4. srpna 2010

Kořeněné telecí rolády se šunkou

4 telecí plátky (po 180 g), sůl, pepř, 2 lžičky strouhaného křenu (nebo křenu ze skleničky), 2 plátky šunky, 2 větší kyselé okurky, 3 cibule, 2 mrkve, 3 lžíce oleje, 400 ml vývaru, 1 lžíce jíšky /instant/

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme a pak osolíme, opepříme a potřeme křenem. Plátky šunky rozpůlíme, okurky podélně nakrájíme a pak obojí rovnoměrně rozdělíme na telecí maso, které srolujeme a pevně převážeme režnou nití nebo sepeneme párátky.Cibuli oloupeme a rozpůlíme, případně nakrájíme na čtvrtky. Mrkve očistíme, omyjeme a podélně nařežeme na špalíčky. Roládičky opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme k nim zelelninu, krátce ji osmažíme a poté vše podlijeme vývarem. Přiklopíme a nechámepři mírné teplotě asi 45 minut dusit.Rolády vyjmeme a dáme na teplé místo. Šťávu zahustíme jíškou. Pak do ní telecí maso vrátíme. Servírujeme s bramborovou kaši.

Kolená ze zelí

8 vepřových kolen, 1 hlavička sladkého zelí, 3 sáčky grilovacího koření, 4 hlavičky česneku, sůl, pepř, podle chuti.Country koření, 3/4 litru oleje

Kolena vykostíme a osolíme. Přidáme pokrájené zelí na tenké nudličky zasypeme střídavě kořením, prolisovaným česnekem a zalijeme olejem. Ingredience přidáváme na maso střídavě. Maso musí být celé zakryté. Zatopíme pod lornou a pod pokličkou necháme 2 hod dělat. Po celou dobu maso otáčíme a těsně před koncem tj.cca.1 hod mírně podlejeme horkou vodou a necháme vydusit bez pokličky.

Zelné závitky s houbovou náplní

4 listy pěkné zelné, sul, 200 g houb šhitake, 50 g posekané cibule, 20 g másla, 150 g sýra, petrželová nať, 1 PL tvrdý sýr-nastrouhanej, 2 PL pistácií-posekaných, 1 / 8 L smetany
 
Listy zelí ovařime ve slané vodě. Houby očistíme a pokrájíme nadrobno. Opražíme cibuli na másle až zesklovatí, přidáme houby a podusíme. Když vychladlo, smícháme s ostatními surovinami kromě smetany. Osolíme, naplníme listy zelí a zrolujeme.Vložíme do nádoby, podlijeme se smetanou, zakrijeme a dusíme asi 20 min. dokud rolky nezměknou.

Kapustová mňamka

1 ks mražená nebo čerstvá kapusta, cibule, 1 ks konzerva kuřecího masa ve vlastní šťávě, žampiony podle chuti, 2 brambory, sůl, pepř, česnek

Nakrájenou cibuli nechat zesklovatět, orestovat žampiony, poté přidat kuřecí maso a kapustu.Podlijeme vodou a dusíme 20 min.Osolit,opepřit přidat česnek a nakonec zahustit jemně nastrouhaným bramborem - (10 min povařit). Je to výborný pokrm studený i teplý. Podává se s chlebem.

Kotlety se salámem

4 kotlety, 1 lžička sladké papriky, 2 dl červeného vína, 4 plátky tvrdého sýra, 8 plátků salámu Poličan nebo Vysočina, sůl, pepř, olej

Kotlety naklepeme, na okrajích a u kostí nařízneme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a na tuku opečeme z obou stran. Pak podléváme vínem a dusíme doměkka. Během dušení občas kotlety obrátíme. Když jsou kotlety měkké přendáme je do zapékací misky, na každou kotletu dáme 2 kolečka salámu, plátek sýru a přelijeme šťávou z kotlet. Zapékáme v troubě až se sýr roztaví. Jako přílohu podáváme brambory.

