24. června 2010

Plněné sójové řízky

balení sojových řízků, kostka bujonu, 10 dkg plátkového sýra, 4 velké brambory, koření do bramboráku, vejce, mouka, olej na smažení

Rozpustíme kostku bujonu v 1 l vroucí vody a vložíme sojové řízky které na mírném ohni povaříme 15 - 20 min. Mezitím si připravíme klasické těsto na bramborák. Řízky scedíme, vytlačíme přebytečnou vodu, rozkrojíme, vložíme plátek sýra a obalíme v bramborákovém těstě. Smažíme a podáváme se zeleninovým salátem.

Šubrica

20 dkg fazolí, 1 kg uzeného masa, 1/2 sáčku kysaného zelí, brambory na kostičky, hladká mouka, mletá červená paprika, česnek, bobkový list, nové koření, sůl

Fazole předem namočené vaříme spolu s uzeným masem, bobkovým listem, novým kořením. zvlášť vaříme kysané zelí, zvlášť vaříme brambory nakrájené kostičky.Jakmile jsou všechny druhy potravin měkké, vše smícháme do jednoho hrnce / zelí slijeme, maso nakrájíme na větší kostky /zahustíme česnekovou jíškou, do které přimícháme sladkou papriku.Dochutíme solí, cukrem .Pokrm má být dosti hustý, podává se s chlebem nebo pečivem jako hlavní chod.

23. června 2010

Pečené brambory s pomazánkou

4 větší brambory, nízkotučný tvaroh, kapie, červená paprika, sůl, cibule, olivový olej

Brambory ve slupce(celé) krátce povaříme.Poté rozkrojíme na půl,vnitřek trochu vydlabeme.Pak si připravíme pomazánku z tvarohu,kapie,červené papriky a troškou soli podle chuti.Hotovou pomazánku dáme na vzdlabaný brambor,na to kolečka cibule.Takhle připravené brambory Dáme na Plech vymaštěný olivovým olejem a vložíme do vyhřáté trouby na stupeň podle potřeby.Necháme v troubě,dokud brambory nebudou opečené.Ještě teplé podáváme na talíř a konzumujeme

Pečené brambory s česnekem

400 g brambor, sůl, 4 až 5 stroužků česneku, drcený kmín, rostlinný olej nebo sádlo, nadrobno posekaná čerstvá zelená petrželová nať nebo pažitka, čtvrtka čerstvého másla

Očištěné a umyté brambory (i se slupkou) pokrájíme na cca centimetrové kolečka.Vložíme na pekáč, osolíme a posypeme drceným kmínem, (pekáč potřeme olejem nebo sádlem), brambory upečeme do zlatova (nemusíme na pekáči přetáčet). Po upečení dáme brambory na talíř, a v misce máme připravené promíchané máslo s mačkaným česnekem a s petrželkou nebo pažitkou. Brambory ještě horké mažeme tímto máslem a ihned konzumujeme. 

Pečené brambory

2 kg malých brambory, sůl
Brambory umyjete a rozpůlíte na půlky. Vezmete plech, posypete ho solí a pokladete rozpůlené brambory na plech řezem dolů. Pečete na 200 stupňů dokud brambory nejsou ve spodu hnědé.

Pečené bramborové plátky se zeleninou

750 g menších brambor nakrájených na tenké plátky, 2 malé cukety nakrájené na silnější plátky, 3 střední cibule pokrojené na osminky, 3 rajčata nakrájená na silnější plátky, 5 lžic olivového oleje,
koření dle chuti - např. adžika,papriková sůl

Půlku oleje smícháme ve velké míse s kořením, nasypeme brambory a promícháme tak, aby se marináda dostala na každý kousek brambor, pak naskládáme na plech s pečícím papírem.Totéž uděláme s druhou půlkou oleje a kořením a cuketou s cibulí, naskládáme na druhý plech.Rajčetem vytřeme zbytek oleje v míse a přidáme na druhý plech.Dáme do trouby rozehřáté na min. 200 stupňů a pečeme cca. 15 min.Podáváme buď samotné, možno s bílým jogurtem s rozetřeným česnekem, nebo jako přílohu ke grilovaným masam.

