4. června 2010

Ledový salát se zeleninou

1 červená paprika, 300 g zmraženého hrášku, 2 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 1 hlávka ledového salátu

Papriku rozkrájíme na nudličky a smicháme s hráškem. Olej a chilli omáčku vmícháme do zeleniny a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťavou.Hlávku salátu pokrájíme na nudličky.Se zeleninou ho smícháme před servírováním.

Lehký těstovinový salát

vařené těstoviny (1/2 sáčku), zelenina (2 rajče, okurka, 2 paprika), zakysaná smetana light, 10 dkg balkánského sýra, 2 ks natvrdo uvařených vajec

Uvařené těstoviny necháme vychladnout, zeleninu nakrájíme na středně velké kousky, přidáme dvě lžíze zakysané smetany, nadrobno pokrájená vejce a nadrobno nastrouhaný balkánský sýr.

2. června 2010

Okurkový salát klasik

okurka, ocet, cukr, voda, pepř, sůl
Okurku o loupeme a nastrouhame na nudličky.Vodu (0,5L) propojíme s 1 lžící octu a asi 10 lžícemí cukru-každý jak má rád sladký.celé to spojíme a dochutíme solí a pepřem. Chviku nechát odležet a schladit.

Ovocný salát

2 jablka, 2 hrušky, 2 pomeranče, 2 kiwi, 1 banán, hroznové víno, 2 lžíce ořechových jader
zálivka : 1 citron, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu

Šťávu z celého citronu dobře rozmícháme s medem a rumem. Oloupaná jablka, hrušky, kiwi a banán nakrájíme na plátky, oloupaný pomeranč na kostičky, přidáme kuličky hroznového vína, dobře promícháme se zálivkou a dáme do chladna uležet cca 40 min. Ořechová jádra posekáme a na suché pánvi opražíme. Uleželý salát upravíme do misek, posypeme ořechy a podáváme.

Pikantní bramborový salát

5 salátové brambory, cibule, pažitka (dobrá je i mražená Findus), malá lehká majonéza, bílý jogurt, pepř černý mletý, sůl, citrón, rajče na ozdobení

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na drobné kostičky a vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, drobně posekanou pažitku, pepř, sůl, majonézu a bílý jogurt (ve stejném poměru). Doplníme šťávou vymačkanou z citrónu a vše důkladně promícháme. Necháme minimálně dvě hodiny v chladu uležet. Před podáváním ozdobíme plátky rajčete nebo jinou čerstvou zeleninou dle chuti.

Řecký salát

1/2 ledový salát, 2 rajčata, 1 paprika (žlutá), 1 salátová okurka, 1 fialová cibule, 50 g černých oliv, 0,05 olivový olej, sůl, celý barevný pepř, 1 citrón
Polovinu ledového salátu nasekáme na větší části, promícháme s nakrájenou zeleninou a na kolečka nakrájenou cibulí, přidáme olivy. Mírně osolíme, přidáme olej, mlýnkem nameleme čerstvý pepř a zakapeme citrónem. Zlehka promícháme a ihned podáváme.

Rýžový salát s chilli papričkou

300 g rýže, 100 g žampionů, 2 šalotky, 2 lžíce másla,  1 lžíci olivového oleje,kari koření,špetku mletého zázvoru,1 chilli papričku, pepř, sůl
Uvařenou rýži promícháte s olivovým olejem. Nakrájené žampiony podusíte na másle. Šalotku a papričku nasekáte a vmícháte do rýže. Přidáte koření, promícháte a necháte vychladnout.

Rajčinový šalát s ryžou a šampiňónmi

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g malých rajčat, 125 g malých žampiónů, 2 lž. olivového oleje, 1 lž. sekaného estragonu, sůl, bílý pepř
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na větší kousky.V misce vymícháme z octa, oleje, pepře a soli zálivku, do které přimícháme estragon.Uvařenou a vystydlou rýži smícháme s rajčaty, osmaženými žampiony a zálivkou.