Vepřové nudle se sójovými klíčky

500 g vepřové pečeně, olej, kari koření - "thajský typ", 200 g sojových klíčků, šlehačka, sojová omáčka

500 g vepřové pečeně (nebo krkovičky bez kosti) zbavíme tuku a nakrájíme na nudličky. Přidáme 1 pol. lžíci oleje (nejlépe rostlinný nebo klasický stolní) a 1 pol. lžíci kari koření (nejlépe tzv. "thajský typ"). Dobře směs promícháme a na pánvičce zastáleho míchání (podklad - 1 pol. lžíce oleje) opečeme. Do měkkého masa přidáme cca 200 g sojových klíčků a cca 1 - 2 minuty ještě opékáme.Na závěr zalijeme 2 - 3 pol. lžícemi šlehačky a 3 - 5 pol. lžícemi sojové omáčky. Krátce povaříme. Přílohy: dle chuti - chléb, rýže, hranolky - rajčatový nebo zelný salát .

Vepřová čína se sojovým masem

100 g sójového masa (granulát), 100 g vepřového masa z kýty nebo 100 g kuřecího masa, větší cibule, 1 polévková lžíce solamylu, 1 vajíčko, 4 polévkové lžíce rostliného oleje, 1 lžička kari koření, 3 polévkové lžíce worcesterské omáčky, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžička vegety, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, můžeme použít i kořenící směs na čínu, olej na smažení

Do osolené vařící vody (může být i vývar) vložíme sójové maso a vaříme do změknutí (granulát - 10 min.). Potom sóju slijeme, propláchneme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme maso na nudličky a cibuli na jemno. Maso s cibulkou dáme do misky, okořeníme, přidáme vejce, solamyl, olej, wor. a sój. omáčku a nakonec vychladlé sójové maso. Vše dobře promícháme a necháme v chladu odležet (nejlépe 2 hodinky nebo přes noc). Takto připravené maso na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme.  Lze do směsi přidat pokrájené čínské zelí, pórek, kapii, černé houby či arašídy. Hotovou směs rozdělíme na nahřáté talíře. Přebytečný olej slijeme, dochutíme kari kořením a vegetou, necháme přejít varem. Masou touto šťávou přelijeme. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Šamanské fazole po ďábelský

400 g fazole (nejlépe chilli), 50 g ostrý kečup, nejaké to koření (kari, majoránka, oregano...), 25 ks drcené mandle, 20 g salám, 3 ks česnek

Nakrájíme salám a česnek na kostičky a dáme je na pánev. Až salám pustí omastek můžeme přidat fazole. Když začne všechno bublat přidáme kečup. Vše v pánvi mícháme a až se kečup začne srážet přidáme koření v přiměřeném množství. Pak to necháme chvíli bublat a pak podáváme s chlebem.

Sojové maso s cibulkou

400 g sojové maso (kostky), 3 velké cibule, kečup, sůl, majoránka, zeleninový bujón (1 kostička), olej, voda

Sojové kostky předem namočíme do zeleninového vývaru. Po jejich nabobtnání je lehce vymačkáme, osmažíme na oleji s cibulkou, dále přidáme kečup a cibuli, sůl, trošičku majoránky (případně jiného oblíbeného koření) a vše ještě prosmažíme na pánvi. Na talíři můžeme podle chuti ještě posypat syrovou nakrájenou cibulkou a podáváme s chlebem.

Smažená jasmínová rýže s krevetami a ananasem

400  g  uvařené jasmínové rýže, 2 zelené cibulky, 3 vejce, 100 g  konzervovaného ananasu, 200 g  vykostěných kuřecích stehen, 50 g  vařených malých krevetek zmražených (nebo konzervovaných), 3 lžíce  slunečnicového oleje, 1 lžíce  světlé sójové omáčky, 1 lžíce  čínského rýžového vína nebo suchého sherry, 1 sklenka  Maggi Omáčky Čínské

Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a osmažíme je ve woku na rozpáleném oleji dozlatova. Přidáme krevetky, ananas, sójovou omáčku a víno. Sejmeme z woku a udržujeme na teple. Do woku dáme trochu oleje, rozpálíme ho, nalijeme rozšlehaná vejce s najemno pokrájenou cibulkou a upečeme omeletu, kterou hůlkami či měchačkou roztrháme. Přidáme rýži a směs krevetek s masem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme skleničku Maggi Omáčka Čínská a pod.