Bramborové pásiky

1 kg brambor, 15 dkg másla, sůl, česnek

Oškrábané brambory nakrájíme na pravidelné kostičky cca 3x3 cm a osušíme, poté naskládáme na suchý plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů, podle druhu trouby pečeme bez jakéhokoli dalšího zásahu (neobracet, nepodlévat) asi 30-50 minut dokud brambory nezačnou hnědnout, poté plech vyjmeme a brambory nasypeme do větší misky, položíme na ně plátky másla, necháme rozpustit, poté osolíme, přidáme dle chuti pomačkaný česnek a podáváme s podmáslím. Konzumuje se rukama tak, že každý kousek rozmáčkneme na dně misky, kde je rozpuštěné máslo s česnekem, a poté vložíme do úst .

Bramborové těsto

1 kg brambor, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 1 plévková lžíce soli, mák, mletý cukr, sádlo

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout. Dobře vychládlé brambory oloupeme, nastrouháme, smícháme s moukou a solí, uhněteme těsto. Toto těsto si rozdělíme na malé kousky, ze kterých vytvoříme válečky, které poté rozmáčkneme na podlouhlé placky, tyto si jemně nakrojíme, aby se nám později snáze trhaly a takto připravené placky pečeme na plotně - nasucho bez oleje (u plynovách sporáků byla dodávaná litinová plotýnka na pečení, na kterou pokládáme peciválky přímo bez jakéhokoliv maštění) po obou stranách tak, aby byly na placičkách zahnědlé fleky. Poté dle potřeby natrháme požadovaný pořet peciválků na kousky, zalijeme vařící vodou, necháme přibližně minutu odstát, poté slijeme, přidáme lžíci sádla a rozemletý mák s cukrem.

Dobrota z kuřecích čtvrtí

3 kuřecí čtvrtky, 1 dcl olivového oleje, syrové brambory, syrová červená paprika, cibule, 8 stroužků česneku, tymián, sůl

Na pekáček nalijeme 1 dcl olivového oleje,položíme 3 kuřecí čtvrtky a brambory nakrájené na kostky. Mírně osolíme. Červenou papriku podélně nakrájíme na kousky a přidáme do pekáče. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a posypeme ji po obsahu pekáče. Na různá místa v pekáči přidáme 8 celých stroužků česneku a celé posypeme tymiánem. V rozehřáté troubě pečeme asi 60 min.

Řeznicke rohlíky

sáček bramborového těsta, 200 g měkkého salámu nebo klobásy, 150 g sýra na strouhání, kysané zelí

Z bramborového těsta vyválíme placky velokosti dlaně a síle asi 5mm. Na něj narovnáme salám na kostičky a strouhyný sýr. Celé zabalíme do tvaru válečků (rohlíků). Osmažíme ze všech stran a podáváme s kysaným zelím.

Paprikáš z klobásky

4 domácí klobásky nebo jiné, 1 kg brambor, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, majoránku, sůl, pepř, olej, hrubou mouku, červenou mletou papriku sladkou a pálivou

Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme zpěnit do kastrolu potom přidáme mletou sladkou papriku, hned to zalijeme trochou vařící vody a na to vložíme nakolečka nakrájenou klobásu. Necháme asi 5 minut podusit potom řidáme majoránku, sůl, pepř, syrové brambory nakrájené na větší kostky, to vše zalijeme vařící vodou, aby byly brambory potopené a vaříme pod pokličkou. Když jsou brambory na půl mekké pak přidáme rozetřený česnek a dovaříme doměkka. K zahuštění použijeme hrubou mouku , rozkvedláme ji v hrníčku trochou studený vody a vlijeme ji do paprikáše. Necháme přejít varem. Podáváme s chlebem jako příloha sladkokyselá okurka nebo čalamáda.   

Omeleta s houbami

vejce, anglická slanina, čerstvé houby, uvařené brambory ve slupce, cibule, sůl, olej, drcený kmín

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, kmín a zvolna dusíme, až se odpaří všechna voda, kterou houby pustily. Pak přidáme slaninu, na plátky nakrájené oloupané brambory, osolíme a promícháme. Směs rozložíme do máslem vymazaného pekáče, zalijeme vejci a v troubě zapečeme doslatova.

