16. července 2010

Vepřová krkovička s olivami

4 plátky vepřové krkovice bez kosti, 5 dkg slaniny, 1 střední cibule, 1 střední dóza loupaných rajčat, 12 zelených oliv bez pecky, 2 stroužky česneku, koření na Gyros, sůl

Plátky krkovice naklepeme, posolíme a okořeníme kořením na Gyros. Necháme asi 1/2 hod. odležet. Do rendlíku dáme rozpustit slaninu a na ní zpěníme cibulku. Pak plátky krkovice rychle po obou stranách opečeme. Přidáme loupaná rajčata, prolisujeme česnek a přidáme nakrájené olivy. Dusíme asi 20 min. Podáváme s bílým chlebem nebo s rýží.

Vaječná omeleta s rajčaty

3 vejce, 3 vrchovaté lžíce strouhanky, 1 menší cibule, 2 rajská jablíčka, plnotučná hořčice, sůl, pepř, olej

Vejce vyšleháme do pěny, přidáme sůl, pepř,strouhanku a lehce promícháme.Vylijeme na zahřátou pánev s olejem a z obou stran opečeme.Omeletu přendáme na talíř, potřeme hořčicí, poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, můžeme ještě dle chuti posolit a posypeme na drobno pokrájenou cibulkou.

Tuňákové rajčata

8 rajčat, 4 vejce,2 konzervy tuňáka v oleji, 4 lžíce kaparů, 2 lžíce citronové šťávy, 7 lžic majonézy, 15 oliv s papričkou, petrželka, sůl

Rajčata rozkrojíme na půlku,dužinu vykrojíme..Uvaříme Vajíčka uvařená na tvrdo nakrájíme a smícháme s s kapary,s citronovou šťávou majonézou a solí. Naplníme rajčata,ozdobíme olivy s papričkou a petrželkou.

Špíz s olivami

500 g svíčkové nebo vepřové panenky, 20 minirajčátek, 2 stroužky česneku, 20 velkých vypeckovaných oliv, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř, větvička rozmarýnu

Maso nakrájené na kostky necháme asi 2 hodiny  proležet v marinádě z oleje,octa,drceného česneku,soli a pepře. Na grilovací jehlice napícháme střídavě maso, rajčátka a olivy a opékáme na grilu pomalu ze všech stran. Rozmarýnovou větvičku používáme na potírání  masa zbylou marinádou během grilování.

Srbský guláš

800 g skopového z krku, 50 g slaniny, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce octa, 4 rajčata nebo 4 lžíce protlaku, 2 papriky, 500 g brambor, sůl

Maso nakrájíme na kostky, osolíme. Cibuli osmahneme dozlatova, přisypeme papriku, hned zalijeme octem,za stálého míchání zpěníme,přidáme maso, opečeme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme oloupaná na kostky nakrájená rajčata, papriky a brambory a podle potřeby podlijeme. Dusíme doměkka. Nezahušťujeme.

Smažená mozarella

400 g mozarely, 4 rajčata, 1 cibule, stroužek česneku, bazalka, sůl, pepř, 8 plátků veky, olej na smažení, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka , salát na ozdobu

Rajčata rozčtvrtíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kostičky. Smícháme s česnekem a cibulí (najemno nakrájenými)ochutíme solí a pepřem. Mozarelu obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a smažíme (velmi rychle a krátce rychle se roztéká). Plátky veky potřeme trochou olivového oleje a rozpečeme v grilu (nebo na suché pánvi)navršíme na ně směs rajčat. Upravíme na talíře,dozdobíme salátem a bazalkou.

Zapečený Balkánský sýr s rajčaty

20 dkg bakánského sýra, 6 rajčat, bazalka, olivový olej
Do zapékací misky střídavě klademe plátky balkánského sýra a rajčar. polijeme asi lžící olivového oleje a posypeme trochu čerstvé bazalky. Zapékáme asi 15 min. v troubě při 190 stupňů. Podáváme s bílým pečivem.

Salát z rajčat

rajčata, paprika, cibule, tvrdý sýr, měkký salám, vejce uvařená na tvrdo, majonéza
Vše nakrájíme a řádně promícháme s majonézou a osolíme a podáváme jako přílohu.

