23. července 2010

Zelný závitok

500 g vepřového prorostlého bůčku pomeleme, 1 hlávka bílého zelí,1 pytlík předvařené rýže,1 rajský protlak, 1 sklenice kysaného zelí, 2 cibule, 1/2 dcl oleje nebo sádla, bobkový list, červená paprika,sůl,
chléb

Omytou a očištěnou  hlávku zelí ponoříme celou do většího hrnce s vodou případně do pařáku a vaříme. Během vaření, list po listu odkrajujeme z hlávky . Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s osmaženou cibulí nakrájenou najemno,rýží a s rajským protlakem. Směs zabalíme do uvařených listů z hlávkového zelí. Naplněné závitky postupně navrstvíme s kysaným zelím do hrnce a to tak, že na dno hrnce vyskládáme závitky a na ně dáme vrstvu kysaného zelí, opět závitky a zelí, až se celý hrnec naplní. Pak zalijeme vodou a vše dusíme do změknutí. Jako přílohu, podáváme čerstvý chléb.

Zelný salát s rozinkami a jablkem

300 g zelí hlávkové, 2 lžíce rozinky, 1 ks jogurt bílý, 1 ks citron, 1 ks cukr, jablko

Zelí nakrájíme na jemné nudliky a vložíme do salátové misky. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Smícháme v misce se 2 lžícemi rozinek, bílým jogurtem, který ochutíme citronovou šťávou a přírodním cukrem. Vše dobře promícháme, necháme odležet alespoň jednu hodinu v chladnice a podáváme.

Zelný salát s kukuřicí

zelí hlávkové 300 g, žampiony 70 g, kukuřice 2 ks, česnek 5 ks, olej, ocet, sůl

Kukuřici vložíme do většího množství vařící vody, teplotu snížíme, asi 10 minut necháme táhnout, pak vyjmeme a necháme vychladnout. Ostrým nožem oddělíme zrna z vřetena palic a vsypeme je do salátové mísy. (Pokud nemáme kukuřici čerstvou, použijeme zrnka sterilovaná nebo zmražená.) Zelí nakrouháme na tenké nudliky a přidáme ke kukuřici. Žampiony spaříme, oloupeme a povaříme. Nakrájíme na plátky a přidáme k ostatním surovinám. Můžeme také použít pro snažší přípravu žampiony sterilované, krájené. Vše promícháme ochutíme na plátky nakrájeným esnekem, zakapeme olejem, osolíme a okyselíme. Na každou porci nasypeme sekanou esnekovou nať.

Zelné karbanátky

300 g hlávkového zelí, 100 g slaniny, 2 cibule, 200 g uzeného masa, 1 rohlík, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, strouhanka
na obalování : hladká mouka, 1 vejce, strouhanka
na smažení - sádlo, nebo rostliný tuk

Očištěné zelí rozkrojíme na čtvrtky, vložíme do vřelé osolené vody a chvilku povaříme. Okapané zelí nasekáme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, semleté maso, maso vymeleme namočeným rohlíkem. Ochutíme a promícháme s vejcem a trochou strouhanky. Z hmoty tvoříme karbanátky, obalíme v mouce, vejci, strouhance a vysmažíme. Jako příloha je vhodná bramborová kaše, obložíme syrovou zeleninou.

Fleky se zelím

1 balení fleků, 1 sklenice kysaného zelí, 10 dkg anglické slaniny, cibule, 20 dkg vepřového masa, 2 nohy ostravské klobásy, olej, pepř, sůl, kmín, pálivá paprika

Nudle uvaříme dle návodu a mezi tím si nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky, rozpálíme olej na pánvi, přidáme slaninu, cibuli a smažíme do zlatova, přidáme na kostky nakrájené vepřové maso, dusíme do změknutí, podléváme,poté přidáme pokrájené kysané zelí spolu se šťávou a nakrájenou klobásu, osolíme,opepříme,přidáme papriku a kmín a dusíme jeste asi 10 min.Poté směs vmícháme do fleků, ochutíme kořením a podáváme.

