20. srpna 2010

Žebrácká kaše

500 g libového vepřového bučku, 250 g vařených krup, 150 g vepřové (husí) krve, 50 g  škvarku, vývar, mletý pepř, mlete nove koření, majoránka, drcený kmín,cibule, sul

Maso a škvarky umeleme,přidáme uvařené kroupy,krev,koření a podle potřeby trochu vývaru.Vše dobře promícháme s osmaženou cibulkou. Směs dáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě pečeme. Po dobu pečení občas žebráckou kaši promíchame.

Pochoutka plněná nivou

40 dkg zampionů, cibule, 20 dkg nivy, olej na vymazání
Na zpěněné cibulce podusíme rozkrájené nožičky žampionů, přidáme nastrouhanou nivu, zamícháme a odstavíme. Lehce vychladlou směsí naplníme hlavičky žampionů, které klademe do vymazaného pekáče. Zapečeme asi 20 minut.

Brambory v alobalu

4 velké brambory, 4 mrkve, 4 cibule, sůl, pepř, trocha oleje
Alobal potřeme z vnitřní strany olejem. Bramboru oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1cm široké. To samé uděláme s jednou mrkví a cibulí. Alobal uzavřeme a dáme na plech. Zopakujem to 4 krát a dáme do předehřáté trouby při 150 stupních asi na 1h.

Brambory se zeleninou na kari

1 kg oloupaných brambor, 400 g mražená zelenina, kari koření, česnekové koření, sůl, pepř, máslo, olej

Nakrájíme brambory na malé kostky, přidáme mraženou zeleninu, přidáme cca 1/2 kávové lžičky kari koření, špetku česnekového koření, špetku soli a pepře, zakapeme  polévkovou lžicí oleje a přidáme kousky másla. Takto promíchané vložíme do připravené nádoby nejlépe ze silnějšího alobalu, vložíme na gril případně do trouby a pečeme cca 1 hodinu, dokud nejsou brambory měkké. Průběžně podléváme 1 dcl vody. Podáváme ozdobené petrželkou, pažitkou či s nakrájeným rajčetem.

Brambory z vuřty

1 kg brambor, 3 špekáčky, 250 ml kysané smetany, 30 g sušených hub, 1 vejce, 1 cibuli, 2 PL lžíce oleje, 50 g másla, sůl, pepř, mletá paprika, petrželová nať

Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte a nakrájejte na plátky. Polovinu množství rozložte do vymaštěné zapékací nádoby, osolte a posypejte petrželovou natí. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte předem namočené houby, nakrájenou uzeninu, sůl, papriku, pepř a vše poduste. Směs rozložte na brambory a zakryjte zbylými bramborami. Povrch osolte, zakapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 20 min. Potom polijte smetanou ušlehanou s vajíčkem, posypejte zbylou natí a dopečte.

Brambory na plechu se sýrem

800 g brambor, ¼ l zeleninového vývaru, mořskou sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžičku mletého kmínu, 2 cibule, 1 svazek jarních cibulek, 2 šálky kyselé smetany, 2 vejce, 125 g nastrouhaného ementálského sýra, 4 rajčata, svazek pažitky, několik kousků másla

Oloupané brambory nakrájíme na plátky 1 cm tlusté a  poklademe na plech. Přelijeme zeleninovým vývarem, posypeme mořskou solí, pepřem a kmínem. Stejnoměrně posypeme jemně nakrájenou cibulí, očištěnými,omytými a na nudličky nakrájenými jarními cibulkami a pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200°C. Mezitím rozšleháme kyselou smetanu s vejci a ementálským sýrem. Oloupeme rajčeta a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata poklademe na brambory a polijeme smetanou. Posypeme čerstvě nakrájenou pažitkou a poklademe kousky másla. Pečeme dalších 10 minut, vyjmeme a podáváme.

Česnekové brambory se smetanou

800 g brambor, 16 stoužků česneku, 300 g tvrdého sýra, smetana, sůl, pepř

Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozložíme na dno máslem vymazané zapékací misky, okořeníme, posypeme 8 stroužky česneku nakrajeného na tenké plátky a zasypeme polovinou nastrouhaného sýra. Poté položíme zbytek brambor, okořeníme, posypeme zbytkem nakrájeného česneku a sýrem. Nakonec rovnoměrně zalijeme smetanou a poklademe kousky másla. Pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň.