Rajčatový salát se zakysanou smetanou

6 rajčat, 400-500 g točeného salámu, 1 kysaná smetana, sůl, pepř, provensálské koření (koření na tzaziky)

Rajčata omyjete, rozkrájíte na malé kousky a dáte do mísy. Salám také rozkrájíte na malé kousky a přidáte do mísy. Do kelímku zakysané smetany dáte přiměřené množství koření i soly a zamícháte. Poté přidáte k rajčatům a salámu. Podává se z pečivem.

Prawn curry-dušené rajčata

2 lžíce oleje, 1 velká cibule, nakrájená na velké kusy, 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky,curry leafs, caffir-lime leafs, tyčinka skořice, dle chuti chilli papričky (3 ks) nakrájené, kari koření, 50 ml vlažné vody, 1 lžíce červené kari pasty, 100 ml rybí omáčky (Fish sauce), 2 střední brambory, oloupané, rozkrojené na 4 díly, 2 střední rajčata (250 g), oloupaná, nakrájená, 20 ks velkých krevet (5 ks na osobu), 350-400 ml kokosového mléka z konzervy

Rozehřát olej na pánvi, pridat cibuli, česnek, curry leafs, caffir-lime leafs, skořici a chilli papričky a několik minut smažit až zavoní. Smíchat kari prášek s vlažnou vodou a přidat do pánve společně s kari pastou a rybí omáčkou. Přidat nakrájené brambory, zakrýt poklicí a vařit asi 10-15 minut (dle typu brambor). Nakonec přidáme rajčata, krevety a kokosové mléko a pomalu vaříme už jen krátce cca 3-4 minuty, než krevety zrůžoví. Podáváme horké.

Polévka Gaspacho ala Red Dwarf

1/2 menší okurky, 1/2 menší zelené papriky zbavené semínek a pokrájené na malé kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných rajčat, 1/2 nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1-2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4,5 dl rajčatové šťávy, sůl, pepř

Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku.Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou nebo limetovou šťávu a rajčatový protlak a umixujte vše do hladka. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajčatovou šťávu a znovu vše promíchejte. Osolte a opepřete polévku podle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit - nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chuti spojily. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky, nejlépe z polévkové mísy umístěné na stole tak, aby v její blízkosti byly i misky s přílohami. Podávejte misky s přílohami hostům, aby se obsloužili sami.

Maďarský kotlíkový guláš

kančí maso, hovězí maso, cibule, čerstvá zelená paprika, rajčata, česnek, pálivá maďarská paprika, sladká maďarská paprika, sádlo, sůl, kmín, pepř mletý, hovězí kosti, brambory, voda

Do kotlíku vložíme 500 gr. sádla a lehce zpěníme, oheň nutno udržovat mírný za to se stálým výhřevem, přidáme balíček kmínu a asi 5 minut necháme kmín v sádle pěnit,  dále přidáme asi 1 kg čerstvých zelených paprik nakrájených na kostičky, dalších 10 minut necháme pěnit. Přidáme 2 kg. cibule a intenzivně mícháme až nám cibule zeskovatí.  Dále přidáme asi 2kg čerstvých rajčat, čím zralejší tím lepší. Prozatím žádná voda-důležité! Teď příjde na řadu koření, přidáme sůl, pepř mletý, opět necháme asi 5 minut pěnit. Zelenina pustí dostatek šťávy. Nyní vsypeme 2 sáčky červené maďarské papriky sladké, důkladně mícháme asi 1 minutu a trochou vody podlejeme. Až směs dosáhne opět varu vsypeme i pálivou papriku dle chuťi, a opět asi 1 minutu důkladně mísíme celou směs. Opět podlejeme vodou. Skutečně postačí asi 2 dcl. Nakrájíme na velké kusy 1 kg. masa z divočáka velikost asi jako velký pinpongový míček, a vložíme do kotlíku. Nyní budeme stále míchat a dohlížet na správnost ohně. Maso změkne-ale ne zcela asi po 1 hodině, nyní přidáme 2 kg. na stejně velké kousky maso hovězí (kližka je nejlepší) a dále celý obsah kotlíku lehce ode dna promísíme a vložíme 3-4 hovězí kosti(ty se před koncem přípravy vyndají). A asi za 15 minut přidáme oloupané a důkladně omyté brambory menší velikosti. Nepřekrajujeme, ale celé vložíme do středu kotlíku. Nyní celou směs pouze hlídáme občas lehce promísíme. Nespěchejte, a s ohněm si pečlivě pohrejte. Je to důležitý živel který ovlivňuje celý váš výsledek. Až je maso měkké(ne zcela) přidejte další brambory které již překrojte dle velikosti na menší díly. Jakmile změknou i brambory je guláš hotov!