Porkový salát s fazolemi

fazole, 200 g fazole, 350 g pórek , 2 stroužek česnek, citron, kečup, sůl

Bílé fazole přes noc namočíme, uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Bílé části pórku nakrájíme na kolečka, smícháme s vychladlými fazolemi, přidáme stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, ochutíme citronovou šťávou a solí, zakapeme olejem a zalijeme kečupem. Vše dobře promícháme a navrch ozdobíme na drobné nudličky nakrájenou zelenou částí pórku.

Pikantní sojový salát

2 cibule, 3 bílé papriky, 5 sterilizováné okurky, 1/2 sáčku sojového granulatu, 10 koleček salámu, 250 ml majonézy, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 kostka masoxu
Sojový granulát povaříme ve 1/4 litru vody s masoxem.  Zeleninu a salám nadrobno nakrájime. Sojový granulát scedíme a necháme okapat. Vše smícháme dohromady, přidáme utřený česnek a majonézu.ochutíme solí a pepřem.

Pestrý paprikový salát

po 1 ks zelené červené a žluté papriky, 1 rajče, 1 cibulka s natí, 100 g kukuřice, perželová nať, sůl, pepř, 1 lžička vinného octa, 1 lžička oleje
Papriky nakrájíme na proužky, rajče na tenké měsíčky, cibulku na kolečka. Přidáme kukuřici a promícháme. Smícháme ocet, olej, sůl, pepř a přelijeme zeleninu. Promícháme, posypeme natí a necháme odležet.

Okurkový salát s tofu

500 g okurka salátová, 100 g sýr tofu, paprika, cibule, olej, ocet, sůl, petržel zelená

Oloupané okurky nakrájíme na malé kostičky, papriku zbavíme semeníku a také pokrájíme na kostičky. Sójový sýr nastrouháme na hrubší nudle a přidáme k ostatním surovinám. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Vše dobře promícháme a podáváme. Jednotlivé porce zdobíme snítkou petržele, případně posypeme posekanou petrželkou.

Neapolský těstovinový salát

1 sáček uvařených těstovin, 1 červená kápie, 1 zelená kápie, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř
Uvařené těstoviny vložíme do vhodné nádoby, přidáme nakrájené suroviny, ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem, přidáme olivový olej, promícháme.

Květákový salát s tofu

1 květák, 300 g tofu, 50 g strouhaného eidamu, 2 lžice semletých slunečnicových nebo sezamových semínek, 2 lžice sojové omáčky, 50 g strohaného křenu, sůl
Omytý květak rozeberte na malé růžičky a uvařte vosolené vodě doměka. vychlazený květák pak smíchejte  s rozšlehaným tofu,nastrohaným sýrem a ostatními přísadami.Salát nechte uležet v chladničce do druhého dne.

Květák s tofu

květák, 100 g sýr tofu, 150 ml jogurt bílý, 1 stroužek česnek, citron, sůl, petržel zelená

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky, přidáme na kostičky pokrájený sójový sýr tofu, zalijeme jogurtem ochuceným utřeným česnekem a solí a okyselíme citronovou šťávou. Při podávání jednotlivé porce posypeme nasekanou petrželovou natí.

Kus-kus salát

okurka, rajčata, kus-kus, arabská směs (koření), sterilovaný hrášek, sterilovaná kukuřice, sterilované fazole

Nakrajíme si okurky a rajčata na kolečka. Kus-kus mírně osmahneme na pánvi, zalejeme asi dvojitým množstvím vody, přidáme arabskou směs dle chuti a vaříme dokud se voda nevypaří, samozřejmě nezapomínáme míchat. Podáváme nejlépe v miskách, kolem ozdobíme nakrájenou zeleninou a kus-kus posypeme 1/3 kukuřici, 2/3 hráškem a poslední fazolemi.

Kuskus

kuskus, 1 lžička kečupu, 1 lžíce tatarky,1 trojúhelníček taveného sýra (s příchutí),koření chat masala, bylinková sůl, 1/3 salátové okurky, 1 menší rajče, (kukuřice, fazole, hrášek...)

