cibule, váleček párečku,slaninu a zabalíme.Propíchneme párátkem. orestujeme  na oleji ze všech stran. cca 10-15 min. Do výpeku přidáme vegetu, mouku a trochu teplé vody. uděláme šťávu a podáváme s bramborem, rýží nebo hranolkami.

Ptáčci na volno

500 g vepřové kýty, 2 vejce uvařená na tvrdo, 2 větší steril. okurky, 100 g měkkého salámu, pepř, sůl, olej, cibuli

Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na jemno a přidáme plátky masa. Osmahneme po obouch stranách a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme do měkka. Vejce, okurky a salám nakrájíme na kostičky. Vyjmeme maso a přidáme okurku, vejce a salám a mírně povaříme. Pak zahustíme a vrátíme plátky masa do omáčky. Podáváme s rýží.

Provenslský vepřový hrnec

1 kg vepřového ramínka, 600 g rajčat, 2 lilky, 200 g sterilované kukuřice, 4 stroužky česneku, 1 cibuli,2 polévkové lžice olivového oleje, špetku cukru, sůl, pepř

Maso nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm, lilky nakrájejte na kolečka. Rajčata ponořte na 20 sekund do vroucí vody,oloupejte je a nasekejte na jemno. Oloupejte cibuli a nakrájejte,česnek prolisujte. Maso zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Vyjměte ho a na tomtéž oleji smažte cibuli asi 2 minuty. Přidejte lilky, rajčata, česnek, rozmarýn, majoránku, sůl, pepř a špetku cukru. Nakonec přidejte maso. Duste 20 minut přikryté pokličkou,pak 20 minut odkryté. Přidejte kukuřici a ještě krátce prohřejte.

Polský bůček

500 g bůčku, 400 g cibule, sůl, pepř
Prorostlý bůček na tenké plátky a cibuli na kolečka. Cibuli rozložíme po dně pekáče, na kterou položíme opepřený a posolený bůček. Bůček nepodléváme. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30-40 minut. Příloha:brambor ,kaše atd.

Policejní koleno

1 ks vepřového kolena, 1l vody,1 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 pepře, 1 hlavička rozetřeného česneku

1.den.  1 l vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 pepře svaří se a nechá vychladnout. Po té se přidá 1 hlavička rozetřeného česneku do nálevu a ponoří se do něj koleno. Nechá se do druhého dne.
2. den. Koleno se uvaří v tom nálevu téměř do měkka. Dá se na hodně vymaštěný plech a za stálého podlévání vodou se peče. Asi 10 min. před vyndáním z trouby - rozmíchá se med s grilovacím kořením a touto směsí se potře koleno a dopeče. Podává se se zeleninovou přílohou křenem a hořčicí.

Pochúťkové kotlety

4 kotlety,polican, 4 platky šunky, cibuli, sterililizované žampiony, 4 platky uzeneho sýra, šlehačka

Vepřové kotlety naklepeme,po obou stranách mírně osolíme a opepříme a dáme na pekač.Poličan postrouháme na hrubém struhadle a rozdělíme na každou kotletu a přikryjeme plátkem šunky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolecka asi 0,5 cm silná a rozebereme je jednotlivě. Použijeme ty s širším pruměrem. Na každý podíl dáme několik koleček cibule a do každého kolečka navršíme kopeček steril. žampionu. Nahoru položíme plátek uzeného sýra a vše zalejeme šlehačkou. Pečeme přikryté asi 45 minut. Podavame s oblohou a smaženými hranolky.

Plněný bůček s houbami

libovější vepřový bok, hrst sušených hub, 4 vejce, 1 cibule, sůl, lžíce sádla
Předem namočené houby nakrájet na drobno, podusit na cibulce, a s vejci připravit ridší smaženici. Do bůčku uděláme kapsu, naplníme smaženicí, zašijeme, posolíme, pokmínujeme a upečeme do měkka. Teplé i studené pohoštění.

Plněné vepřové kotlety v alobalu

4 vyšší vepřové kotlety, olej, 60 g salámu, 1 natvrdo uvařené vejce, kousek sterilované okurky, hořčice, sůl

Kotlety vykostíme, vyřízneme v nich ploché kapsy,které lehce vytřeme hořčicí a naplníme směsí drobně nakrájeného salámu, vejce a okurky. Okraje kotlet sklepneme paličkou, maso položíme na čtverce alobalu potřené olejem, mírně osolíme a pečlivě zabalíme. Pečeme na roštu středně vyhřátého grilu cca20-25 minut. Pak alobaly nahoře nastřihneme a kotlety ještě asi 3 minuty pečeme. Podáváme v alobalu. Jako přílohu můžeme podávat pečivo.