Kapustová dobrota z těsta

1 větší sklenice sterilovaného nebo sáček kysaného zelí, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, česnek (podle chuti), drcený kmín, sůl, tuk na pečení, majoránka

Zelí scedíme, pokrájíme, přidáme vejce, mouku, rozetřený česnek, kmín (popř. majoránku nebo oregáno) a osolíme. Dobře promícháme. Těsto by mělo mít hustotu bramborákového. Do rozehřátého tuku klademe lžící kopečky těsta, které rozetřeme a pečeme po obouch stranách. 

Zelí s koprem a tofu

300 g zelí hlávkové, 100 g sýr tofu, 4 ředkvičky, 2 snítky kopru, 4 olivy, olej, ocet, sůl

Zelí nakrouháme, spaříme a osolíme. Kopr jemně nasekáme a přidáme k zelí, zakapeme olejem, okyselíme a nakonec přidáme na kostičky nakrájený sójový sýr tofu. Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme olivou nebo ředkvičkou.

Zapečené zeleninové košíčky

300 g mraženého špenátu, 2 vejce, 10 dkg nízkotučného sýru, 1 zelená paprika, malá cibule, 3 kapky tabasco

Špenát rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Přebytečnou tekutinu vymačkáme. Formu na mufíny vystříkáme olejem. V míse smícháme vejce, nastrouhaný sýr, nakrájenou papriku na malé kousky, cibuli a špenát. vše dobře promícháme. směsí naplníme formu a pečeme 20 minut při 170 stupních.

Zapečené špagety se špenátem

mražený špenát, špagety, 4 vejce, mléko, cibule, česnek, sůl, pepř, tvrdý sýr

Uvařit špagety dle návodu. Špenát rozmrazit, připravit běžným způsobem, nezahušťovat, přidat osmaženou cibulku a prolisovaný osmahnutý česnek. Vymazat vyšší plech, naklást špagety, rozšlehat vejce s mlékem, zalít špagety, poklást špenátem. Zapékat cca 30 min, posledních 5 min. posypat strouhaným sýrem a nechat zapéct. Podává se teplé i studené (lze lépe porcovat). Vhodné i jako studený slaný dezert. Možno do špenátu přidat vyškvařenou slaninu. 

Zapečené brambory se zelím

brambory, kyselé zelí, uzené, smetana
Pekáč vymažeme tukem, dáme vrstvu syrových brambor nakrájených na plátky, další vrstvu zelí s nakrájeným uzeným a opět brambory, okořeníme a zalijeme sladkou smetanou. Pečeme cca 75 min,pokud se začnou brambory shora připalovat, tak zakryjeme alobalem. Smetanu lze nahradit v mléce rozkvedlanými vejci.

Zapečené brambory s mletým masem a špenátem

500 g mletého vepřového, 1 mražený špenát, velká cibule, 5 stroužků česneku, 9 vekých brambor, 1 šlehačku, 3 vejce, sůl, pepř, adžika

Na dno pekáče dáme oloupané a na drobno nakrájené brambory a osolíme. Na pánvi bez tuku osmahneme maso, potom osolíme, opepříme, dle chuti posypeme sušenou adžikou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a rozmrazený špenát. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut. Hotovou směs rozprostřeme na brambory. Vše zalijeme šlehačkou s rozšlehanými vejci.
Pečeme asi 45 až 50 minut.

Zapečená zelenina

květák, kapusta, mrkev, kousek zelí, celer
Zeleninu uvaříme, rozsekáme, osolíme a dáme na tukem vymazaný pekáč. Rozšleháme asi 5 vajec s trochou mléka, zeleninu zalejeme a upečeme jako šunkofleky.