Olomoucké brambory

2 brambory, 1 celer, 1 palička česneku, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, pepř, česnek, majoránka, drcený kmín, 8 koleček tvarůžků, olej na pečení

Jemně nastrouháme oloupané brambory, celer a česnek. Přidáme ostatní přísady a hustotu upravíme přidáním vody. Tvarůžky rozřízneme napůl.Z těsta utvoříme na plechu s olejem placičky, na každou placičku dáme plátek tvarůžku a zakryjeme vrstvou těsta. Pečeme v rozpálené troubě dozlatova. Chutnají s kysaným zelím.

Rané brambory s tvarohem

1 kg nových brambor, 120 g másla, 1/2 kg tvarohu na strouhání, kmín, snítka zelené petrželky ,sůl

Oškrábané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě s kmínem a petrželkou.Potom je scedíme a necháme 2-3 minuty dojít.Na talířích brambory posypeme strouhaným tvarohem a polijeme rozehřátým máslem .Podáváme k nim zeleninové saláty .

Rané brambory s krémem

50 g Nivy, 50 ml nízkotučného mléka, petržel, 80 g paprikový lusk,1 rajské, 150 g salátové okurky, 150 g nových brambor
Sýr Nivu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mléko a vyšleháme v jemný krém. Uvaříme brambory, nakrájíme na kousky a přidáme připravený krém. Na závěr dozdobíme petrželkou.

Nadýchané sýrové brambory

900 g brambor, 1,5 dl plnotučné smetany, 75 g strouhaného švýcarského sýra Gruyére, špetka kajenského pepře, 2 bílky, olej na smažení, sůl, pepř, nasekaná nať petrželky a strouhaný sýr na zdobení

Brambory povařte v lehce osolené vroucí vodě asi 10 min. Důkladně sceďte a dosušte papírovými ručníky. Dejte stranou.Smíchejte smetanu a švýcarský sýr ve velké míse. Vmíchejte kájenský pepř a podle chuti osolte a opepřete.Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně vmíchejte do smetanové sýrové směsi.Přidejte vařené brambory a důkladně je ve směsi obalte.Rozehřejte olej va fritovacím hrnci na 180 stupnů C ( kostka chleba v něm do třiceti vteřin zhnědne). vytahujte brambory ze sýrové směsi a vkládejte je do rozpáleného oleje. Smažte 3-4 minuty, dokud brambory nezhnědnou.Brambory vkládejte do předehřáté mísy. ozdobte je petrželkou a struhaným sýrem a okamžitě podávejte. do smetanové směsi múžete dát i jiné koření,např. strouhaný muškátový oříšek nebo karí koření v prášku.

Myšky

brambory, sůl
Omyté brambory ve slupce rozřízneme napůl, namočíme v soli a třeme oba kousky o sebe až vznikne pěna. Dáme na suchý plech a pečeme v trobě do měkka. Na talíř podáváme brambory, máslo a utřený česnek se solí.

Musaka s bramborami

150 g mletého masa vepřové a hovězí půl na půl, 25 g cibule, 200 g brambor, 20 ml oleje, 65 g rajčat, 3 g rajského protlaku, 2 dl vývaru, 8 g petržele, 10 g hladké mouky, 100 g tvrdého sýra, 2 dl mléka, 1 vejce sladká paprika, sůl, pepř

Mleté maso osmažíme s nakrájenou cibulí, rajským protlakem a sladkou paprikou. Podlijeme vývarem, necháme 10-15 min. dusit, pak osolíme, opepříme, přidáme petržel a nakrájená rajčata. Brambory nakrájené na plátky napolo usmažíme. Do zapékací mísy dáváme střídavě vrstvy brambor a mletého masa, navrch položíme plátky rajčat. Krátce podusíme v troubě. Pak přelijeme směsí mouky, mléka a vejce, navrh nastrouháme tvrdý sýr a dáme zapéct. Hotovou musaku necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na porce.