Rýžový květák

200 g rýže Natural, 1 květák, 2 vejce, špětka muškátového květu, 50 g sušených pšeničných klíčků na zahuštění, 60 g oleje na smažení

Rýži Natural přebereme, namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody a pak vaříme do měkka. Květák uvaříme v osolené vodě hodně do měkka, necháme okapat a v míse jej rozmačkáme vidličkou. Přidáme prochladlou rýži, sekanou petrželovou nať, vejce a dochutíme solí. Promícháme, necháme chvíli stát a pak tvoříme lžicí na rozpáleném oleji hromádky, které pečeme z obou stran do zlatova. Opečenky podáváme s vařeným bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.

Kachna po srbsky

1 kachna, 2 lžíce oleje, sůl, 200 g rýže, cibuli, 4 brambory, 3 rajčata, 3 papriky, 1/2 salátové okurky, pepř, lžičku sladké mleté papriky, drůbeží vývar

Kachnu osolíme a na rozehřátém oleji zprudka po všech stranách opečeme. Olej slijeme, kachnu podlijeme vodou a pečeme v troubě dopoloměkka. Na oleji opražíme rýži. Kachnu vyjmeme, naporcujeme a vykostíme. Do zbylé šťávy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, stejně nakrájené oloupané syrové brambory, rajčata, proužky paprik, plátky okurek, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme maso, překryjeme rýží, podlijeme vývarem a v troubě dusíme doměkka.

Kachna na zázvoru

1 kachna, větší cibule, 3 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička tlučeného kmínu, 1/2 lžičky mletého fenyklu, 1 lžička mletého máku, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky chilli, 2 lžíce strouhaného kokosu, citron, olej, sůl

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, utřený česnek, všechno koření a mák. Přidáme očištěnou a naporcovanou kachnu, osolíme a opečeme prudce po obou stranách. Pak podlejeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Chvilku před tím, než je kachna měkká, podlejeme rozvařeným kokosem, dochutíme citronovou šťávou a ještě chvíli dusíme.

Mrkev s mandlovou omáčkou

500 g karotky, 80 g másla, sůl, 30 g cukru, 50 g mandlí, 40 g hladké mouky

Karotku zbavíme nati, vypereme, vložíme do mísy, posypeme solí, silou rukama promneme, znovu vypereme a překrájíme. V kastrolku ji zalijeme vodou,přidáme sůl, cukr a uvaříme doměkka. Pak smísíme mouku s máslem, karotku zahustíme,povaříme a přidáme nahrubo nasekané loupané mandle.

Jugoslávská dobrota

1/4 hlávky zelí, 3/4 kg rajčat, 40 dkg paprik, okurek, 10 dkg uzeného bůčku, 3 dkg rýže, sůl, pepř,mletá červená paprika, 2 lžíce sádla

Zelí a papriky nakrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtky, okurek oloupeme a nakrájíme na kostičky, bůček nakrájíme na kostičky, smícháme, dáme do kastrolu, poklademe plátky sádla, posypeme červenou sladkou paprikou (ev. pálivou) a dusíme. Jakmile bůček změkne přidáme rýži (může být předvařená). Dochutíme solí a pepřem. Dusíme až rýže změkne. Podáváme s chlebem.

Jednoduché kuře

4 ks kuřecí stehenní řízky, celý pórek, citron, sůl, pepř, olej nebo máslo

Kuřecí řízky osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme (nejlépe přes noc) uležet na chladném místě. Na tuku zpěníme na kolečka pokrájený pórek, přidáme naložené maso a zalijeme 1/4 litrem vařící vody . Dusíme do měkka. Podáváme s vařeným bramboremi.