Masové koule se zeleninou

60 dkg mletého masa, 4 cibule, 5 paprik, 5 rajčat, sůl, pepř, vajíčko, strouhanka, olej

Maso osolíme, opepříme, a klepneme vajíčko. Drobet posypeme strouhankou a tvoříme koule o průměru asi 5 cm. Do pekáče nalijeme trochu oleje, přidáme kolečka cibule, nakrájenou papriku a rajčata. Do toho vložíme připravené koule, mírně zeleninou zakryjeme a za občasného převracení pečeme asi 40 minut.

Kuřecí špíz s rajčaty

500 g kuřecích prsíček, 3 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce medu, 2 lžíce worcesteru, 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu, 250 g malých rajčátek, rýže

Pokrájejte kuřecí maso na kousky dlouhé asi 2,5cm a vložte do mísy. Smíchejte v menší misce rajský protlak, med, worcester a rozmarýn. Přidejte ke kuřeti a kousky masa ve směsi obalte. Na 8 špejlích napichujte střídavě kousky masa a celých rajčátek. Zbytek směsi rozetřete pomocí lžíce na maso na jehlách. V předehřátém grilu za občasného otáčení 8-10 minut opékejte, dokud není kuřecí maso propečené uvnitř. Hotové špízy pokládejte na vařenou rýži.

Kuřecí stehna na rajčatech

4 kuřecí stehna, mletou sladkou papriku, sůl, 200 g rajčat, 4 lžíce kečupu, 10 g másla, worcester

Stehna osolíme, poprášíme paprikou, urovnáme na pekáči, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme pod vrchním dílem pekáče v troubě. Po chvilce pečeme odkryté, přidáme kečup a upečeme téměř doměkka. Rajčata ponoříme na 10 sekund do vroucí vody, přeložíme do studené vody, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k porcím kuřete, které přeložíme na talíře. Do omáčky přidáme worcester, přihřejeme a nalijeme kolem kuřat. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Kuřecí směs s rajčaty

1 kuře, 4 paprikové lusky, 4 rajčata, hlavička česneku, 2 menší cibule, sůl, pepř, kari koření, kmín, olej

Očištěné kuře omyjeme,osolíme,lehce pokmínujeme a dáme do pekáčku vymazaného olejem.Trochu podlijeme a dáme péci do trouby rozpálené naplno.Mezitím si připravíme směs, kterou budeme přidávat ke kuřeti:nakrájíme cibuli a česnek nadrobno, rajčata(nemusíme loupat, ale záleží na chuti) a papriky zbavené jadřinců na kousky, všechno dáme do misky,pokapeme olejem a posypeme kari kořením, promícháme a dáme uležet do ledničky.Asi po třičtvrtě hodině (záleží na velikosti kuřete) rozkrájíme kuře na porce a přidáme směs zeleniny.Dopékáme asi třičtvrtě hodiny.Podáváme s rýží nebo s bramborem.

Kura po portugalsku

kuře, 25 dkg rajčat, cibule, 7 dkg žampionů, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, vývar
Kuře rozdělíme na 8 dílků, maso osolíme, opepříme, opečeme na oleji. Do výpeku orestujeme cibuli, česnek, rajčata, žampiony, podlejeme vývarem, vrátíme dílky masa a dusíme do měkka.

Kuře na houbách a rajčatech

1 kuře, hrst hub (sušené namočit), 5 rajčat, 2 lžíce másla
Kuře naporcujeme, osolíme a osmahneme na másle, přidáme pokrájené houby, nakrájená rajčata a pečeme v troubě přiklopené při 200°C. Podáváme s rýží nebo hranolky.