Brambory plněné česnekem

6 velkých brambor, 4 stroužky česneku, 1/2 tvarohu, sůl, petržel
Uvaříme brambory které potom rozpůlíme a lžičkou uděláme důlek do kterého vložíme česnek. Lehce zapečeme v troubě a pak pridáme tvaroh posolíme a ozdobíme.

Bramborová kaše s vejci

sůl, máslo 120 g, 1 kg brambory, 1 dl kysaná smetana , 100 g strouhaný sýr , 4 žloutky 

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme máslo, žloutky, strouhaný sýr a kysanou smetanu. Promícháme, přelijeme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem, zalijeme horkým rozpuštěným máslem a pečeme 10-15 minut při 200 stupních v troubě.

Závitky zapečené

400 g kuřecího masa, sůl, hořčici, 4 plátky šunkového salámu, 4 plátky sýra, 4 kyselé okurky, 2 vajíčka, strouhanka, šlehačka

Maso si rozřežeme na 4 plátky, které naklepeme a osolíme, pomažeme hořčicí. Položíme plátek šunkového salámu, plátek sýra a obtočíme okolo okurky. Závitky klademe hned vedle sebe na zapíkací mísu tak aby se nám nerozdělali. Vajíčka rozkvedláme a osolíme. Půlkou pocákáme závitky. Ty potom posypeme strouhankou. Ze zbytku vajíčka a strouhanky uděláme řídké těstíčko. Tím pokapeme závitky. Závitky zalejeme půlkou šlehačky. (tak aby maso bylo do 3/4 ponořené) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut (až nám maso změkne).

Závin se zelím a sekanou

sáček kysaného zelí, 0,5 kg sekané, 0,5 kg listového těsta, 3 střední cibule, 2 polévkové lžíce kečupu, 2 vejce, sůl, pepř, sojovou omáčku, kmín

Lístové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do sekané přidáme hodně vymačkané kysané zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, 2 vajíčka, 2 polévkové lžíce kečupu, trochu soli, pepř dle chuti a trochu sojové omáčky. Vše promícháme. Jednu polovinu lístového těsta vyválíme a dáme na ni polovinu směsi sekané. Zabalíme, potřeme vajíčkem, posypeme kmínem položíme na vymaštěný plech a dáme péci do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 35 minut.

Zapékané řízky po česku

vepřová krkovice, sůl, pepř, vajíčko, strouhanka, podravka, olej, brambory

Plátky krkovice naklepeme, osolíme a opepříme ( kraje nařízneme nožem) paličkou, zatloukáme strouhanku do masa, potom obalíme ve vajíčku. Smažíme zvolna na rozpáleném oleji, několikrát obrátíme. Osmažené řízky vložíme do pekáčku, na každý dáme plátek másla, zalijeme do 3/4 vodou, nasypeme podravku a dáme zapéct do trouby. /200 stupňů - 45 minut /

Zapékaný květák se slaninou

květák, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, zakysaná smetana, 100 g strouhaného eidamu, 2 ks červené papriky

Květák rozebraný na růžičky uvařit v osolené vodě. Naskládat do zapékací misky, opepřit. Položit vrstvu slaniny nakrájené na proužky, střídat s proužky papriky, zalít směsí smetany a strouhaný sýr a položit druhou vrstvu slaniny s paprikou a opět zalít. Zapékáme cca 10-15 min.

Zapékaný květák

květak, brambory, 1 šlehačka, 1-2 vajička, 10-15 syra tvrdeho Emental

Lehce povařime květak nechame vychladnout, mezitim povařime jen lehce brambory na kostičky nakrajene pak květak nakrajime na drobno smichame s brambory dame zapekat a zalijeme 1 šlehačkou. Nesmi to v ni plavat, jen tak aby to zjemnila no a chvilku před koncem to zalejeme a promichame nastrouhanym syrem a vajičkem tak aby se to zapeklo.

Zapékaný mišmaš

1 kg brambor, 40 dkg kuřecích prs, 20 dkg anglické slaniny, 20 dkg nivy, 3 ks póru, 250 ml smetany, 2 cibule, kousek másla, sůl

Brambory uvaříme ve slupce. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka a uvaříme do měkka. Mezitím si připravíme další ingredience orestujeme kuřecí maso nakrájené na plátky orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli na kostičky nakrájíme anglickou slaninu a nivu. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kouskem másla vymažeme pečící mísu. Do pečící mísy vkládáme postupně (od spoda): uvařený pórek polovinu brambor (osolíme), polovinu orestované cibulky orestované plátky masa nakrájenou slaninu zbytek brambor (osolíme) zbytek orestované cibulky celé zalijeme smetanou Přiklopené vložíme do trouby na 220 C  a pečeme cca 30 min. Poté na vrch přisypeme nakrájenou nivu a bez poklopu dopečeme 15 min.

