30. července 2010

Pizza koláč se zelím

40 dkg mouka hladká, 1 ks droždí, voda, bazalka (majoránka), sůl, anglická slanina (plátky), kysané zelí, 2 klobásy (maďarské), 1 balíček tvarůžků

V hrnku rozmícháme droždí v 1/2 dcl vlažné vody. Do mísy nasypeme mouku a přidáme rozmíchané droždí. Dolejeme vlažnou vodou a uhněteme těsto. Osolíme, přidáme bazalku, přikryjeme utěrkou a dáme na 20 min do tepla. Během této doby si na kostičky nakrájíme klobásy a smícháme s dostatečným množstvím odkapaného kysaného zelí. Plech nebo formu kterou použijeme pro pečení vytřeme máslem a vysypeme moukou. Nakynuté těsto roztáhneme po dně plechu (formy) tak, aby těsto přesahovalo okraje plechu asi o 2 cm. Těsto táhneme v tenké vrstvě. Do vzniklé vaničky z těsta položíme plátky anglické slaniny a na ni dáme směs zelí a klobásy. Podle chuti ještě dokořeníme. Na tuto náplň položíme kolečka tvarůžků. Takto naplněnou formu překryjeme tenkou vrstvou těsta a okraje spojíme se spodním přečnívajícím okrajem. Pečeme v troubě při 180°C asi 25 - 30 min. až je těsto křupavé.

Pikantní zelí s křenem

2,5 kg hlavkové zelí, 500 g cibule, 250 g křenu, 1 Deko
Deko uvaříme podle návodu a necháme vychladnout.Potom tím zalijeme nastrouhané zelí smíchané s  cibulí a křenem. Promícháme, dáme do skleniček, nezavařujeme. Konzumovat můžeme za týden. Je to vitamínová bomba.

Pikantní nakládané zelí

15 kg zelí, 7,5 litru vody, 1,5 litru octa, 33 dkg soli,15 cibulí, 2 lžíce kmínu, 2 lžíce hořčičného semínka, 65 ks cukerínu, 2 ks pyrosiřičitanu draselného (koupí se v drogerii)

Zelí se nastrouhá, přidají se všechny přísady a dobře promíchá, 24 hod. se nechá odležet a pak se plní do sklenic (asi 20 sklenic). Nezavařuje se!

Pečené zelí podle tety

půl hlávky bílého zelí, 3 celá vejce, čtvrt litru mléka, pět lžic hladké mouky, lžička kmínu, sůl, vegeta nebo podravka
Zelí nakrájíme na kostičky a přimícháme ostatní suroviny. Vlijeme do zapékací mísy či pekáče vymazaného olejem. Pečeme do křupava asi 45 minut.

Omáčka z hlávkového salátu

2 hlávkové saláty, 6 dkg másla, hladká mouka, 200 ml smetany, žloutek,1 l vody,sůl, brambory, mletá sladká paprika

Salát rozebereme, omyjeme, vymačkáme z něj vodu a nakrájíme na nudličky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku,na kterou vsypeme salát.Promícháme,aby se salát spařil. Zalijeme vroucí osolenou vodou,aby vznikla hustá omáčka, přidáme smetanu a necháme 2-3 minuty provařit. Odstavíme z ohně a vmícháme žloutek. 

Závitky z bůčku

1 kg vepřového bůčku bez kosti, sůl, mletý pepř, 150 g anglické slaniny, 250 g kyselého zelí

Bůček rozklepeme na plát, osolíme, opepříme, do poloviny narovnáme anglickou slaninu, na jednu třetinu rozprostřeme zelí a roládu zabalíme. Omotáme ji nití a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut.

Kysané zelí

10 kg hlávkového zelí, 200 g soli, 5 g kmínu

Ve vaničce nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem. Když pustí šťávu, je udusáme. Necháme 2 hodiny odpočinout. Do připravených sklenic (asi 18 sklenic 0,7 l) napěchujeme zelí tak, aby nahoře zbyly 2,5 až 3 cm  místa. Uzavřeme víčky. Postavíme na tác do tepla. Zelí začne kvasit - víčka se vydují. Asi za týden se víčka sama vyrovnají do původní polohy. Teď se sklenice přenesou do studena. Doporučujeme ochutnat tak za 2 - 3 týdny.