Moldavské brambory

750 g brambor, 30 g mouky, 80 g masla, 250 ml smetany, 100 g strouhaneho syra, kopr, petrzelka, sul

Brambory uvarime ve sloupce,nakrajime je na ctvrtky a rozlozime do vymazaneho pekace.Z casti masla a z mouky pripravime svetlou jisku,vmichame horkou vodu a smetanu a povarime.Nalijeme ji na brambory, posypeme petrzelkou,koprem,syrem.Povrch pokapeme zbylym maslem a vse zapeceme v troube.

Mišmaš s mraženou zeleninou

brambory, jakákoli mražená zelenina, houby, nebo žampiony, salám, plátkový sýr, vajíčka, cibule, tuk, vegeta, kmín

Na elektrické pánvi usmažíme cibuli, přidáme houby, nasekaný salám nebo párky, popř. vepřovou konzervu. Chvilku osmažíme, přidáme syrové na drobno nakrájené brambory,dochutíme vegetou, posypeme kmínem. Podlijeme jemně vodou a pod pokličkou podusíme asi 10 minut. Pak přidáme mraženou zeleninu dle chuti a vkusu, opět chvilku dusíme pod pokličkou. Pak zalijeme 3-4 vejci rozkvedlanými v mléce a promícháme. Tuto hmotu zarovnáme a poklademe plátkovým sýrem. Necháme pod pokličkou zapéct asi 5 minut. Celou dobu máme pánev zapnutou na výkon 4. Je možné tuto pochutinu připravit na sporáku a pak vložit  do trouby a dopéct.

Milánské brambory

mleté maso, sůl, pepř, vejce, strouhanka, uvařené brambory, smetana, máslo, citronová šťáva

Mleté maso osmahneme na tuku, osolíme a opepříme. Zakápneme citronem, vmícháme vejce a strouhanku. Uvařené brambory nakrájíme na silnější plátky a do pekáče vkládáme vrstvu brambor,  masa, brambor. Navrch položíme plátek másla a zalejeme smetanou, ve které jsme rozšlehali další vejce. Zapečeme v troubě.

Mexický kotlík

1/2 menšího zelí, 1/2 kg brambor, 15 dkg slaniny, 1/4 kg klobásy, 5 stroužků česneku, 2 velké cibule, 2 zelené papriky, sůl, pepř, bazalka, vývar z masoxu

Do kotlíku nebo papiňáku naskládáme listy zelí, dáme na ně kostičky slaniny, kolečka brambor, osolíme, opepříme, posypeme bazalkou, přidáme plátky česneku, proužky cibule, proužky papriky a proužky klobásy. Vrstvy opakujeme, až je nádoba plná a podlijeme vývarem. Pak ji přiklopíme poklicí, v kotlíku zatížíme plochým umytým kamenem a papińák uzavřeme. Dáme na mírný oheň za půl hodiny je to hotové.

Mexické brambory

3/4 kg brambor, 2-3 větší cibule, 20 dkg slaniny na plátky, olej, mexické koření, strouhaný sýr

Na plátky nakrájíme brambory, cibuli. Do mísy vymazané olejem postupně vkládáme brambory, cibuli, plátky slaniny a každou vrstvu posypeme kořením. Podlijeme trochou vody (pivem pro lepší chuť) a necháme hodinu dusit v troubě při teplotě 220°C, na poslednich 15 min.zmírníme teplotu na 180°C posypeme sýrem a necháme dopect.

Medajlóniky s bramborovou kaší

1 kg  brambor, sůl, mletý pepř, 500 g vepřové panenky, 7 lžic olivového oleje, 30 g piniových semínek, 1 stroužek česneku, 250 ml zeleninového vývaru, nastrouhaný muškátový oříšek, olivy na zdobení

Nejdříve oloupeme brambory, opláchneme je, rozkrájíme a vaříme v osolené vodě asi 15 min.Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme asi na 12 kousků. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso v něm opékáme do měkka. Psolíme, opepříme a udržujeme teplé.Na pánvi bez tuku orestujeme piniová semínka a vyjmeme je. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme.Brambory slijeme a rozmixujeme, přidáme k nim vývar a 3 lžíce oleje. Kaši dochutíme solí a muškátovým oříškem, vmícháme česnek. Ochucenou kaši i medajlonky na talíři posypeme piniovými semínky a ozdobíme olivami.

