10. září 2010

Pudingová buchta

na těsto : 4 vejce, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 dcl oleje, 1 dcl vody
na pudink:, 1 l mléka, 2,5 pudinku, cukr
na potření : 3 ks kysané smetany, Granko

Uvaříme pudink. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku s kypřícím práškem. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme těsto a zalijeme pudinkem. Pečeme v troubě (220°C) cca 30-40 min. Upečenou buchtu můžeme potřít kysanou smetanou a posypat Grankem.

Piškot

10 lžic mletého cukru, 10 lžic oleje, 1/4 litru vlažného mléka, 25 dkg polohrubé mouky, žloutek, prášek do pečiva, sůl
Vše smíchat dohromady, navrch ovoce a posípku. Péct na plechu asi 20 minut.

Pichaná hrnková buchta

3 hrnky polohrubé mouky, hrnek mletého cukru, 1,5 hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje, prášek do pečiva, 2 vejce
poleva : hera, 300 g mletého cukru, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa
Suroviny smícháme a na vymazaném a vysypaném pekáči upečeme, ještě teplou buchtu propícháme opačným koncem vařečky a zalejeme polevou. Poleva: rozpustíme tuk a vmícháme ostatní suroviny.

Pichaná buchta

250 g polohrubé mouky, 205 g cukru, prášek do pečiva, vejce, 3 lžíce kakaa, 1/4 l mléka, rozinky, ořechy - není nutné
na polevu : 110 g másla, 110 g cukru, 2 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa
Vše smíchat a nalít na pekáč, péct při 170 °C. Ještě teplou buchtu propíchat vidličkou a potřít polevou.

Buchta s vanilkovým pudinkem

200 g hladké mouky, 200 g cukr moučka, 2 vejce, 1 dcl oleje, prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 zakysané smetany, skořicový cukr

Zamícháme cukr, vejce, olej a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto dáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Dále uvaříme 2 pudinky v 1 l mléka. Hotový pudink vylijeme na neupečené těsto a dáme péci. Buchta je za chvíli hotová a na závěr ji potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

Ovocná buchta

piškot : 8 žloutků, 8 lžic cukru, 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, sníh z osmi bílků
nahoru : marmeláda, šlehačka, zakysaná smetana, ovoce (různé druhy)
želatina : 900 ml šťávy z ovoce, 3 pudinky podle chuti, cukr

Vypracujeme těsto a upečeme. Necháme vychladnout a potřeme jemně marmeládou. Ušleháme šlehačku a přimícháme zakysanou smetanu. Vše natřeme na piškot a naklademe ovoce. Uvaříme želatinu z ovocné šťávy, pudinků a cukru, a vychladlou nalijeme na buchtu.

Nekynuté rohlíčky

0,5 kg polohrubé mouky, vanilkový cukr, 1 Hera, 12 lžic vlažného mléka, kostka droždí, 2 vejce

Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme těsto , které rozdělíme na 5 dílů. Vyválíme kolo a rozkrájíme na 12 stejných trojůhelníčků. Naplníme oslazeným tvarohem s rozinkami. Smotáme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při ca 170°C cca 10 min. Upečené a teplé obalíme v cukru.

Mrkvová buchta

300 g hrubé mouky, 2 lžíce sójové mouky, prášek do pečiva, 100 g krystal.cukru, vanilkový cukr, hrst hrozinek, 200 g najemno strouhané mrkve, 80 g rozpuštěného másla, 2 dcl mléka
Vše smícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 C.

Levná buchta bez vajíčka

3 hrnky mouky (1/2 hladké, 1/2 polohrubé), prášek do pečiva, 2 hrnky cukru (krupice), kakao dle chuti, 3 hrnky kyselého mléka, 1/2 hrnku oleje

Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Zvlášť smícháme mléko (které případně rozmixujeme) a olej. Nakonec obě směsi smícháme dohromady a vlejeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě.

Langoše od dědy

1 kg hladké mouky, 4 polévkové lžíce oleje, 40 g droždí, 1 bílý jogurt, 0,5 l mléka, čajová lžička sody, čajová lžička soli

Do misy prosijeme mouku, přidáme sodu a sůl. Rozdrobíme droždí, nalijeme olej, jogurt, mléko a zaděláme husté těsto. Necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme do dvou mikrotenových sáčků a uložíme na 12 hodin do mrazničky. Poté z těsta tvarujeme placičky (langoše)a na oleji je po oboch stranách opečeme.Potírame kečupem, utřeným česnekem se solí a sypeme struhaným sýrem.