Kuře na zelí

menší kuře, kysané zelí, sůl, sladká paprika, cibule, plátky slaniny, brambory

Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme, posypeme sladkou paprikou. Na dno kastrolu rozložíme vrstvu kys. zelí, poklademe kolečky cibule a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodné a krásně křehké. Příloha: brambory, bramborové knedlíky.

Drůbeží salát se špenátem

300 g oškrábaných brarambor (tenké plátky), 100 g hrášku, 300 ml nízkotučného jogurtu, 200 g omytých listů mladého špenátu, 200 g pečeného krůtího masa (proužky), 30  g pražených mandlí, 4 lžíce mléka, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce sekaného kopru, 1/2 lžičky soli, 4 cibulky (tenké plátky), pepř dle chuti, ředkvičky (tenké plátky) na ozdobení

Brambory s hráškem vaříme na mírném ohni cca. 5 min. Slejeme je a vychladíme. V míse připravíme zálivku z jogurtu, mléka, viného octa, kopru, soli a pepře. Přidáme vychlazené brambory s hráškem, cibulku, špenát a krůtí maso. Vše dobře promícháme. Nakonec vše ozdobíme mandlemi a plátky ředkviček.

Zelné závitky se sójou

8 větších kapustových listů, 200 g uvařených sójových bobů, 200 g různé zeleniny, /kedlubny, květák, brokolice, hrášek, mrkev apod./; 30 g ovesných vloček; vejce; 4 lžíce nastrouhaného křenu; hrst nasekané pažitky; sůl; olej na vymazání formy

Kapustové listy spaříme krátce v menším množství osolené vody, položíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Vločky uvaříme ve vodě na kaši a necháme vychladnout. Rovněž zeleninu uvaříme ve slané vodě doměkka a pokud je třeba, pokrájíme ji. Sójové boby důkladně promícháme se zeleninou, vločkovou kaší, vejcem, solí, křenem a pažitkou, směs rozdělíme na 8 porcí, poklademe na kapustové listy, zabalíme je a vložíme do olejem vymazané formy. Dáme je asi na 15 minut zapéci do horké trouby.

Zelné karbanátky se sójovým masem

50 g sojového masa, 1/4 l vody, 250 g syrové kapusty, 1 rohlík, 2 lžíce ovesných vloček, středně velká cibule, stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, strouhanka

Sojové maso zalijeme v misce vodou a necháme do druhého dne namočené. Kapustu uvaříme ve slané vodě a umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem, cibulí, sojovým masem, vločkami a rohlíkem. Zahušťujeme podle potřeby strouhankou. Smažíme běžným způsobem.

Falešné noky

sáček těstovin tortily /nebo kolínek, fleků a pod/, sáček kyselého/ křimického/zelí, 2 cibule, 25 dkg gothajského salátu, lžíce sásla nebo slunečnicového oleje, sůl, 2 stroužky česneku

Dáme do vroucí osolené vody vařit tortily. Na sádle zpěníme do zlatova cibuli, přidáme na nudličky nakrájený gothaj, kyselůé zelí/ před přidáním ještě pokrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli, ochutíme lisovaným česnekem, doplníme scezenými těstovinami, zamícháme a podáváme.Jednoduchá a rychlá večeře.

Čalamáda

5 kg zelí, 1 kg cibule, 0,4 kg křenu, 1 sáček deka dia, 0,5 l 8% octa, 0,4 l oleje, 0,5 kg mrkve, 1 l vody

Zelí, cibuli, mrkev nastrouhat na hrubším struhadle, křen na jemném. Vše smíchat, uvařit vodu , deko s octem a nechat vychladnout. Vše smíchat a nechat 24 hodin odležet. Dát do sklenic a do lednicky.