Medajlóniky

nastrouhané brambory, mouka, česnek, majoránka, sůl, vejce, rostlinný olej, panenská svíčková, kysané zelí, šunka, anglická, uzený eidam, hermelín, hořčice, čerstvý pepř, koření gurmán

Nejprve si připravíme kvalitní bramborákové těsto ze strouhaných brambor , nejlépe na jemno, alespoň dvou vajec, dochutíme majoránkou (ale opatrně), lisovaným česnekem a solí, těsto jemně zahustíme hladkou moukou, jak se říká zaprášíme, abychom neměli moučňáky. Těsto necháte jen chvíli odstát, neděláme dopředu, neboť by nám zhnědlo a tak bychom potom ztratili zlatou barvu bramboráčků. Rozehřejem si nejlépe na lívanečníku(my používáme čtyřlívanečník) trochu tuku a klademe do těchto ok nachystané těsto, ale je asi napůl výšky oka. Potom dáme do každého z nich asi tak 3mm medajlonek panenské svíčkové,na který jsme předtím mázli hořčici a štípli gurmán koření a dále přidáme na každý medajlonek jinou ingredienci - tzn. šunku, anglickou slaninu, hermelín a uzený sýr,poté ještě do všech přidáme čerstvě mletý pepř, případně špetečku soli dle chuti a všechny doplníme druhou vrstvou bramborákového těsta. Smažíme pomalu, abychom se nám těsto dobře propeklo a nepřipálilo(doporučuji pánev nebo lívanečník s nepřilnavým dnem). Jednou nebo dvakrát medajlonek při smažení obrátíme. Smažíme asi 6 minut, pokud si nejsme jisti, že i uvnitř je hotov, je možné ještě na chvíli dát do mikrovlnné trouby. Nakonec medajlonky naklademe na talíř a ozdobíme každý z nich vrstvou kysaného zelí. 

Brambory s kuřecími prsy

1 kg brambor, 40 dkg kuřecích prs, 20 dkg anglické slaniny, 20 dkg nivy, 3 ks póru, 250 ml smetany, 2 cibule, kousek másla, sůl

Brambory uvaříme ve slupce. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka a uvaříme do měkka. Mezitím si připravíme další ingredience : orestujeme kuřecí maso nakrájené na plátky, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájíme anglickou slaninu a nivu. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kouskem másla vymažeme pečící mísu. Do pečící mísy vkládáme postupně (od spoda): uvařený pórek,  polovinu brambor(osolíme),  polovinu orestované cibulky,  orestované plátky masa, nakrájenou slaninu,  zbytek brambor (osolíme),  zbytek orestované cibulky, celé zalijeme smetanou Přiklopené vložíme do trouby na 220 C a pečeme cca 30 min. Poté na vrch přisypeme nakrájenou nivu a bez poklopu dopečeme 15 min.

Maďarské langoše

600 g hrubá mouka, 300 g brambor, 30 g droždí, 20 g cukru, 20 g soli, 4 dcl mléka, 250 g vepřové sádlo, kmín, česnek

Brambory uvarit v šlupce,vychladnout,oloupat a semlít, pak z brambor,mouky,droždí,cukru,soli,kmínu a vlažného mlíka zpracovat těsto,ponechat 30 minut, pak vypracovat velikosti slep.vajíčka těsto a vytahovat v rukách na velikosti pánve(jako pizza těsto),pokládat na rozpálenou mast,langoš musí být nadýchaný,potřít česnekem,posypat sýrem,kečupem.

Bramborová pomazánka

10 dkg brambor, 5 dkg másla, lžička hořčice, 2 dkg cibule, paprika

Brambory uvaříme a necháme dobře vychladnout (např. zbylé brambory). Do mixéru dáme olej, hořčici, cibuli a přidáme po částech brambory. Do hotové pomazánky vetřeme trochu másla. Pomazánku natíráme na chleba a přidáme na obložení zeleninu dle možností - např. ředkvičky, rajčata, papriku.

