9. července 2010

Smažená kantonská rýže

200 g rýže, 50 g vařené uzené šunky, 100 g oloupaných krevet - čerstvých nebo z konzervy,3 vejce, 3 mladé naťové cibulky, 50 g zeleného hrášku, 1 polévková lžíce sójové omáčky, sůl, 3 polévkové lžíce oleje na smažení, 500 ml vody na vaření rýže

Rýži opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme v 1 l  vody 20 minut pod pokličkou. Scedíme a odložíme. Cibulky oloupeme, umyjeme a usekáme nadrobno. Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou, přidáme polovinu rozkrájené cibulky a pečlivě promícháme. Z této hmoty usmažíme na 1 lžíci rozpáleného oleje tenkou omeletu, zrůžovělou po obou stranách, necháme ji vystydnout a nakrájíme na tenké proužky. Na lžíci silně rozpáleného oleje smažíme 1 minutu osolené krevety, přidáme šunku a zelený hrášek. Smažíme za stálého míchání ještě 2 minuty, přendáme do nádoby s nakrájenou omeletou. Na zbytku oleje za stálého míchání osmažíme rýži se zbytkem cibule.Po 3 minutách stáhneme plamen, přidáme další ingredience a jemně promícháme, necháme ještě 2 minuty na plotně. Podáváme tak, aby všechny části byly zřetelně viditelné.

Smažená jasmínová rýže s krevetami

400 g uvařené jasmínové rýže, 2 zelené cibulky, 3 vejce, 100 g konzervovaného ananasu, 200 g vykostěných kuřecích stehen, 50 g vařených malých krevetek zmražených (nebo konzervovaných), 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 1 sklenka  Maggi Omáčky Čínské

Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a osmažíme je ve woku na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme krevetky, ananas, sójovou omáčku a víno. Sejmeme z woku a udržujeme na teple. Do woku dáme trochu oleje, rozpálíme ho, nalijeme rozšlehaná vejce s najemno pokrájenou cibulkou a upečeme omeletu, kterou hůlkami či měchačkou roztrháme. Přidáme rýži a směs krevetek s masem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme skleničku Maggi Omáčka Čínská a pod.

Sladká rýže

400 g rýže, 20 mandlí, 4 lžíce hrozinek, 4 hřebíčky, 4 zrnka kardamomu, 4 lžíce práškového cukru, 4 lžíce másla, 1/2 lžičky šafránu, tyčinka skořice, šálek mléka, lžíce citrónové šťávy, špetka soli

Rýži uvaříme ve vodě dopoloměkka a slijeme. Na másle ji pak pražíme se špetkou soli několik minut. Přidáme koření, cukr a mléko a dodusíme ji doměkka. Vmícháme hrozinky, ochutíme citrónovou šťávou a navrch posypeme drobně nasekanými mandlemi.

Kuře s rýží a zeleninou

1 kuře, sůl, 2 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, sladká paprika, 1 hrnek rýže, 4 rajčata, 2 papriky, 2 cibule, 1 hrnek vody, slanina

Naporcované kuře posolíme,potřeme prolisovaným česnekem a na oleji prudce osmažíme.Do pekáčku postupně skládáme rýži, opečené kuře,plátky slaniny,vrstvu rajčat,  paprik a cibuli pokrájenou na kolečka. Končíme cibulí, na kterou ještě položíme plátky slaniny. Vše polijeme olejem z opékání kuřete, přidáme hrnek vody a pečeme do měkka.

Rýže v zelných listoch

zelí listy, zelí kysané, mlété maso, rýže, sůl, pepř a koření dle chuti

Uvaří se rýže smíchá  s mletým masem ,ochutí a zabalí do listu zelí, zabalé listy se naskládají do hrnce a doplní kysaným zelím a da se vařit do změknutí listů.

Salát z rýže

1/4 šálku ochuceného octa, 1/2 šálku pomerančové šťávy, 2 lžičky sezamového oleje, 1 lžička utřeného česneku, 2 lžíce na kostičky nasekané cibule, 4 krůtí řízky nakrájené na kostky, 5 šálků uvařené hnědé rýže, 2 šálky zeleniny uvařené v páře (červená paprika, cukety, celer ,mrkev atd.)