Do misky nasypeme 1 díl kuskusu (1/2 menší skleničky, cca 1/5 misky do které ho připravujeme). Posypeme chat masalou a bylinkovou solí (nemusíme příliš šetřit) a zalijeme 2 díly vařící vody. Necháme cca 20 minut stát dokud se nevsákne všechna voda. Mezitím si připravíme zeleninu. Okurku na čtvrkolečka, rajčata na úzké měsíčky. Do kuskusu přidáme tavený sýr, kečup a tatarku a promícháme.

Kuřecí salát s kiwi

500 g kuřecích prsou, grilovací koření,pepř, olej na smažemí, 5 ks kiwi, 1 mandarinkový kompot,1 majonéza Yofresh Helmanz 250 ml, 1 ledového salátu nebo čínského zelí

Do pánve vlijeme olej na smažení. Zhruba tak víc než po dně a dáme rozpálit na plotnu. Než se nám rozpálí olej v pánvi na plotně, nakrájíme kuřecí maso na malé nudličky,okořeníme gril. kořením a pepřem. Pak si vedle plotny kde budeme smažit, připravíme kovový kastrol a na něm kovový cedník. Když je olej dostatečně rozpálený vložíme do něj maso a promícháme aby se teplem uzavřelo a zbytečně nepustilo moc štávy. Při smažení maso občas promícháme..Když se nám zdá maso hotové(minim. po čtyřech minutách) vylejem ho rovnou z pánve do připraveného cedníku a necháme vykapat olej do kastrolu pod ním. Než nám olej vykape, oloupeme kiwi, překrojíme podélně na půl (přes štopku ) a po té na plátky. Ani ne moc silné ani ne moc slabé. Nakrájené ho vložíme do salátové mísy a  dáme do lednice. (aby neokoralo). Dále si připravíme omyté listy ledového salátu nebo čínského zelí na keré budeme salát servírovat. Podle velikosti stačí dva nebo tři na každý talíř(nezapomeňte že budeme dělat čtyři porce to znamená jen čtyři talíře). Otevřeme mandarinkový kompot , slijeme z něj do skleničky štávu a přidáme ho do salátové mísy, kde už by mělo být nakrájené kiwi. K ovoci  v míse přidáme  už skoro vychladlé a od oleje okapané kuřecí maso.Vše promícháme. Na talíři upravíme listy salátu nebo čínského zelí do tvaru jakési misky do které vložíme promíchanou směs ze salátové mísy. Nakonec ozdobíme jednou nebo dvěmi lžícemi  majonézy a podáváme. 

Kuřecí salát s broskvemi

500 g masa z uvařeného kuřete, 4 konzervované broskve, 2 sterilované okurky, 1 menší majonéza, 1 malý jogurt, sůl, kečup, hořčice, špetka cukru

Maso z uvařeného kuřete nakrájíme na malé kousky, přidáme odkapané, nakrájené broskve a nadrobno nasekané okurky. Majonézu smícháme s jogurtem, podle chuti přidáme sůl, kečup, hořčici, špetku cukru, promícháme a nalijeme na připravené maso. Promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme jako předkrm.

Kuřecí salát s banány

kuřecí maso, banány, ananas kompot, jablka (golden), bílý jogurt, majonéza, sojová omáčka, olej, vajíčko, maizena

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a můžeme, ale nemusíme naložit do vajíčka a škrobu. Kousky orestujeme v rozpáleném oleji a nakonec přidáme sojóvou omáčku a ještě chvíli restujeme. Vyndáme maso a na pánev vlijeme ananasový kompot. Osolíme, krátce prohřejeme, vrátíme maso a zahustíme škrobem. Chuť musíme doladit sójovkou. Musí být výrazná, slano sladká. Odstavíme a necháme vychladit. V míse smícháme jogurt a majonézu v poměru 1:1. Nakrájíme banány a oloupaná jablka nadrobno úměrně množství masa.Nakonec přidáme maso s ananasem a dáme vychladit.