Játra na víně s bazalkový bramborami

játra, cibule, pepřové koření, červené víno, brambory, bazalka, pepř, sůl

Nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova, přidáme játra, osmažíme do měkka, až poté dochutíme pepřovým kořením. Podlejeme přiměřeně červeným vínem (porce pro 2 lidi cca 1 dcl) a počkáme až s skoro vypaří. Servírujeme s bramborama, které na pánvi wok osmažíme, přidáme bazalku, sůl, pepř.

Játra na slanině

vepřová játra, 20 dkg slaniny, 3 rajčata bez slupek, 4 stroužky česneku, cibulka, oregáno pepř sůl, adžika

Nakrájíme si játra na slabé plátky, opepříme a posypeme moukou. Rozžhavíme si pánev a játra jemně osmahneme. Mezitím si nakrájíme slaninu, kterou dáme zatím do Wok pánve s cibulkou osmahnout (bez oleje) slanina pustí šťávičku. Přidáme na kousky nakrájená rajčata sůl, oregáno česnek a trochu podlijeme. Necháme vařit pod pokličkou zahustíme a postupně přidáváme osmahnutá játra která necháme ještě v podusit v omáčce. Můžem zakapat trochou kečupu nebo sojovkou. Podává se s rýží nebo s hranolkama.

Játra na zázvoru

300 g hovězích jater, lžička muškátového květu, 2 lžičky mletého zázvoru, sůl, pepř, sojová omáčka
Játra nakrájet na proužky,opepřit,přidat muškátový květ a zázvor zalít sojovou omáčkou, nechat hodinu marinovat. poté játra na oleji orestovat, nakonec osolit.

Italské kuřecí ragú s těstovinami

500 g kuřecích prsíček, 50 g šunky, 2 dcl vína, kapary, kukuřice nebo hrášek, 2 dcl smetany, 2 lžíce hladké mouky, koření kari, sůl , pepř, olej, citronová šťáva

Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky, zastříkáme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme 1/2 lžičky kari, smícháme s trochou oleje. Promícháme a necháme 30 minut odpočinout. Poté maso prudce osmahneme na oleji. Ten slijeme a maso podlijeme bílým vínem a dusíme zakryté poklicí asi 20 minut. Na závěr přidáme šunku, nakrájenou na kostičky a můžeme podlít vodou. Smetanu rozšleháme s hladkou moukou a přilijeme k masu. Za stálého míchání necháme provařit a na závěr přidáme asi 5-10 kaparů a hrst kukuřice nebo hrášku. Prohřejeme, ale už nevaříme, podáváme s těstovinami.

Italské kuře

1 naporcované kuře, 1 kg rajčat / 1l rajské šťávy /, 2 celé paličky česneku, 1 dcl olivového oleje, 1 dcl octa, pepř, sůl

Naporcované kuře v hlubokém hrnci opečeme zprudka na oleji, hodně opepříme, osolíme. Potom přidáme všechen česnek nakrájený na drobné kousky a zalejeme octem. Přiklopíme a 10 min.dusíme. Přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky, nebo zalejeme rajčatovou šťávou. Vložíme do trouby a dalších půl až třičtvrtě hodiny pečeme. Podáváme s těstovinami, nebo čerstvým chlebem.

Indické maso v kari

8 rajčat, velká cibule, 4 hřebíčky, 4 lžíce mletého kokosu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mletého máku, 2 lžičky zázvoru, šálek vývaru, lžíce karí koření, máslo
Na přípravu kuliček : 500 g mletého syrového masa, 2 cibule, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky zázvoru, špetka pálivé papriky, šťáva z 1 citrónu, sůl, olej

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na másle, vmícháme hřebíčky, koření karí, kokos, mák, utřený česnek, zázvor a promícháme. Směs opékáme 5 min., přidáme opečené kuličky masa a nakrájená rajčata. Zalijeme vývarem nebo vodou a na mírném ohni dusíme 15 min. Podáváme s rýží. Masitou směs připravíme z nadrobno nakrájené cibule, mletého masa, koření a citrónové šťávy. Vše promícháme a ze vzniklého těsta vytvoříme kuličky, které opékáme do zlatova.