Maso naložíme do části marinády z octa (asi 1/2), pomerančového džusu, sezamového oleje, česneku a lžíce cibule. Necháme uležet v ledničce po dobu 3-5 hodin. Potom maso i s marinádou přemístíme na nelepivou větší a hlubokou pánev, přivedeme k varu a udržujeme na mírném ohni asi 3-4 minuty. Maso poklademe na uvařenou rýži, ozdobíme uvařenou zeleninou a polijeme zbytkem marinády. Jídlo posypeme zbytkem nadrobno nakrájené cibule a ihned podáváme.

Rýžový nákyp se sýrem a salámem

300 g rýže, 150 g míchané mražené zeleniny, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 2 dcl mléka, 100 g sýra Eidam, 50 g másla, petrželka, sůl

Rýži uvaříme do měka v osolené vodě. V zapékací misce osmažíme kostičky salámu, přisypeme zeleninu, vmícháme rýži, mléko, vejce a strouhaný sýr, uhladíme povrch a zapečeme. Podáváme s hlávkovým salátem.

Rýžový nákyp se sýrem

150 g měkkého sýra, 300 g rýže, 3 vejce, 60 g másla, 3/4 l mléka, 200 g mražené brokolice,150 g robi na kostičky, sůl

Rýži uvaříme v mléce do měkka, žloutky s máslem utřeme a vmícháme do prochladlé rýžové kaše, přidáme sýr, promícháme, dáme Robi kostičky, brokolici a nakonec z bílků tuhý sníh. Osolíme, lehce promícháme a ve vymazané formě pečeme 30 - 45 minut. Podáváme obložené zeleninou nebo se zeleninovými saláty.

Rýžový nákyp s mandarinkami

150 g rýže, 50 g margarínu, 300 ml mléka, lžíce strouhanky, 2 vejce, 4 lžíce včelího medu, lžička citronové šťávy, 200 g mandarinkového kompotu

Formu na nákyp důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rýži spaříme a necháme okapat. Zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme vejce ušlehané do pěny, med a citronovou šťávu. Vrstvu této hmoty navršíme do formy a poklademe kompotem, potom přikryjeme další vrstvou rýže a zvolna pečeme v troubě. Na talíři poléváme šťávou z kompotu.

Rýžový nákyp s jablky

200 dg rýže, 13 dg cukru, 5 dg másla, 3 žloutky, 3 bílky, citronová kůra, vanilka, 3 jablka, špetka soli

Rýži uvaříme v mélce a necháme vychladnout.Máslo utřeme s žloutkem a cukrem do pěny, přidáme vanilku a citr.kůru, vychladlou rýži a sníh.Hmotu položíme do vymazané formy ve vrstvách s jablky a pečeme na 180 stupňů celsia asi jednu hodinu.

Rýžové placky ze syrem

150 g rýže, sůl, 2 polévkové lžíce nastrouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení

Rýži uvaříme. Do uvařené rýže přidáme sýr a 1 vejce a dochutíme solí, promícháme a necháme vychladnout. Pak nabíráme lžící noky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme do zlatova.

Rýžové placky ze zeleninou

300 g rýže, sůl, pepř, 3 vejce, 50 g mouky, 150 g bylinkového tvarohu, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 červená a zelená paprika, 1 lilek, 1 cuketa, 300 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, rozmarýn ,oregano 

Rýži přelijeme 600 ml osolené vody a vaříme doměkka asi 25 minut. Do vychladlé rýže vmícháme vajíčka, mouku a krémový sýr. V pánvi rozpustíme máslo a po obou stranách na něm osmažíme, křupavé rýžové placičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Očistíme a na malé kousky nakrájíme lilek s cuketou. Spaříme a oloupeme rajčata. Dužinu nakrájíme na kostičky. Rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli. Přisypeme pokrájenou papriku a 5 minut ji dusíme. Potom přidáme lilek s cuketou a dusíme dalších 5 minut. Nakonec přisypeme rajčata s bylinkami a ještě 5 minut dusíme.

Rýžové nudle se zeleninou

rýžové nudle, cibule, rajská jablíčka, paprika, sůl, pepř, oregáno, rostlinný tuk

Na rostlinném tuku osmahneme cibuli, přidáme pokrájená rajčata a papriku a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a oregánem. Rýžové nudle spaříme vroucí vodou a necháme pod pokličkou změknout. Zeleninovou směs smícháme s nudlemi a podáváme teplé i studené. Mohou se přidat i žampiony či jiné ingredience, záleží na fantazii.
 