Plněné kotlety s jablkem

4 silnější vepřové kotlety, 4 plátky moravského uzeného, 4 slabší kolečka cibule, čtyřcentimetrová kolečka jablek, vejce, strouhanka, sůl, tuk na smažení

Kotlety nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme vždy plátek uzeného masa, jablko,cibuli. Otvor uzavřeme jehlou. Kotlety osolíme, obalíme v trojobalu a v troubě upečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Plnené kotlety

4 silnější kotlety,1 šlehačka na vaření, pepř, sůl, lžička másla
na nádivku : 1 vejce,malý brambor, plátek šunky, plátek sýra, pepř, sůl
Do kotlet prořízneme kapsy,suroviny na nádivku nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce a naplníme do kotlet. Kapsy uzavřeme, kotlety vložíme do pekáčku, přelijeme smetanou s máslem a upečeme.

Plněné kotlety s hlávkovým zelím

4 silnější vepřové kotlety, 4 plátky šunky, 2 stroužky, česneku, kmín, sůl, 60 g tuku

Náplň : 1 cibule, 1/4 menší hlávky zelí, cukr, ocet, 1 lžička oleje

Z vepřových kotlet maso asi do poloviny kosti odřizneme. Ostrým nožem prořízneme kotletu tak, aby vznikla kapsa. Dovnitř vložíme plátek  šunky a náplň ze zelného salátu - naplň: nadrobno nakrajenou cibuli promícháme se zelím nakrajeným na drobné nudličky, přidáme cukr, ocet a olej.Vše dobře promichame. Kapsu uzavřeme parátky nebo grilovacími jehlami. Kotlety po obou stranách osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, posypeme kminem a na rozehřátem tuku za občasného podlévání horkou vodou a přelévání štávou pečeme do měkka. Podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedliky.

Plněná panenka s nivou

750 g vepřové panenky, 125 g nivy, 125 g sterilovaných žampionů, sójová omáčka, olej, pepř, sůl

Panenku rozdělíme na tři díly. Rozklepeme je na tenčí plátky, osolíme a opepříme. Na připravené plátky masa položíme nivu a žampiony, přeložíme a okraje sklepneme paličkou nebo spojíme párátkem. Na prudkém ohni orestujeme z obou stran. Výpek zasypeme moukou, pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme trochou vývaru. podáváme s hranolky nebo americkými bramborami.

Plněné stehna se zelím

400 g vepřové kýty, 200 g kyselého zelí, 120 g šunky, maggi Šťáva k vepřovému masu, 1 dcl zakysané smetany, 4 vejce , 1 zelená paprika, 40 g másla, 2 dcl mléka, 40 g křenu , 60 g tuku, sůl, mletá sladká paprika ,kmín, rozmarýn, hladká mouka

Plát masa z vepřové kýty naklepeme, osolíme, poprášíme paprikou a naplníme zelím se šunkou, paprikou, kmínem a vařenými vejci. Pokapeme zakysanou smetanou, stočíme a svážeme nití. Roládu opečeme na pánvi a dáme na máslo dusit. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme magi šťávu k vepřovému masu a zahustíme smetanou a mlékem. Ochutíme rozmarýnem. Při podávání posypeme jednotlivé porce jemně nastrouhaným křenom.

Plátky na pivě s klobásou

4 plátky z vepřové krkovice, lžíce oleje, cibule, mletá paprika, mletý pepř, sůl, 1 dl světlého piva, paprika, 2 rajčata, půlka klobásy, 2 lžíce kečupu, strouhanka

Plátky z krkovice naklepeme, nařízneme a prudce opečeme po obou stranách na pánvi vytřené olejem. Vyjmeme je, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Vmícháme mletou papriku, po zpěnění ji hned zalijeme trochou vody a částí piva, uvedeme do varu a přidáme zpět maso. Osolíme je, opepříme a dusíme. Po chvíli přidáme papriku nakrájenou na nudličky, spařená a oloupaná a nakrájená rajčata, klobásu nakrájenou na kolečka a dusíme dále. K téměř měkkému masu přidáme trochu strouhanky namočenou ve zbylém pivě, kečup a ještě chvíli dusíme, dokud maso zcela nezměkne. Vhodnou přílohou je rýže nebo těstoviny.