Kuře po alžírský

1 kuře, 250-300 g sóji nebo hrachu, ( cizrnu), 3 lžíce oleje, 2-3 cibule, sůl, pepř, lžičku skořice, vývar z masoxu, 2 žloutky, citron

Luštěniny namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Kuře naporcujeme, zprudka po všech stranách opečeme na rozehřátém oleji, přidáme drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, skořici, podlijeme vývarem a dusíme spolu s luštěninami doměkka. Měkké maso vyjmeme, ke šťávě přidáme mimo plotnu žloutky rozšlehané s citrónovou šťávou, zředíme dle potřeby vývarem, dáme na plotnu, dokořeníme a prohřejeme.

Kuře na paprice

1 kuře, 2 cibule, 1 dcl oleje, mletá sladká paprika, 2 dcl hladké mouky, sůl, 1/2 kg hrubé mouky, vejce

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do měkka a přidáme rozčtvrcené kuře. Poprášíme mletou paprikou - dle chuti i trochu pálivé. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Šlehačku smícháme s hladkou moukou a zahustíme vývar. Po případě dochutíme solí. Noky: Hrubou mouku smícháme s vajíčkem a vodou na hustší těsto, které přepasírujeme přes síto na noky do vroucí vody mírně osolené. Můžem přidat lžíci oleje. Noky,které vyplavou na povrch, sebereme a necháme odkapat.

Kuře na červeném víně

1 kuře, 500 ml červeného vína, 250 g žampionu,100 g uzeného bučku, cibuli, 1 polévkovou lžíci hladké mouky, petrželovou nat, 2 stroužky česneku, bobkový list, špetku cukru, sul, pepř
  
Kuře omyjeme,osušte,rozdělte na čtvrtky, osolte a okořente.Buček nakrajejte na malé kousky a osmažte. Cibuli očistěte,nakrájejte na kolečka, přidejte k bučku a chvíli duste.Cibuli i osmažený buček vyjměte,na tuku osmažte kousky kuřete a dejte je na předehřátý talíř. Cibuli i buček vratte do výpeku a zaprašte moukou. Chvíli smažte a pak přidejte maso. Podlijte vínem, přidejte očištěné a nakrájené žampiony, prolisovaný česnek, bobkový list a zakryté duste doměkka. Potom štávu dochutte cukrem a kořením. Hotové posypejte petrželovou natí.

Kuře na cibuli a másle

kuře, kuřecí játra, sůl, pepř, paprika, kari, česnek, 4 cibule, 1/8 másla /houby, zeleninová paprika/

V nádobě se silným dnem opečeme nakrájenou cibuli nasucho do růžova. Přidáme máslo a nakrájené kuře. Po opečení kuřete přidáme koření, lehce podlijeme a dusíme. Ke konci dušení přidáme játra, popř. houby a zeleninovou papriku. Lze použít i jinou kombinaci koření. Podáváme s rýží. Upozornění: pokud neopečeme cibuli nasucho, nebude mít pokrm správnou chuť.

Kuře s vaječnými nudlemi

450 g vaječných nudlí, cibule, 50 g hub (žampiony), 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 170 g kuřecího masa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry (normální víno nebo nemusí být), 6 lžic kuřecího vývaru

Nudle uvaříme v osoloné vodě. Scedíme, propláchneme a smícháme s 2 lžícemi oleje. Cibuli nakrájenou na plátky a česnek nakrájený nadrobno smažíme 2 minuty na 2 lžících oleje. Přidáme kuře nakrájené nadrobno a za stálého míchání smažíme 3-4 minuty. Přidíme houby nakrájené na plátky. Pokapeme vínem a sójovou omáčkou, posypeme cukrem a osolíme. Směs smažíme dokud není skoro suchá. Přidáme nudle. Zapapeme vývarem. Zahříváme dokud se tekutina nezačne vyvářet. Podáváme s chilli omáčkou a tmavou sójovou omáčkou. Ke kouskům kuřete můžeme také přidat 50 g zelených fazolek nakrájených na plátky, 50 g hrášku nebo  50 g na nudličky nakrájené mrkve.