Kuřecí salát s čínským zelím

kuřecí řízky, sůl, pepř, kari koření, provensálské koření, olej, čínské zelí, zelená paprika, rajče, okurek, cibule, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany

Čínské zelí nakrájíme na nudličky. Zelenou papriku, rajče, okurek a cibulku nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme. Necháme odležet. Majonézu smícháme s kysanou smetanou a přidáme do salátu. Kuřecí řízky okořeníme - sůl, pepř, kari, provensálské koření. Zprudka opečeme. Ještě horké nakrájíme na malé kousky a smícháme se salátem. Ihned podáváme bez příloh.

Kuřecí koktejl

100 g pečeného kuřete bez kostí, 100 g spařené brokolice, 100 g kapie, 300 g vařených těstovin, 100 g rajčat, 4 stroužky česneku, sůl, bilý pepř, 1 velký bílý jogurt, 1 hernelín

Kuře, rajčata, kapii, hermelín nakrajíme na jemné kostičky ,brokolici, česnek posekáme , to vše přidáme do těstovin dochutíme a zalejeme jogurtem . Promícháme a necháme tak hodinku proležet. Podáváme nejraději na listu čerstvého hlavkového salátu .

Kukuřičný salát s jogurtem

200 g sterilované kukuřice, 200 g rajčat, 200 g salátových okurek, 200 g jogurtu, 1 menší cibule, sůl, cukr, ocet, pepř

Rajčata a okurky nakrájíme na plátky a promícháme se sterilovanou kukuřicí. Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme ji do salátu a nakonec vmícháme jogurt. Dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Salát podáváme dobře vychlazený k pokrmům z masa.

Kukuřičný salát s endivii

100 g kukuřice, 150 g endivie, 150 g čekanka hlávková, citron, olej olivový, sůl

Kukuřičná zrnka vložíme do misky, přidáme drobně pokrájenou hlávkovou čekanku a endivii. Zakapeme olejem, okyselíme   citronovou šťávou a osolíme. Podáváme ihned, aby listy neoschly. K přípravě tohoto salátu můžete velmi dobře použít jako zálivku bílý jogurt.

Kukuřičný salát s bramborami

250 g kukuřice, 250 g brambory, 120 ml jogurt bílý, pažitka, ocet, sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kukuřičné palice vložíme do vařící vody, deset minut povaříme a vyloupeme kukuřičná zrna. Smícháme s brambory. Jogurt vyšleháme se solí a yelenou pažitkou, mírně okyselíme a nalijeme na kukuřici s bramborem. Vše dobře promícháme a necháme uležet nejméně jednu hodinu v chladničce a podáváme. Zdobíme několika zrnky kukuřice a snítkou petrželky.

Kukuřičný salát s těstovinami

těstoviny, kukuřice ve sladkoslaném nálevu, pažitka, šunka, tatarka
Těstoviny uvaříme. Všechny ingredience smícháme v míse. Můžeme dokořenit pepřem,česnekem nebo dle chuti.

Kuřecí salát

2 kuřecí prsíčka, 4 lžíce rybí omáčky, 4 lžíce citrónové šťávy, lžíce cukru, pepř, sůl, hlávka zelí, 2 mrkve, 1 malá cibule, 4 lžíce koriandru, 2 lžíce arašídů
na zálivku : 2 stroužky česneku, lžíce cukru, 3 lžíce chilli pasty, 3 lžíce rybí omáčky, 3 rýžového octa, 6 lžic vody

Kuřecí maso uvaříme ve vodě s rybí omáčkou a po vychladnutí jen nakrájíme. Smícháme rybí omáčku s citrónovou šťávou, cukrem, pepřem, vmícháme zelí, mrkev, cibuli, kuřecí maso, koriandr a necháme alespoň 2 hodiny marinovat. Ozdobíme oříšky a podáváme.