Kuře na smetaně

kuře, lžíce oleje, 200 ml vývaru, 600 g rajčat, 20 g paprik, 100 ml citr.kůry, 250 ml kys.smetany

Kuře naporcujeme, jednotlivé porce osolte,obalte v mouce. Cibuli nakrájejte na kostičky zpěnte ji na lžíci oleje. Vložte kuře, podlijte 200 ml vývaru, přidejte 200 g paprik a 600 g rajčat nakrájených na kostky, 100 ml citronové štavy a duste.Když je kuře měkké,zahustěte štávu 250 ml kysané smetany,krátce prohřejte a podávejte.

Kotlety z rajčaty a olivami

4 vepřové kotlety, 5 rajčat, cibuli, stroužek česneku, 50 g zelených oliv, 2 lžíce másla, 6 lístků šalvěje, zelenou petrželku, pepř, sůl

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Cibuli a česnek rozsekáme nadrobno a rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. V kastrolu rozpustíme lžíci másla, přisypeme cibuli a česnek a necháme zpěnit. Přidáme rajčata, šalvěj, pepř, sůl. Zamícháme a na mírném ohni krátce povaříme. Na druhé lžíci másla zatím na pánvi opečeme kotlety a hotové přesuneme na nahřáté talíře. Do pánve vlijeme omáčku z rajčat, přidáme vypeckované olivy a chvilku povaříme. Hotovou omáčku nalijeme na maso a posypeme petrželkou.

Koláč s mletým masem

těsto : 400 g polohrubé mouky, 250 g hery, 4 polévkove lžíce vody, 2 vejce, 1 lžička soli 
náplň : 500 g mletého masa, 6 rajčat, 1 žloutek, 1 lžice másla, 1 stroužek česneku, muškátový květ, sůl pepř

Mouka na vál,osolit přidat vejce rozmíchané ve vodě (studené) a Heru.Vypracovat hladké těsto.Těsto zabalit do sáčkua nechat vychladnout v chladničce. Mleté maso osmažit,osolit okořenit a přidat lisovaný česnek.Nechat vychlednout.Rajčata spařit oloupat a nakrájet na kolečka. Třetinu těsta rozválet a nakrájet na proužky, zbytek těst vyválet a vložit do formy, vytvořit 2 cm okraj a naplnit masovou směsí. Z pásku těsta vytvořit mřížku potřít žloutkem a upéct.

Kapreze

4 rajčata, 100 g mozzareli, oregano, sůl
Rajčata rozkrájíme na půlky a jejich obsah vydlabeme, třeba lžičkou. vložíme mozzarelu sůl s oreganem a dáme zapect.

Chutná mísa

1/2 kg hovězího mletého, 3/4 kg malých vařených brambor, 3 cibule, 2 zelené papriky, 1 červená paprika, 1 chilli paprička, 6 rajčat, 4 lžíce oleje, 1 lžička papriky, 1/2 l červeného vína, 2 pomeranče, sůl

Cibuli a papriky pokrájíme na proužky, sloupnutá rajčata na čtvrtky. Na oleji osmažíme maso, přidáme cibuli, papriky a chilli, osolíme a asi 2 minuty smažíme. Přidáme rajčata, papriku a víno a dusíme 10 minut. Pak vmícháme na dílky rozebrané pomeranče a brambory a dáme zapéct na 5 minut do vyhřáté trouby.

Chalupářský pekáč

1 kg vepřové plece, 2 lžíce sádla, nebo oleje, 2 špekáčky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 menší cuketa, 2 papriky, 4 rajčata, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 100 g strouhaného tvrdého sýra

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a vhodíme do pekáčku na rozehřátý tuk. Za stálého míchání maso osmahneme, přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, nadrobno nasekanou cibuli, plátky česneku a vše osmahneme. Podlijeme asi 2 dl vody a pečeme v troubě asi hodinu.  Pak přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky, pokrájená rajčata, vše posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem a opět asi čtvrt hodiny pečeme. Podle potřeby podlijeme vodou. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit. Podáváme s chlebem.