Limonádová buchta

40 dkg polohrubé mouky, 30 dkg moučkového cukru, 9 lžic oleje, prášek do pečiva, 3 dl limonády
Vše smíchat a péci 30 min. při 200°C.

Kynuté buchty

polohrubá mouka, vejce, droždí, cukr, mléko, tuk
Necháme kynout droždí mouku, cukr dáme do mísy přidáme droždí, rozpuštěný tuk, vejce a teplé mléko zaděláme a necháme kynout. Pak děláme klasické buchty. 

Kynutá buchta na plechu

35 dkg pol. mouky, 8 dkg cukru, 1/2 hery rozpustit, 2 vejce, 1/4 l vlažneho mleka, 3 dkg kvasnic
Vše zamíchat, nalít na plech, nechat kynout asi 1 hod. Potom dát navrch ovoce a péci při teplotě 180°C.

Kelímková buchta

1 kelímek zakysaná smetana, 1 kelímek hladká mouka, kelímek cukru, 1/2 kelímku oleje, 3 vajíčka, prašek do pečiva, příchuť - 1 kelímek kokosu, ořechu, kakaa apod

Zakysanou smetanu, hladkou mouku, cukr, olej, vajíčka a prašek do pečiva smícháme a přisypeme dle naší chuti buď kokos, ořechy (rozdrcené) či kakao a dáme péct na 160° C, tak na 30 minut.  Také je buchta dobrá třeba s kokosem a troškou ořechu, to ale opravdu záleží jen na vás.

Kakaová buchta s jablky

30 dkg hrubé mouky, 30 dkg cukr písek, 30 dkg strouhaných jablek, 15 dkg másla nebo Hery, kypřící prášek, 3 vejce, 3 lžíce kakaa
Vše smícháme dohromady a nalijeme do vymazaného moukou vysypaného pekáče.Pečeme na 180 stupňů asi 30-35 minut.

Jogurtová buchta s ovocem

2 kelímky jogurtu, kelímek cukru, 2 kelímky polohrubé mouky, kypřící prášek do pečiva, špetka soli, vajíčko, ovocný kompot nebo ovoce dle chuti
na žmolenku: polohrubá mouka, cukr, tuk

Všechny ingredience smícháme dohromady. Vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch umíchané hmoty naskládáme ovoce (libovolné, dle chuti). Posypeme žmolenkou. Pečeme 30-45 minut, dle teploty. 

Chutná buchta

vařené : 1/2 skl. vody, 2 skl. moučkového cukru, špetka soli, hera nebo máslo, 4 lžice kakaa
přidané : 4 vejce, 2 skl.polohrubé mouky, prášek do pečiva
poleva : 1/4 základního vařeného těsta tj. asi 3 lžíce vody, 1/2 skl. moučkového cukru,1/4 másla nebo hery, lžíce kakaa

Vařené těsto rozehřejeme v kastrůlku, oddělíme 1/4 na polevu. Do teplé hmoty zamíchat ingrediencie přidané  a pečeme zvolna na vymazaném a vysypaném plechu. Po upečení potřít polevou, kterou jsme oddělili předem.

Jahodová buchta

¼ kg pískového cukru, ¼ kg hladké mouky, 10 dkg oleje, 1/2 prášku do pečiva, trochu vody, 5 vajec na sníh

Upečeme piškot a na něj dáme krém. Dáme rozmrazit kus jahod (džem), až je rozmražený, změříme v odměrce kolik jich je a zbytek dolijeme vodou, aby toho bylo ¾ l. Pak zamícháme 2 jahodové pudinky (vanilkové) a uvaříme. Necháme vychladnout. Vyšleháme 20 dkg másla a 15 dkg práškového cukru. Potom přidáme jahodovou směs a vyšleháme. Krém nalijeme na piškot a polijeme čokoládou.

Jablečný koláč

4 vejce, 150 g tuku, 100 g cukru, 300 g hrubej mouky, prašek do pečiva, 2,5 dcl mléka, 250 g cukru na pěnu, 4 větší jablka
Třeme žloutky s cukrem a tukem,pak přidáme mléko,mouku a prášek.Vylijeme na vysypaný plech, poklademe nastrouhanými jablky a trošku zapečeme. Navršíme ušlehané bílky s cukrem a dopečeme do růžova.