Zapečené zelí

1,5 kg kapusty, 4 větší brambory, 2 cibule, vepřová konzerva ve vlastní štávě, 4 česneky, sůl, pepř

Cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme do zlatova. Na větší plech dáme cibule, na to dáme na kostičky nakrájené brambory. Na brambory naskládáme na kostičky vepřovou kozervu a zasypeme nasekanou kapustou. Osolíme , opepříme a pčeme do zlatova. Průběžně promícháme celou směs a nakonec přidáme česnek.

Vesnické zapečené těstoviny

pytlík těstovin (vřetena, fleky), 2 špenátový protlak nebo stejné množství čerstvého špenátu, 4 cibule, 400 g uzeného masa, 3 vejce, mléko, bilý pepř, tuk

Dáme vařit těstoviny a uvaříme špenát (lepší je řidší). Mezitím nakrájíme uzené a cibuli. Když máme uvařeno a nakrájeno vymažeme pekáč tukem a vrstvíme těstoviny, špenát, cibuli a uzené. Každou vrstvu trochu opepříme. Dáme zapékat na 200 stupňů a asi po 15 minutách zalijeme vejcemi rozšlehanými v mléku a pečeme asi dalších 30 min. Podáváme samostatně.

Vepřové v dušeném zelí

800 g vepřového bůčku nebo plecka, 3 střední cibule, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, sůl, bílý pepř, 1 lžička kari koření, 1 svazek zeleniny do polévky, 1 malá hlávka bílého zelí (asi 750 g), 6 středně velkých brambor, 2 lžíce rozinek

Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší, asi třícentimetrové kostky. V hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme v něm do zlatohněda kousky masa. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou krátce podusíme. Potom vše osolíme, opepříme a ochutíme kari kořením. Maso zalijeme  asi 1 litrem vody. Vaříme na středním plameni asi 30 minut. Mezitím očistíme, opereme a nadrobno pokrájíme polévkovou zeleninu. Zelí rozkrájíme na širší proužky, oloupané a omyté brambory na malé kostičky. Přebrané rozinky propláchneme vodou a v čisté utěrce osušíme. Potom přidáme do hrnce s poloměkkým masem a cibulí připravenou zeleninu a rozinky a přiklopené vaříme dalších asi 30 minut. Na závěr hotový pokrm ještě podle chuti dokořeníme.

Uzený bůček v pivu se zelím

sáček kysaného zelí, 100 g tvrdého sýra, 300 g uzeného bůčku, 100 ml černého piva, cibule dle chuti, pepř, sůl, kmín, tymián
Uvařený bůček nakrájíme na kostky a orestujeme na cibulce, pokryjeme zelím, ochutíme, zalejeme pivem a posypeme strouhaným sýrem. Vše zapečeme asi 50 minut v troubě.

Uzené zelí

nakládané zelí, rostliný olej, uzenina, těstoviny, cibule
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme zelí a dusíme do měkka. Ke konci přidáme uzeninu, přimícháme uvařené těstoviny dle vlastní fantazie. (Hodí se i výrobky z bramborového těsta).

Torteliny se špenátovo-sýrovou omáčkou

listový špenát (celé listy ne drcený), smetana, 4 trojúhelníčky sýru, torteliny, sůl, maggi dochucovadlo (nebo sůl)

Listový špenát povaříme do měkka v osolené vodě. Smětanu ke šlehání, měkký sýr a dochucovadlo vaříme zvlášť, dokud nevznikne omáčka. Tu poté smícháme se špenátem, který nejprve scedíme. Nyní zbývá jen uvařit torteliny.

Těstoviny se špenátem a špekáčky

500 g těstovin, cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 300 g špenátu, 1 špekáček, masox, 150 ml smetany, pepř, sůl, 20 g pražených oříšků

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme spolu se špekáčkem a zesklovatíme na rozehřátém oleji. Přidáme špenát, zamícháme a 5 min, podusíme. Rozmícháme masox se smetanou, nalijeme na špenát a krátce ohřejeme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme. Těstoviny scedíme, necháme okapat a promícháme s omáčkou ze špenátu. Rozdělíme na talíře, ozdobíme opraženými oříškami a lístky bazalky.