Hovězí plátky na rajčatech

4 hovězí plátky, 4 rajčata, cibuli, 2 stroužky česneku, 40 g tuku, 1/4 l kysané smetany, lžíci hladké mouky, lžičku hořčice, olej, sůl, petrželka

Naklepané a osolené plátky po obou stranách opečeme na oleji. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na plátky nakrájená, oloupaná a spařená rajčata a podlijeme trochou vody. Podusíme, vložíme připravené plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme hořčici a povaříme. Podáváme s bramborami nebo těstovinami posypané petrželkou.

Grilované rajčata

4 stejne velka rajcata, sul, mix koreni nejlepe marojanku, oregano, petrzel a tymian, trosku hnedeho cukru, muze byt i normalni

Rajcata rozpulime vertikalne na pul,pulky nakrojime ve tvaru krize do hloubky asi 0.5 cm, posolime okorenime a nakonec zasypeme trochou cukru. Smazime pouze korenenou casti dolu na panvi {nejlepe na masle} dokud rajcata nezmeknou.{asi 5-10 minut} Podavame teple s chlebem a maslem,ale take ke vsem moznym receptum.

Fettuccine s rajčatovou omáčkou

400 g těstovin, velká cibule, máslo, trochu oliv. oleje, 1 kg čerstvých nebo loupaných rajčat, sůl, bazalka, parmazán

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle a olivovém oleji - dohromady do sklovita, přidáme loupaná rajčata, rozmačkáme je a za stálého míchání 10 - 15 minut vaříme. Nakonec přidáme bazalku, čerstvou nebo mraženou. Jakmile šťáva hodně zhoustne přidáme uvařené a scezené těstoviny a posypeme parmazánem.

Fazulové lusky

300 g fazolové lusky, bramborové noky -  hotový chlazený výrobek 500 g, 2 cibule, česnek podle chuti, olivový olej 2 lžíce, 1-2 rajčata, sůl, pepř (chilli, kari a p.), bylinky (provensálské, bazalka a p.)

Fazolové lusky nakrájíme a v osolené vodě povaříme 10', scedíme. Na pánvi osmahneme cibulku s česnekem a s noky do zlatova. Přidáme fazolky, nakrájená rajčata a dusíme. Na závěr osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami.

Zeleninový hrnec

600 g skopových kotlet, 40 g sádla, 80 g cibule, 6 zelených paprik, 600 g rajčat, 300 g rýže, sůl

Kastrol silně vymastíme sádlem. Na dno dáme rajčata nakrájená na plátky, na to očištěnou velmi tence nakrájenou papriku a cibuli. Osolíme a zasypeme spařenou a propláchnutou rýží. Vrstvy ještě jednou opakujeme. Navrch dáme tučné skopové kotlety, posolíme, vše zalijeme 1/4l vody, přiklopíme a v troubě dusíme do měkka.

Dušené vepřové pleco na rajčatech

500 g vepřové plece, cibule dle chuti, hlavička česneku, sůl, pepř, kmín, olej na smažení, 0,5 kg čerstvých nebo sterilovaných rajčat, sójová omáčka, čerstvá bazalka na posypání

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a maso nakrájené na nudličky dozlatova. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata, podlijeme vodou, dochutíme sójovou omáčkou, osolíme, okořeníme a cca 40 minut dusíme. Na talíři posypeme jemně nasekanou bazalkou. Přílohy: těstoviny, rýže, brambory, bramborový nebo houskový knedlík, tedy podle vaší chuti..

Brambory s rajčaty

5 ks rajčat, cibule, masox, pepř, sůl, majoránka, 1/2 kg brambor
Na oleji chvíli podusit nakrájenou cibuli a nastrouhaná rajčata. Přidat kostku masoxu, pepř , majoránku a na kostičky nakrájené brambory a dusíme do měkka.

Česnačka s rajčaty

500 g rajčat, 6-8 stroužků česneku, cibule, 1l zeleninového (masového) vývaru, 500 ml rajčatové šťávy, sůl, pepř, bazalka, olej, celozrnný chléb

Rajčata nařízneme nožem do kříže, ponoříme do vařicí vody, po minutě vyjmeme a oloupeme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a polovinu česneku nasekaného na plátky, vložíme rajčata nakrájená na kolečka, zalijeme vývarem (může být zeleninový nebo masový) a rajčatovou šťávou, a asi 15 min. vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme zbytek prolisovaného česneku a bazalku. Podáváme s opečeným chlebem.