Lepence s kyselým zelím

 600 g kysaného zelí, 600 g oloupaných brambor, 100 ml smetany, 120 g sádla, 2 cibule, sůl

Kyselé zelí překrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka ve vodě a scedíme. Oloupané brambory uvaříme do měkka, ocedíme a rozšťoucháme. Brambory smícháme s horkou smetanou a 4 lžícemi vývaru ze zelí. Cibuli pokrájíme na kolečka osmažíme dozlatova na sádle. Část tohoto sádla slijeme a přidáme do brambor společně s odkapaným zelím a promícháme. Lepenici rozdělíme na talíře přelijeme sádlem s usmaženou cibulí, přiložíme porce masa (uzené, kotlety aj.).

Lepence

1 kg brambor, sůl, kmín, 30 g sádla, cibule, 250 g kysaného zelí, 100 g slaniny nebo škvarků nebo 300 g vepřového bůčku

Oloupané překrájené brambory uvařime se solí a kmínem. Na sádle nebo na rozškvařené slanině zpěníme nakrájenou cibuli a podusíme překrájené kysané zelí. Ocezené brambory lehce rozštoucháme a promícháme s udušeným zelím. Na talíři polijeme rozškvařenou slaninou nebo ohřátými škvarky. Podáváme s vepřovým masem.

Kysané zelí s parky

500 g kysaného zelí, 125 g slaniny, cibule, 1 jablko, 8 brambor, 4 párky, šálek masového vývaru i z masoxu, sůl, kmín, 2 dl smetany ke šlehání, mletá sladká paprika

Do hlubokého kastrolu vložíme na kostičky pokrájenou slaninu, osmahneme a pak k ní přidáme 250 g kysaného zelí, na ně jednu větší nahrubo nasekanou cibuli a na osminky pokrájené (jádřince zbavené) jablko. Na tuto vrstvu ještě položíme menší syrové oloupané brambory. Okořeníme solí a mletým kmínem a pokryjeme dalšími 250 g kysaného zelí, které proložíme párky. Vše zalijeme horkým vývarem a pod pokličkou dusíme.před podáním přilijeme do pokrmu smetanu, kterou podle chuti okořeníme mletou sladkou paprikou.

Kuřecí prsa na slanině se šlehačkou

2 kuřecí prsa, 100 g anglické slaniny, palička česneku, 1/2 kostky bujónu, olej, sůl, pepř, provensálské koření, 250 ml šlehačky, 1 kg brambor

Kuřecí prsa rozkrojíme na půl aby jsme měli 4 plátky, lehce rozklepeme a vložíme do zapékací mísy, kterou jsme lehce po dně potřeli olejem. Na kuřecí plátky nandáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a trochu roznačkaného česneku. Oškrábané a na kolečka nakrájené brambory poklademe na maso s anglickou. Po každé vrstvě brambor je osolíme opepříme a posypeme provensálským kořením. Nezapomeneme také na česnek. Když je mísa plná dáme jí do rozehřáté trouby asi tak na 20 - 30 minut, teplota 180°C. Uvaříme půl kostky bujónu a necháme schladnout, po schlazení za stálého míchání přilejeme šlehačku a tímto přelijeme brambory v míse. Pečeme asi hodinu. Šťáva se nesmí úplně vypéct.

Kuřecí plátky s nivou

600 g kuřecích prsou, 2 středně velké cibule, 50 g másla, 100 g jáder vlašských ořechů, 0.25 l zakysané smetany, 150 g nivy, olej, bílý pepř, polévkové koření
bramborové dukátky :  1 kg brambor, 100 g másla, 1 palička česneku, sůl

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme rozdrobenou nivu a necháme ji rozpustit. Ochutíme polévkovým kořením a bílým pepřem, přidáme zakysanou smetanu a vymícháme dohladka. Na závěr vložíme nasekaná jádra vlašských ořechů. Kuřecí řízky nařízneme, naklepeme a zprudka opečeme na oleji po obou stranách. Osolíme a opepříme. Na talíři přelijeme připravenou omáčku. Bram.dukátky:  Syrové brambory omyjeme a nakrájíme na 0.5cm silné plátky. Klademe na vymaštěný plech a na každý položíme oříšek pasty z másla utřeného s drceným česnekem a solí. Pečeme 45-60 minut v dobře vyhřáté troubě.