Zapékané vepřové maso

4 plátky vepřového libového masa, 30-35 dkg tvrdého sýru, 1-1,5 šlehačky, sůl

Vepřové maso zlehka naklepeme (ale nemusíme), posolíme. narovnáme do pekáčku (nejlépe skleněný). Maso zcela pokryjeme silnou vrstvou nastrouhaného tvrdého sýru. Vše zalijeme šlehačkou. Pekáček zakryjeme a zvolna pečeme (max. 180 stupňů) 1,5-2 hodiny až povrch zrůžoví. Poznámka: Zásadně nepoužívejte smetanu !! připaluje se. Na plátek masa se může dát tenký plátek másla pro chuť ale není nutný. Ale opravdu tenký! Jinak to bude příliš mastné!

Zapékané těstoviny se zelím

těstoviny, zelí, vejce, sýr, slanina
Uvaříme těstoviny, opražíme nakrájenou slaninu na kostičky. Těstoviny, slaninu, zelí smícháme spolu s vejcem a dáme na chvíli zapéct do trouby, aby nebylo vejce syrové. Před dopečením ještě posypeme nastrouhaným sýrem, aby se roztekl.

Zapékané těstoviny s debrecínskými parky

 italské různobarevné vrtule, fleky, vepřové sádlo, cibule, debrecinské párky, sůl, pepř černý mletý, celý kmín, červená sladká paprika, granulovaný česnek, mléko, vejce, rajče, směs koření na těstoviny kečup sladký, sýr eidam blok 30%

V osolené vodě dle návodu výrobce uvaříme 400 g těstovin-fleků a 250 g italských různobarevných těstovin-vrtulí. Doba vaření cca 5-6 minut. Poté scedíme a propláchneme vlažnou vodou, aby se těstoviny nelepily a necháme důkladně odkapat. Pak vezmeme pánev kam dáme 4 polévkové lžíce vepřového vyškvařeného sádla, které necháme rozpustit. Pak přidáme najemno nakrájenou středně velkou cibuli a mírně osmažíme, tak aby cibulka byla lesklá. Vložíme na kolečka o tl. cca 4 mm nakrájené debrecínské párky (6 nožiček) a necháme osmažit, tak aby pustily do tuku šťávu. Poté přidáme koření-sůl,černý mletý pepř,sladkou červenou papriku, sladký kečup, celý kmín a necháme na mírném ohni podusit. Mezitím nám těstoviny mírně schladly a tak na dno pekáče rozprostřeme vrstvu vrtulí(tak 3cm) na které dáme vrstvu osmažené uzeniny s kořením, jemně posypeme nastrouhaným eidamem, posolíme, posypeme kořením na těstoviny. Dáme další vrstvu a to fleků, vrstvu uzeniny a tak to střídáme až do vrchu pekáče a nebo co nám stačí suroviny. Vrch posypeme jemnou vrstvou nastrouhaného eidamu a prolejeme rozšlehanými vejci s mlékem, cca 2 dcl. Pak nasypeme silnější vrstvu nastrouhaného eidamu a navrch nalejeme již pouze rozšlehaná vejce, cca 3 kusy, tak aby nám po zapečení vznikla pěkná kůrka. Vrch posléze ozdobíme na kolečka nakrájenými rajčaty. Toto jemně posypeme granulovaným česnekem a dáme do předehřáté trouby k zapečení, kde na 150 stupňů toto pečeme cca 20 minut. Poté podáváme s možnou přílohou a to kyselými okurky.

Zapékané těstoviny s nivou

2 plátky nivy (nebo jeden trojúhelník), 1 plátek cihly, 20 dkg libovolného salámu ,1 kg těstovin (vrtule), 2 vajíčka, sůl, trochu pepře

Necháme vařit těstoviny, mezi tím si nakrájíme salám na kostičky a nastrouháme zvlášť nivu s cihlou. Když jsou těstoviny hotové, použijeme náš oblíbený pekáč, smícháme se salámem, nivou, vajíčky, osolíme popř. trochu opepříme a dáme péct zhruba na 30 - 40 min při 250 C. Když jsme u konce, vyndáme naše dílo, posypeme již předem nastrouhanou cihlou a můžeme podávat např. s okurkou nebo červenou řepou.