Placky z bôčikovej směsi

800 g bůčku bez kosti, 1 svazek mladé cibulky, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky mletého pepře, 6 lžic solamylu, 4 vejce,olej na smažení, čerstvá zelenina

Bůček očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme k nim jemně nasekané cibulky,sůl,obě papriky,kari,pepř,solamyl,vejce a vše dobře promícháme.Směs necháme nejlépe přes noc uležet v lednici. Druhý den děláme pomocí lžíce placičky, které smažíme na rozpáleném oleji,zhruba 5-7 minut z každé strany. Hotové placičky podáváme s bramborovou kaší. Zdobíme zeleninou.

Placky z vepřového masa

40 dkg vepřové maso na nudličky, 4 lžíce solamylu, 1 lžíce pepře, 2 celá vejce, 1 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce magi, 1 lžíce sherry, 4 lžice oleje, 4 menší cibule na kolečka
Vše mimo cibule smícháme dohromady a pečeme malé placičky, které pokládáme na krajíce chleba. Poléváme tatarskou omáčkou, zdobíme cibulí, vějířkem okurky, čerstvou petrželkou a pod.

Pivovarský bůček

600 g libovějšího bůčku, 100 g uzeného sýra, 40 g oleje, 0,3 l piva-dvanáctky, cibule, česnek, strouhanka, nové koření, mletý pepř, sůl, petrželka

Bůček nakrájíme na porce (1cm), lehce naklepeme, osolíme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vývarem, přidáme utřený česnek se solí, koření a dusíme do měkka. Před dohotovením přidáme lžíci strouhanky, pivo a povaříme. Porce bůčku přelijeme šťávou, posypeme sýrem a petrželkou. Jako přílohu podáváme knedlíky.

Pivovarská bašta

400 g vepřové kýty, 1 lžíce sádla, 2 velké cibule, 100 g kečupu, 4 stroužky česneku, 2 párky,sůl, mletý pepř, 2 dcl piva
Maso na nudličky nakrájíme, opečeme, opepříme, osolíme přidáme kečup, rozetřený česnek, podlijeme pivem ,až je maso hotové přidáme cibuli a párek.

Pivní dobrota

1/2 kg vepřové kýty, dvě velké cibule, 20 dkg strouhaného sýra - Niva, sůl, pepř, chili paprika - mletá,2 papriky zelené, Solamyl, 3-4 dcl piva, sojová omáčka

Cibuli nakrájíme na větší kostičky a připravíme na hlubokou pánev.Připravenou kýtu nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli.Okořeníme solí , pepřem ,chili a na prudko osmahneme. Na nudličky nakrájíme papriku a po orestování masa s cibulí přidáme na pánev.Podlijene pivem , přidáme dvě až tři lžíce sojové omáčky a necháme chvíli dusit. Jakmile je maso hotové a paprika změkne , dohustíme zálivku dvěma kávovými lžícemi solamilu , rozpuštěného v 1 dcl piva. Podáváme k hranolkům posypané sýrem Niva.

Pirátské maso

1 kg vepřové kýty nakrájené na kousky, 4 stroužky nasekaného česneku, 1/3 hrnku limetkové šťávy,
1 hrnek cukru krystalu, 1 lžička mletého nového koření, 4 hrnky hovězího vývaru, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari koření, 1 lžička skořice, 4 mrkve nakrájené na kolečka,3 brambory nakrájené na kousky, 1 červená paprika nakrájená na kousky, 3 bobkové listy,1 snítka tymiánu, sůl, pepř

Maso smícháme s česnekem a limetkovou šťávou a necháme 60 minut marinovat v pokojové teplotě. v hlubokém talíři smícháme nové koření, cukr a skořici, maso vyndáme z marinády a dobře obalíme ve směsi cukru a koření. V hluboké pánvi rozpálíme olej a na něm maso krátce opečeme. Maso vyndáme a na pánvi smažíme cibuli až zesklovatí. Do pánve nasypeme kari koření, zamícháme a vaříme 1 minutu. Do pánve vrátíme maso, přidáme všechny ostatní přísady a přivedeme k varu. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut. Pánev odkryjeme a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Podáváme s rýží.

Pikantní vepřové kostky

500 g vepřové kýty nebo plece, olej, sůl, pepř, hořčice,kečup, menší plechovka zeleninového leča, feferonky
Maso nakrájené na kostičky osolíme,opepříme a opečeme na tuku společně s hořčicí. Během opékání přidáme několik lžic kečupu a za stálého míchání opékáme. Přidáme zeleninové lečo z plechovky, feferonky a dále společně podusíme a dochutíme. Vhodnou přílohou je rýže nebo vařené brambory.