Cannelloni

300 g brokolice, sůl, 300 g mozzarelly, 100 g tvarohu, pepř, 350 g sterilovaných rajčat, bazalka, 16 cannelloni, 30 g parmezánu

Brokolici rozdělíme na růžičky. Přelijeme ji vroucí osolenou vodou a 4 minuty blanšírujeme. Změklou brokolici slijeme a propláchneme chladnou vodou. Necháme ji okapat. Mozzarellu nakrájíme na malé kostičky. Brokolici usekáme a smícháme se sýrem. Přidáme tvaroh a směs pikantně dochutíme solí a pepřem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vymastíme zapékací mísu a na dno rozprostřeme zhruba 1/4 rajčat. Posypeme bazalkou. Neuvařené cannelloni naplníme brokolicovou nádivkou a hezky jeden vedle druhého je vyrovnáme do mísy. Překryjeme zbývajícími rajčaty a posypeme parmezánem. Dáme do trouby a pečeme asi 30 minut.

Bifteky s rajčaty

hlávkový salát, červenou čekanku, žlutou papriku, 4 rajčata, 4 bifteky, lžíci másla, 7 lžic oleje, sůl, pepř, 2 lžíce octa, lžíci hořčice

Salát roztrháme na menší kousky, papriku nakrájíme na proužky, rajčata křížem nařízneme. Maso v horkém másle se lžící oleje prudce opékáme z každé strany minutu. Poté dopékáme po každé straně 2-3 minuty. Vyjmeme, okořeníme a uchováváme teplé v hliníkové fólii. Na tuku z pečení dusíme rajčata asi 4 min. Z 6 lžic oleje, octa, hořčice, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se salátovými listy. Podáváme k biftekům s rajčaty.

Arabské kuře

kuře, olej, 2 velké cibule, sůl, pepř, 4 rajčata, 3 lžíce worchestrové omáčky, 3 lžíce maggi, 5 lžic kečupu

Pekáč polijeme olejem (více), dno posypeme nakrájenou cibulí na kterou poskládáme osolené a opepřené rozporcované kuře. Maso obložíme na čtvrtky pokrájenými rajčaty, zakapeme worchesterem, maggi a kečupem. Pečeme nejprve 45 minut přikryté, a pak dopečeme odkryté asi 15 minut.

Zelené nudle s mletou cuketou

500 g zelených nudlí, 300 g míchané mleté cukety, 300 g cukety strouhané, střední cibule, 3 str. česneku, 2 dcl zakysané smetany, 1 lžíce olej, bazalka, oregáno, sůl, pepř, kečup

Zelené nudle uvaříme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mletou a nahrubo nastrouhanou cuketu. Když je mletá hotová (drobí se) osolíme, přidáme koření. Odstavíme z ohně a přidáme česnek a vmícháme kysanou smetanu. Zelené nudle přelité omáčkou z mleté cukety  můžeme dochutit kečupem, pestem, popř. přiostřit Tabaskem.

Zapekané cukety

2 větší cukety, olivový olej, strouhanka, petrželka, 50 dkg tvrdého sýra, sůl

Vydlabeme 2 větší cukety. Vydlabanou hmotu smícháme s olivovým olejem, petrželkou, strouhankou a solí. Rozmixujeme ponorným mixerem. Směsí naplníme cukety, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct.

Zapekaná cuketa

50 dkg cukiny,15 dkg tvrdého sýra, 17 dkg uzené maso (suchý salám; klobása) 10 dkg slaniny, 15 dkg hrubé mouky, 1/2 prášek do pečiva, sůl, pepř, cibule, česnek, pár lžic oleje, 2 vejce

Cukinu a tvrdý sýr nastrouháme, pokrájíme uzené maso, přidáme mouku, prášek do pečiva, česnek, sůl, pepř, cibuli, olej, dva žloutky a nakonec přimícháme ze dvou bílků sníh. Vyklopíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 20 minut na mírném ohni.

Zapekaná cuketa s paprikou

1 cuketa, 2 papriky, 20 dkg sýr-cihla, 10 dkg dětské krupičky, 10 dkg polohrubé mouky, 2 dcl oleje, 1 prášek do pečiva, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, můžeme přidat i salám
Vše nakrájet na kostičky, promíchat a zalít vejcem a dát zapéct. Podávat s pečivem.