Bigoš

300 g uzené klobásy, 50 g hříbků, 200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 500 g kysaného zelí, 200 g slaniny, 5 dl hovězího vývaru, 2 dl červeného vína, 1 lžice cukru, 500 g brambor, cibule, kmín, pepř, sůl

Zelí propláchněte a nakrájejte na kousíčky. Přidejte kmín a cukr. Zalijte vodou a nechte vařit asi 20 minut společně s nakrájenými houbami. Jestliže jste použili houby sušené, musíte je nejprve máčet několik hodin v mléce. Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji zprudka opečte. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli a maso (nejvhodnější je hovězí zadní a vepřový bůček) nakrájené na malé kousky. Jakmile cibule zezlátne a maso se ze všech zatáhne, zalijete je hovězím vývarem. Vařte asi 15 min. potom přidejte klobásku (nakrájenou na plátky) a červené víno. Po deseti minutách vsypte obsah pánve do hrnce se zelím. Zamíchejte a duste pod pokličkou asi půl hodiny. Osolte a opepřete, bez pokličky nechte vydusit tak, aby tekutiny bylo co nejméně. Nakonec vmíchejte vařené brambory.

28. července 2010

Zalité curry hranolky

curry, hranolky, kuřecí prsa, cibule, česnek, sladká paprika, houbový bujon, olej, polohrubá mouka, kari

Osmahneme cibulku, na kousky pokrájená kuřecí prsa, prudce osmahneme, zasypeme rovnoměrně moukou za stálého míchájní, za minutku zalijeme  předem rozpuštěným bujonem v troše vařící vody, přidáme papriku, česnek, curry a sůl podle potřeby, požadavek je omáčka spíše hustší, aby neprotekla mezi hranolkami, proto můžeme podle potřeby na konci zahustit škrobem, nebo instantní jíškou. Do zlatova osmažené hranolky touto omáčkou zalijeme, posypeme pažitkou a zakapeme ovocným octem. 

Vepřový jazyk

4 vepřové jazyky, 2 lžíce sádla, lžíce hladké mouky, sůl, 2 lžičky zabíjačkového koření, velká cibule, 1 dcl mléka

Opláchnuté vepřové jazyky uvaříme v mírně osolené vodě do měkka,zchladíme, odkrojíme podjazyčí a oloupeme a nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do růžova, přidáme mouku a zalijeme trochou vývaru z jazyku,rozšleháme metličkou a dvacet minut povaříme, přidáme zabíjačkové koření a mléko,znovu převaříme a do omáčky vložíme nakrájený jazyk. Dochutíme solí. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Pór s omáčkou

menší cibule, větší pórek, zakysaná smetana /light/,15 dkg sýr niva, sůl, bílý pepř, sojová omáčka, olivový olej

Větší pórek omyjeme, nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Očistěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme na hlubší pánev na olivový olej zesklovatět a po té přidáme pórek a ten necháme také zesklovatět. Kysanou smetanu opepříme, nepatrně osolíme, rozkvrdláme a nalijeme na pánev.Za stálého míchání přidáme rozdrobený sýr a necháme rozpustit a zhoustnout. Dochutíme sojovou omáčkou.Podáváme s vařenými brambory a snítkou libečku.

Vepřové s kari omáčkou

vepřová panenka nebo kýta, pepř, sůl, kari, šlehačka, rama, žampiony

Maso nakrájíme a naklepeme. Posypeme pepřem a kari. Z prudka opečeme na ramě. Plátky masa vložíme do hrnce. Na ramě, co nám zbyla v panvi, orestujeme žampiony, které posléze přidáme k masu. (můžeme nechat odležet do druhého dne, maso je pak měkkčí a chutnější) Vše zalijeme šlehačkou a zahustíme hladkou moukou a necháme přejít varem. Jako přílohu můžeme dát houskový knedlík nebo špecle /noky/.