Pikantní vepřová pečeně

800-1000 g vepřového plecka nebo kýty, sůl, pepř, 200 g anglické slaniny, sádlo, 2 větší cibule, 1-2 větší mrkve, 1-2 větší kyselé okurky, hladká mouka

Maso prošpikovat anglickou slaninou, osolit a opepřit. Na sádle nechat zesklovatět nakrájenou cibuli, maso opéct ze všech stran,podlít vodou a péct. Během pečení maso obracet a podlévat.Ke konci pečení přidat k masu na kostičky nakrájenou mrkev a dusit s masem.Před úplným dokončením přidat nakrájenou okurku a zahustit šťávu moukou rozmíchanou ve vodě.Šťávu nechat provařit. Příloha: houskový knedlík.

Pikantní vepřová minutka

vepřové krkovice, česnek, sůl, mléko, olej, cibule, kremžská hořčice, citron

4 plátky vepřové krkovice naklepeme a po stranách nařízneme a potřeme utřeným česnekem se solí. Vložíme do mléka na 3 hodiny. Cibuli nakrájíme a necháme pustit šťávu. Maso vyjmeme, okapeme a opečeme na oleji do zlatova. Dáme na talíř, potřeme kremžskou hořčicí a posypeme změklou cibulí, kterou jsme pokapali citr. šťávou.

Pikantní kotlík s vepřovým masem

500 g vepřové kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, mletý pepř a tymián, 2 cibule, 1 jablko,1 lusk červené papriky, 1/4 l bílého vína, sůl, 2 lžíce sekané petrželky

Maso nakrájejte na kostky 3 cm. Sojovou omáčku rozkvedlejte s olejem, přidejte pepř a jemně nadrcený tymián. Promíchejte s masem a nechte krátce proležet.Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Na pánvi opečte cibulku do zlatova, přidejte maso a za stálého obracení směs 2 min. opékejte. Přilejte víno a za mírné teploty duste asi 10 minut. Než se maso podusí, oloupejte jablka, zbavte je jadřince a rozkrájejte na kostičky. Paprikový lusk rozčtvrťte, odstraňte jádra, umyjte a nakrájejte na tenké proužky. Obojí přidejte k masu asi 5 min. před dovařením jídla. Paprika se nesmí rozvařit, má jen změknout. Kotlík osolte, dobře promíchejte, dochuťte a posypte sekanou petrželkou. Příloha: Dlouhozrnná rýže dušená na másle a rozpečená rajčata s bylinkovým máslem.

Pikantní kotlety

4 vepřové kotlety, kostka másla, 1 větší cibule, 2 lžíce hořčice, 1 feferonka (může být i více), 2 větší sterilizované okurky, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, grilovaní koření (nebo jiné podle chuti)

Kotlety nařízneme u kosti, naklepeme, osolíme opepříme posypeme grilovacím kořením. Zprudka opečeme na másle a odložíme do tepla.Na výpek dáme cibuli,orestujeme a vrátíme na ni maso.Toto podlijeme a dusíme do poloměka (cca 20 min). Potom přidáme nasekané feferony, česnek a na malé kostičky nakrájené okurky.Přidáme v 1dl vody  rozmíchanou hořčici. Podlejeme a dodusíme do měka asi dalších 20 min).

Pikantní čínské vepřové nudle

1/2 kg libové vepřové kýty, 1 kávová lžička pepře, 3 kávové lžičky soli, 2 vejce, 4 polévkové lžíce oleje,
3 kávové lžičky maggi, 1 kávová lžička worchestrové omáčky, 2 kávové lžičky kari, 2 kávové lžičky chilli,
1 velká cibule

Maso nakrájíme na tenké nudličky ( asi 3 cm  ) , cibuli nakrájíme na drobné kousky,  v míse odpovídající velikosti smícháme postupně se všemi výše popsanými ingrediencemi. Před samotnou tepelnou úpravou je nutné nechat směs uležet ( nejméně 4 hodiny ), ideální je směs připravit večer, uzavřít do sklenice a dát do chladničky. Před přípravou rozpálíme pánev s troškou oleje ( není nutný, protože olej je již ve směsi ) a na pánvi opékáme nudličky asi 10-15 minut ( je možno přidat oříšky atd ). Ihned podáváme. Jako přílohu podáváme rýži.

Krkovička na kysanem zelí

3 plátky krkovičky, 1/2 balení kysaného zelí, 1 větší cibule, 4 větší brambory, 1 bal smetany na šlehání,
3 polévkové lžíce vody, 1/2 kostky masoxu, pepř, sůl, trochu sádla na vymazání papiňáku

Dno papiňáku vymažeme sádlem,na dno rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli,na ni lehce naklepané posolené,opepřené krkovičky,na ně narovnáme nevymačkané kyselé zelí,nakonec navrch pokrájíme brambory, jen trochu je osolíme. V trošce teplé vody rozmícháme masox,vlijeme do papíňaku,všechno pak zalejeme šlehačkou,zavřeme a dáme vařit asi na 17 minut po téhle době by mělo být všechno hotové.