Kuřecí medajlóniky

300 g kuřecích prsíček, grilovací koření, sůl, pepř, mouka na obalení, olej, 8 větších brambor, majoránka, vejce, česnek, hladká mouka,
na oblohu : hrášek, paprika, kukuřice, mrkev

Kuřecí prsíčka okořeníme a obalíme v mouce a zprudka osmahneme na oleji. Poté maso nakrájíme na medailonky. Oloupeme a nastrouháme si brambory potom přidáme mouku , vejce , česnek , majoránku , sůl, pepř a usmažíme malé bramboráčky. Nandáme na talíř medailonky polijeme sosem a poklademe bramboráčky a uděláme k tomu oblohu ze zeleniny.

Kuřecí maso s bramborami

4 velká kuřecí prsa, listový špenát, 10 dkg šunky, 10 dkg strouhaného čedaru, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 10 vetších brambor (nových), pažitku, tvaroh, 2 vetší tavené sýry, 20 dkg slaniny (dlouhé plátky), 300 ml smetany, olivový olej, italské koření

Kuřecí prsa omyjeme, naklepeme, osolíme, opepříme. Špenát spaříme a přidáme česnek..necháme vychladnout. Na prsa klademe šunku, špenát a strouhaný sýr. Zabalíme a omotáme nití nebo propíchneme špejlí, aby se nám válečky nerozpadly. Na olivovém oleji maso zprudka osmahneme cca 5 minut a poté podlijeme 1 dcl vody a ještě mírně 2 minuty podusíme. Brambory uvaříme ve slupce cca 15 minut. Poté je překrojíme a vydlabeme lžičkou díru do každé půlky brambory. Smícháme tvaroh, s taveným sýrem a pokrajenou pažitkou, ochutíme solí a pepřem. Poté touto směsí plníme pulky brambor. Po naplnění půlky brambor přiložíme k sobě (zase vznikne celá brambora) a omotáme 2 plátky slaniny.Brabory vložíme do zapékací misky spolu s masem.Zapékáme při teplotě 200 stupnů 10 minut.Poté přilijeme 300 ml smetany, kterou ochutíme (italským kořením) a zapékáme ještě 10 - 15 minut až smetana zhoustne. 

Kuřecí brambory

brambory, mouka, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibule, vajíčka, kuřecí prsa, olej

Maso naklepeme,osolíme,opepříme a necháme asi půl hodiny odležet mezitím si připravíme klasické těsto na bramborák,já dávám ještě cibuli. na rozpálený omastek dáme slabší vrstvu těsta,poklademe kuřecím masem a zakrijeme vrsvou těsta.opečeme z obou stran do růžova, jako příloha se hodí zelný salát.

Kura s bramborami

1 kuře, 1500 g brambor, větší cibule, šlehačku ke šlehání, kmín, sůl

Brambory na plátky zasypeme kminem, nasypeme do vymazaného pekáčku, kde je promícháme s cibulí nakrájenou na kostičky. Kuře naporcujeme podkmínujeme a dáme k bramborům. Zalijeme vše šlehačkou.Pečeme asi tak 1,5 hod.

Kuřecí stehna s Moravankou

10 spodních kuřecích stehýnek (paliček), brambory, 2 Moravanky, 2 cibule, palička česneku, 10 dkg anglické slaniny, sůl, pepř, bazalka, drcené chilli papričky, olej

Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a vsypeme je do lehce vymazaného většího pekáče. Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme zprudka na pánvi. Přidáme k bramborám. Moravanky si scedíme(nálev si ponecháme) a zeleninu přidáme k bramborám. Promícháme. Stehýnka omyjeme a lehce nasolíme. Bramborovou směs okořeníme a stehýnka na ni položíme. Posypeme bazalkou. Zalijeme 1/2 nálevu z Moravanky a zbylý si necháme na podlévání během pečení. Pečeme asi 40-45 minut.