Kuře na česneku

1 naporcované kuře bez kůže, 6 stroužků česneku, lžička tymiánu, 1/2 celeru, větší cibule, lžíce hladké mouky, 1 dcl vývaru nebo vody, sůl, pepř, olej

Naporcované kuře potřeme rozmačkaným česnekem, posolíme, posypeme tymiánem, zalejeme trochou oleje a necháme naložené přes noc v ledničce. Na trošce oleje osmažíme nadrobno nakrájený celer, přidáme cibuli, osmažíme a vložíme porce kuřete. Orestujeme, podlejeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Porce kuřete odložíme na talíř, šťávu zaprášíme moukou, propasírujeme nebo rozmixujeme, chvíli povaříme, porce kuřete vložíme zpět a necháme je chvilku prohřát. Podáváme s rýži.

Kuře Elvis

kuřecí prsa, 250 ml smetana ke šlehání, česnek 6 stroužků, špetka majoránky, sůl, pepř, olej

Kuřecí prsa odblaníme, naklepeme na dva velké řízky, osolíme opepříme, z obou stran prudce osmažíme. Maso z pánve vyjmeme a uložíme do tepla. Na pánev přilijeme celou smetanu, osolíme, opepříme, po chvilce přidáme lisovaný nebo utřený česnek a vaříme na mírném ohni až do doby, kdy smetana zhoustne. Pak přidáme špetku majoránky a pár vteřin provaříme. Maso pokladem na talíř, přelijem omáčkou a přídáme přílohu a oblohu. Příloha bramborové krokety,nebo pečené brambory, obloha nejlépe bílé kysané zelí,list hlávkového salátu.

Kuře bez práce

4 kuřecí stehna, 50 dkg másla, 50 dkg sádla, zeleninová směs Moravanka (ve skle), sůl, kukuřičný škrob na zahuštění

Na hlubší pánvi rozpustíme sádlo společně s máslem a stehna osmahneme. Z Moravanky vyjmeme okurky nakrájíme na kolečka a přidáme se zbykem Moravanky ke stehnům. Pod poklicí dusíme. Nakonec zahustíme trochou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě. Podáváme s bramborem.

Kuře na divoko

1 kuře, 1/2 šálku oleje, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě, 30-40 stroužků česneku, sůl

Kuře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou a naporcujeme. Poté je osolíme, okořeníme a na rozpáleném oleji prudce opražíme. Přidáme celé stroužky česneku, mírně podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme tak dlouho, dokud není maso měkké. Před podáváním jednotlivé porce posypeme petrželovou natí. Podáváme s bílým chlebem.

Kuře s lečem

kuře, 1 lečo, vrchovatá lžíce hl.mouky, zarovnaná lžíce červené mleté papriky, oříšek másla, voda, sůl, rýže

Kuře naporcujeme, osmahneme po obou stranách narychlo v pekáči na másle a vyndáme. Připravíme si 1 lečo / bez vejce a klobásy /, sůl, lžíci mleté červené papriky, mouku, vodu. Tuk zasypeme moukou - vznikne zásmažka - středně béžová. Hodíme tam asi na 1-2 minutky tu papriku - nesmi se moc spálit, zhořkla by.Pak vložíme kuře, na to lečo, osolíme a přilejeme vodu. Zamícháme a necháme dusit. Musí být vše ponořené. Asi za hodinku je hotové. Můžeme obracet a podlévat. Je možné přidat třeba trošku pepře,nebo chilli. Nejlepší je k tomu rýže - která se nerozvaří.Takto se dá připravit dobře i králík.