Pečené vepřové

600 g vepřových žebírek, sůl, 4 stroužky česneku, kmín, majoránka, rozmarýn, tymián

Vepřová žebírka osolíme a protáhneme očištěným a na plátky nakrájeným česnekem. Potom je posypeme kmínem, majoránkou, špetkou tymiánu a rozmarýnem, vložíme do pekáče a podlijeme vodou. Zakryté alobalem pomalu pečeme. Maso občas poléváme šťávou a upečeme do červena. Podáváme s bramborami.

Panenka plněná ovocem

2 vepřové panenky (cca po 400 g), 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 velké jablko, 12 švestek (bez pecek), 3 lžíce másla, 1 lžička citronové šťávy, 3 lžíce oleje, 3/4 sklenice bílého vína, 3/4 sklenice husté zakysané smetany

Panenky opláchneme a osušíme. Každou nařízneme a vytvoříme kapsu na nádivku. Maso dobře osolíme a opepříme vně i uvnitř. Švestky zalijeme vodou a přivedeme k varu. Sundáme z plotýnky a necháme půl hodiny v nálevu. Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které pokapeme citronovou šťávou. Švestky necháme okapat na sítu. Potom je smícháme s kostičkami jablka a jemně dochutíme pepřem a solí. Takto připravenou nádivkou lehce naplníme naříznuté kapsy v obou panenkách. Maso převážeme nití a osmahneme na másle s olejem, aby se uzavřely póry. Odlijeme tuk a přidáme víno. Přikryjeme a dusíme 20 minut při 180 stupních. Přilijeme smetanu a chvíli dusíme.

Pečené koleno po bavorský

2 vepřové nožičky po 1 kg, 2 cibule, 2 mrkve, 1,5 lžičky soli, lžičku pepře, 150 g celeru, 1/4 l černého piva, solamyl

Nůžkami uděláme do kůže rourovité zářezy, nožičky potřeme solí a pepřem a dáme do pekáče. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostičky a nasypeme kolem nožiček. Přidáme polovinu piva a stejné množství vody, vložíme do trouby a během pečení často poléváme a obracíme. Po 90 min. položíme nožičky na rošt, často potíráme pivem a pečeme dokřupava. Vypečenou šťávu rozpustíme v pekáči, dobře povaříme, procedíme, sebereme tuk a dochutíme. Šťávu zahustíme solamylem a podáváme s knedlíkem a salátem.

Paštiky z vepřového bůčku

1 kg vepřového bůčku /syrového/, 2 lžíce vegety, 5 vejce, sůl, česnek, pepř
Pomeleme bůček. Rozklepneme do pomletého bůčku vejce a promícháme. Propasírujeme česnek a spolu s vegetkou vmícháme do bůčku. Na závěr, dle potřeby, dosolíme /opepříme/a dáme do umělého střeva. Nyní vložíme směs ve střevě do vody asi na 2 hodiny necháme povařit na mírném ohni.Potom vyjmeme z vody a necháme vychladnout.

Vepřový paprikáš

1 kg vepřové maso (může být i více i méně), 3 cibule, sůl, paprika, smetana, olej

Je to v podstatě klasický guláš s tím, že se na konci přidá smetana. Cibuli nakrájíme a dáme do hrnce na rozpálený olej. V momentě kdy zesklovatí přidáme papriku a mícháme aby se paprika nepřipálila a nezhořkla, po chvíli přidáme maso nakrájené na hrubé kostky, posolíme. Maso opečeme po povrchu a zalejeme vodou tak aby kousky masa stále vyčnívali nad hladinu. Za míchání vodu odvaříme až se maso skoro připálí, Pozor aby se opravdu nepřipálilo, a zaprášíme moukou, opět zalejeme a vyvaříme, teď již nezaprašujeme. Zalití a vyvaření se opakuje cca 3-4 x dokud maso nezměkne. Nakonec se maso zaleje vodou více (např. 2 cm nad maso) podle toho kolik chcete mít omáčky. Pokud je vody více, tak je třeba ještě zahustit /např. moukou rozmíchanou ve vodě/. Chvíli podusíme (cca 5 minut, maso by se nemělo rozvařit) a zalejeme smetanou a chvíli povaříme (asi minutu).