Zapékané špagety na česneku

balíček špaget, 2 cibule, 400 g salámu Junior, Hera, kečup, česnek, sůl, pepř, 250 g sýra Eidam, případně další koření podle vlatní chutí

Uvaříme špagety (nesmí být příliš měkké) a scedíme je. Ve vedlejším hrnci rospustíme Heru (případně olej, ale Hera je chutnější), nakrájíme cibuli a nechámě zpěnit. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám a lehce osmahneme. Hrnec odstavíme z plotýnky a přidáme kečup, sůl a pepř podle chuti. Utřeme asi 3 stroužky čeneku a zamícháme do směsi. Nakonec vše dobře promícháme se špagetami a zapečeme asi 15 min. Spagety na talíři posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.

Zapékané řízky se šťávou

750 g vepřové kýty, 3 vejce, sůl, olej na smažení
štáva : 200 ml vody, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 lžička vegety a koření (podle chuti)

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme je, osolíme, obalíme ve strouhance a ještě jednou naklepeme. Vajíčka rozšleháme a mírně osolíme. Řízky postupně namáčíme ve vajíčkách a z obou stran usmažíme. Připravíme si šťávu :  do vroucí vody přidáme všechny ingredience a důkladně promícháme. Usmažené řízky našikmo poskládáme do pekáče, zalejeme připravenou šťávou a pekáč zakryjeme alobalem. Pečeme asi půl hodiny.

Zapékané papriky

3 barevné masité papriky, 150 g kuřecích řízků, cibule, 100 g nivy, 50 g eidamu (nebo jiného sýra na strouhání), sůl, pepř, bazalka, olej

Na malé nudličky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso osmahneme na pánvi s cibulí a odstavíme. Do misky nastrouháme nivu, do které vmícháme směs masa s cibulí z pánve a okořeníme bazalkou nebo jiným voňavým kořením podle chuti. Papriky očištěné a rozpůlené naplníme směsí nivy s masem a vložíme do zapékací misky s omaštěným dnem a pak všechny posypeme strouhaným sýrem. Misku dáme do předehřáté trouby na 20-25 minut dle velikosti paprik a servírujeme. 

Zapékané masové plátky s bramborami

4 plátky masa /jakékoliv-vepřové,drůbeží.../, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, brokolice, máslo, 1 kg vařených brambor, cibule

Plátky masa naklepeme,osolíme, opepříme a opečeme na pánvi.Na dno pekáče rozložíme cibuli a na ní položíme plátky masa. Přikrejeme vrstvou na kolečka pokrájených vařených brambor promíchaných s utřeným česnekem. Polijeme trochou másla a pečeme asi 40 minut.Před podáním posypeme spařenou brokolicí.

Zapékané kotlety ze šlehačkou

kotlety, ½ kg žampionů, slanina, sůl, pepř, šlehačka, grilovací koření
Okořeníme a vše vložíme do pekáčku a necháme zapést.

Zapékané kotlety s lečem

4 kotlety nebo plátky z libové krkovičky, sůl, pepř, grilovací koření, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, sterilované lečo nebo mražené lečo, 150 g strouhaného eidamu, 150 ml šlehačky

Krkovičku naklepeme, na obvodu nařízneme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Na každou porci položíme plátek anglické slaniny, plátek šunky, lžící leča. Takto upravené kotlety dáme na pekáček, posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a upečeme. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Zapékané dršky

600 g drštěk, 100 g šunky (šunkový salám anglická slanina nebo podobná uzenina podle chuti), česnek, 2 dl bílého vína, podravka, bešamelová omáčka

Dršťky uvaříme s podravkou, nakrájíme na proužky asi 2 cm dlouhé, smícháme s nakrájenou šunkou, zalijeme bílým vínem a a dáme do troubu asi na 20 minut zapéct. Podáváme zalité bešamelovou omáčkou a s chlebovým toastem.

Zapékané cukety

2 větší cukety, olivový olej, strouhanka, petrželka, 50 dkg tvrdého sýra, sůl
Vydlabeme 2 větší cukety. Vydlabanou hmotu smícháme s olivovým olejem, petrželkou, strouhankou a solí. Rozmixujeme ponorným mixerem. Směsí naplníme cukety,posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct.

Zapékané brambory v hrnci

1 kg brambor, hovězí konzerva, cibule, sůl, pepř, olej, majoránka, hrášek

Na dno zapékacího hrnce položíme na kolečka nakrájené syrové brambory, na ně vrstvu cibule, hovězí konzervu, posolíme, opepříme, dáme hrášek a zakrejeme druhou vrstvou brambor, opět posolíme a polejeme celé olejem, a posypeme majoránkou, přikrejeme pokličkou a pečeme do změknutí brambor.