Těstoviny s hlávkovým zelím

30 dkg anglické slaniny, 1 hlávku bílého zelí, 1 těstoviny, sůl, pepř podle chuti
Slaninu nakrájet na kostičky v hrnci vysmažit, přidat nakrouhané zelí, osolit, opepřit a na mírném ohni nechat vydusit do měkka - do zlatova. Poté přidat vařené těstoviny, zamíchat a je hotovo.

Těstoviny s nivou a špenátem

těstoviny, listový špenát, niva, česnek, smetana, bylinková sůl, čerstvá bazalka
Uvaříme těstoviny dle návodu. Mezi tím prohřejeme listový špenát, osolíme, přidáme česnek, smetanu a pokrájenou nivu, kterou necháme rozpustit. Promícháme s těstovinami a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Těstovinový salát se zelím

1 balení jakékoliv těstovin, 25 dkg anglické slaniny ,zelí bílé, sůl, pepř
Na pánvičce osmahneme na drobno (kostičky) nakrájenou slaninu. Uvaříme těstoviny. Slijeme vodu a přidáme slaninu.Promícháme a dochutíme. Nakonec přidáme zelí. Můžete dochutit kečupem.

Tagliatelle s parmskou šunkou

300 g tagliatelle, 80 g parmské šunky, 100 g mraženého špenátu, 30 g másla, 6 stroužků česneku, sůl, pepř

Šunku nakrájíme na drobné nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme na malé plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou parmskou šunku a česnek. Směs restujeme přibližně 1 minutu. Roztátý špenát scedíme, abychom ho zbavili přebytečné vody. Poté jej nadrobno pokrájíme a přidáme na pánev k orestované šunce a česneku. Ve vroucí osolené vodě vaříme 3-5 minut předvařené tagliatelle. Hotové těstoviny scedíme, smícháme s připravenou směsí a ještě horké podáváme

Špenátový salát s rajčaty a paprikou

400 g špenátových listů, 200 g tvrdého sýra, 4 tvrdé rajčata, 1 por, 3 sladké papriky
na dresing : 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce medu, olej ,sůl
Umyté a stopky zbavené špenátové listy zamíchame s nakrájeným sýrem ,rajčaty,porem a paprikou a zalijeme dresingem.

Špenátový salát s rajčaty

500 g čerstvého špenátu, 1/2 hrnku olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky skořice, 1 okurka nakrájená na kolečka, 2 rajčata nakrájená na kousky, 1/2 hrnku sýru feta, 2 zelené cibulky nakrájené na kolečka, sůl, pepř

Špenát omyjeme a natrháme na malé kousky. V misce důkladně promícháme olej, ocet, citrónovou šťávu, skořici, sůl a pepř a polovinu nálevu nalijeme na špenát. Na talíř rozložíme špenát, na něj dáme kolečka okurky a na ní rajčata. Posypeme sýrem a zelenou cibulkou a polijeme zbytkem nálevu.

Špenátový salát

1/2 francouzké bagety, 45 ml oliv.oleje, 1 stroužek česneku, 2 vejce, 500 g čerstvého špenátu, 250 g prorostlích plátku slaniny, 75 ml červeného vinného octa

Troubu zahřejeme na 200 stupnu. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, potřeme oliv.olejem a po obou stranách opečeme. Oloupeme česnek rozřízneme na půl a potřeme jím opečenou bagetu. Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme. Oddělíme žloutky od bílku.Bílky nakrájíme na kostičky, žloutky propasírujeme. Omyté a osušené listky špenátu dáme do mísy. Slaninu nakrájíme na proužky, na pánvi osmažíme do křupava. S vypečeným tukem přidáme ke špenátu. Do pánve nalijeme ocet a 1 minutu vaříme. Přilijeme do mísy. Salát dobře promíchamé.