Rýžové placky

200 g rýže Natural, 1 květák, 2 vejce, špětka muškátového květu, 50 g sušených pšeničných klíčků na zahuštění, 60 g oleje na smažení

Rýži Natural přebereme, namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody a pak vaříme do měka. Květák uvaříme v osolené vodě hodně do měkka, necháme okapat a v míse jej rozmačkáme vidličkou. Přidáme prochladlou rýži, sekanou petrželovou nať, vejce a dochutíme solí. Promícháme, necháme chvíli stát a pak tvoříme lžicí na rozpáleném oleji hromádky, které pečeme z obou stran do zlatova. Opečenky podáváme s vařeným bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.

Rýžová polévka

3 dkg rýže, 2 dkg květáku, 1 dcl mléka, 1 dkg másla
Ve vodě uvařenou rýži prolisujeme a spojíme se zvlášť uvařenou - krájenou zeleninou.Zlepšíme mlékem a čerstvým máslem.

Rýžová kaše s kakaem

60 g rýže, 1 dl mléka, voda, sůl, 20 g cukru, kakao
Rýži vařím ve vodě se špetkou soli. K téměř měkké rýži přiliji mléko a dovařím do správné hustoty kaše. Posypu cukrem smíchaným s kakaem.

Rýže s houbami

rýže, tvrdé houby, květák, máslo, pepř, zelená petželka

40 dkg tvrdých hub pokrájíme na drobno a prudce je osmažíme na 6 dkg rozpáleného másla.Okořeníme je pepřem a zelenou petželkou a několik minut dusíme aby změkly,ale zůstaly pevné v kouskách.Pak je zamícháme do hotové rýže.Můžeme přidat malou hlavičku uvařeného květáku,rozebraného na růžičky.

Rýže s hlívou

hlíva ústřičná, rýže, cibule, sůl, kmín, vegeta, petržel anebo mladá cibulka, parmezán 

Hlívu ústřičnou nakrájíme a na pánvi podusíme na cibulce . Osolíme , přidáme kmín a vegetu . Rýži uvaříme tak aby zůstala sypká , scedíme . Promícháme s houbami a sekanou petželkou (cibulkou) . Na konec posypeme strouhaným parmezánem .

Rýže jako příloha nebo samotná

1 cibule, ryže 2 dcl /1 porce/, kostka hovězího bujónu /1 ks/2 porce/, olej rostlinný, voda 4 dcl na porci

Sypanou rýži propereme řádně v sítku pod proudem teplé tekoucí vody dokud není voda čistá a průzračná jinak by při vaření voda pěnila a necháme odkapat. Cibuli nakrájíme nadrobno. Do tlakového hrnce ( papiňáku ) dáme přiměřené množství oleje a cibuli osmažíme do hněda, rýže bude mít pak krasnou nahnědlou barvu a chuť smažené cibulky. Okapanou rýži vsypeme do hrnce a mícháme, hlavně ode dna hrnce !!!, cca 1 minutu. Pak zalijeme rýži odměřeným množstvím vařící vody. Přidáme kostku bujonu. Za stálého míchání a na plném plameni přivedeme do řádného varu. Bujón se musí úplně rozpustit. Tlakový hrnec zavřeme. Vaříme dále 2,5 - 3 minuty ( dvě a půl až tři !!! ). Hrnec odstavíme. Neodpouštět páru, nechladit, musí „dojít“ sama !!! Rýže je hotová, jakmile jde tlakový hrnec otevřít. Hodí se jako příloha všude kde se používá běžně vařená rýže, ale je výborná i samotná.

7. července 2010

Kuřecí maso s jogurtem

kuřecí maso, cibule, česnek, kuřecí vývar, kukuřičná zrna, bílý jogurt

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme utřený česnek a nakrájené maso. Opečeme ze všech stran, osolíme, opepříme a podlijeme kuřecím vývarem a přiklopené dusíme. Sterilovaná kukuřičná zrna ohřejeme, přidáme maso a promícháme s bílým jogurtem. Podáváme s hranolky.