Zapékané brambory trochu jinak

kuřecí maso, brambory, tvrdý sýr eidam, olivový olej, mletá paprika, 2 vajíčka, trochu mléka, houby sušené, klobáska, sůl, oregáno

Nakrájíme brambory i se slupkou na kolečka, vymažemne zapékací mísu olivovým olejem. Vytvoříme první vrstvu brambor a posolíme. Pak na pánvi z ostra osmahneme nakrájené maso, klobásku a houby. Samozřejmě osolíme a přidáme papriku.Následovně vytvoříme 2 vrstvu ze směsi, kterou jsme si připravili. Završíme další vrstvou brambor a dáme do trouby na 180 stupnů až brambory začnou chytat barvu polijeme rozšlehaným vejci s mlékem a oregánem a nakonec přidáme nastrouhaný sýr. nechámáme tak dlouho až sýr zhnědne. 

Zapékané brambory se zelím a kuře

celé kuře, 1 kg brambor, kyselé zelí, smetana, 8 plátků anglické slaniny, sůl, kmín, tymián, grilovací koření
Do pekače pokladáme plátky anglické slaniny na to položíme kyselé zelí, brambory nakrájené na kolečka a na konec okořeněné kuře.

Zapékané brambory se zeleninou

5 větších brambor, cibule, kořenová zelenina podle chuti, 5 vajec, 10 dkg eidamu, 20 ml šlehačky, 20 dg uzeniny (točený párek)

Oloupané a na kolečka nakrájené brambory předvaříme ve vodě a dáme do větší mísy. Přidáme osmaženou cibulku, zeleninu, rozšlehaná vejce,nastrouhaný sýr,opečenou uzeninu,šlehačku.Směs osolíme, opepříme a řádně zamícháme. Poté dáme směs do zapékací mísy a pečeme v troubě při 200 C asi 30 minut.

Zapékané brambory s rajčaty a paprikami

600 g brambor, 3 ks středně velké cibule, 3 ks rajčat, 3 ks větších paprik, 4 ks vepřového masa, 150 ml smetany, 150 g strouhaného sýru,  súl, olej

Na dno zapékací mísy dáme trochu oleje,přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a pokryjeme dno. Na to vrstvu brambor,nakrájené na hranolky, nebo silnější kolečka. Další vrstvu na nudličky nakrájené papriky, dále nakrájené rajčata,potom opět vrstvu brambor.Vše posolíme. To potom překryjeme vrstvou vepřových plátků. Plátky naklepeme, osolíme, také můžeme okořenit, dle vlastní chuti.Dáme zapéct a až brambory změknou zalejeme smetanou a nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Zapékané brambory s kuřecím masem

2 kg brambor, 2-3 cibule, 100 g anglické slaniny nebo špeku, 300 g kuřecích prsíček, kousek sádla

Vezmeme hlubší pekáč nebo zapékací misku a její vnitřek vymastíme sádlem. Na dno poklademe na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu nebo špek. Dále následuje vrstva na plátky nakrájených brambor na ně vrstva na kolečka nakrájené cibule a na cibuli vrstva na kousky pokrájeného kuřecího masa. Tento postup opakujeme do do té doby než máme plný pekáč, přičemž poslední vrstva by měly být brambory. Každou vrstvu brambor samozřejmě důkladně osolíme a opepříme. Maso osolíme a opepříme ještě před vložením do pekáče. K ochucení také můžeme použít trošku celého kmínu. Nakonec pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a strčíme do vyhřáté trouby minimálně na hodinu a posledních 10 - 15 minut pečeme odkryté.

Zapékané brambory se zelím

brambory, kapusta, klobása. nebo suchý salám, česnek, sůl, (sladká smetana)

Na vymaštěný plech položíme první vrstvu brambor, nakrájených na kolečka a posolíme. Na ní vytvoříme druhou vrstvu nasekané kapusty. Jako třetí vrstvu nasypeme nastrouhanou klobásu, promíchanou s utřeným česnekem.Nakonec položíme další vrstvu nakrájených brambor, posolíme a omastíme nebo zalijeme smetanou a zapečeme.