Vepřové s ďábelskou omáčkou

4 plátky vepřové krkovice, dvě polévkové lžíce oleje, špetka soli, kávová lžička chili con carne, polévková lžíce kečupu, 2 dcl vývar, špetka pepře, hladká mouka asi půl kávové lžičky

Plátky krkovice naklepeme, osolíme. opepříme. Orestujeme na rozehřátém tuku, asi 7 minut po každé straně, vyjmeme, a na výpeku osmažíme rychle mouku ihned zasypeme chili kon karne a zalijeme vývarem, uvedeme do varu a přidáme kečup a krátce provaříme. Příloha, opékané brambory. plátly položíme na talíř a přelijeme šťávou.

Vepřové s cikánskou omáčkou

1 kg vepřové kýty, 2 cikánské omáčky, 20 dkg měkkého salámu, 3 vejce, sůl, pepř, grilovací koření, chilli koření, olej

Na oleji osmahneme na kostečky nakrájenou kýtu,osolíme a necháme osmahnout. Dále přidáme 1 cikánskou omáčku, grilovací koření, pepř, chilli koření, zalijeme trochou vody a dusíme do měkka. Pozor hlídáme rádo se připaluje. Když je maso měkké přidáme další cikánskou omáčku a zahustíme nastrouhaným salámem a na tvrdo uvařeným vejcem. Podáváme s bramboráčky nebo bramborem.

Vepřové medailonky se sýrovou omáčkou

vepřová panenka, sůl, barevný pepř celý, mouka hladká, tuk, pórek, apetito, kari, mléko, sůl

Vepřovou panenku si nakrájíme na medailónky, jemně naklepeme, osolíme, posypeme barevným pepřem a z jedné strany pomoučíme. Položíme na pánev s rozehřátým olejem pomoučenou stranou dolů a zprudka osmahneme. Otočíme, znovu krátce orestujeme a přelijeme sýrovou omáčkou. Sýrová omáčka: Apetito si rozehřejeme ve vodní lázni, vmícháme kari koření, sůl a mléko. Vše společně krátce podusíme a na talíři zdobíme nasekaným pórkem. Jako přílohu můžeme použít dušenou rýži nebo vařené brambory.

Vepřové kotlety

4 vepřové kotlety, kousek šunky, 1 párek, olej, 1 dl smetany, citronová šťáva, 1 lžička hladké mouky, trochu vývaru, mletý pepř, sůl

Kotlety částečně vykostíme, od zbylých kostí maso alespoň odřízneme do poloviny. Kotlety nařízneme po obvodech na několika místech, naklepeme, osolíme, opepříme a zvolna opečeme na oleji na pánvi. Kotlety vyjmeme a uložíme na teplém místo, část oleje z pánve slijeme, na pánvi osmahneme šunku nakrájenou na nudličky a párek nakrájený na kolečka a vyjmeme. Tuk na pánvi zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem a podusíme asi 2 minuty za stálého míchání. Přilijeme smetanu, omáčku přivedeme do varu, přidáme zpět kotlety a uzeninu a prohřejeme. Omáčku osolíme, opepříme a okyselíme. Podáváme s noky.

Vepřové stehno v jemné omáčce

600 g vepřové kýty, 150 g kořenové zeleniny, cibule, olej, 1 lžička kari koření, 150 ml červeného vína, 100 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 200 ml kysané smetany, cukr

Vepřovou kýtu rozkrájíme na řízky,mírně naklepeme,osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme oloupanou nasekanou cibuli,přidáme kari koření a promícháme.Vložíme maso,tenké plátky slaniny a společně krátce osmažíme.Očištěnou kořenovou zeleninu najemno nastrouháme,přidáme k masu, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka.Maso vyjmeme,zeleninu rozmixujeme,dolijeme vodou a necháme přejít varem.Vložíme maso a dodusíme.Smetanu rozšleháme a za stálého míchání vlijeme do omáčky.