Špenátové těstoviny

těstoviny, 4-5 stroužků česneků, špenát, malá cibule, olej
Uvaříme testviny dle návodu na obalu. Na oleji oshmahneme do růžova cibulku, pak přidáme špenát a nakonec propasírovaný česnek. Následně smícháme těstoviny se špenátovou směsi a podáváme.

Špenátové palačinky

špenát, těsto na palačinky, česnek, kousek pečeného kuřete, výpek z kuřete

Běžným způsobem upečeme palačinky.Špenát také jako obvykle,jen malinko hustší. Do špenátu přidáme na drobno pokrájené kuřecí maso a výpek z kuřete. Palačinky namažeme takto připraveným špenátem, zabalíme a na obou koncích spíchneme párátkem. Poté tyto obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek.

Špenátové karbanátky z tofu

špenát 1000 g, sýr tofu 700 g, mouka celozrnná jemná 200 g, mouka sójová 60 g, česnek 20 g, sůl 6 g, olej 200 g
Semeleme dohromady, osmažíme.

Špenátové karbanátky

40-50 dkq zmrazeného špenátu, 20 dkq měkkého salámu, 2 stroužky česneku, cibule, 2 vejce, 5-10 dkq sýra niva, strouhanka, sůl, pepř

Špenát podusíme na cibuli, přidáme česnek a odstavime z tepla a necháme vychladnout. Pak přidáme najemno nastrouhaný salám, sýr, vejce, sůl a pepř, to vše spojíme strouhankou. Ze směsi děláme karbanátky které obalujeme ve strouhance a opékáme na oleji.

Špenátová ryža

2 cibule, sůl, mletý pepř, 400 g kuřecích prsíček, 3 lžíce oleje, 250 g žampionů, 600 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce bílého vína, 1/2 lžíce světlé jíšky, 100 ml 12% smetany, 1 balíček zmrazeného protlaku, 1 stroužek česneku, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce másla, 250 g rýže

Jednu cibuli nakrájenou najemno opečeme s osoleným,  opepřeným a na kostky nakrájeným kuřecím masem na 2 lžících oleje.Přidáme očištěné,na čtvrtky nakrájené žampiony a podusíme.Přilijeme 250ml vývaru, víno a dusíme asi 10 min. Směs zahustíme jíškou rozmíchanou ve smetaně a znovu 10min. povaříme. Osolíme, opepříme. Rozmrazíme protlak, rozmixujeme ho s česnekem a zalijeme vývarem. Na lžíci oleje osmahneme zbylou cibuli s rýží, přilijeme špenátový vývar a povaříme zhruba 20 minut.Do máslem vymazaných formiček upěchujeme rýži a vyklopíme na talíře.Navrch klademe masové ragú.

Zeleninová roláda plněná tvarohem a nivou

jeden mražený špenát, tři vejce, tři lžíce hrubé mouky, jednu lžíci másla, sůl,
na náplň potřebujeme : půl měkkého tvarohu, 100 g sýru Niva, půl kysané smetany, dva stroužky česneku

Špenát rozehřejeme,žloutky ušleháme s máslem,přidáme vychladlý špenát,hrubou mouku,sůl a lehce přimícháme tuhý sníh z bílků. Vzniklou hmotu rozetřeme na pergamenový pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi dvanáct až patnáct minut. Mezitím si připravíme náplň. Do vyšlehaného tvarohu přidáme nastrouhanou Nivu,česnek a kysanou smetanu. Náplní potřeme vychladlou roládu a pevně svineme do pergamenového papíru,ve kterém se pekla. Špenátová roláda je velmi dekorativní a lehce stravitelná.Výborně se hodi jako doplněk na studené mísy nebo k přípravě lehkého předkrmu. Dá se dobře kombinovat s čerstvou zeleninou, uzeninou, se sýrem,ale i s masem.

Špenátová polevka

mražený špenát, 1 cibule, česnek, světlá jíška, koření
Příprava je stejná jako klas.špenát ale přidá se asi ½ litru vody. Celé se to rozmixuje a zahustí jíškou.