Krabí salát s čínskou zelím

300 g čínské zelí, 180 g mrkev, 330 g krabí tyčinky, 200 g barevné těstoviny, 300 g kukuřice sterilizované, 200 g jogurt obyčejný, 200 g majonéza, 200 g cibule, sůl, pepř mletý

Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody. Oloupeme cibuli a mrkev. Zelí  nakrájíme na slabé nudličky, krabí tyčky nasekáme na drobno, mrkev nastrouháme na hrubší nudle a cibuli nakrájíme na jemno.Všechny suroviny  dáme do dostatečně velké misky, přidáme scezené a vychladlé těstoviny, jogurt, majonézu, sůl a pepř podle potřeby. Vidličkou nadlehčujeme a zároveň mícháme. Rozdělíme na deset porcí asi po 200-210g a dozdobíme čerstvou petrželkou.

Krabí salát s kukuřicí

těstoviny, krabí tyčinky, sýr, mrkev, hrášek, kukuřice, tatarská omáčka, jogurt, sůl, pepř, horčice

Uvařené těstoviny smícháme s nakrájenými krab. tyčinkami a sýrem, dále mrkev, hrášek, kukuřice. zálivka tatarská omáčka s jogurtem, sůl, pepř a lžice hořčice. Vše opatrně promícháme a necháme vychladit. Podáváme druhý den.

Krabí salát s hráškem a kukuřicí

krabí tyčinky 25 dkg, 1 bal těstovin, 2 ks středně velké cibule, 8 ks brambor, 1 nakládaný hrášek sterilizovaný, 1 nakl.kukuřici,dle chuti počet  kysel.okurek
Uvaříme těstoviný, přecedíme a vychladíme, brambory uvaříme nakrájíme na kostičky, krabí tyčinky rozemeleme, přidáme drobně nakrájenou cibulku, nakrájené okurky vše promneme přidáme hrášek, kukuřici, majolku řádně promícháme. 

Chřestový salat s tofu

300 g chřest,150 g sýr tofu, 2 citron, 4 list salát hlávkový, rajče, olej olivový, sůl, 1 kelímek jogurt bílý

Chřest očistíme, svážeme do svazečku, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme, necháme okapat, zalijeme citronovou šťávou, aby nedošlo k zoxidování a necháme zchladnout. Vařený chřest nakrájíme na kolečka, rajče pokrájíme na malé kousky, tofu nakrájíme na kostičky a smícháme s chřestem. Jogurt ochutíme několika kapkami citronu a osolíme, potom lehce vmícháme do salátu.

Hlávkový salát s tofu

200 g salát hlávkový, 120 g sýr tofu, citron, olej, sůl, petržel zelená
Hlávkový salát omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. Zakapeme olejem, citronem a osolíme. Přidáme na kostičky nakrájený sýr tofu a posypeme zelenou petrželovou natí, nebo drobně nasekaným koprem.

Fazolový salát s jablky

1 plechovka konzervovaných fazolí, 100 g karotky, 1 celer, 1 jablko,hlávkový salát, 3 lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky plntučné hořčice, citrónová štáva podle chuti, 2 stroužky česneku,sůl , cukr na dochucení

Fazolky scedíme. Očistíme mrkev i celer a uvaříme do měkka. Nakrájíme je na kostičky. Omyjeme jablko a neoloupané je také nakrájime na kostičky. Opereme salát ,osušíme a natrháme na kousky. Připravené suroviny dáme do mísy a s fazolemi promíchame. Olivový olej smíchame s hořčicí , citrónovou štávou a utřeným česnekem. Vzniklým dresinkem přelijeme salát a promíchame.dochutíme solí a cukrem. Salát podáváme s celozrnným pečivem.

Fazolový salát Fazolový Honzík

300 g fazole, cibule, petržel zelená, olej, ocet, sůl

Přebrané fazole propláchneme studenou vodou, necháme nabobtnat, uvaříme a slijeme. Vychladlé použijeme pro přípravu salátu. Cibuli drobně pokrájíme, smícháme s fazolemi, zakapeme olejem, osolíme, okyselíme octem a přidáme několik lžic vody. Jednotlivé porce při podávání zdobíme nasekanou petrželovou natí. 