Kuřecí prsa plněné broskvemi

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 1 balíček sýra Niva, 4 plátky sýra, 1 banán, 1 broskvový kompot,1 pikantní klobása, 1 kápie, 2 lžičky provensálského koření, sůl, pepř

Kuřecí prsa nazřízneme na půl (nepřeříznout) a rozklepeme z nich plát. Ten posypeme solí, pepřem a prov. kořením. Položíme na něj plátek šunky, plátek Nivy, plátek kápie, plátek banánu a plátek klobásy. Plát kuřecích prsou přehneme a zajistíme párátky. Vznikne pokud možno uzavřený balíček. Ten pak osmažíme na olivovém oleji asi 7 minut a přendáme do zapékací mísy. Položíme plátek sýra a párátky zajistíme půlku broskve a dáme zapéci pod gril asi 5 min. odáváme s hranolky pečenými v troubě.

Sekaná z luštěnin

70 g fazole, 70 g čočka, 70 g hrách, 200 g kroupy, lžíce oleje, cibule  

Předem namočené luštěniny a kroupy uvaříme zvlášť doměkka. Scedíme a společně umeleme. Jemně pokrájenou cibuli zpěníme na oleji a spolu s vejci, rozetřeným česnekem, kořením a solí přidáme do mleté směsi. Promícháme a rozetřeme do tukem dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme do zlatova.
 

Pečené plněné papriky se sýrem

6 malých červené/žlutých nebo zelených paprik, 1 lžíce olivového oleje, nakrájená cibule, 1/4 lžičky čili koření, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl dle chuti, 1 lžička kuřecího vývaru v kostce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 hrnek krátkozrnné rýže, 2 hrnky vody, 300 g okapané kukuřice z konzervy, 2 nakrájené čili papričky z konzervy, 3/4 hrnku nastrouhaného čedaru

Troubu předehřejeme na 180°C. Vršky paprikových lusků se stopkou seřízneme a odložíme. Opatrně odstraníme přepážky a semena, abychom neporušili stěnu plodů.V rendlíku rozehřejeme olej a vmícháme cibuli, čili koření, kmín, sůl, vývar, rajčatový protlak a rýži. Přelijeme vodu a zakryjeme dobře přiléhající pokličkou. Zvolna uvedeme do varu a promícháme. Snížíme teplotu a vaříme zakryté, až se téměř všechna voda vsákne do rýže. Odstavíme a necháme zakryté stát asi 5 minut, až se všechna voda vstřebá a rýže je měkká. Vmícháme kukuřici, čili papričky a 1/2 hrnku nastrouhaného sýra.Papriky naplníme rýžovou směsí, posypeme zbývajícím sýrem a zakryjeme odříznutým vrškem plodu. Narovnáme je na plech a pečeme asi 15 minut. Plněné papriky podáváme teplé s tortillami a zeleninovým salátem.

Plněná kuřecí kapsička

500 g kuřecích prsou, 6 vajec, cibule, slanina, máslo, hrášek, mražená mrkev na kostičky, sůl, pepř, kari, smetana, hladká mouka

Na másle osmahneme cibuli se slaninou, přidáme vejce, zeleninu, osolíme a opepříme. Vzniklou směsí naplníme kuřecí prsa. Spíchneme párátkem, osolíme, opečeme na pánvi a okořeníme kari. Do výpeku dáme smetanu, zahustíme světlou jíškou nebo škrobovou moučkou a přidáme kari kořeni.

Měšec

400 g vepřová kýta, 50 g angl slaniny, 100 g směs mletého masa, 50 g  žampionů, 1 vejce,paprika, česnek, majoránka, sůl, pepř

Plátky z vepřové kýty (4ks) důkladně rozklepeme, osolíme , opepříme, potřeme česnekem, na ně klademe směs z mletého masa, smíchanou s vejci , strouhankou, žampiony a majoránkou. Tvořím balíčky ve tvaru měšce, zavážeme nití a pečeme , za občasného podlévání v troubě do měkka.Hotové přelijeme vyškvařenou anglickou slaninou. Vhodná příloha chléb s hořčici.


Ryžové opečenky

200 g rýže Natural, 1 květák, 2 vejce, špětka muškátového květu, 50 g sušených pšeničných klíčků na zahuštění, 60 g oleje na smažení

Rýži Natural přebereme, namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody a pak vaříme do měka. Květák uvaříme v osolené vodě hodně do měkka, necháme okapat a v míse jej rozmačkáme vidličkou. Přidáme prochladlou rýži, sekanou petrželovou nať, vejce a dochutíme solí. Promícháme, necháme chvíli stát a pak tvoříme lžicí na rozpáleném oleji hromádky, které pečeme z obou stran do zlatova. Opečenky podáváme s vařeným bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.