Zapečené plněné cukety

několik menších cuket, vejce, měkký salám, sýr (eidam, balkán, mozzarella...), sůl 

Z menších cuket okrájíme slupku a vybereme zrnka. Do hrnce s vodou vložíme očištěné cukety tak, aby byly z půlky ponořené. Osolíme a přivedeme k varu. V momentě, kdy se voda začne vařit, cukety vytáhneme a necháme zchladit.Mezitím si můžeme připravit míchaná vejce, salám nebo sýr. Těmito ingrediencemi cukety dle libosti naplníme. Můžeme je použít jednotlivě nebo podle vlastní fantazie smíchat. Plněné cukety položíme na plech a zapečeme. Výsledek má opravdu neopakovatelnou chuť. Jako příloha se hodí pečivo, nejlépe bílé, můžeme však konzumovat i samotné. Fantazii se při vylepšování receptu meze nekladou.

Zapečené cukety s masem

2 cukety, 300 g drůbežího masa, cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžíce světlé jíšky, 150 g anglické slaniny

Po délce rozpulte 2 cca 400 gramové cukety,dužinu vydlabejte a drobně nasekejte.Na pánvi opečte na oleji 300 g mletého drůbežího masa,1 drobně nakrájenou cibuli, 2 nasekané stroužky česneku, přidejte dužinu,osolte,opepřete,a 5 min.poduste. Vmíchejte lžíci světlé jíšky a 2 lžíce nastrouhaného ementálu. Cukety naplňte směsí,obalte 150 g na tenké plátky nakrájené anglické slaniny,zabalte do alobalu,vložte do horké trouby a cca 20 minut zapékat.

Zapečená cuketa s mletým masem

1 cuketa,400 g mletého masa, apetito, tvrdý sýr, smetana, rajčata, paprika, cibule, kukuřice, vegeta, pepř, sůl, olej

Cuketu oloupeme, seřízneme kraje a vydlabeme jadérka. Cuketu osolíme. Odříznuté kraje nakrájíme na kostičky. Nadrobno nakrájíme cibulku, kterou zpěníme na másle, přidáme kukuřici a polovinu nadrobno nakrájené cukety. To vše podusíme a smícháme se spařeným, oloupaným a nadrobno nakrájeným rajčetem a vše dáme na dno pekáčku. Masová směs: Nadrobno nakrájíme cibulku, kterou zpěníme na másle, přidáme mleté maso, okořeníme vegetou a pepřem. Jakmile je maso hotové, přidáme apetito. Cukety vložíme do pekáčku na připravenou směs, a naplníme masovou nádivkou. Vše zalijeme smetanou ke šlehání. Pečeme asi 20 minut na 200 (horkovzduch) a poté na cukety položíme plátky tvrdého sýra a necháme dalších 20 minut dopéct.

Zapečená cuketa se sýrem

1 cuketa, 200 g plísňového sýru nebo ementálu, 2,5 dl mléka, 2-3 vejce, mletý černý pepř, sůl, 1 hrst strouhanky, 1 stroužek česneku
Plech vytřeme česnekem. Cuketu a sýr nastrouháme a smícháme. Přilijeme mléko, vajíčka, sůl, pepř a strouhanku. Vlijeme na plech a upečeme dorůžova. Podáváme s brambory a hlávkovým salátem.

Vepřové s cuketou a rajčaty

450 g vepřové kýty, 1 cibule, 1 lžíce kari, 2 stroužky česneku, 1 velké rajče, 700 g cukety, 2 lžíce hladké mouky, 120 ml smetany, olej, sůl

Na pánvičce rozpálíme olej, přidáme vepř. kýtu na nudličky a za občasného míchání opečeme cca 5 minut. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, kari a utřený česnek se solí.Za občasného míchání opékáme dalších 5 minut. do směsi přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata a vše podusíme do měkka. V misce smícháme smetanu s moukou. Směs z pánvičky přendáme do zapékací misky a smícháme s připravenou smetanou. Pečeme odkryté v troubě a podáváme s dušenou rýží.