Kura marinované

4  kuřecí řízek, velka cibule, 1 kapie, 4 sladkokyselá okurka, 10 dkg měkkého salámu, sůl, drcený kmín, 1 dcl oleje

Kuřecí řízky, salám a kapii nakrajíme na kostičky, cibulí, okurky nakrájime na kolečka, osolíme a posypeme lžicí drceného kmínu. Vše zalijeme olejem a můžeme nechat odležet v chladničce. Pak vše orestujeme a podusíme dokud maso není měkké. Příloha: brambory, hranolky, rýža.

Krůtí stehno na tymiánu

1 větší krůtí stehno, cibule, trochu mouky, 1 polévková kostka nebo vývar, čerstvý tymián, 2 dcl červeného vína, tuk ztužený, sůl

Osolené krůtí stehno obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi. Ve výpeku zarestujeme pokrájenou cibulku. Na ní vložíme opečené maso, snítky tymiánu, můžeme přidat trochu nerafinovaného cukru, podlijeme vývarem a červeným vínem a pod poklicí dusíme zvolna do měkka. Hotové maso vyjmeme a vydušeninu odvaříme na menší objem, případně vydusíme na tuk. Přírodní šťávou pak přeléváme porce masa. Podáváme se štouchanými brambory, těstovinami nebo rýží.

Krůtí řízky

6 tenkých krůtích řízků, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 500 g žampionů, 2 svazky jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 250 ml suchého bílého vína, škrobová moučka, 1 lžička nasekané petrželky

Řízky opatrně naklepeme z obou stran dobře osolíme,opepříme a obalíme v mouce.Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Řízky na něm postupně 4-5min.opékáme a přitom je jednou obrátíme.Potom je odložíme na talíř. Žampiony nakrájíme na plátky.Cibulky očistíme a včetně zelené části nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na drobno.Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a na něm opékáme za stálého míchání 3 min.houby, jarní cibulky,česnek a tymián.Vše zalijeme vínem,přidáme šťávu z masa,kterou vypustilo na talíř a povaříme při vysoké teplotě 3 min. Zahustíme škrobovou moučkou a vmícháme petrželku. Přidáme řízky a necháme 3 min.prohřát.

Krůtí plátky na bazalky a tymiánu

4 až 6 krůtích plátků, cibule, sůl, drcený kmín, olej, 1 až 2 kořenící kostky s bazalkou a tymiánem, 1/4 l smetany

Krůtí plátky osolíme a okořeníme drceným kmínem. Na oleji zpěníme cibulku a maso na ní osmahneme. Poté plátky podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a po chvilce dušení přidáme kořenící kostky s bazalkou a tymiánem. Dusíme, dokud maso nezměkne, a podléváme. Nakonec zalijeme smetanou a krátce povaříme. Podáváme s rýží, hranolky nebo pečenými brambory.

Krůtí kari s meruňkami

500 g krůtích prsíček, 2 cibule, 3 žluté papriky, 240 g meruněk (kompotovaných), 2 lžíce rostlinného tuku, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky mleté skořice, muškátový oříšek, 2 lžíce mouky, vejce, 4 lžíce zakysané smetany, sekaná petrželka podle chuti, 2 lžíce strouhaného kokosu

Krůtí prsa omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Oloupeme cibule a jemně nakrájíme. Omyjeme papriky a rovněž je nakrájíme na nudličky. Meruňkový kompot slijeme a necháme okapat. 2. Nudličky krůtího masa asi 5 min. opékáme na rozpáleném tuku. Přidáme cibule a papriky a osmahneme. Koření smícháme s hladkou moukou a zaprášíme jí maso, ještě krátce osmahneme, zalijeme asi 160 ml vody a dusíme na mírném ohni zhruba 30 min. 3. Meruňky přidáme ke kari asi po 20 min. dušení. Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a sekanou petrželkou. 4. Kari odstavíme z plotny a zamícháme do něj vajíčka se smetanou. Ochutíme. event. posypeme strouhaným kokosem a podáváme.