Drůbeží špíz ze zeleninou

4 velké brambory, 400 g krůtích prsíček, 1 červená , 1 žlutá paprika, 1 cuketa, 2 cibule, 100 g plátků prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce bylinkového oleje, 150 g kysané smetany, 50 g sýra cottage, 1 - 2 lžíce sladké hořčice, sůl, pepř, 50 g bylinkvého másla, čerstvé bylinky na ozdobu

Brambory omyjeme, důkladně očistíme kartáčem a osušíme. Po jedné je zabalíme do alobalu. Balíčky uložíme na okraj grilovacího roštu a za častého obracení grilujeme zrhuba 60 minut. Krůtí maso omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, ročtvrtíme, očistíme a rozkrájíme na větí kusy. Cukety omyjeme, očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Plátky slaniny stočíme. Všechny přísady stídavě navlékáme na 4 špízy a potřebe 2 lžícemi oleje. studenou omáčku připravíme tak, že dohladka rozšleháme zakysanou smetanu se sýrem cottage a podle chuti osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z alobalu a nařízenem do křížku. Pak je zlehka rozlomíme a rozdělíme na předehráté talíře. na každou bramboru položíme kousek bylinkového másla. Na talíře rozdělíme špízy i omáčku a ozdobíme bylinkami.

Kovbojské brambory

2 - 3 velké neoloupané brambory, olej na vymazání zapékací misky, 120-180 ml smíchaných, pikantních, tvrdých sýrů, nastrouhaných, 5 plátků slaniny na pánvi osmažené, na ubrousku osušené a rozdrobené, 2 zelené šalotky, posekané, 60 ml barbecue omáčky

Předehřát troubu na 220°C. Nakrájet brambory na 3/4 cm plátky. Vymazat misku olejem a naskládat do ní brambory. Péct do zlatova, asi 15-20 min. V misce smíchat dohromady sýry, šalotku a slaninu. Vyjmout brambory z trouby, potřít je  barbecue omáčkou a posypat sýrovou směsí. Vrátit brambory do trouby a péct, až sýr bublá. Podávat horké.

Kotlety na smetaně

brambory, vepřové kotlety, smetana, sůl kmín, pepř

Do kastrolu nebo pekáče dno zakryjeme vrstvou na kolečka nakrájených syrových brambor.Na ně položíme naklepanou osolenou a pokmínovanou,opepřenou kotletu a opět brambory, takhle střídáme vrstvy. Nakonec zalejeme smetanou a dáme zapéct na 20 minut do trouby. Pozor opravdu žádny tuk!

Kotlety na koriandru

brambory, olivový olej, kotlety, kořenová petržel celá, česnek, citron, drcený koliandr, hruška

Na dno pekáče nakrájíme na plátky brambory. Podlijeme olivovým olejem. Naklepané kotlety osolíme, opepříme a zasypeme na hrubo rozdrceným koliandrem.Přidámem k bramborám ještě kořenovou petržel,4 stroužky česneku, rozčtvrcenou hrušku a rozčtvrcený citron.Navrh položíme kotlety. Vše promícháme s olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupnů a pečeme cca 60 min.

Kotleta v tašce

kotleta, brambory, sůl, majoránka, vejce, pepř, česnek, olej
Vytvoříme těsto na bramborák, do kterého vložíme naklepanou oslenou  kotletu.Pečeme cca 10 min dokud není těsto do zlatova.

Kološvárské zelí

brambory,kysané zelí, anglická slanina, cibule, šlehačka, sůl
Brambory nakrájíme na plátky a poklademe jimi dno vymazaného pekáče. Na ně rozložíme vrstvu zelí, na to vrstvu anglické slaniny. Na závěr opět vrstvu brambor.Zalijeme šlehačkou a dáme zapéct.

Zelí s mletým masem

kyselé zeli, brambory, paprika, slehacka, cibule, cesnek, mlete maso, salam
Uvarime zeli,po jeho uvaření do nej pridame papriku. Mezitim si dame varit brambory. Mlete maso na panvicce spolecne s cibuli opeceme. Do pekacku vrstvime zeli,mlete maso,zeli a dame do trouby.