Špenátová pizza

1 balíček mraženého špenátu, vejce, 100 ml mléka, hrst strouhanky, cibule, 1 stroužek česneku, sůl, muškátový květ, 400 g hladké mouky, špetka cukru, 6 lžic oleje, 30 g droždí, 1 žloutek, 3/8 l mléka,
olej na potření, 150 g Nivy

Dáme rozmrazit špenát. Připravíme si kvásek z trochy mléka, do kterého rozdrobíme droždí a přidáme špetku cukru a špetku mouky. Potom v míse smícháme celé množství mouky, droždí, olej, žloutek, 3/8 l mléka a špetku soli. Zaděláme těsto a necháme vykynout. Zatím připravíme dušený špenát. Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme do sklovata, přidáme změklý špenát, rozetřený česnek se solí a 10 minut dusíme. Pak přidáme strouhanku, 100 ml mléka a 1 vejce a prohříváme na mírném plameni ještě 5 minut. Necháme vychladnout. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozetřeme těsto (pomáháme si prsty namočenými v oleji), potom těsto potřeme olejem a na celou plochu rozetřeme špenát. Na závěr posypeme strouhanou nebo rozdrobenou Nivou. Pečeme 45 minut při 175°C - do růžových až světle hnědých okrajů.

Špenátová omeleta

1 kg špenátu / vařený /, 8 vajec, 10 dkg tuku, pepř, sůl
Uvařený špenát jemně usekáme nožem. Vejce rozšleháme a smícháme se špenátem, osolíme, opepříme a na pánvi v rozpáleném tuku smažíme omelety.Klademe je na mísu,každou pomažeme nádivkou ze zbytku vařeného či pečeného masa. Podáváme k nim vařené brambory a hlávkový salát,

Špagety se špenátem

1 cibule, 1 zakysaná smetana, 1 lučina, 4 stroužky česneku, 200 g špenátu (ne prolisovaného), sůl
Uvaříme špagety.Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát. Chvíli podusíme. Přidáme lučinu a zakysanou smetanu, promícháme, dochutíme solí a prolisovaným česnekem. Směs naložíme na špagety na talíři.

Sojové plátky s párkem na zelí

100 g sojových plátků, 1 kostka hovězího bujónu, lžička Vegety, lžíce sojové omáčky, kousek slaniny, 2 párky, 3 lžíce oleje, mletá sladká paprika, 2 cibule, 250 g sterilovaného zelí, česnek, 5 lžic kečupu, chilli, sůl, pepř

Sojové plátky zalijeme vroucím vývarem připraveným ze 3 dl vody, kostky bujonu, sojové omáčky, Vegety a necháme 30 - 40 minut bobtnat. Slaninu nakrájíme na kostičky, mírně ji roztavíme na oleji a vyjmeme. Na tuku opečeme párky nakrojené na jedné straně hlubšími zářezy a rovněž vyjmeme. Sojové plátky lehce vymačkáme, poprášíme paprikou, opečeme zvolna po obou stranách na tuku a vyjmeme. Na tuku pak zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji mletou paprikou. Po zpěnění přidáme zelí, kečup, chilli, utřený česnek a krátce podusíme. Směs osolíme, přidáme plátky a prohřejeme je. Rozdělíme na talíře, poklademe kostičkami slaniny, půlkami párků a podáváme.

Směs na hotové brambory

kuřecí játra, sojové kostky, houby, hlávkové zelí, porek, sojová omáčka, tymián, pepř, sůl, máslo

Sojové kostky uvaříme v nálevu z pepře, soli, sojové omáčky (můžeme přidat i koření Gyros). Samostatně na másle podusíme houby (pouze osolené). Játra podusíme na másle s tymiánem a do hotových přidáme vymačkané, (případně na drobnější kostičky nakrájené) sojové kostky a na kostičky nakrájené hlávkové zelí. Po změknutí zelí přidáme houby a porek (pouze prohřát) dochutit můžeme přidáním sojové omáčky. Podáváme na bramboráku (nebo s hranolkami).