Vepřové kýta na smetaně

600 g vepřové kýty, 40 g slaniny, 50 g másla, cibule, celer, celý pepř, sůl, nové koření, 1/2  bobkového listu, lžíce hladké mouky, 1/4 litru smetany, citronová šťáva, hořčice

Na kostičky krájenou slaninu rozškvaříme, přidáme máslo, hrubě nakrájenou cibuli, na plátky krájený celer, nové koření, vložíme osolenou kýtu, opečeme, podlijeme a pečeme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, necháme zrůžovět, podlijeme, povaříme, zalijeme smetanou. Omáčku prolisujeme přes cedník a dochutíme. Podáváme nakrájenou přes vlákno s jemným knedlíkem vařeným v ubrousku. Pro slavnostnější příležitost obložíme taštičkami z listového těsta, které naplníme brusinkovým kompotem a zdobíme citronem.

Vepřové maso v omačce

250 g veprove plece, kukuricný skrob, vejce, hladká mouka
omácka : 3 lzice octu /citron. stava/, 3 lzice cukru, 1 lzice rajcatového protlaku, 1 lzice kukuricného skrobu, 1 lzice sójové omácky, cibule, paprika, mrkev, 1 konzervu ananasu

Maso nakrájíme na kosticky, obalíme v kukurické mouce, vejci a mouce. Smazíme do krupava ve fritovacím hrnci 3 min. Na trosce oleje osmazime cibuli, pridáme zeleninu, podusíme do mekka. Potom pridáme omácku a stavu z ananasu. Tesne pred dokoncením pridáme ananas.

Uzené maso se švestkovou omáčkou

uzené maso, 250 g sušených švestek, 20 g cukru, skořice, citrónová kůra, mandle, 2 lžíce rumu

Vypeckované švestky uvaříme a prolisujeme. Přidáme skořici, cukr, oloupané na nudličky pokrájené mandle a osolíme. Přidáme rum a citrónovou kůru. Uzené maso uvaříme  a podáváme se švestkovou omáčkou a s hrnkovým knedlíkem.

Těstoviny s nivovou omáčkou

1 balíček těstovin, 30 dkg Nivy, 250 g žampionu, mléko, smetana na vaření, vegeta, pepř, sůl, bazalka

Do hrnce dáme vařit mléko se smetanou, až se zahřeje přidáme nastrouhanou nivu. necháme rozehřát až se niva roztopí, potom mixerem rozmixujeme, až nezůstanou kousky...přidáme na másle a vodě podusené žampiony, osolíme, přidáme bílý pepř, vegetu, zkrátka podle chuti dochutíme. Nakonec když je omáčka vypnuta, přidáme bazalku. podáváme s uvařenými těstovinami...Můžeme posypat sýrem.

Těstoviny s kuřecím masem a nivou

půl balení těstovin (penne), 1 Rama Cremefine ke šlehání, 1 balení sterilovaných žampiónů, 10 dkg nivy, cibule, 1 lžička bazalky, 30 dkg kuřecího masa, olej, sůl, gyros koření, pepř

Maso osolíme, opepříme  a okořeníme, osmahneme na pánvi, přidáme cibuli, žampióny, přílijeme šlehačku a přidáváme na kostičky nakrájenou nivu, do té doby, než se rozpustí. Nakonec přidáme bazalku a podle chuti dosolíme. Podáváme se scezenými těstovinami.

Špízy s marmeládovou omáčkou

20 dkg slaniny, 2 párky, 2 cibule, 0,5 kg brambor, meruňková marmeláda, česnek, 0,5 kg kuřecího masa, ocet, sůl, pepř

Na špejle napícháme střídavě párek, slaninu, kuřecí maso a cibuli. Dáme do pekáče a opečeme. Brambory uvaříme jako přílohu. 
Omáčka:  v kastrůlku smícháme mer. marmeládu, česnek a duchutíme solí, pepřem a troškou octa - mírně povaříme.

Špekáčky v pikantní omáčce

4 špekáčky, cibule, ostrá paprika, kečup, černé pivo
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Do špekáčku dáme plátek cibule, kousek ostré papriky a zaděláme párátkem. Dáme do hrnce na těsno a zalijeme směsí kečupu a černého piva. Vaříme 15. minut.

Špagety s nivovou omáčkou

špagety, sýr niva, pórek, zakysaná smetana, oregano, olej
Nadrobno nakrájený pórek osmahneme na troše oleje, přidáme na kostky nakrájenou Nivu, přidáme oregano a po mírném roztavení sýru zalijeme zakysanou smetanou. Uvařené špagety přelijeme touto omáčkou.