Jablečná buchta s polevou

těsto : 35 dkg polohrubé mouky, 25 dkg moučkového cukru, 35 dkg strouhaných jablek, 10 dkg oleje, 2 vejce, 1,5 prášku do pečiva, 0,5 litru mléka, 2 lžíce rumu
poleva : 15 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, polévková lžíce mléka, strouhaný kokos

Všehny ingredience na koláč smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Dáme do předehřáté trouby péct. Do  a dáme rozpustit inkredience na polevu(nebo si koupíme hotovou)a ještě horký koláč potřeme a posypeme kokosem.

Jablečná buchta

těsto : 300 g nastrouhaných jablek, 250 g dětské krupičky, 200 g cukru, prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g másla
poleva : 2 lžíce cukru, lžíce kakaa, lžíce rumu
Zpracujeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troube cca 50 minut. Ještě horké polijeme polevou a posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem.

Hrušková buchta

1 hera, 5 vajec, 25 dkg pískového cukru, 25 dkg hladké mouky, prášek do pečiva, 6 vyzrálých hrušek

Vyšleháme heru s cukrem a postupně přidáváme vejce. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Hmotu rozetřeme na vymaštěný plech. Okrájíme hrušky, zbavíme jadřinců, nakrájíme na silnější plátky a poklademe do těsta. Pečeme ve středně předehřáté trubě ca 20 minút.

Hrničková buchta

3 hrnky polohrubé mouky, hrnek moučkového cukru, hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, prášek do pečiva, ovoce

Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr, mléko, vejce a olej. Vše smícháme až se začnou tvořit bubliny. Nakonec vmícháme ovoce. Těsto nalejeme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 C.

Domáce buchty

těsto : 1 kg hladké mouky, 130 g cukru moučka, 2 ks vejce, 0,5 l mléka, 1 káv.lž. soli, 170 g tuku na pečení /hera/, 40 g droždí
náplň : 170 g povidel, 10 g cukru moučka, 5 cl vody, 5 cl rumu

Do mísy dáme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce, mléko, sůl a rozpuštěný tuk a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta utvoříme válečky, které pokrájíme na dílky a každý dílek roztlačíme, naplníme náplní z uvedených surovin a pevně uzavřeme, aby náplň nevytekla. Dáme na vymaštěný plech a necháme kynout. Povrch pomastíme tukem a dáme péci do trouby na 200-250 C po dobu 30 minut. Hotové buchty pocukrujeme.

Děrovaná buchta

3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 3 celá vejce, 6 lžic olej, 1-2 hrnky mléka, prášek do pečiva, hera, 20 dkg moučkového cukru, 6 lžic kakaa, kokos

3 hrnky polohrubé mouky smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vejci, olejem a mlékem. Vytvořené těsto pečeme na vysypaném pekáči,v předehřáté troubě na 150°C po dobu 30 min. Během pečení si rozpustíme heru, přidáme do ní moučkový cukr a kakao.Po vyndání buchty z trouby, ji propícháme vařečkou a polejeme námi vytvořenou polevou a závěrem posypeme kokosem, či ořechy.

České buchty podle babičky

350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 170 g Hery, 3/8 l mléka, 2 žloutky, vejce, 150 g moučkový cukr, 70 g droždí, 15 g soli, 100 g másla na vymazání pekáče

V hluboké míse rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, se dvěma  lžícemi mléka a s jednou lžící mouky dáme kynout. Do vykynutého kvásku přidáme mléko s rozkvrdlanými žloutky a vejcem, cukr, rozpuštěný vlahý tuk, sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme tak dlouho, až se těsto nechytá vařečky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Jakmile těsto vzejde, znovu propracujeme a dáme na 1/4 hodinu kynout. Potom zpracujeme.dobu hlídáme, dokud nejsou do růžova.

České buchty

kostka droždí, 6 lžic cukru, vanilkový cukr, citronová. kůra, 3 sklenky polohrubé mouky, 6 lžic tuku, špetka soli, 2 žloutky

Zaděláme kvásek, který vlijeme do mísy s ostatními ingrediencemi. Necháme 1 h kynout. Plníme tvarohem, vkládáme na pekáč, po   jedné mastíme dokola tukem, aby se neslepily. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Černá buchta

1 máslo, 2 sklenice cukru krystal, sklenice vlažné vody, 3 lžíce kakaa; 2 sklenice polohrubé mouky, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, 4 celá vejce, hrst kokosu, ( míra je dána sklenicí od hořčice )

Máslo v míse necháme rozpustit ( např. v mikrovlné troubě ), pak přidáme cukr krystal, vodu a kakao, promícháme a odlijeme asi 1 dcl této hmoty. Do zbylé přidáme ostatní ingredience, mimo kokos, zamícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 1/2 hodiny podle druhu trouby ( v plynové troubě po vyhřátí stáhneme plamen na polovinu, aby se těsto propeklo ). Po upečení polijeme ještě teplý moučník odloženou hmotou a posypeme kokosem.