Fazolový salát s kukuřicí a vajíčky

konzerva kukuřice, 3 konzervy červené fazole, 4 vajíčka natvrdo uvařená, porek, 3 barevné papriky, kyselé okurky, petrželku, majonézu, pepř, sůl
Vše nakrájet na kostičky, mimo naložené kukuřice, pórek nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme, vmícháme majonézu. A můžeme podávat.

Exotický salát s tofu

1 salat,1 červená paprika, 1 mrkev, 2 cibulky pórku, 2 mandarinky, 5 lžic - oleje, 100 g sójového tofu,
2 lžíce sójové omáčky, 100 g sójových klíčků, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/2 lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžička strouhaného kokosu

Salát a zeleninu nadrobno nakrájíme. Mandarinky rozebereme na dílky. Tofu opečeme na oleji, zalijeme lžící sójové omáčky, přidáme klíčky a vaříme 1 minutu. Vše promícháme. Rozšleháme lžíci sójové omáčky, zázvor a 3 lžíce oleje a pokapeme salát zálivkou. Posypeme kokosem.

Těstovinový salát s hráškem

česnek, 1 ks paprika, 1 ks cibule, 1 ks pórek, 1 balíček těstoviny, 200 g salám šunkový, hrášek sterilovaný, 200 g sýr balkánský

Cibuli nakrájíme a zpěníme na tuku, přidáme utřený česnek. Najemno nakrájíme salám, pórek a přidáme k cibuli. Krátce osmažíme a přidáme okapaný hrášek a odstavíme. Vše smícháme s uvařenými těstovinami a posypeme nastrouhaným sýrem a smícháme.

Drůbeží salát

1000 g kuřete, 800 g jablek, 120 g majonézy, šťáva z 1 citrónu, sůl, bílý pepř

Uvařené, vychladlé a vykostěné maso nakrájíme na malé kostky, kůži rozsekáme na kaši, přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kostky nakrájená jablka. Vše spojíme majonézou, ochutíme citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem.

Dietní bramborový salát

400 g vařených brambor, 80 g mrkve, 80 g celeru, 50 g sterilizovaného hrášku, 50 g cibule, 80 g jablka, 80 g kyselé okurky, 1 vejce, citronová šťáva (ocet), lžíce pikantní hořčice, netučný bílý jogurt, sůl, pepř

Mrkev a celer povaříme v mírně okyselené a osolené vodě. Vařené brambory nakrájené na kostičky smícháme s nadrobno pokrájenou mrkví, celerem a cibulí, oloupaným jablkem a kyselou okurkou nastrouhané na větší nudličky, sterilovaným hráškem a nasekaným vejcem. Promícháme, osolíme, opepříme a spojíme se zálivkou z jogurtu, hořčice a citronové šťávy.

Čtvercový sýr v sójové omáčce

1000 g sýr tofu, 30 g sójová omáčka, 30 g víno bílé, 10 g zázvor, 3 ks salát hlávkový, 80 g citronová šťáva, voda, 15 g sůl , 15 g cukr, 10 g pepř bílý, 10 g pažitka, 100 g veka bílá 

Sýr  nakrájíme na  kostičky velké 1.5  x 1.5 cm. Čtverečky pokapeme  sojovou  omáčkou,  vínem  se  strouhaným  zázvorem. Listy salátu  natrháme  a  smícháme  s  citronovým  dresinkem. Bílou veku nakrájíme na krutony velké 1 x 1 cm  které lehce  opražíme. Na listy salátu nasypeme sýr a krutony. Zdobíme sekanou petrželkou.

Čočkový salát se sojou a kukuřici

1/4 kg  čočky (den předem namočené), 1 plechovka sterilované kukuřice cukrové 425 ml, 1 plechovka sterilovaných žampionů 425 ml, 1 plechovka sterilovaných sojových bobů (nebo předem namočené a uvařené soj. boby), 1 velký kečup, 4 cibule,sojová omáčka, sůl, pepř, olej, chilli koření, (koření vynecháme, pokud použijeme "ostrý" kečup)

Cibuli nakrájíme na kolečka, necháme na oleji zesklovatět a přidáme čočku. Podusíme, až změkne přidáme kukuřici, nakrájené žampiony, boby a zalijeme kečupem, zakápneme sójovou omáčkou a ještě chvíli podusíme. Dochutíme chilli, pepřem, popř. solí. Podáváme za tepla s hranolky a sójovým masem - čína, nebo za studena jako salát.