Svíčková od babičky

1 kg hovězího zadního (roštěnec, kýta) nebo krůtí prsa, 2 lžíce hrubé mouky, 5 dkg slaniny, středně velká cibule, malá petržel, malá mrkev, 1/2 malého celeru, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce (není-li,lze vynechat), 1/8 másla, ½ l kyselé smetany

Očištěné maso prošpikujeme slaninou (nebo ji nakrájíme a dáme na maso), zeleninu nakrájíme na kolečka a nasypeme na maso. Posypeme kořením a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme 2 dny v chladu (krůtí můžeme dělat bez uležení). Poté maso vyjmeme, zeleninu orestujeme a vrátíme zpět maso které ze všech stran osolíme a opečeme na zelenině dotmava. Pak podlijeme vodou a pečeme doměkka. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vyndáme bobkový list, ostatní zeleninu i s kořením a šťávou nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme mouku a pomalu naléváme rozmixovanou směs. Postavíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dle chuti dokořeníme. Množství omáčky je závislé na množství smetany. Přidáme-li smetanu, musíme přidat i zeleninu a mouku, ale především maso. Podáváme s brusinkami a hrnečkovými knedlíkmi.

Svíčková na smetaně z vepřové kýty

vepřová kýta, mrkev, celer, petržel, cibule, tymián, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka, hladká mouka, ocet

Maso očistíme a dáme do mísy. do 1/2l vody dáme 2 lžíce octa,přidáme 2 bobkový listy, 6 kuliček nového koření a trocha tymiánu, to vše asi 2 minuty povaříme. Na troše oleje osmahnem cibuli a přidáme všechnu zeleninu,to vše lehce opražíme. Zeleninu vysypeme na maso a zalijeme nálevem. Necháme 12-24 hodin uležet.Necháme asi 3/4 hodiny vařit aby bylo maso měkké a pak vyndáme maso a omáčku řádně rozmixujeme. Po rozmixování to přelijeme přes síto. Na závěr přidáme smetanu.

Svíčková na smetaně tradiční

600 g svíčkové, 100 g tuku, cibule, 250 g kořenové zeleniny - mrkev,celer,petržel, sůl, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetka zázvoru, bobkový list, tymián, 1/3 kysané smetany, 2 až 3 lžíce hladké mouky, citrónová šťáva, brusinky , šlehačka

Maso vložíme do rozpáleného tuku a prudce opečeme. Vyjmeme a na tom samém tuku osmažíme do červena mrkev, celer a petržel nakrájené na kolečka. Přidáme maso, osolíme, přidáme cibuli a všechno koření. Dusíme 1 hodinu. Nezapomeneme podlévat vodou a ke konci necháme šťávu vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu.  Měkké maso vyjmeme a zeleninu propasírujeme, zalijeme smetanou, zahustíme jíškou a přilijeme citrónovou šťávu. Nakrájené maso vložíme do omáčky a necháme ještě přejít varem.  Podáváme s knedlíkem a zdobíme brusinkami a šlehačkou.

Vnitřnosti s omáčkou

1 vepřové srdce, polovina vepřových plic, kousek sleziny, 250 g jater, 5 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 5 kuliček jalovce celý, černý pepř, sůl, šlehačka, hladká mouka na zahuštění, ocet či zálivka ze sladkokyselých okurek, trochu hrozinek, suché švestky, suché meruňky

Maso spolu s kořením vložíme do studené vody, osolíme a necháme vařit, až je maso měkké. Po uvaření maso vyjmeme, dáme vychladnout, vyjmeme také koření a polévku zahustíme smetanou do níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Maso zbavíme nejedlých částí,(průdušky, průdušnice), nakrájíme na kousky a vložíme zpět do omáčky. Podle chuti ji okyselíme.Před dokončením přidáme hrst hrozinek, několik sušených švestek či meruněk a necháme povařit. Jako přílohu podáváme chléb.