Slaný štrúdl se špenátem

listové těsto, 40 dkg listového špenátu, 60 dkg uzeného masa, sůl, pepř, česnek, strouhanka, vejce

Špenát krátce spaříme,maso nakrájíme na drobné kostičky nebo pomeleme. Na rozválené těsto rozsypeme trochu strouhanky. Poklademe špenátem který lehce posolíme, opepříme a posypeme drobně sekaným česnekem podle chuti a navrch posypeme masem. Lze nahradit uzeninou. Plát zavineme jako štrůdl,pomažeme vejem a  pečeme asi 30 min. při teplotě 180 stupňů. Můžeme podávat i jako lehký oběd s čerstvou zeleninou. 

Stehno v zelí

800 g skopové kýty, 100 g sádla, 1 středně velká kapusta, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 peržel, 4 stroužky česneku, 1 kg brambor, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme,opepříme a na polovině sádla opečeme.Očistíme zeleninu, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapustu spaříme a nakrájíme na nudličky. Do vymazanéo pekáčku klademe kapustu, brambory,zeleninu a maso až všechny suroviny spotřebujeme. Zalijeme vodou, přidáme zbytek sádla a utřený česnek. Dusíme v troubě do měkka. Podáváme s chlebem.

Sekané biftečky

250 g mletého masa, 250 g kysaného zelí, 50 g strouhanky, 4 lžíce oleje, koření na mletá masa, 2 vejce, sůl
Maso vymícháme spolu s vejci, kořením a 1 dl  vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji dokřupava z obou stran.

Salát z kysaného zelí s jablkem

300 g kysaného zelí, 1 jablko, 1 sterilovaná okurka, cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, ocet, mletý pepř, sůl
Kysané zelí překrájíme, jablko nastrouháme na hrubší nudličky, okurku a cibuli jemně nakrájíme. Smícháme s cukrem, pepřem,octem a olejem, případně trochu přisolíme.

Salát z čínského zelí s kukuřicí

1 středně velkou hlávku čínského zelí, 200 g sterilované kukuřice, 1 menší salátovou okurku, 1 mrkev, cibuli, 2 lžíce sekané pažitky,

na zálivku : 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci vinného octa, 1 lžičku cukru, sůl, bílý mletý pepř

Nejdříve si připravíme zálivku. Ve sklenici rozšleháme olej s vinným octem. Přidáme lžičku cukru, sůl, pepř a znovu důkladně promícháme. Zelí opláchneme, necháme okapat, nakrájíme na tenké proužky a dáme do mísy. Kukuřici podle velikosti nakrájíme na kolečka a nebo ji necháme celou. Okurku omyjeme (slupku ponecháme), mrkev očistíme a opláchneme. Obojí nakrájíme na kolečka ozdobným kráječem. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.Vše přidáme k nakrájenému zelí, prolijeme zálivkou a jen lehce zamícháme, abychom salát příliš nepomačkali. Nakonec jej posypeme sekanou pažitkou.

Salát z čínského zelí s majonézou

čínské zelí, paprika, okurka, mražená zelenina, cibule, pórek, majonéza
Mraženou zeleninu rozmrazit. Ostatní zeleninu nakrájíme na proužky, smícháme.Přidat bazalku nebo provensálské koření, osolit, majonézu dle chuti. Lze přidat i kousky tuňáka. Alespoň hodinu uležet.

Salát z čínského zelí

těstoviny, čínské zelí, 1 malá tatarská omáčka, 15 dkg bílého jogurtu, 20 dkg šunky, 4 vejce natvrdo

Těstoviny uvaříme, dáme do misky a necháme vychladnout. Nakrájíme zelí na nudličky ( k těstovinám v poměru 1:1 ) a šunku. Vejce nakrájíme na kostičky. Vše smícháme dohromady a spojíme jogurtem a tatarkou. Osolíme a opepříme. Podáváme vychlazené.