Čočkový salát z kysanou smetanou

250 g čočka, cibule, 250 ml smetana zakysaná, pažitka, ocet, sůl

Přebranou čočku několikrát propláchneme, zalijeme studenou  vodou a necháme nejméně 2 hodiny bobtnat. Potom čočku uvaříme doměkka, slijeme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pažitku, ocet,  sůl a lehce promícháme se zakysanou smetanou. Salát necháme  aspoň chvíli schladit v chladničce. Při podávání jednotlivé porce  sypeme čerstvou nakrájenou pažitkou nebo posekanými čočkovými  klíčky.

Čočkový salát se smetanou

250 g čočka, cibule, smetana, pažitka, sůl, ocet

Přebranou čočku několikrát propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme nejméně 2 hodiny bobtnat. Potom čočku uvaříme doměkka, slijeme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pažitku, ocet, sůl a lehce promícháme se zakysanou smetanou. Salát necháme aspoň chvíli schladit v chladničce. Při podávání jednotlivé porce sypeme čerstvou nakrájenou pažitkou. 

Čekankový salat s drůbežími jatry

1 čekankový puk, 200 g drůbežích jater, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 25 g másla, sůl, pepř

Na pánvi rozpustíme máslo a jakmile začne vřít, vložíme játra. Zmírníme plamen a opékáme po každé straně 2-3 minuty. Mezitím omyjeme a osušíme salát. Játra vyjmeme na talíř, osolíme, opepříme a nakrájíme na kostičky. Necháme vychladnout. V salátové míse připravíme z oleje, octa, soli a pepře zálivku, dáme do ní listy čekanky spolu s nakrájenými játry, promícháme a podáváme vychlazené.

Cibulový salát s houbami

200 g sterilovaných žampionů, 200 g cibule, 50 g pórku, 50 g mražené kukuřice, 1 dl olivového oleje, pikantní hořčice, pepř, mořská sůl

Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub i pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem a hořčicí, promícháme a necháme zaležet asi 1 hodinu. Podáváme s pečivem.

Celerový salát s kuřecím masem

200 g celeru, 300 g pečeného kuřecího masa, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce kečupu, 200 ml bílého smetanového jogurtu, 200 g rajčat, 1 sterilovaná okurka , sůl, pepř

Oloupaný a omytý celer jemně nastrouháme, vložíme do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Pak k němu přidáme kuřecí maso, které nakrájíme na malé kostičky a drobně nasekanou sterilovanou okurku. Jogurt rozšleháme s kečupem, okořeníme pepřem, jemně nasekanou pažitkou, několika kapkami worchestrové a sojové omáčky a osolíme. Zálivku nalijeme na salát, promícháme a necháme odležet.

Celerový salát

40 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 20 dkg šunky, 10 dkg okurek, 1 cibule, 1 sterilovaný hrášek (malá plechovka 10 dkg), 1 zelí sterilizovaná ve sladkokyselém nálevu (malá sklenička)
Vše smícháme s majolkou nebo zakysanou smetanou,osolíme, dochutíme a zamícháme.

Bramborový salát po Kaplický

brambory, vejce, sterilizované okurky, lak/nalev z okurek, mrkev, hrašek, salám, sul, pepř, majolka

Uvařene brambory oloupeme, rozmačkame, přidáme na tvrdo uvařena vajička, majonezu, nakrajeny salam a okurky na jemno, sul pepř, sterilizovaná mrkev a hrášek, dale přilívame lak z okurek dle chuti a pojeni salatu, vše řadně promísíme a nechame uležet do druheho dne, na konec posypeme salát najemno nakrajenou pažitkou,petrželkou .