Cuketová buchta s ořechy

3 hrnky polohrubé mouky, hrnek mletého cukru, 3 vajíčka, hrnek oleje, 2 hrnky nastrouhané cukety, vanilkový cukr, prášek do pečiva, hrnek mletých ořechů, 3 lžíce kakaa, lžička hořčice
Vše smícháme, nalejem na plech a pečeme ve vyhřáté troubě.

Cuketová buchta

350 g nastrouhaných cuket, 250 g hladké mouky, 200 g cukru, vanilkový cukr, vejce, 5 lžíc oleje, prášek do pečiva, 100 ml vlažné vody

Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, zalijeme vlažnou vodou a smícháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu, přendáme na pekáč a pečeme asi 45 min.

Buchta s kýšky

těsto : 2 sklenice kyšky, 2 sklenice polohrubé mouky, 3 skl. cukru, 1/4 skl. oleje, 3 lžíce kakaa, 3 lžičky sody
krém : 25 dkg másla, 18 dkg cukru, 2 skl. kyšky, tvaroh, vanilkový cukr

Suroviny na těsto důkladně promícháme a nalejeme do předem vymazaného a vysypaného ( moukou ) plechu, pečeme 25 min. ve vyhřáté troubě, dokud není buchta hotová. Suroviny na krém vyšleháme mixerem, až vznikne tuhá hmota a tu naneseme na vychladlou buchtu. Můžeme polít čokoládou.

Buchta z jablek

30 dkg strouhaných jablk, 15 dkg cukru, 15 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 1 dcl olivového oleje, prášek do pečiva, vlašské ořechy, rozinky, lžíce kakaa, kysaná smetana, čokoládová poleva

Nastrouhaná jablka smícháme s nahrubo nakrájenými ořechy a lžící kakaa. Vejce ušleháme s cukrem a vlijeme na ochucená jablka. Poté přidáme olej,mouku s práškem do pečiva a vše promícháme. Směs nalijeme do vymazané misky a upečeme.Hotovou buchtu vyklopíme, potřeme zakysanou smetanou a ozdobíme proužky čokoládové polevy.

Buchta šup - šup

těsto : 15 dkg cukru + 4 vejce ušlehat,20 polohrubé mouky,prášek do pečiva,1 dl oleje,2 dl mléka

pudink : 2 čokoládové pudinky,8 dl mléka, 2 lžíce cukru

krém : šlehačka,2 zakysané smetany,2 lžíce moučkového cukru,vanilkový cukr

Ušleháme cukr a vejce,přidame zbylé suroviny a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Uvařeny pudink nalejeme /teply/ cik cak na připravené těsto a dáme péci. Krém : Ušleháme šlehačku, přidáme zakysanou smetanu a cukr a potřeme na vychladlou buchtu. Posypeme grankem nebo strouhanou čokoládou.

Buchta

těsto : 20 dg hladké mouky,15 dg moučkového cukru,4 vejce,1 dl oleje,1 dl mléka,
prášek do pečiva, možno dát i 1 vanilkový cukr
pudink : 1/2 l mléka,2 vanilkové pudinky / kakaový /,6-8 lžic cukru,
dále potřebujeme : 2 - 4 zakysané smetany dle velikosti plechu a skořicový cukr

Vejce s cukrem utřeme a pak přidáme mouku, olej, mléko a prašek do pečiva . Vylijeme na plech, který jsme předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pak si uvaříme pudink a lžící ho rozneseme stejnoměrně po syrovém těstě na plechu. Pak dáme do trouby / 180 st.C / Pečeme dorůžova. Až buchtu vyndáme z trouby, tak jí hned potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

Buchta s ovocem

2 hrnky polohrubé mouky, 3/4  hrnku cukru, 3/4  hrnku mléka, půl hrnku oleje, 2 vajíčka, prášek do pečiva, 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, balíček piškotů, 2 vanilkový puding + cukr, ovoce - banány, ananas, meruňky, broskve atd

V míse smícháme mouku, cukr, mléko, olej, vajíčka a prášek do pečiva.Nalejeme na plech. Dáme péct. Po vychladnutí po povrchu buchty rozetřeme zakysanou smetanu a položíme piškoty. Piškoty poklademe ovocem a zalijeme připraveným pudingem. Necháme vychladnut.