Zapékané brambory s brokolicí

8 až 10 velkých brambor, svazek brokolice, smetana, máslo na vymazání formy, sýr na posypání, sůl, pepř, grilovací koření, vegeta

Oloupáné brambory nakrájíme na kolečka a polovinu nakladame do máslem vymazaného pekáče okořeníme. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a pokládáme na brambory. Druhou polovinu brambor pokládáme na brokolici okořeníme zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě při teplotě 250 stupňů asi půl hodiny. Podáváme s kyselou smetanou.

Zapékaná drůbeží směs

drůbeží maso, bešamelová omáčka, cibule, žampiony, sůl, pepř, sýr, citron

Jakékoli pečené drůbeží maso vykostíme a nakrájíme na kostičky. Maso zalijeme bešamelovou omáčkou ( na tuku mírně opečeme mouku a postupně do hladka rozmícháme s mlékem ), přidáme osmaženou cibulku a žampiony. Osolíme, opepříme, posypeme sýrem a zapečeme. Hotovou směs zakápneme citronem. Příloha: bílé pečivo.

Zapékaná tykev

50 dkg cukiny, 15 dkg tvrdého sýra, 17 dkg uzené maso (suchý salám; klobása), 10 dkg slaniny, 15 dkg hrubé mouky,1/2 prášek do pečiva, sůl, pepř, cibule, česnek, pár lžic oleje, 2 vejce

Cukinu a tvrdý sýr nastrouháme, pokrájíme uzené maso, přidáme mouku, prášek do pečiva, česnek, sůl, pepř, cibuli, olej, dva žloutky a nakonec přimícháme ze dvou bílků sníh. Vyklopíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 20 minut na mírném ohni.

Zapékaná cuketa s paprikou

cuketa, 2 papriky, 20 dkg sýr-cihla, 10 dkg dětské krupičky, 10 dkg polohrubé mouky, 2 dcl oleje, prášek do pečiva, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, můžeme přidat i salám
Vše nakrájet na kostičky, promíchat a zalít vejcem a dát zapéct. Podávat s pečivem.

Zapékaná brokolice

sáček mražené (čerstvé na růžičky rozebrané) brokolice, 200 g slaniny nakrájené na plátky, 2-3 menší pórky, 2 rajčata, 1 dl smetany, strouhaný sýr, sůl, pepř, oregano, bazalka

Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Pórky pokrájíme na asi 5 cm dlouhé špalíčky a taktéž uvaříme. Zapékací mísu vyložíme plátky slaniny a poklademe vařenou brokolicí, trochu opepříme. Na ni rozprostřeme na plátky nakrájená rajčata. Posypeme oreganem a bazalkou. Špalíčky pórků obalíme slaninou a nanaranžujeme na pokrm. Vše zasypeme sýrem a zalijeme smetanou. Zapékáme, nejlépe pod grilem do zlatova. Podáváme s bílým pečivem nebo bramborovou kaši.

Zapečený pórek s nivou

2 pěkné pórky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, vařící vodu, 10 dg nivy

Na kolečka silná půl centimetru osmahneme na oleji pórek, ten pak osolíme a zakápneme vařící vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit. Zakápneme sojovou omáčkou a opět chvíli podusíme. Ochutnáme, stačí - li podušení a pokud ano, posypeme nakrájenou nivou , necháme minutku na ohni a vypneme plotýnku. Můžeme přidat rozpustit i oříšek másla pro zjemnění a do vzniklé šťávy si namáčíme chleba, který je k tomuto pokrmu vynikající.

Zapečený pórek s mozzarellou

4 středně velké pórky, 3 středně velká rajčata, menší kedlubna, svazek natě do polévky, 125 g mozzarelly, sůl, pepř, 125 g smetany, 1/8 mléka, 100 g strouhaného tvrdého sýra, /parmazán/ ,1/2 lžíce másla

Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme ho na tenká kolečka. Rajčata nabodnem a přelijeme vroucí vodou, sloupneme slupku a nakrájíme na kolečka. Kedlubnu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hodně tenké plátky. Nať do polévky očistíme a drobně nasekáme.Mozzarellu necháme odkapat a nakrájíme na kostky.Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a ve střídavých vrstvách do ní naskládáme pórek, rajčata a kedlubny. Na to pak rovnoměrně nasypeme polévkovou nať a dobře osolíme a opepříme. Smícháme smetanu a mléko a nalijeme na zeleninu. Na podklad připravený k zapékání nasypeme nejprve tvrdý sýr a potom kostičky mozzarelly. Máslo nakrájíme na malé kousky a rozmístíme na podklad.Pokrm připravený k zapékání dáme do studené trouby a pečeme ho při 160 stupních asi 40 minut, až se sýr roztaví a je do zlatova.